Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζορτζ Μπεστ προς Γιόχαν Κρόιφ: «Είσαι ο καλύτερος από όλους, αλλά μόνο επειδή δεν έχω χρόνο» (ΒΙΝΤΕΟ)

Τζορτζ Μπεστ : Μία ημέ­ρα σαν σήμε­ρα, στις 22 Μαί­ου 1946, γεν­νή­θη­κε στο Μπέλ­φαστ, ένας από τους πιο σημα­ντι­κούς ποδο­σφαι­ρι­στές όλων των επο­χών, που προ­κά­λε­σε συζη­τή­σεις πριν, κατά τη διάρ­κεια και μετά την ολο­κλή­ρω­ση της καριέ­ρας του. Ακό­μα και μετά τον θάνα­τό του, στις 25 Νοεμ­βρί­ου 2005, σε ηλι­κία μόλις 59 ετών. Για όσα έκα­νε στο γήπε­δο φυσι­κά, αλλά και έξω από αυτό. 

Ονο­μά­στη­κε «πέμ­πτος Beatle» λόγω των μαλ­λιών του,γοήτευε τους θεα­τές με το παι­χνί­δι και τις ντρί­μπλες του και τις γυναί­κες με την παρου­σία του .

«Μου άρε­σαν του­λά­χι­στον 2.000 γυναί­κες, ήταν αρκε­τό για εμέ­να να πω «Γεια σου, είμαι ο Μπεστ της Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ» αλλά επί­σης «Δεν ξέρω αν είναι καλύ­τε­ρα να σκο­ρά­ρω ενά­ντια στη Λίβερ­πουλ ή να κοι­μη­θώ με την Miss κόσμος, ευτυ­χώς δεν είχα να επι­λέ­ξω». Αυτές είναι μόνο μερι­κές από τις διά­ση­μες φρά­σεις του Τζορτζ Μπεστ.

«Νομί­ζω ότι βρή­κα μια ιδιο­φυ­ΐα», έγρα­ψε ο ανι­χνευ­τής ταλέ­ντων της Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ, Μπομπ Μπί­σοπ στον Ματ Μάσμπι την ημέ­ρα της… ανα­κά­λυ­ψής του, στα 1961. Από εκεί­νη την ημέ­ρα μέχρι το 1974, ο Μπεστ δεν έβγα­λε την φανέ­λα της Μάν­τσε­στερ Γιου­νάι­τεντ, κερ­δί­ζο­ντας μαζί της, μετα­ξύ άλλων ένα Κύπελ­λο πρω­τα­θλη­τριών και  μία «χρυ­σή μπάλα».

Από το 1974 ως το 1978, ο Μπεστ «ταξί­δε­ψε» μετα­ξύ των Στόκ­πορτ, Κόρκ, ΛΑ Ατζ­τεκς και της Φού­λαμ, την επο­χή που είπε μια άλλη φημι­σμέ­νη φρά­ση: «Έπαι­ξα ενα­ντί­ον του Γιό­χαν Κρόιφ, ενός από τους κορυ­φαί­ους όλων των επο­χών. Παίρ­νω τη μπά­λα, περ­νάω έναν, περ­νάω  δεύ­τε­ρο, αλλά δεν σημα­δεύω την εστία, δεί­χνω στο κέντρο του γηπέ­δου, είναι ο Γιό­χαν Κρόιφ. Φτά­νω μπρο­στά του και κάνω διά­φο­ρα, στη συνέ­χεια κλω­τσάω τη μπά­λα μακριά. Γυρί­ζω και του λέω: «Είσαι ο καλύ­τε­ρος από όλους, αλλά μόνο επει­δή δεν έχω χρόνο». 

Την σεζόν 1978-’79 η καριέ­ρα του συνε­χί­στη­κε μακριά από την Αγγλία, ενώ το τέλος της  θα συμπέ­σει με την αρχή των προ­βλη­μά­των που σχε­τί­ζο­νται με το αλκο­όλ, που απο­δεί­χθη­κε ότι ήταν ο πιστός… σύντρο­φος ζωής του.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο