Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τις πιο ακραίες ισραηλινές θέσεις υιοθέτησαν οι ΗΠΑ — Αρνούνται την ύπαρξη Παλαιστίνιων προσφύγων

Το Ισρα­ήλ χαι­ρέ­τι­σε σήμε­ρα την από­φα­ση των ΗΠΑ να μην χρη­μα­το­δο­τούν πλέ­ον την υπη­ρε­σία του ΟΗΕ για τους παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες (UNRWA) κατη­γο­ρώ­ντας τον οργα­νι­σμό αυτόν, που βοη­θά­ει εκα­τομ­μύ­ρια ανθρώ­πους, ότι συμ­βάλ­λει στη διαιώ­νι­ση της ισραη­λι­νο­πα­λαι­στι­νια­κής σύγκρουσης.

Οι ΗΠΑ και το Ισρα­ήλ κατη­γο­ρούν την UNRWA ότι συντη­ρεί την ιδέα –στην οποία οι δύο χώρες αντι­τί­θε­νται– πως πολυά­ριθ­μοί Παλαι­στί­νοι είναι πρό­σφυ­γες που έχουν το δικαί­ω­μα να επι­στρέ­ψουν στα εδά­φη από τα οποία διέ­φυ­γαν ή εκδιώ­χθη­καν κατά τη δημιουρ­γία του Ισρα­ήλ το 1948.

Χθες Παρα­σκευή οι ΗΠΑ, που ήταν μακράν οι μεγα­λύ­τε­ροι χρη­μα­το­δό­τες της υπη­ρε­σί­ας, ανα­κοί­νω­σαν πως δια­κό­πτουν τη χρη­μα­το­δό­τη­ση της UNRWA, οι δρα­στη­ριό­τη­τες της οποί­ας είναι «ανε­πα­νόρ­θω­τα μερο­λη­πτι­κές», σύμ­φω­να με την Χέδερ Νάου­ερτ, την εκπρό­σω­πο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Το Ισρα­ήλ υπο­στη­ρί­ζει την αμε­ρι­κα­νι­κή από­φα­ση», δήλω­σε ένας αξιω­μα­τού­χος του γρα­φεί­ου του ισραη­λι­νού πρω­θυ­πουρ­γού Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου, ζητώ­ντας να μην κατονομαστεί.

«Η ενί­σχυ­ση του προ­σφυ­γι­κού καθε­στώ­τος των Παλαι­στι­νί­ων είναι ένα από τα προ­βλή­μα­τα που κάνουν την (ισραη­λι­νο­πα­λαι­στι­νια­κή) σύγκρου­ση να διαιω­νί­ζε­ται», πρόσθεσε.

Ο Χόσαμ Ζομ­λότ, ο οποί­ος εκπρο­σω­πεί στην Ουά­σινγ­κτον την Οργά­νω­ση για την Απε­λευ­θέ­ρω­ση της Παλαι­στί­νης (ΟΑΠ), κατη­γό­ρη­σε τις ΗΠΑ ότι «αρνού­νται τις διε­θνείς δεσμεύ­σεις τους και την ευθύ­νη τους» ένα­ντι ενός οργα­νι­σμού που δημιουρ­γή­θη­κε το 1949 με από­φα­ση του ΟΗΕ.

Η UNRWA δημιουρ­γή­θη­κε το 1949 για να παρέ­χει βοή­θεια σε Παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες οι οποί­οι εκδιώ­χθη­καν από το Ισρα­ήλ μετά την ίδρυ­σή του. Σήμε­ρα στη­ρί­ζει 5.000.000 άτο­μα στη Δυτι­κή Όχθη και τη Γάζα, καθώς και σε στρα­τό­πε­δα προ­σφύ­γων στη Συρία, το Λίβα­νο και την Ιορδανία

«Υιο­θε­τώ­ντας τις πιο ακραί­ες ισραη­λι­νές θέσεις σε όλα τα θέμα­τα, μετα­ξύ άλλων και όσον αφο­ρά τα δικαιώ­μα­τα περισ­σό­τε­ρων από πέντε εκα­τομ­μύ­ρια παλαι­στί­νιων προ­σφύ­γων, η αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση έχα­σε το καθε­στώς του μεσο­λα­βη­τή και βλά­πτει όχι μόνο μια ήδη αστα­θή κατά­στα­ση, αλλά και τις πιθα­νό­τη­τες για μια μελ­λο­ντι­κή ειρή­νη στη Μέση Ανα­το­λή», δήλωσε.

Η UNRWA βοη­θά­ει περισ­σό­τε­ρους από τρία εκα­τομ­μύ­ρια Παλαι­στι­νί­ους, από τα πέντε εκα­τομ­μύ­ρια που είναι κατα­γε­γραμ­μέ­νοι ως πρό­σφυ­γες, ιδιαί­τε­ρα μέσω των σχο­λεί­ων και των κέντρων υγεί­ας της.

Ο ΟΗΕ εξέ­φρα­σε τη «λύπη» του για την αμε­ρι­κα­νι­κή από­φα­ση υπο­γραμ­μί­ζο­ντας πως η UNRWA «παρέ­χει ουσια­στι­κές υπη­ρε­σί­ες στους παλαι­στί­νιους πρό­σφυ­γες και συμ­βάλ­λει στη στα­θε­ρό­τη­τα της περιοχής».

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμ­βρί­ου, η υπη­ρε­σία «δεν θα έχει πια ούτε δεκά­ρα», είχε προει­δο­ποι­ή­σει την Τετάρ­τη ο εκπρό­σω­πός της Κρις Γκάνες.

Η ανα­κοί­νω­ση αυτή ήρθε μια εβδο­μά­δα μετά την από­φα­ση της Ουά­σιγ­κτον να καταρ­γή­σει προ­γράμ­μα­τα ύψους 200 εκατ. δολα­ρί­ων, που προ­ο­ρί­ζο­νταν για τη Δυτι­κή Όχθη και τη Λωρί­δα της Γάζας.

Την από­φα­ση κατα­δί­κα­σαν η Παλαι­στι­νια­κή Αρχή και η Χαμάς. Ο γενι­κός γραμ­μα­τέ­ας του ΟΗΕ Αντ. Γκου­τέ­ρες ζήτη­σε από άλλες χώρες «να βοη­θή­σουν να καλυ­φθεί το ενα­πο­μέ­νον χρη­μα­το­δο­τι­κό κενό».

Οι 7.000.000 Παλαι­στί­νιοι πρό­σφυ­γες δεν θα χρεια­ζό­ταν καμία χρη­μα­το­δό­τη­ση από την UNRWA, ή από τις ΗΠΑ, εάν το Ισρα­ήλ σεβό­ταν το διε­θνές δίκαιο και τους επέ­τρε­πε για να επι­στρέ­ψουν στη γη τους.

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο