Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τελικός Euro 2020: Θα μείνει στο Λονδίνο ή θα πάει στη Ρώμη;

Η ώρα της κρί­σης έφτα­σε. «Is itcoming home or to Rome?», είναι το ερώ­τη­μα των φίλων του ποδο­σφαί­ρου, καθώς Ιτα­λία και Αγγλία κοντρά­ρο­νται στο «Γου­έ­μπλεϊ» με στό­χο την κατά­κτη­ση της κορυ­φής της Ευρώπης. 

Έπει­τα από δύο «επι­κούς» ημι­τε­λι­κούς, το Λον­δί­νο φιλο­ξε­νεί πλέ­ον τον μεγά­λο τελι­κό, ο οποί­ος, για πρώ­τη φορά στην Ιστο­ρία των Ευρω­παϊ­κών Πρω­τα­θλη­μά­των, θα έχει παρού­σα την Αγγλία. Από το θρί­αμ­βό τους στο Παγκό­σμιο Κύπελ­λο του 1966, στο παλιό «Γου­έ­μπλεϊ», τα «τρία λιο­ντά­ρια» είχαν απο­τύ­χει να κερ­δί­σουν σε πέντε εμφα­νί­σεις τους σε ημι­τε­λι­κή φάση μεγά­λης διορ­γά­νω­σης (στα EURO 1968 και 1996, στα Μου­ντιάλ 1990 και 2018 και στο Nations League 2019). Αυτήν την φορά, ωστό­σο, τα κατά­φε­ραν έχο­ντας απο­κλεί­σει στη νοκ άουτ φάση του EURO 2020, τις Γερ­μα­νία και Ουκρα­νία και, στην παρά­τα­ση την περα­σμέ­νη Τετάρ­τη (7/7), την Δανία. Μπο­ρεί οι «βίκινγκς» να έγι­ναν η πρώ­τη χώρα που «μάτω­σε» την εστία του Τζόρ­νταν Πίκ­φορντ στο τουρ­νουά, ωστό­σο οι Άγγλοι έχουν την ευκαι­ρία να βάλουν τέλος σε μία «κατά­ρα» που τους… κυνη­γά 55 ολό­κλη­ρα χρό­νια. Βέβαια, για να το κατα­φέ­ρουν θα πρέ­πει «να ξεπε­ρά­σου­με ένα τερά­στιο εμπό­διο που έχου­με μπρο­στά μας», όπως είπε χαρα­κτη­ρι­στι­κά ο Γκά­ρεθ Σάουθ­γκεϊτ καθώς η Ιτα­λία «είναι σε εξαι­ρε­τι­κή κατά­στα­ση και έχει αμυ­ντι­κούς-πολε­μι­στές που θα κάνουν τα πάντα για να μας σταματήσουν». 

Ο μονα­δι­κός τίτλος σε Ευρω­παϊ­κό Πρω­τά­θλη­μα που έχει κατα­κτή­σει η Ιτα­λία… χάνε­ται στο μακρι­νό 1968 (νίκη επί της Γιου­γκο­σλα­βί­ας), όταν ήταν η «οικο­δέ­σποι­να» της διορ­γά­νω­σης. Έκτο­τε, οι «ατζού­ρι» ηττή­θη­καν στους τελι­κούς του 2000 και του 2012 (Γαλ­λία το 2000 και την Ισπα­νία το 2012), αν και στο πέρα­σμα των χρό­νων κατά­φε­ραν να στε­φθούν παγκό­σμιοι πρω­τα­θλη­τές ακό­μα δύο φορές, από τις τέσ­σε­ρις συνο­λι­κά. Η Ιτα­λία επι­κρά­τη­σε της Ισπα­νί­ας στη δια­δι­κα­σία των πέναλ­τι, στον ημι­τε­λι­κό της περα­σμέ­νης Τρί­της. Τυπι­κά μπή­κε… φρέ­νο στο εντυ­πω­σια­κό σερί των 13 νικών (και των 15 σε προ­κρι­μα­τι­κή και τελι­κή φάση EURO, που είναι και το ρεκόρ), ωστό­σο παρα­μέ­νει αήτ­τη­τη εδώ και 33 αγώ­νες (27 νίκες, έξι ισο­πα­λί­ες). Πραγ­μα­τι­κά ανα­γεν­νη­μέ­νη υπό τις οδη­γί­ες του Ρομπέρ­το Μαν­τσί­νι, μια εθνι­κή που δεν κατά­φε­ρε καν να δώσει «το παρών» στην τελι­κή φάση του Μου­ντιάλ της Ρωσί­ας το 2018. Ωστό­σο, η μη παρου­σία τους σε Παγκό­σμιο Κύπελ­λο, δεν εμπό­δι­σε τις Τσε­χο­σλο­βα­κία (1976), Δανία (1992) και Ελλά­δα (2004) να κατα­κτή­σουν τον τίτλο της πρω­τα­θλή­τριας Ευρώ­πης. Όπως, άλλω­στε, τόνι­σε και ο Ιτα­λός ομο­σπον­δια­κός τεχνι­κός, «δου­λεύ­ου­με προς αυτήν την κατεύ­θυν­ση εδώ και τρία χρό­νια. Ακό­μα δεν έχου­με πετύ­χει κάτι, αλλά είμα­στε κοντά στο να τα κατα­φέ­ρου­με. Θα προ­σπα­θή­σου­με να εκμε­ταλ­λευ­τού­με την πίε­ση που θα ασκή­σει το γεμά­το «Γου­έ­μπλεϊ» στους Άγγλους». 

Το πρό­γραμ­μα της Κυρια­κής 11 Ιου­λί­ου του Ευρω­παϊ­κού Πρω­τα­θλή­μα­τος 2020:

22:00 Γου­έ­μπλεϊ (Λον­δί­νο): Ιτα­λία — Αγγλία 

Διαι­τη­τής: Μπιόρν Κάι­περς (Ολλαν­δία)
Βοη­θοί: Σάντερ φαν Ρέκελ (Ολλαν­δία), Έρβιν Τσάιν­στρα (Ολλαν­δία)
4ος Διαι­τη­τής: Κάρ­λος ντελ Θέρο Γκρά­ντε (Ισπα­νία)
Video Assistant Referee: Μπά­στιαν Ντάν­κερτ (Γερ­μα­νία)

Πιθανές Συνθέσεις:

ΙΤΑΛΙΑ (Ρομπέρ­το Μαν­τσί­νι): Ντο­να­ρού­μα — Ντι Λορέν­τσο, Μπο­νού­τσι, Κιε­λί­νι, Έμερ­σον — Μπα­ρέ­λα, Ζορ­ζί­νιο, Βερά­τι — Κιέ­ζα, Ιμό­μπι­λε, Ινσίνιε.

ΑΓΓΛΙΑ (Γκά­ρεθ Σάουθ­γκεϊτ): Πίκ­φορντ — Γουό­κερ, Στό­ουνς, Μαγκουάιρ, Σο — Φίλι­πς, Ράις — Σάκα, Μάουντ, Στέρ­λινγκ — Κέιν.

Η Αγγλία ζει για τον τελικό

Στο μετα­ξυ από χτες, παρα­μο­νή του τελι­κού στο Γου­έ­μπλεϊ, η Αγγλία έχει παρα­λύ­σει. Όλα κινού­νται σε ρυθ­μούς EURO, ενώ οι Άγγλοι προσ­δο­κούν μία θριαμ­βευ­τι­κή νίκη επί της Ιταλίας.

Φρε­νί­τι­δα με το εθνι­κό φρό­νη­μα στα ύψη. Σχολεία και επι­χει­ρή­σεις προ­σαρ­μό­ζο­νται για την ημέ­ρα του αγώ­να και την επο­μέ­νη. Όλα τα αγγλι­κά πρω­το­σέ­λι­δα κοσμεί η Εθνι­κή Αγγλί­ας, η σημαία, οι παί­κτες της, ο προ­πο­νη­τής της. Όλοι κάνουν λόγο για έναν ιστο­ρι­κό αγώ­να που θα είναι κάτι περισ­σό­τε­ρο από μια νίκη κυπέ­λου. Στις ειδή­σεις υπάρ­χει αντί­στρο­φη μέτρη­ση μέχρι τον αγώ­να της Κυρια­κής, ενώ όλα έχουν ρυθ­μι­στεί έτσι, ώστε κανείς να μην χάσει την μάχη της Αγγλί­ας απέ­να­ντι στην Ιταλία.

Ήδη έχει απο­φα­σι­στεί τα σού­περ μάρ­κετ να κλεί­σουν νωρί­τε­ρα την Κυρια­κή, ώστε οι υπάλ­λη­λοι να προ­λά­βουν να δουν τον αγώ­να από το πρώ­το λεπτό. Τα σχο­λεία πρω­το­βάθ­μιας εκπαί­δευ­σης έχουν δώσει την άδεια στους μαθη­τές να έρθουν αργο­πο­ρη­μέ­νοι τη Δευ­τέ­ρα, ενώ η κυβέρ­νη­ση ζήτη­σε από τους εργο­δό­τες να φανούν πιο ελα­στι­κοί στην πιθα­νή αργο­πο­ρία των εργα­ζο­μέ­νων τους. Σε αυτή τη φρε­νί­τι­δα η σημαία του Αγί­ου Γεωρ­γί­ου κυμα­τί­ζει σε δρό­μους, στε­νά, ακό­μα και στο πρω­θυ­πουρ­γι­κό δια­μέ­ρι­σμα του Μπό­ρις Τζόν­σον. Σε εμπνευ­στή της εθνι­κής προ­σπά­θειας έχει ανα­δει­χθεί ο προ­πο­νη­τής της Εθνι­κής Αγγλί­ας Γκά­ρεθ Σάουθ­γκειτ, που χθες προ­σπά­θη­σε να αφυ­πνί­σει το μαχη­τι­κό πνεύ­μα των Άγγλων και κάλε­σε το έθνος, αλλά και την ομά­δα του, να «νιώ­σουν υπε­ρή­φα­νοι για τα επι­τεύγ­μα­τα της χώρας στη μακρό­χρο­νη ιστο­ρία της και να αφή­σουν πίσω για λίγο όλα τα αρνη­τι­κά της».

«Σερ» ο προπονητής της Αγγλίας;

Σε μια άκρως βρε­τα­νι­κή κίνη­ση το αγγλι­κό κρά­τος ήδη σκέ­φτε­ται να απο­νεί­μει τον τίτλο του «σερ» στον προ­πο­νη­τή της Εθνι­κής Αγγλί­ας Γκά­ρεθ Σάουθ­γκειτ, αλλά και στον αρχη­γό Χάρι Κέιν, αν κατα­φέ­ρουν να φέρουν το κύπε­λο. Εξε­τά­ζε­ται επί­σης η πιθα­νό­τη­τα για μια επι­πλέ­ον ημέ­ρα αργί­ας τον Αύγου­στο προς τιμήν της κατά­κτη­σης του  τρο­παί­ου, αν βέβαια αυτό πραγ­μα­το­ποι­η­θεί. Η αλή­θεια είναι πως για τους Άγγλους, που με κάθε ευκαι­ρία φωνά­ζουν «It’s coming home», είναι ένα εθνι­κό ζήτη­μα μετά από 55 χρό­νια απο­τυ­χιών των Τριών Λιο­ντα­ριών στο αγα­πη­μέ­νο τους άθλη­μα. Θα ήταν και μία ψυχο­λο­γι­κή ανά­τα­ση μετά από μια σκλη­ρή χρο­νιά για το Ηνω­μέ­νο Βασί­λειο λόγω της παν­δη­μί­ας και βέβαια της απα­ξί­ω­σης που βιώ­νουν από το Brexit.

Μέχρι και η «αγγλό­φι­λη» πρό­ε­δρος της Κομι­σιόν Ούρ­σου­λα Φον Ντερ Λάιεν, παρό­τι πέρα­σε τα φοι­τη­τι­κά της χρό­νια στο Λον­δί­νο, στή­ρι­ξε ανοι­χτά την Εθνι­κή Ιτα­λί­ας. Ο Έλλη­νας Επί­τρο­πος Μαρ­γα­ρί­της Σχοι­νάς δήλω­σε ότι «Το τρό­παιο θα παρα­μεί­νει στο σπί­τι του, δηλα­δή στην Ευρω­παϊ­κή Ένω­ση». Αύριο στις 8 το βρά­δυ ώρα Αγγλί­ας στο Wembley θα παρα­κο­λου­θή­σουν τον αγώ­να 60.000 φίλα­θλοι. Εκτός από τους χίλιους Ιτα­λούς φιλά­θλους που έχουν εξα­σφα­λί­σει εισι­τή­ριο, ο υπουρ­γός Μετα­φο­ρών Γκράντ Σάα­πς προει­δο­ποί­η­σε ότι οποιοσ­δή­πο­τε άλλος Ιτα­λός επι­χει­ρή­σει να έρθει στη χώρα με αυτό τον σκο­πό δεν θα γίνει δεκτός…

Πηγές: ΑΠΕ / Deutsche Welle

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο