Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελικός Champions League: Σίτι vs Ίντερ: Ο…κοντορεβυθούλης, το …σκιάχτρο και το «θαύμα της Κωνσταντινούπολης»

Δίχως να έχει καθή­σει στο «θρό­νο» της Ευρώ­πης στη διάρ­κεια της υπε­ραιω­νό­βιας ιστο­ρί­ας της, ο πιο πλού­σιος σύλ­λο­γος όχι μονά­χα στην Αγγλία, αλλά και σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, η Μάν­τσε­στερ Σίτι του Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα, αλλά και του Έρλινγκ Χάα­λαντ είναι κοντά στο όνει­ρό της κατά­κτη­σης του Champions League στον απο­ψι­νό (10/6–22:00) τελι­κό, αλλά η Ίντερ του Σιμό­νε Ιντζά­γκι δεί­χνει να μην «φοβά­ται» και ελπί­ζει γι’ ακό­μη ένα… ποδο­σφαι­ρι­κό «θαύ­μα» στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Ιτα­λοί, ίσως περισ­σό­τε­ρο απρό­σμε­νοι φινα­λίστ, προ­χω­ρούν προς το Ολυ­μπια­κό Στά­διο «Ατα­τούρκ» (72.000 θέσε­ων) έχο­ντας πάνω τους την επι­βλη­τι­κή «σκιά» του μεγά­λου φαβο­ρί, των «μπλε», τέτοια που μπο­ρούν να ρίξουν ο επι­τυ­χη­μέ­νος και κορυ­φαί­ος προ­πο­νη­τής της Σίτι, ο επι­θε­τι­κός και Νορ­βη­γός γίγα­ντας των «πολι­τών» και φυσι­κά ο πλού­σιος ιδιο­κτή­της του αγγλι­κού συλλόγου.

Η ιστορία του κοντορεβυθούλη

Στο ποδό­σφαι­ρο, όμως, όπως και στα παρα­μύ­θια, συμ­βαί­νει συχνά στο τέλος να θριαμ­βεύ­ει ο… κοντορεβυθούλης.

Η Μάν­τσε­στερ Σίτι, ωστό­σο, αυτή τη φορά φαί­νε­ται να έχει… δια­βά­σει την ιστο­ρία και δεν σκο­πεύ­ει να επα­να­λά­βει τα ίδια λάθη που έκα­νε στον πρώ­το ‑και τελευ­ταίο μέχρι σήμε­ρα- τελι­κό της, όταν έχα­σε 1–0 από την Τσέλ­σι το 2021 στο Πόρτο.

«Τι προ­νό­μιο να φτά­νεις σε δύο τελι­κούς σε τρία χρό­νια, είναι απί­στευ­το, αλλά στο τέλος πρέ­πει να κατα­κτή­σεις το Champions League για να απο­δεί­ξεις τι αξί­ζεις» συνό­ψι­σε ο Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα, ο οποί­ος πανη­γύ­ρι­σε δύο φορές το τρό­παιο με την Μπαρ­τσε­λό­να, το 2009 και το 2011.

Όμως ο Κατα­λα­νός προ­πο­νη­τής έχει την ίδια… λαχτά­ρα, όπως επί­σης και ο Σεΐ­χης Μαν­σούρ, μέλος της βασι­λι­κής οικο­γέ­νειας των Εμι­ρά­των και αγο­ρα­στής του συλ­λό­γου το 2008. Το “Abu Dhabi United Group” ελέγ­χει τον αγγλι­κό σύλ­λο­γο, που έχει πανη­γυ­ρί­σει τον τίτλο στις επτά από τις τελευ­ταί­ες 12 αγω­νι­στι­κές περιό­δους της Premier League, ενώ είναι κορυ­φαί­ος σε έσο­δα στον κόσμο (731 εκατ. ευρώ την περα­σμέ­νη σεζόν σύμ­φω­να με την Deloitte), αλλά ακό­μα περι­μέ­νει να γίνει το πρώ­το κρά­τος-ιδιο­κτή­της που θα σηκώ­σει το Κύπελ­λο με τα «μεγά­λα αυτιά».

Αυτό ανή­κει για λίγες ώρες ακό­μη στη Ρεάλ Μαδρί­της, που νίκη­σε 1–0 τη Λίβερ­πουλ στον περυ­σι­νό τελι­κό στο Παρί­σι, αλλά την οποία η Μάν­τσε­στερ Σίτι συνέ­τρι­ψε 4–0 στο «Έτι­χαντ Στέι­ντιουμ», στον αγώ­να ρεβάνς για την ημι­τε­λι­κή φάση της εφε­τι­νής διορ­γά­νω­σης, ύστε­ρα από την ισο­πα­λία 1–1 στην ισπα­νι­κή πρωτεύουσα.

Τρεις εβδομάδες μετά από αυτή την εκπληκτική εμφάνιση, ο αμυντικός μέσος Τζον Στόουνς ‑σημείο αναφοράς του παιχνιδιού του Πεπ Γκουαρντιόλα- είναι ωστόσο επιφυλακτικός με την ετικέτα του φαβορί που έχουν… κολλήσει στη Σίτι.

Το «σκιάχτρο»-φόβητρο

Στο Κύπελ­λο Αγγλί­ας, για παρά­δειγ­μα, «υπάρ­χουν… φονιά­δες γιγά­ντων, μικρές ομά­δες τρί­της ή τέταρ­της κατη­γο­ρί­ας που κερ­δί­ζουν πρω­τα­θλη­τές της Premier League ή άλλους, και εκεί αξί­ζει η ταπει­νό­τη­τα, ο σεβα­σμός σε κάθε ομά­δα και η ποιό­τη­τα των παι­κτών που έχουν» είπε.

Οι «πολί­τες» έχουν πανη­γυ­ρί­σει δύο τίτλους μέχρι στιγ­μής στην τρέ­χου­σα σεζόν, κερ­δί­ζο­ντας την Premier League ‑στη μάχη με την Άρσε­ναλ- και κατα­κτώ­ντας το FA Cup, απέ­να­ντι στη Μάν­τσε­στερ Γιουνάιτεντ.

Τώρα στο­χεύ­ουν στο «τρεμπλ», το οποίο πέτυ­χαν οι -«συμπο­λί­τες» και αντί­πα­λοί τους- «κόκ­κι­νοι διά­βο­λοι», το 1999.

Έχουν έναν τρο­με­ρό άσο στο… μανί­κι, τον Νορ­βη­γό γίγα­ντα Έρλινγκ Χάα­λαντ, «σκιάχτρο»-φόβητρο κάθε άμυ­νας με τα 52 γκολ που πέτυ­χε από την έλευ­σή του το περα­σμέ­νο καλο­καί­ρι στη Μάν­τσε­στερ Σίτι, προ­ερ­χό­με­νος από την Ντόρτμουντ.

Ο Αλε­σά­ντρο Μπα­στό­νι, ένας από τους τρεις κεντρι­κούς αμυ­ντι­κούς που θα έχουν την ευθύ­νη του… περιο­ρι­σμού του Νορ­βη­γού γίγα­ντα (1,94 μ.), φρο­ντί­ζει να μην τρέ­μει: «Φοβό­μα­στε τους δολο­φό­νους, όχι τους ποδο­σφαι­ρι­στές. Θα ήταν λάθος να μιλή­σου­με για φόβο» τόνισε.

Το «θαύμα της Κωνσταντινούπολης»

Οι «νερα­τζού­ρι», τρί­τοι στην παρελ­θού­σα σεζόν της Serie A, δεν υπο­λεί­πο­νται επί­σης στην επί­θε­ση, με τον Έντιν Τζέ­κο ή τον Ρομέ­λου Λου­κά­κου να συνο­δεύ­ουν τον Αργε­ντι­νό «ταύ­ρο», παγκό­σμιο πρω­τα­θλη­τή Λαου­τά­ρο Μαρ­τί­νες. Δια­θέ­τουν επί­σης επι­κίν­δυ­νους μπακ, χαφ με υψη­λή πίε­ση και άμε­σο επι­θε­τι­κό παιχνίδι.

Ο σύλ­λο­γος με τους τρεις τίτλους Κυπέλ­λου Πρωταθλητριών/Champions League (1964, 1965, 2010) σίγου­ρα επω­φε­λή­θη­κε από μία πιο… «εύκο­λη» δια­δρο­μή από τη Μάν­τσε­στερ Σίτι, αλλά ήξε­ρε πώς να δια­χει­ρι­στεί τα ντέρ­μπι κόντρα στη Μίλαν (σ.σ. νίκη 2–0 εκτός και νίκη 1–0 εντός) για την ημι­τε­λι­κή φάση της διοργάνωσης.

«Είμα­στε ένας μεγά­λος σύλ­λο­γος και έχου­με πολ­λές προσ­δο­κί­ες. Όταν η Ίντερ φτά­νει στον τελι­κό, πρέ­πει να κερ­δί­ζει. Αν το δεις έτσι, δεν είμα­στε το αου­τσάι­ντερ, για­τί η ιστο­ρία μιλά­ει για εμάς. Είμα­στε όλοι σπου­δαί­οι παί­κτες, ξέρου­με πώς να παί­ζου­με τους τελι­κούς» είπε ο Αντρέ Ονάνα.

Ο Καμε­ρου­νέ­ζος τερ­μα­το­φύ­λα­κας ονει­ρεύ­ε­ται πριν μπει στο Ολυ­μπια­κό Στά­διο «Ατα­τούρκ», το οποίο είναι διά­ση­μο για τον θρυ­λι­κό τελι­κό του 2005, όπου η Λίβερ­πουλ κέρ­δι­σε στα πέναλ­τι, αφού έχα­νε 3–0 στο ημί­χρο­νο από τη Μίλαν. Οι «κόκ­κι­νοι» έδει­ξαν τον δρό­μο, η Ίντερ θέλει επί­σης το δικό της «θαύ­μα της Κωνσταντινούπολης».

Το σόου πριν τον τελικό

H Βρα­ζι­λιά­να σού­περ σταρ Ανί­τα και ο Νιγη­ρια­νός Μπούρ­να, θα είναι oι καλ­λι­τέ­χνες-σταρ που θα πρω­τα­γω­νι­στή­σουν στο σόου που θα προη­γη­θεί του τελικού.

«Είμαι τόσο ενθου­σια­σμέ­νη! Είμαι χαρού­με­νη που θα συμ­με­τέ­χω στο σόου του Champions League και ανυ­πο­μο­νώ να τρα­γου­δή­σω μαζί με τον Μπούρ­να Μπόι. Ένα σόου που δεν πρέ­πει να χάσουν οι οπα­δοί στο στά­διο και σε όλο τον κόσμο», είπε η 30χρονη Ανί­τα, η οποία έφτα­σε στο νο1 των χιτ στη Βρα­ζι­λία το 2013 με το «Ζεν».

Πρό­κει­ται για ένα σόου, που όπως και ο τελι­κός θα μετα­δο­θεί σε περισ­σό­τε­ρες από 200 χώρες σε όλο τον κόσμο.

«Ο κόσμος δεν είναι έτοι­μος για αυτό που επι­φυ­λάσ­σου­με», είπε ο βρα­βευ­μέ­νος με GRAMMY τρα­γου­δι­στής-τρα­γου­δο­ποιός και παρα­γω­γός Μπούρ­να Μπόι.

Διαιτητής και πιθανές συνθέσεις

Διαι­τη­τής θα είναι ο Πολω­νός Σίμον Μαρτσίνιακ.

Οι πιθα­νές συνθέσεις:

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ (Πεπ Γκουαρ­ντιό­λα): Έντερ­σον, Γουό­κερ, Ρού­μπεν Ντί­ας, Ακέ, Στό­ουνς, Ρόδρι, Μπερ­νάρ­ντο Σίλ­βα, Ντε Μπρόι­νε, Γκου­ντο­γκάν, Γκρί­λις, Χάαλαντ.

ΙΝΤΕΡ (Σιμό­νε Ιντζά­γκι): Ονά­να, Νταρ­μιάν, Ατσέρ­μπι, Μπα­στό­νι, Ντάμ­φρις, Μπα­ρέ­λα, Χακάν Τσαλ­χά­νο­γλου, Μχι­τα­ριάν, Ντι­μάρ­κο, Λαου­τά­ρο Μαρ­τί­νες, Τζέκο.

Πηγή: ΑΠΕ — A. Bαζογιάννης

 

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο