Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τιμή τριπλάσια από την εκτιμώμενη έπιασε σε δημοπρασία η επιστολή με την οποία ο Σαρλ Μποντλέρ ανακοίνωνε την αυτοκτονία του

Η επι­στο­λή που είχε γρά­ψει σε νεα­νι­κή ηλι­κία ο “κατα­ρα­μέ­νος” ποι­η­τής Σαρλ Μπο­ντλέρ, με την οποία ανα­κοί­νω­νε στην ερω­μέ­νη του την πρό­θε­σή του να βάλει τέλος στη ζωή του, που­λή­θη­κε σήμε­ρα σε δημο­πρα­σία ένα­ντι του ποσού των 234.000 ευρώ, τιμή τρι­πλά­σια από την εκτιμώμενη.

Η αρχι­κή εκτί­μη­ση του οίκου δημο­πρ­σιών Osenat κυμαι­νό­ταν μετα­ξύ 60–80.000 ευρώ. Το γράμ­μα που έγρα­ψε ο Μπο­ντλέρ τον Ιού­νιο του 1845 και απευ­θυ­νό­ταν στη Ζαν Ντι­βάλ ανή­κει πλέ­ον σε έναν ιδιώ­τη Γάλ­λο συλλέκτη.

EPISTOLI11

“Όταν η δεσποι­νί­δα Ζαν Λεμέρ σας παρα­δώ­σει αυτήν την επι­στο­λή, θα είμαι νεκρός (…) Αυτο­κτο­νώ επει­δή δεν μπο­ρώ πλέ­ον να ζήσω, είναι ανυ­πό­φο­ρο το πόσο κου­ρά­ζο­μαι για να κοι­μη­θώ, πόσο κου­ρά­ζο­μαι για να ξυπνή­σω” έγρα­φε ο 24χρονος ποι­η­τής. Προ­σπά­θη­σε πράγ­μα­τι να βάλει τέλος στη ζωή του με ένα μαχαί­ρι, αλλά δεν τα κατά­φε­ρε. Έζη­σε άλλα 22 χρό­νια και πέθα­νε το 1867 από σύφιλη.

Στην ίδια δημο­πρα­σία θα που­λη­θούν και άλλες επι­στο­λές του Μπο­ντλέρ καθώς και γράμ­μα­τα που του είχαν στεί­λει εξέ­χου­σες μορ­φές των γαλ­λι­κών γραμ­μά­των και τεχνών του 19ου αιώ­να. Η επι­στο­λή του ζωγρά­φου Ευγέ­νιου Ντε­λα­κρουά έχει ήδη προ­α­γο­ρα­στεί από το Μου­σείο Ντε­λα­κρουά ένα­ντι 7.540 ευρώ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο