Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την μοναδική φορά που οι ΗΠΑ έστειλαν στρατό ενάντια στους μπολσεβίκους έμαθαν τι σημαίνει επαναστάτης (Eπίλογος)

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

«Στα τέλη του Φεβρουα­ρί­ου 1919, οι στρα­τιώ­τες του Β τάγ­μα­τος του 339ου Συντάγ­μα­τος του Αμε­ρι­κά­νι­κου εκστρα­τευ­τι­κού σώμα­τος έφτα­σαν στα οριά τους όταν η δρά­ση έδω­σε τη θέση της στην ανταρσία.

 Οι Αμε­ρι­κα­νοί στρα­τιώ­τες νόμι­ζαν πως θα αντι­με­τω­πί­σουν τους Γερ­μα­νούς στο Δυτι­κό Μέτω­πο. Όμως τρεις μήνες μετά την ανα­κω­χή της 11 Νοεμ­βρί­ου όπου έλη­ξε ο Α Παγκό­σμιος πόλε­μος, ακό­μη πολε­μού­σαν τους επα­να­στά­τες Μπολ­σε­βί­κους στην Ρωσία στον παγω­μέ­νο Βορρά.

 Δεκά­δες συνά­δελ­φοί τους είχαν υπο­κύ­ψει από γρί­πη στο ταξί­δι στη θάλασ­σα για το ρωσι­κό λιμά­νι του Αρχάγ­γε­λου. Άλλοι είχαν σκο­τω­θεί στη μάχη με έναν εχθρό, οπλι­σμέ­νο με την τοπι­κή γνώ­ση στα μονο­πά­τια και τα χωριά. Πλη­γω­μέ­νοι Αμε­ρι­κά­νοι είχαν παγώ­σει μέχρι θανά­του περι­μέ­νο­ντας διά­σω­σης στα χιο­νι­σμέ­να δάση». Έτσι αρχί­ζει το άρθρο του Michael M. Phillips στην Wall street journal.

arhangel23

Επίλογος

Ο στρα­τός έφε­ρε πίσω 120 σωρούς Αμε­ρι­κά­νων στρα­τιω­τών από την Βόρεια Ρωσία το φθι­νό­πω­ρο του 1919.

Όταν έφτα­σαν στο Ντι­τρόιτ, μια σάλ­πιγ­γα ήχη­σε για να επι­βλη­θεί σιγή στους δρό­μους. Ο Theodore McPhail , του οποί­ου ο αδελ­φός είχε υπη­ρε­τή­σει στη Ρωσία, παρα­κο­λού­θη­σε το πέρα­σμα της παρέλαση.

«Σκε­φτό­μουν την ανό­η­τα σκλη­ρή εκστρα­τεία εκεί­νων των δύστυ­χων που σκο­τώ­θη­καν και για την ξεχα­σμέ­νη ( εγκα­τα­λειμ­μέ­νη) από τον Θεό τρύ­πα που χάθηκαν.

arhangel3

Έτσι ξεκί­νη­σαν

Η δρα­μα­τι­κή από­συρ­ση των ΗΠΑ οδή­γεί σε ένα συμπέ­ρα­σμα. Μια στρα­τιω­τι­κή έκθε­ση θαμ­μέ­νη στα εθνι­κά αρχεία συνο­ψί­ζει τον αδή­λω­το πόλε­μο μέσα σε έναν άλλο πόλε­μο. Ο λοχα­γός Hugh S. Martin έγρα­φε στην επι­στο­λή του προς τον Συνταγ­μα­τάρ­χη στον Αρχάγγελο.

«Η πραγ­μα­τι­κή αλή­θεια, είναι ότι κάνα­με πόλε­μο κατά του Μπολ­σε­βι­κι­σμού. Όλοι το γνώριζαν.

Ακό­μα καμία Συμ­μα­χι­κή κυβέρ­νη­ση δεν έχει δηλώ­σει ότι αυτή ήταν πολι­τι­κή παρέμ­βα­ση… Το απο­τέ­λε­σμα ήταν ότι κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας ο στρα­τιώ­της θα ακού­σει οποιο­δή­πο­τε αριθ­μό των ποι­κί­λων — και μερι­κές φορές αντι­φα­τι­κών — απα­ντή­σε­ων στα ερω­τή­μα­τα που συνε­χώς τίθε­νται, για παρά­δειγ­μα, για­τί κλή­θη­κε να αγω­νι­στεί εδώ μετά την λήξη των μαχών στο Δυτι­κό Μέτω­πο; Ποιοί ήταν οι λόγοι μας για να κάνου­με πόλε­μο κατά των Μπολ­σε­βί­κων; Για­τί να μην αφή­σου­με τη Ρωσία να φρο­ντί­σει μόνη της τις δικές της Εσω­τε­ρι­κές Υπο­θέ­σεις, κλπ.»

arhangel36

Και δω κατέληξαν

Βετε­ρά­νοι της εκστρα­τεί­ας στη Βόρεια Ρωσία —που απο­κα­λούν τον πόλε­μο «Εκστρα­τεία Πολι­κή Αρκού­δα» —ίδρυ­σαν τον Σύλ­λο­γο Πολι­κή Αρκού­δα το 1922. Μοι­ρά­στη­καν μια αίσθη­ση της υπο­χρέ­ω­σης να ανα­κτή­σουν τους σωρούς των 120 συντρό­φους τους που παρέ­μει­ναν στην Ρωσία.

Οι Βετε­ρά­νοι του Αρχάγ­γε­λου και πολι­τι­κοί του Michigan πίε­σαν το Κογκρέ­σο και το κρά­τος για χρη­μα­το­δό­τη­ση, και τον Ιού­λιο του 1929 μια πεντα­με­λής επι­τρο­πή ορί­στη­κε για τη Ρωσία. Συνέ­τα­ξαν χάρ­τες με σημειώ­σεις όπως «ο λοχί­ας Ballard σκο­τώ­θη­κε εδώ» η «6 τάφοι υπάρ­χουν κοντά στα σπίτια»

Οι επί­τρο­ποι ξέθα­ψαν και πήραν πίσω τους σωρούς 86 Αμε­ρι­κα­νών. Μετα­ξύ αυτών που είχαν επι­στρέ­ψει ήταν του υπο­λο­χα­γού Powers του για­τρού από το Οχάιο οποί­ου το σώμα έμει­νε πίσω σε ένα νοσο­κο­μείο κατά τη διάρ­κεια της υπο­χώ­ρη­σης από το Ust Padenga.

arhangel 26

Ένα ειδι­κό τρέ­νο μετέ­φε­ρε τους σωρούς στο Ντι­τρόιτ, όπου θάφτη­καν σε δημό­σια γη πολ­λοί από αυτούς μέχρι το 1930. Στη συνέ­χεια, εντα­φιά­στη­καν στο Troy δίπλα σε ένα λευ­κό μαρ­μά­ρι­νο άγαλ­μα του μιας Πολι­κής Αρκού­δας. Μια ντου­ζί­να σωροί επι­στρά­φη­καν το 1934, και είκο­σι ακό­μη εξα­κο­λου­θούν να λείπουν.

Ο λοχα­γός Τζό­ελ Μουρ, ο οποί­ος ήταν διοι­κη­τής του Μ τάγ­μα­τος έγρα­ψε ένα ποί­η­μα για τους άνδρες που έχα­σε σε μια ξεχα­σμέ­νη γωνιά του πολέμου.

Στα πεδία της Ρωσί­ας δεν μεγα­λώ­νουν παπα­ρού­νες. Δεν υπάρ­χει καμία γραμ­μή σταυ­ρών σε σει­ρά για να σημα­το­δο­τή­σει τα μέρη όπου κεί­το­νται, ούτε κορυ­δαλ­λοί να πουν το τρα­γού­δι τους όπως και στα πεδία της Φλάνδρας.

Κρα­τούν καλά κρυμ­μέ­νη αυτή την εκστρα­τεία και δεν έχουν ποτέ παρα­δε­χτεί τον στό­χο που είχε οι ΗΠΑ. Η επι­χεί­ρη­σή τους απέ­τυ­χε. Απέ­τυ­χε για­τί η φλό­γα της Επα­νά­στα­σης έδι­νε φτε­ρά στους Μπολ­σε­βί­κους που κι αυτοί πάλευαν μέσα στους βάλ­τους και το κρύο. Υπε­ρα­σπι­ζό­ταν την πατρί­δα τους και την Επα­νά­στα­ση όμως και νίκη­σαν. Οι εξα­πα­τη­μέ­νοι Αμε­ρι­κά­νοι στρα­τιώ­τες ανα­ρω­τιό­ταν μέχρι τέλους τι δου­λειά είχαν να πολε­μούν τους Μπολ­σε­βί­κους που στο τέλος συμπά­θη­σαν τον αγώ­να τους και ήθε­λαν να ενω­θούν μαζί τους. Η ανω­τε­ρό­τη­τα του ηθι­κού των Επα­να­στα­τών κατα­τρό­πω­σε τα σχέ­δια και των Αμε­ρι­κά­νων και όλων των συμ­μά­χων τους και υπε­ρά­σπι­σε την νίκη του σοσια­λι­σμού. Έτσι την μονα­δι­κή φορά που οι ΗΠΑ έστει­λαν στρα­τό ενά­ντια στους Μπολ­σε­βί­κους έμα­θαν τι σημαί­νει επαναστάτης.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ: Όταν οι Αμε­ρι­κά­νοι συνά­ντη­σαν τους μπολσεβίκους

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Εργάστηκε σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης στην Ελλάδα και στην Σουηδία
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο