Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τη στιγμή που πεθαίνουν χιλιάδες από τον κοροναϊό, χοντραίνει η κόντρα Γερμανίας — ΗΠΑ για το εμβόλιο

Χοντραί­νει η κόντρα Γερ­μα­νί­ας — ΗΠΑ για το εμβό­λιο κατά του κορο­ναϊ­ού, η πατέ­ντα του οποί­ου συνε­πά­γε­ται ληστρι­κά δικαιώ­μα­τα για συγκε­κρι­μέ­νες εταιρείες.

Η κυβέρ­νη­ση της Αγγε­λα Μέρ­κελ κατη­γό­ρη­σε από­ψε τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες του Ντό­ναλντ Τραμπ ότι προ­σπά­θη­σαν να ιδιο­ποι­η­θούν πρό­γραμ­μα παρα­σκευ­ής εμβο­λί­ου για τον κορο­νο­ϊό που βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη σε γερ­μα­νι­κό εργα­στή­ριο, προει­δο­ποιώ­ντας ότι θα κάνει τα πάντα ώστε το εμβό­λιο να παρα­σκευα­σθεί στην Ευρώπη.

«Η Γερ­μα­νία δεν είναι προς πώλη­σιν», δήλω­σε ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας Πέτερ Αλτμάιερ στο τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο ARD, ενώ ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Χορστ Ζέε­χό­φερ επι­βε­βαί­ω­σε τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που δημο­σιεύ­θη­καν χθες στην εφη­με­ρί­δα Die Welt για την από­πει­ρα του Ντό­ναλντ Τραμπ να βάλει χέρι σε γερ­μα­νι­κό εργα­στή­ριο προ­σφέ­ρο­ντας ένα τερά­στιο χρη­μα­τι­κό ποσόν.

Το θέμα θα συζη­τη­θεί αύριο από την επι­τρο­πή κρί­σης της κυβέρ­νη­σης που είναι επι­φορ­τι­σμέ­νη με την δια­χεί­ρι­ση της επιδημίας.

Στο επί­κε­ντρο του γερ­μα­νο­α­με­ρι­κα­νι­κού μπρα ντε φερ, το γερ­μα­νι­κό εργα­στή­ριο CureVac, με έδρα του Τού­μπιν­γκεν στο νοτιο­δυ­τι­κό τμή­μα της χώρας.

Πρό­κει­ται για ένα από τα εργα­στή­ρια που εργά­ζο­νται επί ενός εμβο­λί­ου κατά του Covid-19 και επι­δο­τεί­ται από την γερ­μα­νι­κή κυβέρ­νη­ση. Δηλώ­νει όtι βρί­σκε­ται σε από­στα­ση λίγων μηνών από την παρου­σί­α­ση ενός εμβο­λί­ου για αξιολόγηση.

Σύμ­φω­να με την Die Welt, ο Τραμπ προ­σπα­θεί να προ­σελ­κύ­σει τους γερ­μα­νούς επι­στή­μο­νες που εργά­ζο­νται στο πρό­γραμ­μα προ­σφέ­ρο­ντας να επεν­δύ­σει εκα­τομ­μύ­ρια δολά­ρια στην εται­ρεία για να εξα­σφα­λί­σει την απο­κλει­στι­κό­τη­τα για την χώρα του

Στην περί­πτω­ση αυτή, το εμβό­λιο «θα ήταν απο­κλει­στι­κά για τις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες», δήλω­σε πηγή της γερ­μα­νι­κής κυβέρνησης.

Εκπρό­σω­πος της αμε­ρι­κα­νι­κής κυβέρ­νη­σης ερω­τή­θη­κε σχε­τι­κά από το Γαλ­λι­κό Πρα­κτο­ρείο (AFP) και απά­ντη­σε ότι οι πλη­ρο­φο­ρί­ες του γερ­μα­νι­κού Τύπου είναι «σε μεγά­λο βαθ­μό υπερβολικές».

Ο εκπρό­σω­πος που δεν κατο­νο­μά­σθη­κε δήλω­σε ότι η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχει έλθει σε επα­φή με 25 φαρ­μα­κευ­τι­κά εργα­στή­ρια που δηλώ­νουν ότι έχουν την δυνα­τό­τη­τα παρα­σκευ­ής εμβο­λί­ου και έδω­σε την δια­βε­βαί­ω­ση ότι «οποια­δή­πο­τε λύση βρε­θεί θα την μοι­ρα­σθούν με τον υπό­λοι­πο κόσμο».

Αντίδραση του Βερολίνου, αλλά και αντίσταση από το εσωτερικό της εταιρείας στα σχέδια της Ουάσινγκτον

Πάντως, το γεγο­νός είναι ότι ο διευ­θύ­νων σύμ­βου­λος της εται­ρεί­ας προ­σε­κλή­θη προ­σω­πι­κά από τον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο στις 3 Μαρ­τί­ου στον Λευ­κό Οίκο για να συζη­τή­σουν «στρα­τη­γι­κές και ευκαι­ρί­ες για την ταχεία ανά­πτυ­ξη εμβο­λί­ου κατά του κορο­νοϊ­ού», σύμ­φω­να με ανα­κοί­νω­ση Τύπου του εργαστηρίου.

Περιέρ­γως, η εται­ρεία ανα­κοί­νω­σε μία εβδο­μά­δα αργό­τε­ρα, στι ς 11 Μαρ­τί­ου, την αιφ­νι­δια­στι­κή απο­χώ­ρη­ση του διευ­θύ­νο­ντος συμ­βού­λου της, χωρίς να εξη­γή­σει τους λόγους.

Στο μετα­ξύ, είχε οργα­νω­θεί η αντί­στα­ση της γερ­μα­νι­κής πλευ­ράς, και κυρί­ως η αντί­δρα­ση εντός της εται­ρεί­ας, απέ­να­ντι στις αμε­ρι­κα­νι­κές προθέσεις.

Ο υπουρ­γός Οικο­νο­μί­ας της Γερ­μα­νί­ας χαι­ρέ­τι­σε σήμε­ρα «την εξαι­ρε­τι­κή από­φα­ση» CureVac να μην υπο­χω­ρή­σει στις αμε­ρι­κα­νι­κές πιέ­σεις και να δώσει μία «ξεκά­θα­ρη απάντηση».

Ομως, ο ηγέ­της του γερ­μα­νι­κού FDP Κρί­στιαν Λίντ­νερ εμφα­νί­σθη­κε λιγό­τε­ρο διπλω­μα­τι­κός απέ­να­ντι στον Τραμπ.

«Σε προ­ε­κλο­γι­κή περί­ο­δο, όλα τα μέσα είναι προ­φα­νώς καλά για τον αμε­ρι­κα­νό πρό­ε­δρο. Ο αγώ­νας κατά του κορο­νοϊ­ού είναι μία απο­στο­λή που αφο­ρά ολό­κλη­ρη την ανθρω­πό­τη­τα, δεν υπάρ­χει θέση για εγω­ι­σμούς», είπε.

Και ο πρό­ε­δρος της επι­τρο­πής Υγεί­ας της γερ­μα­νι­κής Βου­λής Ερβιν Ρού­ντελ απηύ­θυ­νε προει­δο­ποί­η­ση προς τις ΗΠΑ για ένα διε­θνή αντα­γω­νι­σμό περί την παρα­σκευή εμβολίου.

«Το Βερο­λί­νο θεω­ρεί «πολύ σημα­ντι­κό να γίνει δυνα­τή η παρα­γω­γή εμβο­λί­ου στην Γερ­μα­νία και την Ευρώ­πη» και προει­δο­ποί­η­σε ότι η κυβέρ­νη­ση μπο­ρεί να θέσει βέτο σε σχέ­δια εξα­γο­ράς ή επεν­δύ­σε­ων ξένων σε γερ­μα­νι­κές εται­ρεί­ες που θεω­ρού­νται μεγά­λης στρα­τη­γι­κής σημασίας.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο