Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τζ. Κόντε: Ο κοροναϊός εξαπλώθηκε γιατί ένα νοσοκομείο δεν τήρησε το πρωτόκολλο — Επτά οι νεκροί στην Ιταλία

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ιτα­λί­ας Τζου­ζέ­πε Κόντε δήλω­σε το βρά­δυ της Δευ­τέ­ρας ότι «ο κορο­ναϊ­ός εξα­πλώ­θη­κε και επει­δή ένα νοσο­κο­μείο δεν τήρη­σε πλή­ρως το επι­βε­βλη­μέ­νο πρωτόκολλο».

Ο Κόντε θύμι­σε ότι η δημό­σια υγεία είναι αρμο­διό­τη­τα των περι­φε­ρειών στην Ιτα­λία, αλλά συμπλή­ρω­σε ότι αν δεν υπάρ­χει ο ανα­γκαί­ος συντο­νι­σμός, ενσκή­πτουν προβλήματα.

Ο Ιτα­λός πρω­θυ­πουρ­γός άφη­σε να εννοη­θεί ότι σε περί­πτω­ση περαι­τέ­ρω εξά­πλω­σης του ιού, η κυβέρ­νη­ση στη Ρώμη ενδέ­χε­ται να επέμ­βει και να ανα­λά­βει τον συνο­λι­κό συντο­νι­σμό των προ­σπα­θειών αντι­με­τώ­πι­σης της κρί­σης, ειδι­κά όσον αφο­ρά τα δημό­σια νοσοκομεία.

Ο περι­φε­ρειάρ­χης της Λομ­βαρ­δί­ας Ατί­λιο Φοντά­να, ο οποί­ος ανή­κει στην ακρο­δε­ξιά παρά­τα­ξη Λέγκα, αντέ­τει­νε ότι «ελπί­ζει οι δηλώ­σεις αυτές να οφεί­λο­νται στη κού­ρα­ση των τελευ­ταί­ων ημερών».

Σύμ­φω­να με τον ιτα­λι­κό Τύπο ωστό­σο, ο Κόντε συγκά­λε­σε έκτα­κτη σύσκε­ψη με όλους τους περι­φε­ρειάρ­χες σήμε­ρα το πρωί για τη δια­χεί­ρι­ση της κρί­σης, καθώς οι νεκροί του κορο­ναϊ­ού έχουν φθά­σει τους επτά και τα κρού­σμα­τα μόλυν­σης είναι εκατοντάδες.

Πέθανε και τέταρτος επιβάτης του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess

Ακό­μη ένας, ο τέταρ­τος μέχρι σήμε­ρα, από τους επι­βά­τες του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου Diamond Princess, το οποίο παρα­μέ­νει αγκυ­ρο­βο­λη­μέ­νο στη Γιο­κο­χά­μα, υπέ­κυ­ψε μετά τη μόλυν­σή του από τον κορο­ναϊό, μετέ­δω­σε η ιαπω­νι­κή δημό­σια τηλε­ό­ρα­ση NHK σήμερα.

Επρό­κει­το για ηλι­κιω­μέ­νο άνθρω­πο, πάνω από 80 ετών, σύμ­φω­να με το τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο.

Οι αρχές της Ιαπω­νί­ας δέχο­νται ολο­έ­να πιο έντο­νες επι­κρί­σεις για τον τρό­πο που χει­ρί­στη­καν την κρί­ση του κρουα­ζιε­ρό­πλοιου της αμε­ρι­κα­νι­κής ναυ­τι­λια­κής εται­ρεί­ας Carnival Corp, καθώς παρά τα υπο­τι­θέ­με­να μέτρα καρα­ντί­νας πάνω στο σκά­φος, εκα­το­ντά­δες επι­βά­τες μολύνθηκαν.

Ο αριθ­μός των ασθε­νών εξάλ­λου αυξά­νε­ται στην Ιαπω­νία, με την κυβέρ­νη­ση του πρω­θυ­πουρ­γού Σίν­ζο Άμπε να ανα­μέ­νε­ται να ανα­κοι­νώ­σει μέτρα για την κατα­πο­λέ­μη­ση της επι­δη­μί­ας αργό­τε­ρα σήμερα.

Μόλις 9 νέα κρούσματα εκτός Χουμπέι επιβεβαιώθηκαν χθες στην ηπειρωτική Κίνα

Ο αριθ­μός των νέων επι­βε­βαιω­μέ­νων κρου­σμά­των του κορο­ναϊ­ού εκτός της επαρ­χί­ας Χου­μπέι, επί­κε­ντρου της κρί­σης, περιο­ρί­στη­κε σε εννέα χθες Δευ­τέ­ρα, σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σε σήμε­ρα η Εθνι­κή Επι­τρο­πή Υγεί­ας της Κίνας.

Σύμ­φω­να με την Εθνι­κή Επι­τρο­πή (το υπουρ­γείο) Υγεί­ας της Κίνας, από τα συνο­λι­κά 508 νέα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα της επι­δη­μί­ας του COVID-19, τα 499 επα­λη­θεύ­τη­καν στη Χου­μπέι χθες Δευ­τέ­ρα. Την Κυρια­κή, ο αριθ­μός των κρου­σμά­των εκτός της επαρ­χί­ας ήταν 11, ενώ το Σάβ­βα­το 18.

Εξάλ­λου, η Επι­τρο­πή επι­σή­μα­νε ότι ο αριθ­μός των απο­θε­ρα­πευ­θέ­ντων ξεπέ­ρα­σε αυτόν των νέων κρου­σμά­των, για έβδο­μη συνα­πτή ημέρα.

Χθες Δευ­τέ­ρα έλα­βαν εξι­τή­ριο από τα νοσο­κο­μεία 2.589 άνθρωποι.

Συνο­λι­κά, 27.323 ασθε­νείς απο­θε­ρα­πεύ­θη­καν και έλα­βαν εξι­τή­ριο από το ξέσπα­σμα της κρί­σης τον Δεκέμ­βριο στην μεγα­λού­πο­λη Ουχάν ως χθες τα μεσά­νυ­χτα στην ηπει­ρω­τι­κή Κίνα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο