Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τα όπλα είναι πλέον η βασική αιτία θανάτου των νέων Αμερικανών

Τα πυρο­βό­λα όπλα έχουν μετα­τρα­πεί στην κυριό­τε­ρη αιτία θανά­του στις τάξεις των νέων Αμε­ρι­κα­νών, ξεπερ­νώ­ντας τα τρο­χαία, υπο­δει­κνύ­ει πρό­σφα­τη μελέ­τη της κυριό­τε­ρης υπη­ρε­σί­ας δημό­σιας υγεί­ας των ΗΠΑ, που κατα­γρά­φει μεγά­λη αύξη­ση των ανθρω­πο­κτο­νιών με τη χρή­ση τους, όπως η σφα­γή σε σχο­λείο του Τέξας την Τρί­τη, όταν χάθη­καν οι ζωές 19 μαθη­τών και μαθητριών.

Το 2020, 4.368 παι­διά και έφη­βοι ηλι­κί­ας ως και 19 ετών υπέ­κυ­ψαν στα τραύ­μα­τα που τους προ­κά­λε­σαν σφαί­ρες, με τον δεί­κτη να φθά­νει τους 5,4 θανά­τους ανά 100.000 παι­διά και εφή­βους, δεί­χνει πίνα­κας που δημο­σί­ευ­σαν τα Κέντρα Ελέγ­χου και Πρό­λη­ψης Ασθε­νειών (CDC).

Σχε­δόν τα δύο τρί­τα των θανά­των αυτών χαρα­κτη­ρί­ζο­νται ανθρωποκτονίες.

Συγκρι­τι­κά, 4.036 θάνα­τοι οφεί­λο­νταν σε τρο­χαία δυστυ­χή­μα­τα στην ίδια ηλι­κια­κή κατηγορία.

Η δια­φο­ρά στα­δια­κά μειώ­θη­κε χάρη στη μεί­ω­ση των τρο­χαί­ων δυστυ­χη­μά­των, με μέτρα για τη βελ­τί­ω­ση της οδι­κής ασφά­λειας στην πορεία των ετών, ενώ αντι­θέ­τως οι θάνα­τοι εξαι­τί­ας των πυρο­βό­λων όπλων αυξάνονταν.

Οι δύο καμπύ­λες δια­σταυ­ρώ­θη­καν το 2020, τελευ­ταία χρο­νιά για την οποία είναι δια­θέ­σι­μες στα­τι­στι­κές. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα ανα­λύ­θη­καν σε επι­στο­λή στην επι­στη­μο­νι­κή επι­θε­ώ­ρη­ση New England Journal of Medicine (NEJM) την περα­σμέ­νη εβδομάδα.

Σύμ­φω­να με τους συντά­κτες της, τα νέα δεδο­μέ­να συνά­δουν με άλλες μελέ­τες για την αύξη­ση των βίαιων εγκλη­μά­των με τη χρή­ση πυρο­βό­λων όπλων κατά τη διάρ­κεια της παν­δη­μί­ας του νέου κορο­νοϊ­ού. Τα αίτια αυτής της αύξη­σης είναι πολ­λα­πλά, όμως «δεν μπο­ρεί να γίνει η υπό­θε­ση» ότι οι αριθ­μοί θα επα­νέλ­θουν «στα επί­πε­δα προ παν­δη­μί­ας», υπογράμμισαν.

Ο πίνα­κας των CDC δεί­χνει πως το 30% των θανά­των οφει­λό­ταν σε αυτο­κτο­νί­ες, κάτι παρα­πά­νω από 3% οφεί­λο­νταν σε ατυ­χή­μα­τα, ενώ τα αίτια παρα­μέ­νουν αδιευ­κρί­νι­στα στο 2% των περι­πτώ­σε­ων. Μικρός αριθ­μός των θανά­των οφει­λό­ταν σε «νόμι­μες επεμ­βά­σεις», με άλλα λόγια σε πυρά αστυνομικών.

Δυσα­νά­λο­γα περισ­σό­τε­ροι νέοι Αφρο­α­με­ρι­κα­νοί πέφτουν θύμα­τα πυρο­βό­λων όπλων: δια­τρέ­χουν τετρα­πλά­σιο κίν­δυ­νο να πεθά­νουν από σφαί­ρες από ότι οι νέοι λευ­κοί, για τους οποί­ους τα τρο­χαία συνε­χί­ζουν να απο­τε­λούν την κυριό­τε­ρη απει­λή. Η φυλε­τι­κή ομά­δα που κατα­λαμ­βά­νει τη δεύ­τε­ρη θέση μετα­ξύ όσων πλήτ­το­νται περισ­σό­τε­ρο είναι, αξιο­ση­μεί­ω­τα, αυτή των αυτοχθόνων.

Οι νεα­ροί άνδρες έχουν εξα­πλά­σιες πιθα­νό­τη­τες να πεθά­νουν εξαι­τί­ας πυρών από ό,τι οι γυναίκες.

Γεω­γρα­φι­κά, ο δεί­κτης των θανά­των εξαι­τί­ας πυρο­βό­λων όπλων είναι υψη­λό­τε­ρος στην αμε­ρι­κα­νι­κή πρω­τεύ­ου­σα Ουά­σινγ­κτον, που ακο­λου­θούν η Λουι­ζιά­να και η Αλάσκα.

Οι αριθ­μοί αυτοί υπο­γραμ­μί­ζουν πως μολο­νό­τι οι μαζι­κές σφα­γές, όπως αυτή της Τρί­της σε πρω­το­βάθ­μιο σχο­λείο της μικρής πόλης Ουβάλ­ντε, στην πολι­τεία Τέξας, είναι τα περι­στα­τι­κά τα οποία προ­σελ­κύ­ουν περισ­σό­τε­ρο την προ­σο­χή της κοι­νής γνώ­μης, δεν απο­τε­λούν παρά μόνο μικρό μέρος των θανά­των νέων από σφαίρες.

Κώστας Καρυω­τά­κης ΑΠΑΝΤΑ μια άλλη ανάγνωση

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο