Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζορτζ Φλόιντ: Δύο χρόνια από την δολοφονία του

Δύο χρό­νια κλεί­νουν σήμε­ρα από την δολο­φο­νία του αφρο­α­με­ρι­κα­νού Τζορτζ Φλοιντ στην Μινε­ά­πο­λις των ΗΠΑ, υπο­κύ­πτο­ντας στο θανα­τη­φό­ρο πάτη­μα του ένστο­λου δολο­φό­νου του Ντέ­ρεκ Σόβιν.

Τα 8 λεπτά και 46 δευ­τε­ρό­λε­πτα της δολο­φο­νί­ας του Τζορτζ Φλόιντ απο­τυ­πώ­θη­καν σε βίντεο και έκα­ναν τον γύρο του κόσμου, δίνο­ντας το έναυ­σμα για μια σει­ρά κινη­το­ποι­ή­σε­ων που συντά­ρα­ξαν τις ΗΠΑ και όλο τον κόσμο.

«I can’t breathe (δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω)» ήταν η φρά­ση του που έγι­νε σύν­θη­μα ανά τον πλανήτη.

Οι κάμε­ρες σώμα­τος που έφε­ραν οι δύο από τους τέσ­σε­ρις αστυ­νο­μι­κούς που εμπλέ­κο­νται στην δολο­φο­νία, δεί­χνουν πως μόλις προ­σέγ­γι­σαν το αυτο­κί­νη­το του Φλόιντ, εκεί­νος προ­σπά­θη­σε να τους πεί­σει πως δεν έχει κάνει τίπο­τα κακό αλλά ήδη απει­λού­νταν από το όπλο ενός από τους ενστό­λους. Αμέ­σως μετά τον οδη­γούν στο μοι­ραίο περι­πο­λι­κό δεμέ­νο με χει­ρο­πέ­δες και με λαβή.

USA PROTEST FLOYD

Ο Φλόιντ προ­σπα­θεί να τους εξη­γή­σει πως «δεν είναι κακός άνθρω­πος», όπως χαρα­κτη­ρι­στι­κά λέει, αλλά και πως έχει κλει­στο­φο­βία και δεν μπο­ρεί να μπει στο περι­πο­λι­κό. Όταν εκεί­νοι τον «τρα­βά­νε» στο εσω­τε­ρι­κό του οχή­μα­τος, εκεί­νος αντι­στέ­κε­ται, με απο­τέ­λε­σμα να βρε­θεί στο δρό­μο, όπου έχα­σε και τη ζωή του από τη λαβή στο λαι­μό από το γόνα­το του Ντέ­ρεκ Σόβιν.

floyd

 

«Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω», τα τελευ­ταία λόγια του Τζόρτζ Φλόιντ έγι­ναν το σύν­θη­μα χιλιά­δων πορειών δια­μαρ­τυ­ρί­ας σε ολό­κλη­ρο τον κόσμο, ενά­ντια στην αστυ­νο­μι­κή βία και τον συστη­μι­κό ρατσι­σμό. Αιτή­μα­τα που παρα­μέ­νουν ζωντα­νά και επί­και­ρα καθώς παρά τις μεγα­λειώ­δεις ‑προ­ε­κλο­γι­κές τότε- δηλώ­σεις στις ΗΠΑ, αλλά και τον υπό­λοι­πο κόσμο, οδή­γη­σαν στην καλύ­τε­ρη περί­πτω­ση στην λήψη ημί­με­τρων που δια­χει­ρί­ζο­νται την κατά­στα­ση, κου­κου­λώ­νο­ντας τις βασι­κές αιτί­ες που οδη­γούν στην βία και τον ρατσισμό.

kne george floyd 2

Στην Ελλά­δα, παρά την παν­δη­μία η ΚΝΕ και το ΚΚΕ, ανέ­δει­ξαν τα αίτια της συστη­μι­κής βίας και του ρατσι­σμού, με το σύν­θη­μα «Καπι­τα­λι­σμός σημαί­νει: “Δεν μπο­ρώ να ανα­πνεύ­σω”», το οποίο μετα­ξύ άλλων γρά­φτη­κε σε πανό και τοί­χους, σχη­μα­τί­στη­κε έξω από την αμε­ρι­κα­νι­κή πρε­σβεία και ακού­στη­κε σε κινη­το­ποι­ή­σεις σε όλη την χώρα.

Στα δυο χρό­νια από την δολο­φο­νία του Τζορτζ Φλοιντ, η αστυ­νο­μι­κή βία στις ΗΠΑ συνε­χί­ζε­ται, με εξορ­γι­στι­κά δείγ­μα­τα να έρχο­νται συνε­χώς στο φώς, με τις μεγά­λες ομοιό­τη­τες να εξορ­γί­ζουν και να επι­βε­βαιώ­νουν ότι δεν πρό­κει­ται για «τυχαία περιστατικά».

902.gr

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο