Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζόγος και εκλογές…

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Η Στοι­χη­μα­τι­κή εται­ρεία Stoiximan.gr έβα­λε στη δια­δι­κα­σία της και τα στοι­χή­μα­τα για τις επερ­χό­με­νες εκλο­γές (ευρω­ε­κλο­γές, περι­φε­ρεια­κές, δημο­τι­κές). Στοι­χή­μα­τα που αφο­ρούν εκλο­γή υπο­ψη­φί­ων, ποσο­στά, δια­φο­ρές κομ­μά­των κ.α.

Σε μια κοι­νω­νία (καπι­τα­λι­στι­κή) όπου τα πάντα πωλού­νται και αγο­ρά­ζο­νται ως εμπο­ρεύ­μα­τα, όπου ο τζό­γος (π.χ χρη­μα­τι­στή­ριο) καθα­γιά­ζε­ται , όπου το δόγ­μα «να πιά­σω την καλή» γίνε­ται αυτο­σκο­πός, όπου πολ­λά εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ κάθε χρό­νο «ξοδεύ­ο­νται» στα διά­φο­ρα «τυχε­ρά παι­χνί­δια» κάτι τέτοιο φαί­νε­ται ως «φυσιο­λο­γι­κό».

Έτσι και οι εκλο­γές μετα­τρέ­πο­νται σ’ ένα προ­σο­δο­φό­ρο πεδίο τζο­γα­ρί­σμα­τος , ενώ οι προ­τει­νό­με­νες απο­δό­σεις των δια­φό­ρων κομ­μά­των ή υπο­ψη­φί­ων λει­τουρ­γούν και ως ένα είδος «μυστι­κών γκά­λοπ» για τους επαΐοντες.

Εμείς δεν θα στα­θού­με στις «απο­δό­σεις», ούτε και στις προ­βλέ­ψεις. Θα στα­θού­με στο γεγο­νός ότι η σημα­ντι­κή πολι­τι­κή αυτή δια­δι­κα­σία μετα­τρέ­πε­ται σε τζό­γο απο­δει­κνύ­ο­ντας πόσο δίκιο είχε ο Κ. Μαρξ όταν έγρα­φε ότι οι καπι­τα­λι­στές είναι ικα­νοί να που­λή­σουν στους προ­λε­τά­ριους ακό­μα και το σχοι­νί με το οποίο θα τους κρεμάσουν.

Το ζήτη­μα είναι ο λαός και με την ψήφο του να ανα­τρέ­ψει τα «προ­γνω­στι­κά» πετυ­χαί­νο­ντας «ουσια­στι­κές απο­δό­σεις» για τη ζωή τη δική του, για το μέλ­λον που δεν θα χρειά­ζε­ται «τζό­γο» αλλά σχέ­διο, πρό­γραμ­μα με το λαό και τα συμ­φέ­ρο­ντα του στο οικο­νο­μι­κό και πολι­τι­κό τιμό­νι, για την κοι­νω­νία εκεί­νη «χωρίς εκμε­τάλ­λευ­ση ανθρώ­που από άνθρωπο».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο