Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την αναγνώριση ισραηλινής κατοχής στα Υψίπεδα του Γκολάν υπέγραψε ο Τραμπ — Κύμα αντιδράσεων

Σε μία νέα πρό­κλη­ση προ­χώ­ρη­σε σήμε­ρα ο πρό­ε­δρος των ΗΠΑ Ντ. Τραμπ, υπο­γρά­φο­ντας το διά­ταγ­μα με το οποίο ανα­γνω­ρί­ζει επι­σή­μως την κυριαρ­χία του Ισρα­ήλ στα συρια­κά Υψί­πε­δα του Γκολάν.

Η υπο­γρα­φή του δια­τάγ­μα­τος έγι­νε μόλις ξεκί­νη­σε η συνά­ντη­σή του με τον πρω­θυ­πουρ­γό του Ισρα­ήλ Μπ. Νετα­νιά­χου, στο Λευ­κό Οίκο.

Την ώρα της συνά­ντη­σης, το Ισρα­ήλ εξα­πέ­λυ­σε αερο­πο­ρι­κή επι­δρο­μή στη Γάζα, σε «αντί­ποι­να» για την εκτό­ξευ­ση ρου­κέ­τας, την οποία έσπευ­σε να ανα­κοι­νώ­σει ο Μπ. Νετανιάχου.

Ο Ντ. Τραμπ δήλω­σε πως οι ΗΠΑ «ανα­γνω­ρί­ζουν το από­λυ­το δικαί­ω­μα του Ισρα­ήλ στην αυτο­ά­μυ­να», θεω­ρώ­ντας πως το ισραη­λι­νό κρά­τος έχει κάθε δικαί­ω­μα να δολο­φο­νεί τον παλαι­στι­νια­κό λαό που αγω­νί­ζε­ται ενά­ντια στην κατο­χή της γης του.

Το καθεστώς στο Γκολάν δεν έχει αλλάξει, διαβεβαιώνει ο ΟΗΕ

Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών Αντό­νιο Γκου­τέ­ρες είναι «σαφής ότι το καθε­στώς του Γκο­λάν δεν έχει αλλά­ξει» δήλω­σε σήμε­ρα ο εκπρό­σω­πος τύπου του ΟΗΕ Στε­φάν Ντου­ζα­ρίτς, στον από­η­χο της ανα­γνώ­ρι­σης από τον Αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο Ντό­ναλντ Τραμπ των Υψί­πε­δων του Γκο­λάν ως ισραη­λι­νό έδαφος.

«Η πολι­τι­κή των ΗΕ στο Γκο­λάν αντι­κα­το­πτρί­ζε­ται στα σχε­τι­κά ψηφί­σμα­τα του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας και αυτή η πολι­τι­κή δεν έχει αλλά­ξει» επι­σή­μα­νε ο Ντουζαρίτς.

Ψήφι­σμα του Συμ­βου­λί­ου Ασφα­λεί­ας που είχε υιο­θε­τη­θεί ομό­φω­να από το 15μελές σώμα το 1981, προ­έ­βλε­πε ότι «η από­φα­ση του Ισρα­ήλ να επι­βά­λει τους νόμους του, τη δικαιο­δο­σία του και τη διοί­κη­σή του στα κατε­χό­με­να συρια­κά Υψί­πε­δα του Γκο­λάν είναι άκυ­ρη και χωρίς διε­θνή νομι­κή επίδραση».

Νωρί­τε­ρα, ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ δια­τύ­πω­σε, μέσω του εκπρο­σώ­που του, τη «βαθιά ανη­συ­χία» του για τις πρό­σφα­τες εξε­λί­ξεις στο Ισρα­ήλ και τη Λωρί­δα της Γάζας, ενώ προ­έ­τρε­ψε όλες τις πλευ­ρές να επι­δεί­ξουν τη μέγι­στη αυτοσυγκράτηση.

Αντιδράσεις

Η Ρωσία, σύμ­μα­χος της συρια­κής κυβέρ­νη­σης, δια­τύ­πω­σε­τους φόβους της για ένα «νέο κύμα εντά­σε­ων» στη Μέση Ανα­το­λή στον από­η­χο της αμε­ρι­κα­νι­κής κίνησης.

«Δυστυ­χώς, αυτό μπο­ρεί να οδη­γή­σει σε ένα νέο κύμα εντά­σε­ων στην περιο­χή της Μέσης Ανα­το­λής» προει­δο­ποί­η­σε η εκπρό­σω­πος Τύπου της ρωσι­κής διπλω­μα­τί­ας Μαρία Ζαχά­ρο­βα, κατά τη διάρ­κεια μιας ραδιο­φω­νι­κής εκπομπής.

Η Συρία από την πλευ­ρά της χαρα­κτή­ρι­σε την αμε­ρι­κα­νι­κή από­φα­ση ανα­γνώ­ρι­σης της ισραη­λι­νής κυριαρ­χί­ας στο Γκο­λάν «κατά­φω­ρη επί­θε­ση» στην κυριαρ­χία της και την εδα­φι­κή ακε­ραιό­τη­τά της, υπο­στη­ρί­ζο­ντας ότι έχει δικαί­ω­μα να διεκ­δι­κή­σει τα εδάφη.

«Η απε­λευ­θέ­ρω­ση του Γκο­λάν με κάθε δια­θέ­σι­μο μέσο και η επι­στρο­φή του στη συρια­κή πατρί­δα απο­τε­λεί ανα­παλ­λο­τρί­ω­το δικαί­ω­μα» τονί­ζει το υπουρ­γείο Εξω­τε­ρι­κών της Συρί­ας σε μια ανα­κοί­νω­ση που μετέ­δω­σε το κρα­τι­κό πρα­κτο­ρείο ειδή­σε­ων SANA.

«Η από­φα­ση αυτή… καθι­στά τις ΗΠΑ βασι­κό εχθρό των Αρά­βων», σημειώ­νε­ται στην ανακοίνωση.

Η Τουρ­κία θεω­ρεί την ανα­γνώ­ρι­ση απα­ρά­δε­κτη και θα ανα­λά­βει δρά­ση κατά της από­φα­σης αυτής, μετα­ξύ άλλων ενώ­πιον του Οργα­νι­σμού Ηνω­μέ­νων Εθνών, δια­βε­βαί­ω­σε σήμε­ρα ο υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών της Τουρ­κί­ας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Για μία ακό­μη φορά οι ΗΠΑ έδει­ξαν ότι δεν σέβο­νται το διε­θνές δίκαιο. Εντού­τοις, αυτή η από­φα­ση δεν νομι­μο­ποιεί, με οποιο­δή­πο­τε τρό­πο, την ισραη­λι­νή κατο­χή (των Υψω­μά­των του Γκο­λάν)» έγρα­ψε ο επι­κε­φα­λής της τουρ­κι­κής διπλω­μα­τί­ας στο Twitter.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο