Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Την τεχνογνωσία της Ισπανίας στην καταστολή λαϊκών αντιδράσεων (Καταλονία) ζήτησε η Χιλή!!!

Η ισπα­νι­κή αστυ­νο­μία ετοι­μά­ζε­ται να απο­στεί­λει ειδι­κούς εκπαι­δευ­τές της στη Χιλή, προ­κει­μέ­νου να παρά­σχουν τεχνο­γνω­σία στις κατα­σταλ­τι­κές δυνά­μεις της χώρας για να αντι­με­τω­πί­σουν τις λαϊ­κές αντι­δρά­σεις που συγκλο­νί­ζει τη χώρα για πάνω από 40 ημέ­ρες, όπως δημο­σιεύ­ει η εφη­με­ρί­δα El Mercurio κι ανα­δη­μο­σιεύ­ει ο Τύπος στο νοτιο­α­με­ρι­κα­νι­κό κράτος.

Το αίτη­μα του προ­έ­δρου Σεμπα­στιάν Πινιέ­ρα αφο­ρά την μετά­δο­ση της εμπει­ρί­ας που έχει απο­κτή­σει η ισπα­νι­κή αστυ­νο­μία στις αντί­στοι­χες κοι­νω­νι­κές εξε­γέρ­σεις στην Εου­σκά­δι (Χώρα των Βάσκων) και την Κατα­λο­νία, όπου πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν μεγά­λες κινη­το­ποι­ή­σεις υπέρ της ανε­ξαρ­τη­σί­ας τους.

Σε πρώ­το στά­διο, το υπουρ­γείο Εσω­τε­ρι­κών της Ισπα­νί­ας θα απο­στεί­λει ειδι­κούς εκπαι­δευ­τές στην κατα­στο­λή επει­σο­δί­ων στην Χιλή. «Πρό­κει­ται, κατά βάση, για “έλεγ­χο των μαζών”, για το πώς θα διεκ­πε­ραιώ­νε­ται η δρα­στη­ριό­τη­τα των αστυ­νο­μι­κών οργά­νων όταν ο αριθ­μός των ριζο­σπα­στι­κών στοι­χεί­ων είναι μεγά­λος», εξη­γεί στο δημο­σί­ευ­μά της η El Mercurio.

Στο δεύ­τε­ρο στά­διο της “ανταλ­λα­γής αστυ­νο­μι­κής τεχνο­γνω­σί­ας”, μία μονά­δα των χιλια­νών δυνά­με­ων κατα­στο­λής θα μετα­βεί στην Ισπα­νία για να παρα­κο­λου­θή­σει κι εμπει­ρι­κά το ισπα­νι­κό παράδειγμα.

Σύμ­φω­να με την ίδια εφη­με­ρί­δα «εξε­τά­ζε­ται η περί­πτω­ση να δεχθεί η Ισπα­νία, με στα­δια­κή μορ­φή, αρκε­τούς αστυ­νο­μι­κούς από τη Χιλή για να λάβουν την ίδια εκπαί­δευ­ση με τα όργα­να των ειδι­κών κατα­σταλ­τι­κών μονά­δων (UIΡ) της αστυ­νο­μί­ας της».

Επί­σης, η κυβέρ­νη­ση της Χιλής ζήτη­σε ανά­λο­γη βοή­θεια κι από τη γαλ­λι­κή αστυ­νο­μία. Μολα­ταύ­τα, η Γαλ­λία αρνή­θη­κε να συμ­βάλ­λει συμ­βου­λευ­τι­κά στην προ­σπά­θεια της χιλια­νής αστυ­νο­μί­ας να κατα­στεί­λει την εξέ­γερ­ση και να απο­κα­τα­στή­σει την έννο­μη τάξη, προ­σθέ­τουν τα ίδια δημοσιεύματα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο