Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τις επόμενες ημέρες θα κριθεί αν θα γίνει κακουργηματική δίωξη για την τραγωδία στο Μάτι — Δεύτερο αίτημα του ανακριτή

Τις επό­με­νες ημέ­ρες θα κρί­νει η Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών αν τελι­κά θα απο­δο­θούν κακουρ­γη­μα­τι­κού βαθ­μού κατη­γο­ρί­ες για την τρα­γω­δία στο Μάτι σε βάρος συγκε­κρι­μέ­νων προ­σώ­πων από την Πυρο­σβε­στι­κή, μετά το δεύ­τε­ρο αίτη­μα του ανα­κρι­τή της υπό­θε­σης Αθα­νά­σιου Μαρ­νέ­ρη για ανα­βάθ­μι­ση του κατη­γο­ρη­τη­ρί­ου με την άσκη­ση δίω­ξης για θανα­τη­φό­ρα έκθε­ση σε κίν­δυ­νο πολιτών.

Ο ανα­κρι­τής του 6ου Ανα­κρι­τι­κού τμή­μα­τος επα­νέρ­χε­ται για δεύ­τε­ρη φορά, με αίτη­μα του στην Εισαγ­γε­λία Πρω­το­δι­κών που αρνή­θη­κε αντί­στοι­χο αίτη­μα που κατέ­θε­σε ο κ. Μαρ­νέ­ρης πριν ένα μήνα, με το οποίο ζητά την απαγ­γε­λία κακουρ­γη­μα­τι­κού βαθ­μού κατη­γο­ρί­ας σε βάρος 12 προ­σώ­πων, ήδη εμπλε­κό­με­νων στην υπό­θε­ση, επι­κα­λού­με­νος τα στοι­χεία που ήδη έχει συγκε­ντρώ­σει από την πολύ­μη­νη έρευ­να του αλλά και όσα είδαν πλέ­ον το φως της δημο­σιό­τη­τας με τις καταγ­γε­λί­ες του επι­πυ­ρα­γού Δημή­τρη Λιό­τσου, πραγ­μα­το­γνώ­μο­να της Εισαγ­γε­λί­ας κατά το στά­διο της προ­κα­ταρ­κτι­κής εξέ­τα­σης για την φωτιά που άφη­σε πίσω της 102 νεκρούς.

Σύμ­φω­να με δημο­σί­ευ­μα της εφη­με­ρί­δας “Καθη­με­ρι­νή”, ο κ. Μαρ­νέ­ρης παρα­θέ­τει τους λόγους για τους οποί­ους, κατά την εκτί­μη­ση του, προ­κύ­πτουν ενδεί­ξεις ενδε­χό­με­νου δόλου για την διά­πρα­ξη του αδι­κή­μα­τος της θανα­τη­φό­ρας έκθε­σης σε κίν­δυ­νο και αντί­στοι­χα της έκθε­σης από την οποία προ­ήλ­θαν βαριές βλά­βες. Ο ανα­κρι­τής τονί­ζει πως έγι­νε κάκι­στη δια­χεί­ρι­ση των επί­γειων και ενα­έ­ριων μέσων από την Πυρο­σβε­στι­κή ανα­φέ­ρο­ντας πως ενώ είχαν στην διά­θε­ση τους είκο­σι πτη­τι­κά, είτε δεν τα χρη­σι­μο­ποί­η­σαν καθό­λου, είτε τα διέ­θε­σαν σε περιο­χές που δεν υπήρ­χε κίν­δυ­νος για ανθρώ­πι­νες ζωές, είτε τα καθή­λω­σαν δια­τάσ­σο­ντας την μετα­στάθ­μευ­σή τους στην Ελευ­σί­να όπου είχε κλεί­σει το αεροδρόμιο.

Να σημειω­θεί ότι από τα στοι­χεία της δικο­γρα­φί­ας που είδαν τις προη­γού­με­νες ημέ­ρες το φως της δημο­σιό­τη­τας ο ανα­κρι­τής φαί­νε­ται να ζητού­σε από μάρ­τυ­ρες και κατη­γο­ρού­με­νους απα­ντή­σεις για το περι­στα­τι­κό όπου ενα­έ­ριο το οποίο ξεκί­νη­σε για το Μάτι τελι­κώς χρη­σι­μο­ποι­ή­θη­κε σε ελεγ­χό­με­νη “έρπου­σα φωτιά” στον περί­βο­λο των εγκα­τα­στά­σε­ων των διυ­λι­στη­ρί­ων Ασπροπύργου.

Δια­χω­ρί­ζο­ντας την θέση των πυρο­σβε­στών που πάλε­ψαν για να σώσουν ζωές ο ανα­κρι­τής κάνει ειδι­κή μνεία σε αξιω­μα­τι­κούς του Σώμα­τος οι οποί­οι όχι μόνο δεν δια­κιν­δύ­νευ­σαν με πρά­ξεις τους, ευρι­σκό­με­νοι οι περισ­σό­τε­ροι εκτός ζώνης κιν­δύ­νου, αλλά αντί­θε­τα, μετά τα τρα­γι­κά γεγο­νό­τα στο Μάτι ‚κάποιοι από αυτούς ” επέ­δει­ξαν θρα­σύ­τη­τα και προ­σπά­θεια συγκά­λυ­ψης των γεγο­νό­των ακό­μη και με εκβια­στι­κούς τρόπους”.

Αν το αίτη­μα Μαρ­νέ­ρη γίνει δεκτό από την Εισαγ­γε­λία, τότε οι 12 προ­τει­νό­με­νοι αξιω­μα­τι­κοί της Πυρο­σβε­στι­κής θα είναι πλέ­ον υπό­λο­γοι όταν κλη­θούν σε απο­λο­γί­ες και για κακούργημα.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο