Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες εκφράζει το ΚΚΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη

Την αλλη­λεγ­γύη και την στή­ρι­ξή του στους πρό­σφυ­γες και οικο­νο­μι­κούς μετα­νά­στες που ζουν στη χώρα μας, καθώς και τους Έλλη­νες μετα­νά­στες που ζουν κι εργά­ζο­νται στο εξω­τε­ρι­κό, εκφρά­ζει το ΚΚΕ με ανα­κοί­νω­σή του, με αφορ­μή την σημε­ρι­νή, Παγκό­σμια Μέρα Μετανάστη.

Καλεί δε τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες να οργα­νω­θούν και να παλέ­ψουν μέσα από τις γραμ­μές του ταξι­κού εργα­τι­κού κινή­μα­τος, να συμπο­ρευ­θούν με το ΚΚΕ για:

- «Την υπε­ρά­σπι­ση και διεύ­ρυν­ση των εργα­τι­κών, κοι­νω­νι­κών και δημο­κρα­τι­κών δικαιω­μά­των τους.

- Τη διεκ­δί­κη­ση ‑κόντρα στις απο­φά­σεις και τις συμ­φω­νί­ες των καπι­τα­λι­στι­κών κρα­τών, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ- του δικαιώ­μα­τος να πάνε στη χώρα που θέλουν.

- Αξιο­πρε­πείς συν­θή­κες στέ­γα­σης, σίτι­σης, υγεί­ας στους χώρους και τις δομές που στε­γά­ζο­νται πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες, για να μην κιν­δυ­νεύ­ουν να πεθά­νουν από το κρύο για όσον και­ρό παρα­μέ­νουν στην Ελλά­δα. Για να πηγαί­νουν τα παι­διά τους σχολείο.

- Για να μην κιν­δυ­νεύ­ουν από τα τσι­ρά­κια των αφε­ντι­κών και του συστή­μα­τος, δηλα­δή από τους χρυ­σαυ­γί­τες και άλλους φασί­στες, ρατσι­στές, όταν πηγαί­νουν ή επι­στρέ­φουν από το μερο­κά­μα­το, όπως οι μετα­νά­στες του Ασπρό­πυρ­γου και του Μενι­δί­ου ή όταν βρί­σκο­νται μέσα στις δομές φιλο­ξε­νί­ας, όπως η οικο­γέ­νεια του μικρού Αφγα­νού Αμίρ.

-Για να απαλ­λα­γού­με από το σύστη­μα της εκμε­τάλ­λευ­σης, από τους ιμπε­ρια­λι­στι­κούς πολέ­μους και τη φτώ­χεια, που μακε­λεύ­ουν και βυθί­ζουν στη δυστυ­χία τους λαούς, σπρώ­χνο­ντάς τους στην προ­σφυ­γιά και τη μαζι­κή μετανάστευση».

Το ΚΚΕ επι­ση­μαί­νει ακό­μα, «η ανα­γνώ­ρι­ση από τις ΗΠΑ της Ιερου­σα­λήμ ως πρω­τεύ­ου­σας του Ισρα­ήλ, στρέ­φε­ται κατά του δίκιου του [αλαι­στι­νια­κού λαού και ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των αντα­γω­νι­σμών των ιμπε­ρια­λι­στών στην περιο­χή» επιρ­ρί­πτο­ντας τερά­στιες ευθύ­νες στην ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση και στην ΕΕ, για­τί αυξά­νει την στρα­τιω­τι­κή, πολι­τι­κή και οικο­νο­μι­κή συνερ­γα­σία με το Ισρα­ήλ, «που δολο­φο­νεί τον παλαι­στι­νια­κό λαό, δεν έχει ανα­γνω­ρί­σει επί­ση­μα το παλαι­στι­νια­κό κρά­τος, παρό­λο που υπάρ­χει σχε­τι­κή από­φα­ση της ελλη­νι­κής Βου­λής. Δίνει βάσεις στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ, συμ­με­τέ­χει ενερ­γά και διευ­κο­λύ­νει τα ιμπε­ρια­λι­στι­κά σχέδια».

Το ΚΚΕ ανα­φέ­ρει, μετα­ξύ άλλων, ότι οι προ­τά­σεις Τούσκ «για κατάρ­γη­ση ακό­μη και αυτού του λει­ψού μέτρου της κατα­νο­μής προ­σφύ­γων στα κρά­τη-μέλη της ΕΕ, δεν είναι παρα­φω­νία. Είναι επι­βε­βαί­ω­ση της πολι­τι­κής της ΕΕ που εγκλω­βί­ζει πρό­σφυ­γες στην Ελλά­δα, χρη­μα­το­δο­τεί σκλα­βο­πά­ζα­ρα στη Λιβύη και πνί­γει μετα­νά­στες στη Μεσόγειο».

Σημειώ­νει, επί­σης, ότι «ούτε οι έλεγ­χοι στα αερο­δρό­μια της Γερ­μα­νί­ας για τους επι­βά­τες που προ­έρ­χο­νται από την Ελλά­δα είναι εξαί­ρε­ση, αλλά εφαρ­μο­γή της Σέν­γκεν. Με τη Σέν­γκεν, το Δου­βλί­νο, την ευρω­παϊ­κή Συνο­ριο­φυ­λα­κή, τα πρό­σθε­τα μέτρα φακε­λώ­μα­τος των λαών, απο­δει­κνύ­ε­ται ότι ΕΕ και κρά­τη-μέλη θέλουν μόνο το κεφά­λαιο και τις υπη­ρε­σί­ες του να κυκλο­φο­ρούν ελεύ­θε­ρα, θέλουν να περ­νούν τα σύνο­ρα επι­λε­κτι­κά εργά­τες πάμ­φθη­νοι και χωρίς δικαιώ­μα­τα, για να αυξά­νουν τα κέρ­δη τους οι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί όμιλοι».

Επί­σης επιρ­ρί­πτει ευθύ­νες στην ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση «που δεν εγγυά­ται ούτε τη ζωή των προ­σφύ­γων στα άθλια hotspots των νησιών» και «εφαρ­μό­ζει την απα­ρά­δε­κτη συμ­φω­νία ΕΕ-Τουρ­κί­ας που έχει διπλά εγκλω­βί­σει τους πρό­σφυ­γες στα νησιά και συναλ­λάσ­σε­ται με την τουρ­κι­κή κυβέρ­νη­ση για να την κάνει ακό­μη πιο βάρ­βα­ρη» και προ­σθέ­τει ότι η κυβέρνηση:

-«Προ­ε­τοι­μά­ζει fast track απε­λά­σεις στην κόλα­ση του ιμπε­ρια­λι­στι­κού πολέ­μου. Στο όνο­μα της πιο γρή­γο­ρης δια­δι­κα­σί­ας ασύ­λου, ετοι­μά­ζει αλλα­γές που θα δώσουν το τελειω­τι­κό χτύ­πη­μα στο δικαί­ω­μα στο άσυλο.

-Καθυ­στε­ρεί για άλλη μια χρο­νιά να οργα­νώ­σει την εκπαί­δευ­ση των παι­διών των προ­σφύ­γων. Συγ­χρό­νως, αρνεί­ται να επι­λύ­σει τα προ­βλή­μα­τα με τα ελλη­νι­κά σχο­λεία για τα παι­διά των Ελλή­νων μετα­να­στών στο εξωτερικό.

-Δεν εξα­σφα­λί­ζει άδειες παρα­μο­νής, μακράς διάρ­κειας και χωρίς παρά­βο­λα για τους χιλιά­δες μετα­νά­στες που ζουν κι εργά­ζο­νται στη χώρα μας, σε μια σει­ρά κλά­δους και επι­χει­ρή­σεις, κάτω από καθε­στώς στυ­γνής εκμε­τάλ­λευ­σης. Δεν εξα­σφα­λί­ζει απλές και δωρε­άν δια­δι­κα­σί­ες για όσους δικαιού­νται και θέλουν να απο­κτή­σουν την ελλη­νι­κή υπηκοότητα.

Κατα­λή­γο­ντας ανα­φέ­ρει, ότι σήμε­ρα είναι πιο ανα­γκαία και επί­και­ρη η ενιαία πάλη των εργα­τών σε κάθε χώρα, για την ανα­τρο­πή της καπι­τα­λι­στι­κής βαρ­βα­ρό­τη­τας και την οικο­δό­μη­ση της νέας σοσια­λι­στι­κής κοινωνίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο