Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι γίνεται με το «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης»; (ΦΩΤΟ-ΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Είχα την τύχη να επι­σκε­φτώ μαζί με φίλους πρό­σφα­τα (Κυρια­κή 14/6) το «Πάρ­κο της Εθνι­κής Συμ­φι­λί­ω­σης» στον Γράμμο.

Για τη ιστο­ρία ανα­φέ­ρου­με ότι (όπως γρά­φει ο σχε­τι­κός ιστό­το­πος- https://www.grammos-pes.gr/) «Το Πάρ­κο Εθνι­κής Συμ­φι­λί­ω­σης (ΠΕΣ) ξεκί­νη­σε από μια ιδέα του τότε βου­λευ­τή Καστο­ριάς, και μετέ­πει­τα Προ­έ­δρου της Βου­λής των Ελλή­νων, Φίλιπ­που Πετσάλ­νι­κου, ο οποί­ος πρό­τει­νε να δημιουρ­γη­θεί στον Γράμ­μο, εκεί όπου διε­ξή­χθη­σαν οι μεγα­λύ­τε­ρες μάχες του Ελλη­νι­κού Εμφυ­λί­ου Πολέ­μου,  ένας τόπος μνή­μης. Ο θεμέ­λιος λίθος μπή­κε το 1988 και τα επό­με­να χρό­νια άρχι­σαν οι οικο­δο­μι­κές εργα­σί­ες, με τη φρο­ντί­δα των δήμων της περιο­χής. Το 2011 το Ίδρυ­μα της Βου­λής για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δημο­κρα­τία απο­δέ­χθη­κε την πρό­τα­ση των δήμων Άργους Ορε­στι­κού, Καστο­ριάς και Νεστο­ρί­ου να ανα­λά­βει την απο­πε­ρά­τω­ση των κτι­ρια­κών εγκα­τα­στά­σε­ων,  καθώς και την οργά­νω­ση και τη λει­τουρ­γία του Πάρ­κου. Το ΠΕΣ ξεκί­νη­σε να λει­τουρ­γεί το 2012 και μέσα σε εφτά χρό­νια το έχουν επι­σκε­φθεί πάνω από 28.000. Ανά­με­σά τους,   πολι­τι­στι­κοί και ορει­βα­τι­κοί σύλ­λο­γοι, μαθη­τές σχο­λεί­ων και φοι­τη­τές από όλη την Ελλά­δα, αλλά και μεμο­νω­μέ­νοι επι­σκέ­πτες οι οποί­οι έχουν την ευκαι­ρία να απο­λαύ­σουν τον σπά­νιο φυσι­κό πλού­το και να βρε­θούν στον ιστο­ρι­κό τόπο του Γράμ­μου, κάνο­ντας ένα μονα­δι­κό ταξί­δι στη φύση και την ιστορία.»

grammos2

?????????????

Να σημειώ­σου­με ακό­μη ότι εκεί φιλο­ξε­νού­νται οι δύο μόνι­μες εκθέ­σεις του ΠΕΣ.

Τις εκθέ­σεις «Γράμ­μος: Δια­δρο­μές στην Ιστο­ρία» και «Γράμ­μος: Δια­δρο­μές στη Φύση» σχε­δί­α­σε το Τμή­μα Εκθέ­σε­ων του Ιδρύ­μα­τος της Βου­λής των Ελλή­νων για τον Κοι­νο­βου­λευ­τι­σμό και τη Δημο­κρα­τία. Να σημειώ­σου­με ακό­μη στο κεντρι­κό κτί­ριο λει­τουρ­γού­σε (έχει στα­μα­τή­σει) καφέ-εστια­τό­ριο με τοπι­κές γεύ­σεις, με τη φρο­ντί­δα του Συνε­ται­ρι­σμού Γυναι­κών Νεστο­ρί­ου «Γεύ­σεις Γράμ­μου». Στο ίδιο κτί­ριο υπάρ­χει αίθου­σα εκδη­λώ­σε­ων χωρη­τι­κό­τη­τας 100 ατό­μων, όπου πραγ­μα­το­ποιού­νται ημε­ρί­δες και συνέ­δρια, καθώς  και Βιβλιο­θή­κη με 1.500 τίτλους. Στα άλλα δύο κτί­ρια στε­γά­ζο­νται ο ξενώ­νας και δύο μόνι­μες εκθέ­σεις φωτο­γρα­φί­ας (μία για την ιστο­ρία και μία για τη χλω­ρί­δα και την πανί­δα του Γράμ­μου), καθώς και περιο­δι­κές εκθέσεις.

grammos1

?????????????

Χωρίς να μπαί­νω καθό­λου στο σκε­πτι­κό δημιουρ­γί­ας του, αλλά και στα όσα τα προη­γού­με­να χρό­νια συνέ­βη­σαν θα στα­θώ σε ορι­σμέ­νες παρα­τη­ρή­σεις για το σήμερα:

  • Ο μήκους 7 χλμ. μετά το Πεύ­κο χωμα­τό­δρο­μος που οδη­γεί στο ΠΕΣ δεν είναι σε καλή κατά­στα­ση και η σχε­τι­κή ερώ­τη­ση αφο­ρά στο για­τί η κατά­στα­ση αυτή και κυρί­ως στο για­τί δεν έχει ακό­μη ασφαλτοστρωθεί.
grammos6

?????????????

  • Ο χώρος είναι κλει­στός για το κοι­νό και εμφα­νί­ζει εικό­να εγκα­τά­λει­ψης. Όπως πλη­ρο­φο­ρη­θή­κα­με η συνερ­γα­σία του υπεύ­θυ­νου μ’ αυτό έχει λήξει τον Οκτώ­βριο του 2020. Δεν είναι ξεκά­θα­ρο το ζήτη­μα της φύλα­ξής του.

grammos4

  • grammos5Στην είσο­δο του παρα­μέ­νουν δύο μνη­μεία αντι­κομ­μου­νι­στι­κής μισαλ­λο­δο­ξί­ας που θα έπρε­πε σίγου­ρα να αφαι­ρε­θούν ή για λόγους ιστο­ρι­κούς (ως δείγ­μα δηλα­δή της μισαλ­λο­δο­ξί­ας των «νικη­τών» να τοπο­θε­τη­θούν σε ειδι­κό μου­σεια­κό χώρο…)
  • Με βάση τα παρα­πά­νω σίγου­ρα οι έχο­ντες την ευθύ­νη (Ίδρυ­μα της Βου­λής)- ερω­τού­νται τι ακρι­βώς θα πρά­ξουν για τον όλο χώρο και τη λει­τουρ­γία του.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο