Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Για τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα: Τηλεδιάσκεψη των Κομμάτων της «Διεθνούς Κομμουνιστικής Επιθεώρησης»

Στις 24 Νοέμ­βρη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε τηλε­διά­σκε­ψη των Κομ­μά­των της «Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης», στην οποία συζη­τή­θη­καν τα άρθρα για το 12ο τεύ­χος του περιο­δι­κού, που θα είναι αφιε­ρω­μέ­νο στο πρώ­το εργα­τι­κό κρά­τος, τη Σοβιε­τι­κή Ένω­ση, και θα κυκλο­φο­ρή­σει το 2022, με την ευκαι­ρία της 100ής επε­τεί­ου ίδρυ­σης της ΕΣΣΔ.

Στην τηλε­συ­νε­δρί­α­ση εκτός του ΚΚΕ έλα­βαν ακό­μη μέρος εκπρό­σω­ποι των: Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Βενε­ζου­έ­λας, Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Εργα­ζο­μέ­νων Ισπα­νί­ας, Σοσια­λι­στι­κού Κινή­μα­τος Καζακ­στάν, Σοσια­λι­στι­κού Κόμ­μα­τος Λετο­νί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Μεξι­κού, Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ουγ­γα­ρί­ας, Ενω­σης Κομ­μου­νι­στών Ουκρα­νί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κού Εργα­τι­κού Κόμ­μα­τος Ρωσί­ας, Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Τουρ­κί­ας.

Το ΚΚΕ εκπρο­σώ­πη­σαν οι Μάκης Παπα­δό­που­λος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Ελι­σαί­ος Βαγε­νάς, μέλος της ΚΕ και υπεύ­θυ­νος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ, Αρης Ευαγ­γε­λί­δης, μέλος του Τμή­μα­τος Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κατά τη διάρ­κεια της τηλε­διά­σκε­ψης οι εκπρό­σω­ποι των Κομ­μά­των αντάλ­λα­ξαν πλη­ρο­φο­ρί­ες και για την κατά­στα­ση στις διά­φο­ρες χώρες.
Έτσι, μετα­ξύ άλλων, ενη­με­ρώ­θη­καν για τους σημα­ντι­κούς εργα­τι­κούς και λαϊ­κούς αγώ­νες στην Ελλά­δα, τις κινη­το­ποι­ή­σεις στην Τουρ­κία ενά­ντια στη ραγδαία χει­ρο­τέ­ρευ­ση του βιο­τι­κού επι­πέ­δου των εργα­ζο­μέ­νων, τις πρό­σφα­τες τοπι­κές εκλο­γές στη Βενεζουέλα.

PCV Venezuela

Κατά τη διάρ­κεια της τηλε­διά­σκε­ψης τα Κόμ­μα­τα που συμ­με­τεί­χαν απο­φά­σι­σαν να εκδώ­σουν την παρα­κά­τω Ανα­κοί­νω­ση για τις εξε­λί­ξεις στη Βενε­ζου­έ­λα:

Αλληλεγγύη στο ΚΚ Βενεζουέλας έναντι των επιθέσεων στα δικαιώματά του

Τα Κομ­μου­νι­στι­κά και Εργα­τι­κά Κόμ­μα­τα που συμ­με­τέ­χου­με στη «Διε­θνή Κομ­μου­νι­στι­κή Επι­θε­ώ­ρη­ση», θέλου­με να εκφρά­σου­με την αλλη­λεγ­γύη μας στο Κομ­μου­νι­στι­κό Κόμ­μα Βενε­ζου­έ­λας (PCV) και την εργα­τι­κή τάξη της Βενε­ζου­έ­λας, για τις συστη­μα­τι­κές επι­θέ­σεις που δέχτη­καν ενά­ντια στα πολι­τι­κά και εκλο­γι­κά τους δικαιώ­μα­τα, στο πλαί­σιο της δια­δι­κα­σί­ας των τοπι­κών εκλο­γών που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν στη Βενε­ζου­έ­λα στις 21 Νοέμ­βρη του 2021.

Εκφρά­ζου­με την ενερ­γη­τι­κή μας κατα­δί­κη για τις κυβερ­νη­τι­κές δολο­πλο­κί­ες που χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­καν για να απο­κλεί­σουν τους υπο­ψη­φί­ους του PCV, παρα­βιά­ζο­ντας τους εκλο­γι­κούς κανο­νι­σμούς και νόμους, τα εμπό­δια που έθε­σε η ίδια η Εθνι­κή Εκλο­γι­κή Επι­τρο­πή ώστε το PCV να μην μπο­ρεί να θέσει αντι­κα­τα­στά­τες των υπο­ψη­φί­ων στις περιό­δους που προ­βλέ­πο­νταν, καθώς και τον σκλη­ρό επι­κοι­νω­νια­κό απο­κλει­σμό που εφάρ­μο­σαν τα δημό­σια ΜΜΕ ενά­ντια στο PCV.

Είναι κατα­κρι­τέο και απο­κα­λυ­πτι­κό το γεγο­νός πως οι θεσμοί μιας χώρας που απο­κα­λεί­ται «προ­ο­δευ­τι­κή» και «αντι­ι­μπε­ρια­λι­στι­κή» αφο­σιώ­νο­νται στην επί­θε­ση στα δικαιώ­μα­τα των κομ­μου­νι­στών και της εργα­τι­κής τάξης, την ώρα που δίνουν πλή­θος εγγυ­ή­σε­ων στους υπο­ψη­φί­ους της δεξιάς, που είναι υπεύ­θυ­νοι για την υπο­στή­ρι­ξη των παρά­νο­μων ιμπε­ρια­λι­στι­κών κυρώ­σε­ων ενά­ντια στη χώρα και την προ­ώ­θη­ση πρα­ξι­κο­πη­μά­των. Η στρο­φή της κυβέρ­νη­σης της Βενε­ζου­έ­λας προς φιλε­λεύ­θε­ρες μεταρ­ρυθ­μί­σεις μοιά­ζει να την οδη­γεί στο σημείο να ανα­γνω­ρί­ζει το PCV ως τον νέο της εχθρό.

Τα Κόμ­μα­τά μας παρα­μέ­νουν σε εγρή­γορ­ση για να καταγ­γεί­λου­με και να κατα­πο­λε­μή­σου­με κάθε κλι­μά­κω­ση των επι­θέ­σε­ων που στρέ­φο­νται ενα­ντί­ον του PCV και των μελών του.

Θέλου­με να μετα­φέ­ρου­με στο PCV και τις οργα­νώ­σεις της Λαϊ­κής Επα­να­στα­τι­κής Εναλ­λα­κτι­κής (APR) ένα μήνυ­μα ενθάρ­ρυν­σης και αλλη­λεγ­γύ­ης στη δια­δι­κα­σία οικο­δό­μη­σης μιας Επα­να­στα­τι­κής Εναλ­λα­κτι­κής ενά­ντια στο φιλε­λεύ­θε­ρο σύμ­φω­νο των ελίτ που επι­βάλ­λει σκλη­ρές θυσί­ες στον λαό της Βενεζουέλας.

Σας στέλ­νου­με τα συγ­χα­ρη­τή­ριά μας για τις επι­τυ­χί­ες που κατα­φέ­ρα­τε στην εκλο­γι­κή δια­δι­κα­σία στις 21 Νοέμ­βρη, που αναμ­φί­βο­λα θα συμ­βά­λουν στην ισχυ­ρο­ποί­η­ση των αγώ­νων ενά­ντια στην επί­θε­ση του κεφα­λαί­ου που εξε­λίσ­σε­ται στα δικαιώ­μα­τα των εργα­ζο­μέ­νων και του λαού της Βενεζουέλας.

Τα Κόμ­μα­τα της «Διε­θνούς Κομ­μου­νι­στι­κής Επι­θε­ώ­ρη­σης» επα­να­βε­βαιώ­νου­με την κατα­δί­κη μας για τις παρεμ­βά­σεις και τις παρά­νο­μες ιμπε­ρια­λι­στι­κές κυρώ­σεις κατά του λαού της Βενε­ζου­έ­λας και τονί­ζου­με το αίτη­μά μας για σεβα­σμό του δικαιώ­μα­τος του λαού της Βενε­ζου­έ­λας να ασκεί την κυριαρ­χία και την αυτο­διά­θε­σή του.

pcv1

Βλ και — Ατέ­χνως, Νέες καταγ­γε­λί­ες από το ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας + ΚΚ Βενε­ζου­έ­λας: Καταγ­γέλ­λει νέους απο­κλει­σμούς υπο­ψη­φί­ων του στις τοπι­κές εκλογές

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο