Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τη «Λευκή Βίβλος των παραβιάσεων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις ΗΠΑ το 2017» συνέταξε η Β. Κορέα

Στην αντε­πί­θε­ση πέρα­σε η Βόρεια Κορέα, έπει­τα τη χθε­σι­νή επί­θε­ση του Αμε­ρι­κα­νού προ­έ­δρου Ντό­ναλντ Τραμπ, χαρα­κτη­ρί­ζο­ντας την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση ότι είναι ένα κλαμπ δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χων που τρέ­φει μια «πολι­τι­κή ρατσι­σμού», και στε­ρεί την ελευ­θε­ρία του Τύπου και την ιατρο­φαρ­μα­κευ­τι­κή κάλυ­ψη των πολι­τών της.

Η «Λευ­κή Βίβλος των παρα­βιά­σε­ων των Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των στις ΗΠΑ το 2017» συντά­χθη­κε από το Ινστι­τού­το Διε­θνών Σπου­δών της DPRK (της Λαϊ­κής Δημο­κρα­τί­ας της Κορέ­ας) και δια­νε­μή­θη­κε από τη διπλω­μα­τι­κή της απο­στο­λή στη Γενεύη.

Στο κεί­με­νο δεν γίνε­ται ανα­φο­ρά στη διέ­νε­ξη μετα­ξύ Βόρειας Κορέ­ας και ΗΠΑ και των συμ­μά­χων της για το πυρη­νι­κό και πυραυ­λι­κό πρό­γραμ­μα της Πιον­γκιάνγκ, ούτε στις διε­θνείς κυρώ­σεις που έχουν επι­βλη­θεί ενά­ντια στη χώρα.

Στην ομι­λία του προς τα μέλη του Κογκρέ­σου για την Κατά­στα­ση της Ένω­σης ο Ρεπου­μπλι­κά­νος πρό­ε­δρος χαρα­κτή­ρι­σε χθες «διε­φθαρ­μέ­νη» την ηγε­σία της Βόρειας Κορέ­ας. Ο Τραμπ δήλω­σε στους Αμε­ρι­κα­νούς ότι η επι­δί­ω­ξη της Πιον­γκιάνγκ να απο­κτή­σει πυρη­νι­κούς πυραύ­λους μπο­ρεί «πολύ σύντο­μα να απει­λή­σει την πατρί­δα μας» και δεσμεύ­τη­κε στη συνέ­χι­ση της εκστρα­τεί­ας για να το απο­τρέ­ψει αυτό.

«Φυλε­τι­κές δια­κρί­σεις και μισαν­θρω­πία είναι σοβα­ρές ασθέ­νειες εγγε­νείς στο κοι­νω­νι­κό σύστη­μα των ΗΠΑ και έχουν επι­δει­νω­θεί από τότε που ο Τραμπ ανέ­λα­βε τα προ­ε­δρι­κά του καθή­κο­ντα», υπο­γραμ­μί­ζε­ται στη βορειο­κο­ρε­α­τι­κή Λευ­κή Βίβλο.

«Η φυλε­τι­κή βία που ξέσπα­σε στο Σάρ­λο­τσβιλ της Βιρ­τζί­νια στις 12 Αυγού­στου είναι ένα τυπι­κό παρά­δειγ­μα της ακμής της πολι­τι­κής του ρατσι­σμού της σημε­ρι­νής κυβέρνησης».

Ο Τραμπ, που ανέ­λα­βε τα καθή­κο­ντά του πριν ένα χρό­νο, στε­λέ­χω­σε το υπουρ­γι­κό του συμ­βού­λιο με δισε­κα­τομ­μυ­ριού­χους, τονί­ζε­ται στο κεί­με­νο, ανα­φε­ρό­με­νο στον υπουρ­γό Εξω­τε­ρι­κών Ρεξ Τίλερ­σον, τον υπουρ­γό Εμπο­ρί­ου Γουίλ­μπουρ Ρος, τον υπουρ­γό Οικο­νο­μι­κών Στιβ Μνού­τσιν και τον υπουρ­γό Άμυ­νας Τζέιμς Μάτις.

«Τα συνο­λι­κά περιου­σια­κά στοι­χεία των δημό­σιων λει­τουρ­γών σε επί­πε­δο υφυ­πουρ­γών και άνω στην ιεραρ­χία της σημε­ρι­νής κυβέρ­νη­σης ανέρ­χο­νται σε 14 δισε­κα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια», σημειώνεται.

Η Λευ­κή Βίβλος της Πιον­γκιάνγκ σημειώ­νει ότι οι ουσια­στι­κές ελευ­θε­ρί­ες του Τύπου και της έκφρα­σης δεν υφί­στα­νται στις ΗΠΑ και η κατα­στο­λή ενα­ντί­ον των μέσων ενη­μέ­ρω­σης έχει εντα­τι­κο­ποι­η­θεί τον περα­σμέ­νο χρό­νο.

Περισ­σό­τε­ροι άνθρω­ποι έχουν οδη­γη­θεί στην ανερ­γία, ενώ περισ­σό­τε­ροι είναι και οι άστε­γοι, σύμ­φω­να το βορειο­κο­ρε­α­τι­κό Ινστι­τού­το, προ­σθέ­το­ντας πως οι ΗΠΑ είναι μία από τις λίγες χώρες που έχουν απο­τύ­χει να δίνουν άδεια μητρό­τη­τας και πολ­λοί άρρω­στοι πολί­τες δεν έχουν την οικο­νο­μι­κή δυνα­τό­τη­τα να πλη­ρώ­σουν τα ιατρι­κά τους έξοδα.

Η Λευ­κή Βίβλος εκδό­θη­κε βδο­μά­δες πριν την ετή­σια σύγκλη­ση του Συμ­βου­λί­ου Ανθρω­πί­νων Δικαιω­μά­των των ΗΕ στην Γενεύη.

«Οι ΗΠΑ ως ‘θεμα­το­φύ­λα­κας της δημο­κρα­τί­ας’ και ‘πρω­τα­θλή­τρια σε θέμα­τα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των’ προ­κα­λούν θόρυ­βο στα ζητή­μα­τα ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των, αλλά δεν μπο­ρούν ποτέ να καμου­φλά­ρουν την πραγ­μα­τι­κή τους ταυ­τό­τη­τα ως ένας κατά­φω­ρος παρα­βά­της των ανθρω­πί­νων δικαιω­μά­των», κατα­λή­γει το κείμενο.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο