Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τη Δευτέρα η πολιτική κηδεία του γλύπτη Κώστα Ρόθου — Ανακοίνωση ΕΕΤΕ

Η πολι­τι­κή κηδεία του γλύ­πτη Κώστα Ρόθου, θα γίνει τη Δευ­τέ­ρα 22 Αυγού­στου στις 10 το πρωί, στο Α’ Νεκρο­τα­φείο Αθηνών.

ΕΕΤΕ — ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο σ. Κώστας Ρόθος γεν­νή­θη­κε στο Πετα­λί­δι Μεσ­ση­νί­ας το 1947.

Σπού­δα­σε γλυ­πτι­κή στην Ανώ­τα­τη Σχο­λή Καλών Τεχνών στο Εργα­στή­ρι του Γιάν­νη Παπ­πά (1969–1974) και το 1979 γίνε­ται δόκι­μο μέλος του ΕΕΤΕ.

Πήρε μέρος ενερ­γά στην εξέ­γερ­ση του Πολυ­τε­χνεί­ου το Νοέμ­βρη του 1973 και συμ­με­τεί­χε σε όλους τους φοι­τη­τι­κούς  αγώ­νες και αργό­τε­ρα στους αγώ­νες των εικα­στι­κών καλ­λι­τε­χνών, αγω­νί­σθη­κε για το ΕΕΤΕ ως μέλος της Ομά­δας Πρω­το­βου­λί­ας από το 1975.

Από το 1978  δίδα­ξε Πλα­στι­κή και Ελεύ­θε­ρο σχέ­διο  στη Σχο­λή Γρα­φι­κών και Δια­κο­σμη­τι­κών Τεχνών του  ΤΕΙ Αθή­νας, όπου και εκλέ­χτη­κε καθηγητής.

Πραγ­μα­το­ποί­η­σε πέντε  μεγά­λες ατο­μι­κές εκθέ­σεις. Το 2007 έδει­ξε την   δου­λειά του με μεγά­λα μνη­μεια­κά έργα στο πάρ­κο του ΤΕΙ  Αθή­νας, στο Αιγά­λεω: «Αφιε­ρω­μέ­νη σε αυτούς που αγω­νί­ζο­νται για ενιαία δημό­σια ανώ­τα­τη εκπαί­δευ­ση» , όπως έγραψε.

Πήρε μέρος σε πολ­λές Ομα­δι­κές-Ατο­μι­κές Εκθέ­σεις:

στην  Ομα­δι­κή Έκθε­ση του 1974 για την συμπα­ρά­στα­ση στον Κυπρια­κό Λαό,

στην 12η Πανελ­λή­νια Έκθε­ση το 1975 στο Ζάπ­πειο και το 1987 στον ΟΛΠ Πειραιώς.

1976 ‑συμ­με­τεί­χε στον Εορ­τα­σμό της Unesco στη Νέα Σμύρ­νη και στο φεστι­βάλ ΚΝΕ ΟΔΗΓΗΤΗ.

1977 ‑στην Ομα­δι­κή Έκθε­ση 40 Καλ­λι­τε­χνών σε δήμους και κοι­νό­τη­τες, και στο Φεστι­βάλ ΚΝΕ Οδηγητή.

1978 ‑πήρε μέρος στο Φεστι­βάλ Πλα­στι­κών Τεχνών και Κινη­μα­το­γρά­φου στην Αττά­λεια στην Τουρ­κία, στην Πανελ­λή­νια έκθε­ση Γλυ­πτι­κής στη Φιλο­θέη και πραγ­μα­το­ποί­η­σε την πρώ­τη ατο­μι­κή του Έκθε­ση στην Γκα­λε­ρί «Ώρα».

Το 1979 συμ­με­τεί­χε στην Πανελ­λή­νια Έκθε­ση Γλυ­πτι­κής στο Νέο Φάλη­ρο και στην Πανελ­λή­νια Έκθε­ση Νέων στο Πνευ­μα­τι­κό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων.

1980 ‑εκθέ­τει ατο­μι­κά στην Γκα­λε­ρί «DADA» και το 1981 συμ­με­τέ­χει στην Έκθε­ση «Δημή­τρια» στη Θεσσαλονίκη.

Το 1997 είχε επί­ση­μη συμ­με­το­χή ‑μετά από πρό­σκλη­ση- στην Biennale Βου­δα­πέ­στης 1997 και επί­σης στην Έκθε­ση «Σύγ­χρο­νη Ελλη­νι­κή Γλυ­πτι­κή» στον Πύρ­γο Ηλεί­ας και στην υπαί­θρια Έκθε­ση «Σύγ­χρο­νη Ελλη­νι­κή Γλυ­πτι­κή» στη Θεσσαλονίκη .

Το 1999 συμ­με­τεί­χε στην Έκθε­ση και στη Δημο­πρα­σία Έργων για τα παι­διά της Γιουγκοσλαβίας.

Το 2014  στην Έκθε­ση «Τέχνη και Αντί­στα­ση Τώρα»,

το 2018 στην Έκθε­ση Μικρο­γλυ­πτι­κής που συν­διορ­γά­νω­σε το ΕΕΤΕ και η Πανελ­λή­νια Ένω­ση Κρα­του­μέ­νων Αγω­νι­στών Μακρο­νή­σου (ΠΕΚΑΜ) με το γλυ­πτό «Αντι­στα­θεί­τε».

Το 2020 συμ­με­τεί­χε στην Έκθε­ση Γλυ­πτι­κής στο Βυζα­ντι­νό και Χρι­στια­νι­κό Μουσείο.

Συμ­με­τεί­χε στις εκθέ­σεις «Άνθρω­ποι χρώ­μα και σίδε­ρο» στη Ναυ­πη­γο­ε­πι­σκευα­στι­κή ζώνη  στο Πέρα­μα με την εικα­στι­κών κίνη­ση «Πέρα-σ-μα».

Μετεί­χε ενερ­γά στο Κίνη­μα Ειρή­νης με την ΕΕΔΥΕ.

Στο εργα­στή­ριό του δημιουρ­γή­θη­καν για το ΕΕΤΕ  πολ­λά ομα­δι­κά γλυ­πτά και εικα­στι­κές εγκα­τα­στά­σεις   και προ­ε­τοι­μά­σθη­καν πολ­λά ομα­δι­κά εικα­στι­κά δρώ­με­να του ΕΕΤΕ , ενά­ντια στο ΝΑΤΟ,  για τα δικαιώ­μα­τα του Παλαι­στη­νια­κού λαού, ενά­ντια στην επέμ­βα­ση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιου­γκο­σλα­βία, στην επέμ­βα­ση στο Ιράκ, στο Αφγα­νι­στάν κ.α.  Ήταν μέλος του Κομ­μου­νι­στι­κού Κόμ­μα­τος Ελλά­δας από το 1975 μέχρι σήμερα.

Υπήρ­ξε εκπρό­σω­πος του ΕΕΤΕ σε Καλ­λι­τε­χνι­κούς Δια­γω­νι­σμούς ως μέλος της Κρι­τι­κής Επι­τρο­πής Έργων, στην Επι­τρο­πή γλυ­πτι­κών έργων και ανα­μνη­στι­κών στοι­χεί­ων του Δήμου Αθη­ναί­ων το 2001, επί­σης στο ΔΣ της Δημο­τι­κής Επι­χεί­ρη­σης Πολι­τι­σμού του Δήμου Αθη­ναί­ων θητεί­ας (1999–2000).

Εκπρο­σώ­πη­σε το ΕΕΤΕ στο Συμ­βού­λιο Τεχνο­λο­γι­κής Εκπαί­δευ­σης του Υπουρ­γεί­ου Εθνι­κής Παι­δεί­ας και Θρη­σκευ­μά­των  το 1984, 1987, 1989, 1991, 1993 και 2001 .

Διε­τέ­λε­σε μέλος του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου του ΕΕΤΕ  ως ταμί­ας, διε­τέ­λε­σε επί­σης μέλος της εφο­ρί­ας Γλυ­πτι­κής για χρό­νια, καθώς και  μέλος των Επι­τρο­πών  Κατά­τα­ξης και Κρίσης.

Τα συλ­λυ­πη­τή­ριά τους για τον θάνα­τό του εξέ­φρα­σαν η ΚΕ του ΚΚΕ, η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΤΟ Καλ­λι­τε­χνών της ΚΟΑ, καθώς και η ΕΕΔΥΕ.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο