Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τεράστια είναι η καταστροφή σε περιουσίες και καμένο δάσος — Πρωθυπουργός και υπουργοί αλληλοσυγχαίρονται…

Τερά­στια είναι η κατα­στρο­φή σε περιου­σί­ες και καμέ­νο δάσος, που έχει προ­κα­λέ­σει η πυρ­κα­γιά στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή της Βαρυ­μπό­μπης, ενώ κρί­σι­μη παρα­μέ­νει η κατά­στα­ση στη βόρεια Εύβοια, όπου εκκε­νώ­θη­καν άλλοι δύο οικι­σμοί (συνο­λι­κά 10), σύμ­φω­να με την έκτα­κτη ενη­μέ­ρω­ση που έκα­νε πριν από λίγη ώρα ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Νίκος Χαρδαλιάς.

Την ίδια ώρα υπουρ­γοί και πρω­θυ­πουρ­γός, σε έκτα­κτες συνε­ντεύ­ξεις Τύπου, αλλη­λο­συγ­χαί­ρο­νται για την προ­ε­τοι­μα­σία τους και την απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τά τους (και ας υπάρ­χουν καταγ­γε­λί­ες για αργο­πο­ρη­μέ­νη αντί­δρα­ση τόσο στη φωτιά στη Βαρυ­μπό­μπη όσο και στη Λίμνη Ευβοίας)!

Το «ήμα­σταν προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι» που εξε­στό­μι­σε ο υπουρ­γός είναι προ­κλη­τι­κός εμπαιγ­μός την ώρα που οι πυρο­σβέ­στες μόνοι και αβο­ή­θη­τοι έδι­ναν γεμά­το αυτα­πάρ­νη­ση αγώ­να να συγκρα­τή­σουν τη φωτιά.

Η καμέ­νη γη και οι κατα­στρο­φές που έχει υπο­στεί το βιός των κατοί­κων της περιο­χής, απο­δει­κνύ­ουν τον εντυ­πω­σιο­θη­ρι­κό χαρα­κτή­ρα των «σύγ­χρο­νων επι­χει­ρη­σια­κών σχε­διών» της κυβέρ­νη­σης που παρου­σιά­στη­καν με τυμπα­νο­κρου­σί­ες στην αρχή της αντι­πυ­ρι­κής περιό­δου, μα και τις ευθύ­νες όλων όσων κυβέρ­νη­σαν μέχρι σήμερα.

Η σημε­ρι­νή κυβέρ­νη­ση της ΝΔ είναι μία ακό­μη αυτουρ­γός σε αυτό το διαρ­κές και κατά συρ­ροή έγκλη­μα σε βάρος του φυσι­κού περι­βάλ­λο­ντος, της λαϊ­κής περιου­σί­ας και απει­λής της ανθρώ­πι­νης ζωής, που βαραί­νει δια­χρο­νι­κά όλες τις κυβερ­νή­σεις ΝΔ — ΣΥΡΙΖΑ — ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ (ανα­κοί­νω­ση ΚΚΕ).

varympomph1 varympomph2 varympomph3 varympomph4 varympomph5

Η έκταση της καταστροφής σττην Αττική

Όπως είπε ο κ. Χαρ­δα­λιάς, ως προς την περιο­χή που κάη­κε στην Αττι­κή, μια πρώ­τη εκτί­μη­ση ανέρ­χε­ται σε περί­με­τρο 12.500 στρεμ­μά­των, ενώ έχει ήδη ενερ­γο­ποι­η­θεί και η Υπη­ρε­σία Copernicus της Ε.Ε. για την άμε­ση χαρ­το­γρά­φη­ση της περιο­χής που επλήγη.

Ως προς τις ζημιές, όπως ανέ­φε­ρε ο υφυ­πουρ­γός, μια πρώ­τη εκτί­μη­ση που μένει βεβαί­ως να επι­βε­βαιω­θεί πλή­ρως από τα αρμό­δια συνερ­γεία, είναι: 76 σπί­τια έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές, 18 σπί­τια έχουν υπο­στεί μερι­κές ζημιές, 27 επι­χει­ρή­σεις στην περιο­χή έχουν υπο­στεί σοβα­ρές ζημιές, ενώ 82 οχή­μα­τα έχουν κατα­στρα­φεί ολο­σχε­ρώς και 64 έχουν υπο­στεί μερι­κές ζημιές.

Ο κ. Χαρ­δα­λιάς τόνι­σε ότι στην Βαρυ­μπό­μπη πλέ­ον, χάρη στη δου­λειά που έγι­νε τη νύχτα από τα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα κυρί­ως, τώρα υπάρ­χουν μόνο διά­σπαρ­τες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις και εξέ­φρα­σε την αισιο­δο­ξία ότι μέσα στη μέρα θα υπάρ­ξει του­λά­χι­στον οριο­θέ­τη­ση της πυρκαγιάς.

Ο υφυ­πουρ­γός έδω­σε ιδιαί­τε­ρη έμφα­ση στο έργο αστυ­νο­μι­κών και πυρο­σβε­στών για την απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων από τις φλε­γό­με­νες περιο­χές, καθώς και στην χρή­ση του 112, το οποίο συνέ­βα­λε ώστε η απο­μά­κρυν­ση να είναι ασφα­λής, ενώ ανα­φέρ­θη­κε στη μέρι­μνα της Πολι­τεί­ας για την φιλο­ξε­νία των ανθρώ­πων που βρέ­θη­καν στο δρό­μο δίνο­ντας ανα­λυ­τι­κά στοιχεία.

«Κατά τη διάρ­κεια της νύχτας προ­χω­ρή­σα­με σε επι­πλέ­ον απο­μα­κρύν­σεις πολι­τών από τις περιο­χές όπου βρι­σκό­ταν σε εξέ­λι­ξη η πυρ­κα­γιά, καθώς και σε οργα­νω­μέ­νες εκκε­νώ­σεις περιο­χών. Συγκε­κρι­μέ­να, Πυρο­σβε­στι­κές και Αστυ­νο­μι­κές δυνά­μεις χρειά­στη­κε να επέμ­βουν σε του­λά­χι­στον 71 περι­πτώ­σεις και να απο­μα­κρύ­νουν 182 άτο­μα με κινη­τι­κά προ­βλή­μα­τα, καθώς και ηλι­κιω­μέ­νων. Στο σύνο­λο έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί 442 δια­σώ­σεις — απο­μα­κρύν­σεις πολι­τών. Ως προς τις εκκε­νώ­σεις περιο­χών, εστά­λη ένα ακό­μα μήνυ­μα μέσω του 112, στις 03.20 για την εκκέ­νω­ση της οδού Ανοί­ξε­ως στο Κρυο­νέ­ρι», είπε ο κ. Χαρ­δα­λιάς και υπογράμμισε:

«Χθες ζήσα­με μια ακό­μα εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λη νύχτα, όχι μόνο στην Αττι­κή, αλλά και σε όλες τις πυρ­κα­γιές που βρί­σκο­νται ακό­μη σε εξέ­λι­ξη, στη Λίμνη Ευβοί­ας, στο Βασι­λί­τσι Μεσ­ση­νί­ας, στην Ανα­το­λι­κή Μάνη. Σε όλα αυτά τα μέτω­πα όπου ακό­μα δίνου­με τη μάχη, καθώς από χθες το βρά­δυ ως και τώρα έχου­με 41 νέες ενάρ­ξεις πυρκαγιάς».

Για την κατά­στα­ση στην Βαρυ­μπό­μπη ανέφερε:

«Στην περιο­χή της Βαρυ­μπό­μπης, η δου­λειά που έγι­νε όλη τη νύχτα από τα πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα έχει βελ­τιώ­σει σημα­ντι­κά την κατά­στα­ση. Από τα τέσ­σε­ρα μέτω­πα που αντι­με­τω­πί­σα­με τη νύχτα, το ξημέ­ρω­μα μας βρή­κε με ένα ενερ­γό και τα υπό­λοι­πα σε ύφε­ση. Συνε­χί­ζου­με την προ­σπά­θεια- οι άντρες και οι γυναί­κες του Πυρο­σβε­στι­κού Σώμα­τος και όλοι οι εμπλε­κό­με­νοι παρα­μέ­νου­με στο πεδίο, δίνου­με τον καλύ­τε­ρό μας εαυ­τό, μαζί με την Αστυ­νο­μία, τις εθε­λο­ντι­κές μας οργα­νώ­σεις, καθώς και τα στε­λέ­χη της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας. Με το πρώ­το φως τα ενα­έ­ρια μέσα κάνουν διαρ­κώς ρίψεις κι ευελ­πι­στού­με ότι μέσα στη μέρα θα έχου­με του­λά­χι­στον οριο­θέ­τη­ση της κατά­στα­σης. Αυτή τη στιγ­μή οι πυρο­σβε­στι­κές δυνά­μεις αντι­με­τω­πί­ζουν διά­σπαρ­τες ανα­ζω­πυ­ρώ­σεις στην ευρύ­τε­ρη περιο­χή χωρίς όμως ιδιαί­τε­ρα προβλήματα».

Στο πεδίο της πυρ­κα­γιάς επι­χει­ρούν 520 πυρο­σβέ­στες, με 17 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 150 οχή­μα­τα, το ΜΕΤΠΕ και το κινη­τό επι­χει­ρη­σια­κό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Έχουν κινη­το­ποι­η­θεί και επι­χει­ρούν περιο­δι­κά 5 αερο­σκά­φη και 9 ελι­κό­πτε­ρα. Συν­δρο­μή παρέ­χει ο Ελλη­νι­κός Στρα­τός με πεζο­πό­ρα τμή­μα­τα και ενα­έ­ρια μέσα πυρό­σβε­σης. Επί­σης, συν­δρά­μουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυά­ριθ­μες εθε­λο­ντι­κές ομά­δες καθώς και υδρο­φό­ρες και μηχα­νή­μα­τα έργου.

«Θα ήθε­λα εδώ να υπο­γραμ­μί­σω ότι αν και οι επι­χει­ρή­σεις αυτές έγι­ναν μέσα στον αστι­κό ιστό και υπό εξαι­ρε­τι­κά δύσκο­λες συν­θή­κες, χάρη στις συντο­νι­σμέ­νες προ­σπά­θειες όλων των δυνά­με­ων της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας, αλλά και των κατοί­κων που ακο­λου­θού­σαν τις οδη­γί­ες μας, εξε­λί­χθη­καν απο­λύ­τως ομα­λά, τόνι­σε ο υφυ­πουρ­γός και συμπλή­ρω­σε: «Θα το επα­να­λά­βω ότι από­λυ­τη προ­τε­ραιό­τη­τά μας είναι η ανθρώ­πι­νη ζωή. Μπρο­στά στον κίν­δυ­νο, η ανθρώ­πι­νη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτι­δή­πο­τε άλλο».

Σε ό,τι αφο­ρά στου πολί­τες που υπο­χρε­ώ­θη­καν να ξεσπι­τω­θούν ο Νίκος Χαρ­δα­λιάς είπε:

«Ανα­κοι­νώ­σα­με χθες ότι οι συμπο­λί­τες μας που δεν μπο­ρούν να επι­στρέ­ψουν στις οικί­ες τους, μπο­ρούν να καλούν στο τηλε­φω­νι­κό κέντρο του ΕΟΔΥ, στο 1135, όπου θα λάβουν καθο­δή­γη­ση για τα ξενο­δο­χεία όπου μπο­ρούν να φιλο­ξε­νη­θούν με έξο­δα του κρά­τους για όσο χρεια­στεί μέχρι να απο­κα­τα­στα­θεί η πρό­σβα­ση στις οικί­ες τους. Εξυ­πη­ρε­τή­σα­με μέχρι τώρα 672 άτο­μα σε όλη τη χώρα που κάλε­σαν για να ενη­με­ρω­θούν, εκ των οποί­ων οι 538 επέ­λε­ξαν τελι­κά να φιλο­ξε­νη­θούν στα ξενο­δο­χεία που τους υποδείχθηκαν».

Η πυρκαγιά στη βόρεια Εύβοια

Δρα­μα­τι­κή όμως παρα­μέ­νει και η κατά­στα­ση από την πυρ­κα­γιά στη βόρεια Εύβοιας, όπως είπε ο κ. Χαρ­δα­λιάς και αυτή την ώρα υπάρ­χει κλι­μά­κω­ση της κινη­το­ποί­η­σης και ενί­σχυ­ση δυνά­με­ων καθώς άλλα­ξαν τα δεδο­μέ­να, με την αλλα­γή της φοράς των ανέ­μων σε βορειο­α­να­το­λι­κούς. Για το λόγο αυτό πριν από λίγο, στις 12.20, εστά­λη sms 112 στους κατοί­κους των περιο­χών Κού­λου­ρος και Μαρού­λι για να εκκε­νώ­σουν άμε­σα προς Ιστιαία.

Πιο ανα­λυ­τι­κά, ως προς την πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε χθες σε δασι­κή έκτα­ση στην περιο­χή Μυρ­τιά, μέσω 112 εστά­λη­σαν 3 sms, το 1ο στις 18:00 για εκκέ­νω­ση στις περιο­χές Καλα­μού­δι και Ρετσι­νό­λακ­κος και το 2ο στις 19:55 για εκκέ­νω­ση στις περιο­χές Σηπιά­δα και Ρετσι­νό­λακ­κος προς ασφα­λή κατεύ­θυν­ση, ενώ σήμε­ρα στις 03:00 τα ξημε­ρώ­μα­τα εστά­λη το 3ο sms για εκκέ­νω­ση στους οικι­σμούς Κουρ­κου­λοί και Σκεπαστή.

Σήμε­ρα το πρωί μετά από σύσκε­ψη του Συντο­νι­στι­κού Οργά­νου Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας απο­φα­σί­στη­κε η οργα­νω­μέ­νη απο­μά­κρυν­ση των κατοί­κων από τους μικρούς οικι­σμούς Καλα­μού­δι, Παλαιο­χώ­ρι και Δαμιά και από τον Όσιο Δαυίδ. Επι­χει­ρούν 95 πυρο­σβέ­στες 4 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των και 35 οχή­μα­τα και από αέρος περιο­δι­κά 4 αερο­σκά­φη και 1 ελικόπτερο.

Σχε­τι­κά με τις άλλες πυρ­κα­γιές που είναι σε εξέ­λι­ξη ο Νίκος Χαρ­δα­λιάς ανέφερε:

· Η δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στην περιο­χή Βασι­λί­τσι Μεσ­ση­νί­ας, είναι σε εξέ­λι­ξη και επι­χει­ρούν 74 πυρο­σβέ­στες, με 3 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 22 οχή­μα­τα και 1 ελικόπτερο.

· Η δασι­κή πυρ­κα­γιά που εκδη­λώ­θη­κε στην περιο­χή Καστα­νιά του Δήμου Ανα­το­λι­κής Μάνης Λακω­νί­ας, είναι επί­σης σε εξέ­λι­ξη και εκεί επι­χει­ρούν 55 πυρο­σβέ­στες, με 2 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμη­μά­των, 21 οχή­μα­τα, 1 ελι­κό­πτε­ρο και 2 αεροσκάφη.

· Πριν από λίγο, εκδη­λώ­θη­κε πυρ­κα­γιά στην περιο­χή Καυ­κα­νία της Αρχαί­ας Ολυ­μπία, όπου κινη­το­ποι­ή­θη­καν άμε­σα 46 πυρο­σβέ­στες, 2 ομά­δες πεζο­πό­ρων τμημάτων,16 οχή­μα­τα και 4 αεροσκάφη.

Ο κ. Χαρ­δα­λιάς, όπως είπε, η χώρα μας απέ­στει­λε χθες αίτη­μα στον Ευρω­παϊ­κό Μηχα­νι­σμό Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και ήδη η Κύπρος απο­στέλ­λει βοή­θεια μετά και από απ’ ευθεί­ας επι­κοι­νω­νία μετα­ξύ των Υπουρ­γών Εξω­τε­ρι­κών των δύο χωρών, αλλά και επι­κοι­νω­νία που είχε ο ίδιος με τον Νίκο Χρι­στο­δου­λί­δη. Επι­χει­ρούν ήδη 40 Κύπριοι πυρο­σβέ­στες, ενώ εντός της επό­με­νης ώρας ανα­μέ­νο­νται 2 αερο­σκά­φη Airtractor για συν­δρο­μή στη Ρόδo. Επί­σης, σήμε­ρα το πρωί, η Σου­η­δία αντα­πο­κρί­θη­κε θετι­κά στο αίτη­μά μας και απο­στέλ­λει δύο αερο­σκά­φη Airtractor μέσω του RescEU.

Μηνύματα μέσω 112 σε Ρόδο και Κρήτη

Ειδι­κή επι­σή­μαν­ση έκα­νε ο υφυ­πουρ­γός και για την σημε­ρι­νή κατά­στα­ση στη Ρόδο, που, σύμ­φω­να με τον χάρ­τη πρό­βλε­ψης κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς, βρί­σκε­ται σε κατά­στα­ση συναγερμού.

Για το λόγο αυτό, στις 9:30 εστά­λη μήνυ­μα από το 112 στη Ρόδο που ενη­με­ρώ­νει για τις ιδιαί­τε­ρες συν­θή­κες που επι­κρα­τούν στην περιο­χή, δίνο­ντας οδη­γί­ες στους κατοί­κους προ­κει­μέ­νου να απο­φεύ­γουν οποια­δή­πο­τε δρα­στη­ριό­τη­τα θα μπο­ρού­σε να προ­κα­λέ­σει πυρ­κα­γιά στην ύπαι­θρο. Αντί­στοι­χο μήνυ­μα απε­στά­λη αμέ­σως μετά στις 09.45 στην Κρή­τη, όπου επί­σης ο κίν­δυ­νος εκδή­λω­σης κιν­δύ­νου πυρ­κα­γιάς είναι πολύ υψη­λός με ιδιαί­τε­ρα και­ρι­κά χαρακτηριστικά.

Φώτης Αγγου­λές, ο προ­λε­τά­ριος ποιητής

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο