Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα “Τσέρνομπιλ” του καπιταλισμού, πίσω από τον μύθο της “πράσινης ανάπτυξης”

Όπως ήδη ανα­φέ­ρα­με το Σάβ­βα­το 11 Γενά­ρη κυκλο­φό­ρη­σε το νέο τεύ­χος του «Οδη­γη­τή» με πλού­σια αρθρο­γρα­φία για όλα τα μεγά­λα θέμα­τα της επι­και­ρό­τη­τας: Για το Ασφα­λι­στι­κό, τις εξαγ­γε­λί­ες της κυβέρ­νη­σης για τις αλλα­γές στο σχο­λείο και την Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευ­ση, το νομο­σχέ­διο για τις δια­δη­λώ­σεις, τη στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ από τις πρό­σφα­τες εκλο­γές ως σήμε­ρα, τις εξε­λί­ξεις στη δίκη της Χρυ­σής Αυγής κλπ. και επί­σης 3σέλιδη συνέ­ντευ­ξη με τον Γιώρ­γο Μαρί­νο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξε­λί­ξεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή που «μυρί­ζουν» μπα­ρού­τι, την όξυν­ση της τουρ­κι­κής επι­θε­τι­κό­τη­τας, αλλά και την ολο­έ­να και μεγα­λύ­τε­ρη εμπλο­κή του λαού μας στους επι­κίν­δυ­νους αντα­γω­νι­σμούς με ευθύ­νη των ελλη­νι­κών κυβερνήσεων.

Οδηγητής Όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, το περιοδικό της νεολαίας

Μαζί ‑και σε μεγά­λο τιράζ 12.000 αντί­τυ­πα, ένα πολύ ενδια­φέ­ρον ένθε­το με υλι­κά από τις συζη­τή­σεις που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στο 45ο Φεστι­βάλ ΚΝΕ – «Οδη­γη­τή» με θέματα

  1. «Ζωή χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση στην επο­χή της ψηφια­κής οικο­νο­μί­ας» και
  2. «Τα “Τσέρ­νο­μπιλ” του καπι­τα­λι­σμού, πίσω από τον μύθο της “πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης”».

Απο­σπά­σμα­τα από τις παρεμ­βά­σεις και τη συζή­τη­ση έχουν δει κατά και­ρούς το φως της δημο­σιό­τη­τας, ειδι­κά η ομι­λία του Μάκη Παπα­δό­που­λου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, την Παρα­σκευή 20/9 |>Ο δρό­μος του σοσια­λι­σμού, της κοι­νω­νι­κής απε­λευ­θέ­ρω­σης, μπο­ρεί να αξιο­ποι­ή­σει τη νέα τεχνο­λο­γία για την ικα­νο­ποί­η­ση των ανα­γκών μας<|

Atexnos Logo ^^

Το Ατέ­χνως ‑παίρ­νο­ντας υπό­ψη τη σοβα­ρό­τη­τα και την επι­και­ρό­τη­τά τους θα τα παρου­σιά­σει πιο αναλυτικά.

Η ουσια­στι­κή προ­στα­σία του περι­βάλ­λο­ντος και του πλη­θυ­σμού, οι αντα­γω­νι­σμοί και οι συμ­φω­νί­ες γύρω από την «πρά­σι­νη ανά­πτυ­ξη», η διέ­ξο­δος για αξιο­ποί­η­ση της τεχνο­λο­γι­κής προ­ό­δου και στους τομείς της Ενέρ­γειας προς όφε­λος του λαού, ήταν ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χτη­καν στη συζή­τη­ση στο Φοι­τη­τι­κό Στέ­κι. Θέμα της «Τα “Τσέρ­νο­μπιλ” του καπι­τα­λι­σμού, πίσω από το μύθο της “πρά­σι­νης ανά­πτυ­ξης”», ιδιαί­τε­ρα επί­και­ρο με αφορ­μή τη γεμά­τη ανα­κρί­βειες και αντι­κομ­μου­νι­σμό τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά για το Τσέρ­νο­μπιλ, αλλά και την ανη­συ­χία για το περι­βάλ­λον, προ­σέλ­κυ­σε πολ­λούς επι­σκέ­πτες του Φεστι­βάλ. Ομι­λη­τές στη συζή­τη­ση ήταν η Εύη Γεωρ­γιά­δου και ο Αντώ­νης Ραλ­λά­τος, μέλη της Ομά­δας Περι­βάλ­λο­ντος του Τμή­μα­τος Οικο­νο­μί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ

Παίρ­νο­ντας το λόγο η Εύη Γεωρ­γιά­δου, μέλος της Ομά­δας Περι­βάλ­λο­ντος του Τμή­μα­τος Οικο­νο­μί­ας της ΚΕ του ΚΚΕ, ανα­φέρ­θη­κε σε χαρα­κτη­ρι­στι­κά βιο­μη­χα­νι­κά ατυ­χή­μα­τα μεγά­λης έκτα­σης που έχουν συμ­βεί σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες.
▪️ Στις εκρή­ξεις στην πλατ­φόρ­μα πετρε­λαί­ου «Piper Alpha» στη Βόρεια Θάλασ­σα (Βρε­τα­νία) το 1988 με 167 νεκρούς, στις εγκα­τα­στά­σεις υγρα­ε­ρί­ου στην Πόλη του Μεξι­κού το 1984 με 650 νεκρούς και περισ­σό­τε­ρους από 6.400 τραυ­μα­τί­ες, σε εργο­στά­σιο λιπα­σμά­των στην Του­λού­ζη της Γαλ­λί­ας το 2001, με 30 νεκρούς και 2.240 τραυ­μα­τί­ες, υλι­κές ζημιές και επι­πτώ­σεις στο περιβάλλον.
▪️ Επί­σης, σε ατυ­χή­μα­τα με πολύ σοβα­ρές επι­πτώ­σεις στο περι­βάλ­λον που οδή­γη­σαν σε μεγά­λη οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή, όπως στη Βασι­λεία της Ελβε­τί­ας το 1986 μετά από πυρ­κα­γιά σε χημι­κή εγκα­τά­στα­ση, όπου στην προ­σπά­θεια κατά­σβε­σής της τόνοι χημι­κών έπε­σαν στον ποτα­μό Ρήνο, στον Κόλ­πο του Μεξι­κού το 2010 μετά από έκρη­ξη σε πλατ­φόρ­μα εξό­ρυ­ξης πετρε­λαί­ου θυγα­τρι­κής εται­ρεί­ας της BP, με 11 νεκρούς, 17 τραυ­μα­τί­ες, τερά­στια οικο­λο­γι­κή κατα­στρο­φή, ανυ­πο­λό­γι­στες ζημιές στην αλιεία, στον του­ρι­σμό και άλλους κλάδους.
Όπως σημεί­ω­σε, διε­θνείς μελέ­τες διε­ρευ­νούν τις μακρο­πρό­θε­σμες επι­δρά­σεις πετρε­λαιο­κη­λί­δων στην υγεία των κατοί­κων περιο­χών που επλή­γη­σαν εστιά­ζο­ντας και στην πιθα­νό­τη­τα καρ­κι­νο­γέ­νε­σης. Έχουν κατα­γρα­φεί, για παρά­δειγ­μα, υψη­λές συγκε­ντρώ­σεις γενο­το­ξι­κών ουσιών στον αέρα ακό­μη και 4 χρό­νια μετά το ατύ­χη­μα στον Κόλ­πο του Μεξικού.
▪️ Στις ΗΠΑ έχουν κατα­γρα­φεί πολ­λά ακό­μη μεγά­λα ατυ­χή­μα­τα, όπως, μετα­ξύ άλλων, το ατύ­χη­μα στο Τέξας το 2005 στις εγκα­τα­στά­σεις της BP με 15 νεκρούς και 170 τραυματίες.
▪️ Ιδιαί­τε­ρη ανα­φο­ρά έγι­νε σε μεγά­λα ατυ­χή­μα­τα που, εκτός από τις άμε­σες, έχουν και μακρο­πρό­θε­σμες επι­πτώ­σεις στην υγεία των κατοί­κων. Ένα από τα πιο γνω­στά ήταν αυτό στην πόλη Σεβέ­ζο της Ιτα­λί­ας το 1976, από το οποίο πήρε την ονο­μα­σία της και η σχε­τι­κή ευρω­παϊ­κή Οδη­γία για τα ατυ­χή­μα­τα μεγά­λης έκτα­σης με επι­κίν­δυ­νες ουσί­ες. Το ατύ­χη­μα συνέ­βη μετά από διαρ­ροή μεγά­λης ποσό­τη­τας της καρ­κι­νο­γό­νου, πολύ τοξι­κής ουσί­ας που ανή­κει στην κατη­γο­ρία των διο­ξι­νών, η οποία είναι πολύ δύσκο­λο να καθα­ρι­στεί και περ­νά­ει μέσω της τρο­φι­κής αλυ­σί­δας στον οργα­νι­σμό. Στις συνέ­πειες του ατυ­χή­μα­τος περι­λαμ­βά­νο­νται οι εκτρώ­σεις για το φόβο τερα­το­γε­νέ­σε­ων, δερ­μα­τι­κές παθή­σεις, εγκαύ­μα­τα, καρ­δια­κά και ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, επι­πτώ­σεις στο ανα­πα­ρα­γω­γι­κό σύστη­μα, προ­βλή­μα­τα μνή­μης κ.ά.
Η ομι­λή­τρια ανα­φέρ­θη­κε σε μελέ­τες μετά από χρό­νια οι οποί­ες έχουν ανα­δεί­ξει ότι πολ­λά περι­στα­τι­κά καρ­κί­νου οφεί­λο­νται στο ατύ­χη­μα, με σοβα­ρό­τε­ρο αυτής της κατη­γο­ρί­ας στην πόλη Μπο­πάλ της Ινδί­ας το 1984 από διαρ­ροή πολύ τοξι­κής ουσί­ας σε εργο­στά­σιο παρα­γω­γής παρα­σι­το­κτό­νων. Επί­ση­μες κυβερ­νη­τι­κές πηγές της χώρας ανα­φέ­ρουν 3.800 θανά­τους και 11.000 ανθρώ­πους που αντι­με­τω­πί­ζουν μέχρι σήμε­ρα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας. Ωστό­σο, άλλες πηγές ανα­φέ­ρουν ακό­μη και 20.000 νεκρούς και 120.000 με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας (καρ­κί­νος, τερα­το­γε­νέ­σεις, ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, ανα­πη­ρί­ες, προ­βλή­μα­τα όρα­σης, προ­βλή­μα­τα στο ανα­πα­ρα­γω­γι­κό σύστημα).

Διαστρεβλώσεις και στο φόντο αντικομμουνισμός

Με αφορ­μή και τη συζή­τη­ση που έχει ανοί­ξει μετά την τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά του ΗΒΟ για το Τσέρ­νο­μπιλ, η Ε. Γεωρ­γιά­δου επι­σή­μα­νε ότι «η συγκε­κρι­μέ­νη σει­ρά περιέ­χει πλή­θος ανα­κρι­βειών και δια­στρε­βλώ­σε­ων και απο­τε­λεί μέρος της γενι­κό­τε­ρης προ­πα­γαν­δι­στι­κής αντι­σο­βιε­τι­κής αντι­κομ­μου­νι­στι­κής εκστρα­τεί­ας». Όπως ανέ­φε­ρε, «πλευ­ρά αυτής της λαθε­μέ­νης εικό­νας είναι, για παρά­δειγ­μα, η προ­βο­λή με αρνη­τι­κό τρό­πο του τερά­στιου, ηρω­ι­κού έργου της γρή­γο­ρης απο­μά­κρυν­σης του τοπι­κού πλη­θυ­σμού μιας μεγά­λης περιο­χής, καθώς και η διό­γκω­ση του πραγ­μα­τι­κού μεγέ­θους των επι­πτώ­σε­ων του ατυχήματος».
«Απο­κρύ­πτε­ται, για παρά­δειγ­μα, η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της οργά­νω­σης της αρχι­κής εκκέ­νω­σης την επό­με­νη μέρα του ατυ­χή­μα­τος, που αφο­ρού­σε τους 50.000 κατοί­κους της πόλης, η οποία πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μέσα σε 3,5 ώρες. Ας συγκρί­νου­με με το τι δεν έγι­νε για την εκκέ­νω­ση του πλη­θυ­σμού στο Μάτι… Το τιτά­νιο έργο της γρή­γο­ρης εκκέ­νω­σης του πλη­θυ­σμού στο Τσέρ­νο­μπιλ, με εξα­σφά­λι­ση στέ­γα­σης, περί­θαλ­ψης και εργα­σί­ας, καθώς και των εργα­σιών καθα­ρι­σμού και απο­κα­τά­στα­σης στον τόπο του ατυ­χή­μα­τος, δεί­χνει την ανω­τε­ρό­τη­τα του σοσια­λι­σμού, παρό­τι ήταν σε περί­ο­δο υπο­χώ­ρη­σης. Η συγκε­κρι­μέ­νη περί­ο­δος συν­δέ­ε­ται άμε­σα με τις αστο­χί­ες και τις πιθα­νές αιτί­ες του ατυ­χή­μα­τος», σημείωσε.
Σε αυτό το πλαί­σιο ανα­φέρ­θη­κε σε δύο χαρα­κτη­ρι­στι­κά πυρη­νι­κά ατυ­χή­μα­τα και συγκε­κρι­μέ­να στο ατύ­χη­μα στη Φου­κου­σί­μα το 2011 στην Ιαπω­νία και στο Θρι Μάιλ Ίλαντ στην Πεν­σιλ­βά­νια των ΗΠΑ το 1979. Το ατύ­χη­μα στην Ιαπω­νία έχει θεω­ρη­θεί πολύ σοβα­ρό (στην ανώ­τε­ρη κλί­μα­κα κατά­τα­ξης σοβα­ρό­τη­τας) με μεγά­λη διαρ­ροή ραδιε­νέρ­γειας. Ήδη έχουν κατα­γρα­φεί περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων και θάνα­τοι (λευ­χαι­μία, καρ­κί­νος του πνεύ­μο­να σε εργα­ζό­με­νους απο­κα­τά­στα­σης), καρ­κί­νος του θυρε­οει­δούς σε παι­διά, ενώ ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν τα περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων μέσα στην εικο­σα­ε­τία. Για το ατύ­χη­μα στις ΗΠΑ το 1979 είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πολύ λίγα έχουν ειπω­θεί και προ­βάλ­λε­ται ότι δεν είχε σημα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στην υγεία του πλη­θυ­σμού. Ωστό­σο, μελέ­τες που έχουν δημο­σιευ­τεί ανα­φέ­ρο­νται σε αυξη­μέ­να περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων στην περιο­χή (λευ­χαι­μία, πνεύ­μο­νες κ.ά.), ενώ μελέ­τη του 2017 δεί­χνει αυξη­μέ­νο καρ­κί­νο θυρε­οει­δούς που σχε­τί­ζε­ται με το ατύ­χη­μα, όπως αναφέρθηκε.

Αξιοποίηση των μορφών Ενέργειας σε όφελος του λαού

Για το σύνο­λο των ατυ­χη­μά­των μεγά­λης έκτα­σης στις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες που ανα­φέρ­θη­καν, έγι­νε σύντο­μη ανα­φο­ρά σε πλευ­ρές που, σε αντί­θε­ση με το Τσέρ­νο­μπιλ, δεν προ­βάλ­λο­νται από τα ΜΜΕ, όπως σε παρα­βιά­σεις των κανό­νων ασφά­λειας, τεχνι­κές αδυ­να­μί­ες, απου­σία συστη­μά­των ασφά­λειας, ελλι­πή συντή­ρη­ση, τοπο­θε­σία εγκα­τα­στά­σε­ων με μικρή από­στα­ση από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, σημα­ντι­κές αδυ­να­μί­ες στην προ­ε­τοι­μα­σία για απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­μέ­τω­πη του ατυ­χή­μα­τος και στην ενη­μέ­ρω­ση και προ­στα­σία του πλη­θυ­σμού. Ειδι­κό­τε­ρα για τα πυρη­νι­κά ατυ­χή­μα­τα σε Ιαπω­νία και ΗΠΑ έχει κατα­γρα­φεί ότι προ­κλή­θη­κε σύγ­χυ­ση στον πλη­θυ­σμό τις πρώ­τες μέρες, δεν έγι­νε άμε­σα εκκέ­νω­ση κ.λπ.

Αναδείχτηκε από τη συζήτηση ότι στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, όπου ο σχεδιασμός της παραγωγής και η λειτουργία των εγκαταστάσεων γίνονται με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου, η αξιοποίηση κάθε μορφής Ενέργειας δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία εργαζομένων, κατοίκων και περιβάλλοντος. Ότι μόνο στο σοσιαλισμό, όπου κριτήριο της ανάπτυξης είναι η ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών, μπορεί να υπάρξει λαϊκή ευημερία και να αξιοποιηθεί η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος για την ασφάλεια και την υγεία του πληθυσμού και την προστασία του περιβάλλοντος.

902 «Τσέρνομπιλ» του καπιταλισμού μύθοι της «πράσινης ανάπτυξης»

Καπιταλισμός ΒΑΜΕ βιομηχανικά ατυχήματα μεγάλης έκτασης

ΤΑ «ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ» ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ,
ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΘΟ ΤΗΣ «ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»

Συντρό­φισ­σες και σύντρο­φοι φίλες και φίλοι
Σας καλω­σο­ρί­ζου­με στο 45ο Φεστι­βάλ της ΚΝΕ και του Οδηγητή.
Το θέμα της συζή­τη­σης μας είναι «Τα “Τσέρ­νο­μπιλ” του καπιταλι­σμού πίσω από το μύθο της “πρά­σι­νης ανάπτυξης”».
Είναι ένα θέμα που έχει έρθει στην επι­και­ρό­τη­τα με τις πρόσφα­τες κατα­στρο­φι­κές πυρ­κα­γιές στον Αμα­ζό­νιο, με την προ­βο­λή της αμε­ρι­κά­νι­κης τηλε­ο­πτι­κής σει­ράς σχε­τι­κά με την έκρη­ξη στον πυ­ρηνικό σταθ­μό παρα­γω­γής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας στην Ουκρα­νία, την κινη­το­ποί­η­ση στις 20 του Σεπτέμ­βρη για το περι­βάλ­λον, την λεγό­με­νη “πρά­σι­νη οικο­νο­μία” κ.λπ.

Ομι­λία της Εύης Γεωργιάδου

Ερώ­τη­ση: Το πυρη­νι­κό ατύ­χη­μα του Τσέρ­νο­μπιλ ήρθε ξανά στην επι­και­ρό­τη­τα με αφορ­μή την γνω­στή αμε­ρι­κά­νι­κη σει­ρά. Συ­νέβησαν αντί­στοι­χα ατυ­χή­μα­τα σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες και για­τί δεν ακού­με τίπο­τε σχε­τι­κό; Τι συμπε­ρά­σμα­τα βγαί­νουν από αυτά τα ατυχήματα;

Εύη Γεωργιάδου Ομάδας Περιβάλλοντος Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Το τελευ­ταίο διά­στη­μα έχει ανα­ζω­πυ­ρω­θεί η αντι­κομ­μου­νι­στι­κή-αντι­σο­βιε­τι­κή προ­πα­γάν­δα αξιο­ποιώ­ντας την τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά του ΗΒΟ για το Τσέρνομπιλ.

Η σει­ρά περιέ­χει πλή­θος ανα­κρι­βειών και δια­στρε­βλώ­σε­ων. Την ίδια στιγ­μή, τα αστι­κά επι­τε­λεία δεν προ­βάλ­λουν τεχνο­λο­γι­κά ατυ­χή­μα­τα με­γάλης έκτα­σης που έχουν συμ­βεί σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, προ­σπαθούν να απο­κρύ­ψουν τις πραγ­μα­τι­κές συνέ­πειες τους, στην υγεία και ασφά­λεια από τον επαγ­γελ­μα­τι­κό κίν­δυ­νο, τη βιομη­χανική ρύπαν­ση και άλλους επι­κίν­δυ­νους παρά­γο­ντες, όπως η έκθε­ση του πλη­θυ­σμού σε διά­φο­ρες πηγές ακτινοβολίας.

Προ­σπα­θούν να απο­κρύ­ψουν την πραγ­μα­τι­κή αιτία για όλα αυτά, που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπι­τα­λι­στι­κό σύστημα.

Σε μια περιο­χή όπου λει­τουρ­γούν εγκα­τα­στά­σεις που διαχει­ρίζονται επι­κίν­δυ­νες ουσί­ες (εύφλε­κτες, εκρη­κτι­κές και τοξι­κές) ή πυρη­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις, εάν δεν λαμ­βά­νο­νται τα ανα­γκαία μέτρα πρό­λη­ψης υπάρ­χει ο κίν­δυ­νος ενός βιο­μη­χα­νι­κού ατυχή­ματος μεγά­λης έκτα­σης (ΒΑΜΕ).

Ανα­φε­ρό­μα­στε για παρά­δειγ­μα, σε εκρή­ξεις και πυρ­κα­γιές, διαρ­ροή τοξι­κών ουσιών στην ατμό­σφαι­ρα, διαρ­ροή ραδιενέργειας.

Οι επι­πτώ­σεις τέτοιου είδους ατυ­χη­μά­των σχε­τί­ζο­νται με μεγά­λο αριθ­μό νεκρών και τραυ­μα­τιών, άμε­σων και μακρο­πρό­θε­σμων, πρό­κλη­ση σοβα­ρών προ­βλη­μά­των υγεί­ας στον πλη­θυ­σμό και ρύπαν­ση του περιβάλλοντος.

Τα ΒΑΜΕ που έχουν συμ­βεί σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες δεν προ­βάλ­λο­νται, σε αντί­θε­ση με το Τσέρ­νο­μπιλ, και κυρί­ως δεν προ­βάλ­λε­ται η βασι­κή αιτία που οδη­γεί σε παρα­βιά­σεις των κανό­νων ασφά­λειας, τεχνι­κές αδυ­να­μί­ες, απου­σία συστη­μά­των ασφά­λειας, ελλι­πή συντή­ρη­ση, τοπο­θέ­τη­ση εγκα­τα­στά­σε­ων σε μικρή από­στα­ση από κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές, σημα­ντι­κές αδυ­ναμίες στην προ­ε­τοι­μα­σία για απο­τε­λε­σμα­τι­κή αντι­μέ­τω­πη του ατυ­χή­μα­τος και στην ενη­μέ­ρω­ση και προ­στα­σία του πληθυσμού.

ℹ️  Seveso, Ιτα­λία 1976, «lcmesa: θυγα­τρι­κή «RocheCroup»
Διαρ­ροή μεγά­λης ποσό­τη­τας της καρ­κι­νο­γό­νου, πολύ τοξι­κής ουσί­ας TCDD (ανή­κει στην κατη­γο­ρία των διο­ξι­νών, είναι πολύ δύσκο­λο να καθα­ρι­στεί και περ­νά­ει μέσω της τρο­φι­κής αλυ­σί­δας στον οργα­νι­σμό). Επι­πτώ­σεις: Εκτρώ­σεις για το φόβο τερα­το­γε­νέ­σων, δερ­μα­τι­κές παθή­σεις, εγκαύ­μα­τα, καρ­δια­κά και ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, επι­πτώ­σεις στο ανα­πα­ρα­γω­γι­κό σύστη­μα, προ­βλή­μα­τα μνή­μης, θανά­τω­ση 7,000 ζώων κ.ά. Πολ­λές μελέ­τες μετά από χρό­νια έχουν ανα­δεί­ξει ότι πολ­λά περι­στα­τι­κά καρ­κί­νου οφεί­λο­νται στο ατύ­χη­μα. Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν (ενδει­κτι­κά): Ελλι­πής έλεγ­χος από τις αρχές, χωρο­θέ­τη­ση εγκα­τα­στά­σε­ων, συστή­μα­τα ασφά­λειας, σχε­δια­σμός, μη τήρη­ση δια­δι­κα­σιών ασφά­λειας, δεν ενη­με­ρώ­θη­κε έγκαι­ρα ο πληθυσμός.
ℹ️  Toulouse, Γαλ­λία 2001
Έκρη­ξη σε εγκα­τά­στα­ση λιπα­σμά­των. Επι­πτώ­σεις: 30 νεκροί, 2.240 τραυ­μα­τί­ες, 5.079 άνθρω­ποι χρειά­στη­καν ειδι­κή ψυχο­λο­γι­κή υπο­στή­ρι­ξη, υλι­κές ζημιές, επι­πτώ­σεις στο περιβάλλον.
Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν: Χημι­κή ασυμ­βα­τό­τη­τα ουσιών, πολ­λά εργο­λα­βι­κά συνερ­γεία, μικρή από­στα­ση από κατοι­κη­μέ­νη περιο­χή — κίν­δυ­νος αλυ­σι­δω­τού ατυ­χή­μα­τος (φαι­νό­με­νο ντόμινο).
ℹ️  San Juanico, Mexico City 1984
Πυρ­κα­γιά — εκρή­ξεις στις εγκα­τα­στά­σεις υγρο­ποι­η­μέ­νου αερί­ου (LPG) της πόλης. Επι­πτώ­σεις: 650 νεκροί, περισσό¬τεροι από 6.400 τραυ­μα­τί­ες. Έλλει­ψη συστη­μά­των ασφα­λεί­ας, σχε­δια­σμού εγκα­τά­στα­σης (απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας), σχε­δί­ου έκτακτης
ℹ️  «Piper Alpha» Βόρεια Θάλασ­σα 1988
Πυρ­κα­γιά σε πλατ­φόρ­μα πετρε­λαί­ου.
Επι­πτώ­σεις: 167 νεκροί. Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν: Δια­δι­κα­σί­ες ασφά­λειας, εκπαίδευση.
ℹ️  Bhopal Ινδία 1984
Εργο­στά­σιο παρα­σι­το­κτό­νων «Union Carbide», δια­φυ­γή μεγά­λης ποσό­τη­τας πολύ τοξι­κού αερί­ου (methyl isocyanate).
Επι­πτώ­σεις: Επί­ση­μες κυβερ­νη­τι­κές πηγές της χώρας ανα­φέ­ρουν 3.800 θανά­τους +11.000 που αντι­με­τω­πί­ζουν μέχρι σήμε­ρα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, άλλες πηγές ανα­φέ­ρουν ακό­μη και 20.000 νεκρούς και 120.000 με προ­βλή­μα­τα υγεί­ας (καρ­κί­νος, τερα­το­γε­νέ­σεις, ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, ανα­πη­ρί­ες, προ­βλή­μα­τα όρα­σης, προ­βλή­μα­τα στο ανα­πα­ρα­γω­γι­κό σύστημα).
Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν: Ελλι­πής συντή­ρη­ση, απο­θή­κευ­ση μεγά­λων ποσο­τή­των επι­κίν­δυ­νης ουσί­ας, απου­σία συστη­μά­των ασφα­λεί­ας, κανέ­να προ­στα­τευ­τι­κό μέτρο δεν ελή­φθη για την αντι­με­τώ­πι­ση του ατυ­χή­μα­τος, οι κάτοι­κοι «αφέ­θη­καν να προ­στα­τευ­θούν μόνοι τους», δεν υπήρ­χε σχέ­διο έκτα­κτης ανάγκης.
ℹ️  Τέξας, ΗΠΑ 2005
Έκρη­ξη — πυρ­κα­γιά σε διυ­λι­στή­ριο της «ΒΡ».
Επι­πτώ­σεις: 15 νεκροί, 170 τραυ­μα­τί­ες, σοβα­ρές ζημιές.
Ελλι­πής συντή­ρη­ση (σε προη­γού­με­νη επι­θε­ώ­ρη­ση είχε προ­κύ­ψει πρό­βλη­μα το οποίο δε διορ­θώ­θη­κε), σχε­δια­σμός συστή­μα­τος ασφά­λειας, σχέ­διο έκτα­κτης ανάγκης.
ℹ️  Enschede, Ολλαν­δία 2000
Έκρη­ξη σε εγκα­τά­στα­ση απο­θή­κευ­σης και κατα­σκευ­ής πυροτεχνημάτων .
Επι­πτώ­σεις: 22 νεκροί (οι 4 πυρο­σβέ­στες), 944 τραυ­μα­τί­ες, σοβα­ρές ζημιές (ζημιές σε 2000 σπί­τια). Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν: Απο­θή­κευ­ση μεγά­λων ποσο­τή­των εκρη­κτι­κών στην εγκα­τά­στα­ση, απο­στά­σεις ασφα­λεί­ας (η εγκα­τά­στα­ση κοντά σε κατοι­κη­μέ­νη περιοχή).
ℹ️  Fucusima, Ιαπω­νία 2011
Πυρη­νι­κή εγκα­τά­στα­ση, Μεγά­λη διαρ­ροή ραδιε­νέρ­γειας (κλί­μα­κα 7 πυρη­νι­κών ατυ­χη­μά­των) μετά από σει­σμό ‑τσου­νά­μι.
Επι­πτώ­σεις: Ήδη έχουν κατα­γρα­φεί περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων και θάνα­τος (λευ­χαι­μία, καρ­κί­νος του πνεύ­μο­να σε εργα­ζό­με­νους απο­κα­τά­στα­σης), καρ­κί­νος του θυρε­οει­δούς σε παι­διά, ενώ ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν τα περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων μέσα στην εικο­σα­ε­τία. Θάνα­τοι ηλι­κιω­μέ­νων κατά την εκκένωση.
Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν (ενδει­κτι­κά): Συστή­μα­τα ασφά­λειας (εφε­δρι­κό σύστη­μα ενέρ­γειας, πρό­βλε­ψη για σει­σμό τέτοιου μεγέ­θους), θέση εγκα­τά­στα­σης, ελλι­πής συντή­ρη­ση, δεν έγι­ναν έγκαι­ρα ενέρ­γειες για ψύξη του αντι­δρα­στή­ρα, δια­δι­κα­σί­ες ασφά­λειας, ελλι­πής σχε­δια­σμός έκτα­κτης ανά­γκης (π.χ. δημιουρ­γή­θη­κε σύγ­χυ­ση στον πλη­θυ­σμό, δεν πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε έγκαι­ρα εκκέ­νω­ση, δυσκο­λία για παρο­χή ταμπλε­τών ιωδίου).
ℹ️  Three Mile Island Πεν­συλ­βά­νια ΗΠΑ 1979.
Περι­γρα­φή: Πυρη­νι­κή εγκα­τά­στα­ση, διαρ­ροή ραδιε­νέρ­γειας (κλί­μα­κα 5 πυρη­νι­κών ατυ­χη­μά­των). Επι­πτώ­σεις: Συμ­πτώ­μα­τα αμέ­σως μετά: «μεταλ­λι­κή» γεύ­ση και οσμή, απώ­λεια μαλ­λιών, δια­τα­ρα­χή του έμμη­νου κύκλου, κάψι­μο στα μάτια, ανα­πνευ­στι­κά προ­βλή­μα­τα, προ­βλή­μα­τα στο δέρ­μα, ναυ­τία-εμε­τός, διάρ­ροια και αιμορ­ρα­γία του πεπτι­κού, καρ­δια­κή δυσλειτουργία.
Μελέ­τες που έχουν δημο­σιευ­τεί ανα­φέ­ρο­νται σε αυξη­μέ­να περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων στην περιο­χή (λευ­χαι­μία, πνεύ­μο­νες κ.ά.), ενώ πρό­σφα­τη μελέ­τη (του 2017) δεί­χνει αυξη­μέ­νο καρ­κί­νο θυρε­οει­δούς που σχε­τί­ζε­ται με το ατύχημα.
Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν: Πολύ­πλο­κο σύστη­μα, εκπαί­δευ­ση χει­ρι­στών, οργά­νω­ση εργα­σί­ας, προ­βλη­μα­τι­κή αντι­με­τώ­πι­ση ατυ­χή­μα­τος (δημιουρ­γή­θη­κε σύγ­χυ­ση στο κοι­νό, δεν δόθη­κε άμε­σα εντο­λή για εκκέ­νω­ση, 28 ώρες μετά το ατύ­χη­μα γίνο­νταν επί­ση­μες δηλώ­σεις ότι «όλα είναι υπό έλεγ­χο», αργό­τε­ρα ειπώ­θη­κε «τα πράγ­μα­τα είναι πιο πολύ­πλο­κα» — έκλει­σαν σχο­λεία και υπήρ­ξε προ­τρο­πή για προ­στα­σία στο σπί­τι και απο­μά­κρυν­ση στα 5 μίλια για εγκύ­ους και πολύ μικρά παι­διά, η εκκέ­νω­ση ήταν εθε­λο­ντι­κή με δικά τους μέσα, δεν δόθη­καν ταμπλέ­τες ιωδίου).
ℹ️  Basel, Ελβε­τία 1986
Περι­γρα­φή: Εγκα­τα­στά­σεις “Sandoz”, πυρ­κα­γιά, στην προ­σπά­θεια κατά­σβε­σης της τόνοι χημι­κών έπε­σαν στον ποτα­μό Ρήνο. Επι­πτώ­σεις: Τερά­στια οικο­λο­γι­κή καταστροφή.
Ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν: Απου­σία λεκά­νης για συγκρά­τη­ση νερού πυρόσβεσης.

✔️    ΣΣ |> Σε όλες τις παρα­πά­νω περι­πτώ­σεις η ανα­φο­ρά στα «ζητή­μα­τα που ανα­δεί­χθη­καν» δεν είναι ανα­λυ­τι­κή, αλλά απλά ενδει­κτι­κή

Δεν πρόκειται για τυχαία κενά και ελλείμματα.

Το κρι­τή­ριο της παρα­γω­γής στον καπι­τα­λι­σμό είναι η δια­σφά­λι­ση του καπι­ταλιστικού κέρ­δους. Το πού θα εντα­χτεί χωρο­τα­ξι­κά μια εγκα­τάσταση σε σχέ­ση με τις κατοι­κη­μέ­νες περιο­χές και γει­το­νι­κές εγκα­τα­στά­σεις, με τι όρους θα λει­τουρ­γεί και με τι μέτρα ασφά­λειας (π.χ. συστή­μα­τα ασφά­λειας, οργα- νωτι­κά μέτρα πρό­λη­ψης, συντή­ρη­ση κά.), καθο­ρί­ζε­ται από την ανά­λυ­ση κόστους-οφέ­λους για τον καπι­τα­λι­στή και όχι με κρι­τή­ριο την ικα­νο­ποί­η­ση των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών.

Στους πίνα­κες που ακο­λου­θούν ανα­φέ­ρο­νται ενδει­κτι­κά βασι­κές πλη­ρο­φο­ρί­ες για μεγά­λα τεχνο­λο­γι­κά ατυ­χή­μα­τα που έχουν συμ­βεί σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες.

Σχετικά με το Τσέρνομπιλ

Ερώ­τη­ση: Πώς συνέ­βη ένα μεγά­λο ατύ­χη­μα όπως του Τσέρ­νο­μπιλ σε μια σοσια­λι­στι­κή χώρα;

Εύη Γεωργιάδου Ομάδας Περιβάλλοντος Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Ειδι­κό­τε­ρα για την περί­πτω­ση του ατυ­χή­μα­τος στο Τσέρ­νο­μπιλ, αρχι­κά πρέ­πει να επι­ση­μά­νου­με ότι η τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά του ΗΒΟ περιέ­χει πλή­θος ανα­κρι­βειών και διαστρεβλώ­σεων και απο­τε­λεί μέρος της προ­πα­γαν­δι­στι­κής αντι­σο­βιε­τι­κής αντι­κομ­μου­νι­στι­κής εκστρα­τεί­ας.

▪️ Πλευ­ρές αυτής της λαθε­μέ­νης εικό­νας είναι, για παρά­δειγ­μα, η προ­βο­λή με αρ­νητικό τρό­πο του τερά­στιου ηρω­ι­κού έργου του καθα­ρι­σμού του τόπου του ατυ­χή­μα­τος (περισ­σό­τε­ροι από 500.000 συμμε­τείχαν στις εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού), της γρή­γο­ρης απο­μά­κρυν­σης του τοπι­κού πλη­θυ­σμού μιας μεγά­λης περιο­χής, καθώς και η διό­γκω­ση του πραγ­μα­τι­κού μεγέ­θους των επι­πτώ­σε­ων του ατυχήματος.

902 «Τσέρνομπιλ» του καπιταλισμού και μύθοι της «πράσινης ανάπτυξης»▪️ Η τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά παρα­δείγ­μα­τος χάριν, ανα­φέ­ρε­ται σε 93.000 νεκρούς ως συνέ­πεια του ατυ­χή­μα­τος, αριθ­μός που δεν έχει καμιά σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα. Με βάση τις επί­σημες εκθέ­σεις του Παγκό­σμιου Οργα­νι­σμού Υγεί­ας (ΠΟΥ) και άλλων διε­θνών οργα­νι­σμών, μετά το ατύ­χη­μα 28 εργα­ζόμενοι που συμ­με­τεί­χαν στις εργα­σί­ες καθα­ρι­σμού πέθα­ναν εντός λίγων ημερών.
Στη σχε­τι­κή έκθε­ση του ΠΟΥ του 2016 ανα­φέ­ρε­ται ότι έχουν κατα­γρα­φεί 11.000 περι­στα­τι­κά καρ­κί­νου του θυρε­οει­δούς στον πλη­θυ­σμό των γύρω χωρών, με βασι­κή αιτία το ατύχημα.
Σε αντί­στοι­χη έκθε­ση αναφέρε­ται ότι το 2006 υπο­λο­γί­ζο­νταν 6.000 περι­πτώ­σεις καρ­κί­νου του θυρε­οει­δούς και το ποσο­στό αυτών που είχαν επι­βιώ­σει έφτα­νε στο 99,75%. Επί­σης, έχουν κατα­γρα­φεί άλλες επιπτώ­σεις όπως αυξη­μέ­νη πιθα­νό­τη­τα καταρ­ρά­κτη σε εργα­ζό­με­νους καθα­ρι­σμού, ψυχο­λο­γι­κές επι­πτώ­σεις κ.ά.

▪️ Αυτό που απο­κρύ­πτε­ται, ή που προ­βάλ­λε­ται με αρνη­τι­κό τρό­πο από την αστι­κή προ­πα­γάν­δα, είναι η απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα της οργά­νω­σης της αρχι­κής εκκέ­νω­σης την επό­με­νη μέρα του ατυ­χή­μα­τος που αφο­ρού­σε τους 50.000 κατοί­κους της πόλης Πρί­πιατ και πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε μέσα σε 3,5 ώρες με χρή­ση 1.200 λεω­φο­ρεί­ων και 200 φορτηγών.

Τσέρνομπιλ του καπιταλισμού και μύθοι της «πράσινης ανάπτυξης»

Ας συγκρί­νου­με, για παρά­δειγ­μα, με το τι δεν έγι­νε για την εκκέ­νω­ση του πλη­θυ­σμού στο Μάτι ή την καθυ­στέ­ρη­ση και τη σύγ­χυ­ση που δημιουργή­θηκε στον πλη­θυ­σμό σχε­τι­κά με την εκκέ­νω­ση στις περι­πτώ­σεις άλλων ατυ­χη­μά­των (π.χ. πυρη­νι­κά ατυ­χή­μα­τα σε ΗΠΑ και Ια­πωνία, Μπο­πάλ, Σεβέ­ζο κά.). Η συγκά­λυ­ψη της επι­κιν­δυ­νό­τη­τας από τις αρχές και η ελλι­πής ενη­μέ­ρω­ση σε άλλα ατυ­χή­μα­τα στις καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, παρου­σιά­ζε­ται ως τάχα «απο­φυ­γή άσκη­σης πίε­σης» προς τον πληθυσμό.

✔️    Η αυτο­θυ­σία και ο ηρω­ι­σμός όσων συμ­με­τεί­χαν στην προσπά­θεια αντι­με­τώ­πι­σης των συνε­πειών του ατυ­χή­μα­τος στο Τσέρ­νο­μπιλ, παρου­σιά­ζε­ται σαν τάχα απο­τέ­λε­σμα εκβιασμών.

✔️    Το τιτά­νιο έργο της γρή­γο­ρης απο­μά­κρυν­σης του πλη­θυ­σμού στο Τσέρ­νο­μπιλ με εξα­σφά­λι­ση στέ­γα­σης περί­θαλ­ψης και εργα­σί­ας, καθώς και των εργα­σιών καθα­ρι­σμού και απο­κα­τά­στα­σης στον τόπο του ατυ­χή­μα­τος, δεί­χνει την ανω­τε­ρό­τη­τα του σοσια­λι­σμού, πα­ρότι ήταν ήδη σε περί­ο­δο υποχώρησης.

Η συγκε­κρι­μέ­νη περί­οδος, που κυο­φο­ρού­σε την αντε­πα­να­στα­τι­κή ανα­τρο­πή, συνδέ­εται άμε­σα με τις αστο­χί­ες και τις πιθα­νές αιτί­ες του ατυχήματος.

✔️    Ο πλή­ρης εντο­πι­σμός των βαθύ­τε­ρων αιτιών του συγκε­κρι­μέ­νου ατυ­χή­μα­τος δεν έχει προσ­διο­ρι­στεί ακό­μα απ’ την ιστο­ρι­κή και επι­στη­μο­νι­κή έρευ­να η οποία πρέ­πει να συνε­χι­στεί.

Σίγου­ρα πρέ­πει να εκτι­μή­σου­με ότι ανα­φε­ρό­μα­στε στην περί­ο­δο Γκορ­μπα­τσόφ, που βρί­σκε­ται σε πορεία υπο­νό­μευ­σης η ενιαία κεντρι­κή διεύ­θυν­ση της οικο­νο­μί­ας, γενι­κό­τε­ρα ο κεντρι­κός σχε­δια­σμός και ο εργα­τι­κός έλεγχος.
Το έδα­φος ήταν ευνοϊ­κό για σοβα­ρή παρα­βί­α­ση των κανό­νων ασφα­λεί­ας για να πια­στούν ορι­σμέ­νοι στό­χοι, ακό­μα και για σαμποτάζ

Όμως σε κάθε περί­πτω­ση, η ει­κόνα που παρου­σιά­ζε­ται στην τηλε­ο­πτι­κή σει­ρά δεν έχει καμιά σχέ­ση με την πραγ­μα­τι­κό­τη­τα.

Για παρά­δειγ­μα, μόνο γέλιο μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει σε κάθε καλο­προ­αί­ρε­το θεα­τή η αστεία εικό­να που παρου­σιά­ζε­ται με τους χει­ρι­στές να μην ξέρουν τάχα τις οδη­γί­ες και να δια­βά­ζουν το manual την ώρα που εξε­λισ­σό­ταν το ατύ­χη­μα για να βρουν τι πρέ­πει να κάνουν…

Η αστι­κή προ­πα­γάν­δα δεν προ­βάλ­λει από την άλλη, τις συ­νέπειες και τις αιτί­ες των ατυ­χη­μά­των σε πυρη­νι­κούς αντι­δραστήρες σε καπι­τα­λι­στι­κές χώρες, και κυρί­ως τα μεγά­λα πυρη­νι­κά ατυ­χή­μα­τα στη Φου­κου­σί­μα το 2011 στην Ιαπω­νία και στο Three Mile Island στην Πεν­συλ­βά­νια των ΗΠΑ το 1979.

Three Mile Island

Three Mile Island

Το ατύ­χη­μα στην Ιαπω­νία έχει θεω­ρη­θεί πολύ σοβα­ρό (στην ανώ­τε­ρη κλί­μα­κα κατά­τα­ξης σοβα­ρό­τη­τας) με μεγά­λη διαρ­ροή ραδιενέργειας.
Ήδη έχουν κατα­γρα­φεί περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων και θάνα­τοι σε εργα­ζό­με­νους απο­κα­τά­στα­σης, καρ­κί­νος του θυρε­οει­δούς σε παι­διά, ενώ ανα­μέ­νε­ται να αυξη­θούν τα περι­στατικά καρ­κί­νων μέσα στην εικοσαετία.
Για το ατύ­χη­μα στις ΗΠΑ το 1979 είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι πολύ λίγα έχουν ειπω­θεί και προ­βάλ­λε­ται ότι δεν είχε σημα­ντι­κές επι­πτώ­σεις στην υγεία του πληθυσμού.
Ωστό­σο, μελέ­τες που έχουν δημο­σιευ­τεί ανα­φέρονται σε αυξη­μέ­να περι­στα­τι­κά καρ­κί­νων στην περιο­χή, ενώ πρό­σφα­τη μελέ­τη (του 2017) δεί­χνει αυξη­μέ­νο καρ­κί­νο θυρεο­ειδούς που σχε­τί­ζε­ται με το ατύχημα.
Για τα πυρη­νι­κά ατυ­χή­μα­τα σε Ιαπω­νία και ΗΠΑ έχει κατα­γρα­φεί ότι δημιουρ­γή­θη­κε σύγχυ­ση στον πλη­θυ­σμό τις πρώ­τες μέρες, δεν έγι­νε άμε­σα εκκέ­νω­ση κ.λπ.

Ανάπτυξη και επιλογή ενεργειακής τεχνολογίας για ποιον;

Ερώ­τη­ση: Μετά από αυτά τα ατυ­χή­μα­τα μήπως μια λύση θα ήταν η εγκα­τά­λει­ψη της χρή­σης της πυρη­νι­κής ενέργειας;

Εύη Γεωργιάδου Ομάδας Περιβάλλοντος Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Όλες οι τεχνο­λο­γί­ες και οι μορ­φές παρα­γω­γής ενέρ­γειας έχουν πλε­ο­νε­κτή­μα­τα και μειονεκτήματα.

Το θέμα είναι ποιος κατέ­χει, ποιος ελέγ­χει τις ενερ­γεια­κές πηγές και τα μέσα παρα­γω­γής και με ποιο κρι­τή­ριο αποφασίζει.
Η ασφά­λεια στη χρή­ση μιας τεχνο­λο­γί­ας εξαρ­τά­ται από πολ­λούς πα­ράγοντες που αφο­ρούν τα εγγε­νή μέτρα πρό­λη­ψης, τα μέτρα πρό­λη­ψης για απο­φυ­γή δημιουρ­γί­ας επι­κίν­δυ­νων καταστά­σεων, τη συντή­ρη­ση, τα συστή­μα­τα ασφα­λεί­ας, το σχε­δια­σμό έκτα­κτης ανά­γκης, την οργά­νω­ση της εργα­σί­ας, τις χρή­σεις γης, τα μέτρα προ­στα­σί­ας του περι­βάλ­λο­ντος κά.
Στον καπιταλι­σμό το τι τεχνι­κά και οργα­νω­τι­κά μέτρα θα ληφθούν εξαρ­τάται από την ανά­λυ­ση κόστους-οφέ­λους με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία του κεφα­λαί­ου. Ο σχε­δια­σμός γίνε­ται άναρ­χα από κάθε καπι­τα­λι­στι­κή επι­χεί­ρη­ση. Ουσια­στι­κός κρα­τι­κός έλεγ­χος δεν υπάρχει.
Οι ίδιοι οι κανο­νι­σμοί ασφα­λεί­ας είναι πιο χαλα­ροί.

Στα χέρια του κεφα­λαί­ου για παρά­δειγ­μα, ακό­μη και η εγκα­τάσταση αιο­λι­κών πάρ­κων οδη­γεί συχνά σε υπερ­βο­λι­κή κατά­ληψη δασι­κής γης, έλλει­ψη μέρι­μνας για δαπά­νη αντι­με­τώ­πι­σης κατο­λι­σθή­σε­ων, γίνε­ται κίνη­τρο εμπρη­σμών, υπάρ­χουν κίν­δυ­νοι για τη δημό­σια υγεία από ενα­έ­ρια και υπό­γεια δίκτυα ηλεκτρι­κής ενέρ­γειας, κίν­δυ­νοι πυρ­κα­γιάς, δια­τα­ρα­χή της υδρο­λο­γι­κής ισορ­ρο­πί­ας υπό­γειων και των επι­φα­νεια­κών υδά­των κ.λπ.

Επί­σης, στα κρι­τή­ρια για την επι­λο­γή της μιας ή της άλλης τε­χνολογίας πρέ­πει να εντάσ­σε­ται το σύνο­λο των ανα­γκών. Πρέ­πει για παρά­δειγ­μα να λαμ­βά­νε­ται υπό­ψη και η ανά­γκη μεί­ω­σης της ενερ­γεια­κής εξάρ­τη­σης, η αξιο­ποί­η­ση εγχώ­ριων πηγών για κάθε χώρα κ.λπ. Όχι να δια­λέ­γου­με ποια ανά­γκη θα θυσιά­σου­με για το κέρ­δος. Δεν είναι τυχαίο ότι στις σοσια­λι­στι­κές χώρες υπήρ­χε κάλυ­ψη των ενερ­γεια­κών ανα­γκών για τα λαϊ­κά νοι­κο­κυ­ριά στους ‑20°C.

Στο πλαί­σιο του καπι­τα­λι­στι­κού δρό­μου ανά­πτυ­ξης όπου ο σχε­δια­σμός της παρα­γω­γής και η λει­τουρ­γία των εγκαταστάσε­ων πραγ­μα­το­ποιεί­ται με κρι­τή­ριο την κερ­δο­φο­ρία του κεφαλαί­ου, η αξιο­ποί­η­ση κάθε μορ­φής ενέρ­γειας δεν μπο­ρεί να εξασφα­λίσει την προ­στα­σία εργα­ζο­μέ­νων, κατοί­κων και περι­βάλ­λο­ντος. Μόνο στον σοσια­λι­σμό, όπου κρι­τή­ριο της ανά­πτυ­ξης είναι η ικα­νο­ποί­η­ση του συνό­λου των κοι­νω­νι­κών ανα­γκών μπο­ρεί να υπάρ­ξει λαϊ­κή ευη­με­ρία και να αξιο­ποι­η­θεί η τεχνο­λο­γι­κή και επι­στη­μο­νι­κή πρό­ο­δος για την ασφά­λεια και την υγεία του πλη­θυσμού και την προ­στα­σία του περιβάλλοντος.

Γι αυτό και το δίλημ­μα «ναι ή όχι στην πυρη­νι­κή ενέρ­γεια» εί­ναι πλα­σμα­τι­κό. Η παρα­γω­γή πυρη­νι­κής ενέρ­γειας στην Ελλά­δα στις σημε­ρι­νές κοι­νω­νι­κό-πολι­τι­κές συν­θή­κες όπου κυρι­αρχεί το κίνη­τρο του καπι­τα­λι­στι­κού κέρ­δους, δεν μπο­ρεί να αξιο­ποι­ή­σει ολο­κλη­ρω­μέ­να προς όφε­λος του λαϊ­κού συμφέρο­ντος τους ακό­λου­θους παράγοντες:

  • Τις εγχώ­ριες πηγές (νερό, λιγνί­της, αιο­λι­κή ενέρ­γεια, κοιτά­σματα πετρελαίου).
  • Τις τεχνι­κές προ­ϋ­πο­θέ­σεις δια­σφά­λι­σης της μέγι­στης δυνα­τής ασφά­λειας και προ­στα­σί­ας της υγεί­ας εργα­ζο­μέ­νων και πληθυ­σμού καθώς και του περι­βάλ­λο­ντος (κατάλ­λη­λη χωρο­θέ­τη­ση, μέγε­θος ισχύ­ος του σταθ­μού, τεχνο­λο­γία τελευ­ταί­ας γενιάς, συ­στήματα ασφα­λεί­ας, ασφα­λής λει­τουρ­γία και συντή­ρη­ση κ.λπ.)
  • Αμοι­βαία επω­φε­λείς διε­θνείς συμ­φω­νί­ες που θα περιλαμβά­νουν μετα­φο­ρά τεχνο­γνω­σί­ας.

Στο πλαί­σιο της απε­λευ­θε­ρω­μέ­νης αγο­ράς ενέρ­γειας του μο­νοπωλιακού αντα­γω­νι­σμού και των ιμπε­ρια­λι­στι­κών πολέ­μων, η παρα­γω­γή πυρη­νι­κής ενέρ­γειας (όπως και η εισα­γω­γή υλών ενέρ­γειας, τεχνο­λο­γί­ας ή η εξα­γω­γή απο­βλή­των), κατά κανό­να γίνε­ται με όρους δυσμε­νείς για τη δημό­σια ασφά­λεια και τη λα­ϊκή κατανάλωση.

Αντί­στοι­χα πλα­σμα­τι­κό είναι και το δίλημ­μα «ναι ή όχι στην εξό­ρυ­ξη υδρο­γο­ναν­θρά­κων».

Η χρή­ση πυρη­νι­κής τεχνο­λο­γί­ας στην Ελλά­δα, η εξό­ρυ­ξη υδρο­γο­ναν­θρά­κων και γενι­κό­τε­ρα κάθε μορ­φή ενερ­γεια­κής τεχνο­λο­γί­ας, θα πρέ­πει να κρι­θεί μέσα σε ένα συνο­λι­κό κρατι­κό σχε­δια­σμό παρα­γω­γής ενέρ­γειας προς όφε­λος των λαϊ­κών αναγκών.

Η ασφα­λής αξιο­ποί­η­ση κάθε μορ­φής ενέρ­γειας με γνώ­μο­να την ικα­νο­ποί­η­ση των λαϊ­κών ανα­γκών (μεί­ω­ση ενερ­γειακής εξάρ­τη­σης, φθη­νή λαϊ­κή κατα­νά­λω­ση, προ­στα­σία πε­ριβάλλοντος, εργα­σια­κή και δημό­σια υγεία και ασφά­λεια κ.λπ.) μπο­ρεί να δια­σφα­λι­στεί μόνο στο πλαί­σιο της κοι­νω­νι­κής ιδι­οκτησίας ολό­κλη­ρου του τομέα ενέρ­γειας, του επι­στη­μο­νι­κού κεντρι­κού σχε­δια­σμού, της εργα­τι­κής εξου­σί­ας.

Εύη Γεωρ­γιά­δου τα «Τσερ­νο­μπίλ» του καπι­τα­λι­σμού, πίσω απο το μύθο της «πρά­σι­νης ανάπτυξης»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο