Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι δεν είδε ο γερμανικός Τύπος στην απεργία της 14ης Δεκεμβρίου;

Ο γερ­μα­νι­κός Τύπος …εστιά­ζει στη γενι­κή απερ­γία στην Ελλά­δα της 14ης Δεκεμ­βρί­ου μα δε βλέ­πει (για­τί δε θέλει να δει) τις χιλιά­δες δια­δη­λω­τών στη συγκέ­ντρω­ση και πορεία του ΠΑΜΕ. Μια απ΄΄ο τις πολυ­πλη­θέ­στε­ρες των τελευ­ταί­ων χρό­νων. Βλέ­πει όμως τις λίγες εκα­το­ντά­δες δια­δη­λω­τές στη συγκέ­ντρω­ση των ΓΣΕΕ — ΑΔΕΔΥ. Ταυ­τό­χρο­να παρου­σιά­ζει τους χιλιά­δες δια­δη­λω­τές να εκφρά­ζο­νται από το κεντρι­κό σύν­θη­μα και το πλαί­σιο των ΓΣΕΕ — ΑΔΕΔΥ (Ούτε λέξη για την Παλαιστίνη).

(Για την ιστο­ρία, όταν η κεφα­λή της πορεί­ας του ΠΑΜΕ έκα­νε τη στά­ση στη Βου­λή, η ουρά βρι­σκό­ταν ακό­μη στην Ομό­νοια — με δια­δρο­μή από την Πανε­πι­στη­μί­ου.  Πρί­που 600–700 άτο­μα ήταν στη συγκέ­ντρω­ση των ΓΣΕΕ — ΑΔΕΔΥ, πολύ λιγό­τε­ροι στο Μουσείο)

Τη συνό­ψι­ση των γρα­φο­μέ­νων στο γερ­μα­νι­κό Τύπο κάνει η Deutsche Welle υπό τον τίτλο: «Μαζι­κή απερ­γία κατά της λιτό­τη­τας του Τσίπρα»:

Μεγά­λη μερί­δα του γερ­μα­νι­κού Τύπου εστιά­ζει στην 24ωρη γενι­κή απερ­γία στην Ελλά­δα, επι­ση­μαί­νο­ντας ότι συνι­στά πρά­ξη δια­μαρ­τυ­ρί­ας κατά της πολι­τι­κής λιτό­τη­τας της κυβέρνησης.

Για «μαζι­κή απερ­γία κατά της πολι­τι­κής λιτό­τη­τας του Τσί­πρα» κάνει λόγο το περιο­δι­κό Spiegel στην ηλε­κτρο­νι­κή του έκδο­ση. Το δημο­σί­ευ­μα σημειώ­νει μετα­ξύ άλλων ότι «δεκά­δες χιλιά­δες Έλλη­νες δια­δη­λώ­νουν στους δρό­μους κατά της ανερ­γί­ας, της φτώ­χειας και των ολο­έ­να αυξα­νό­με­νων φόρων. Ο πρω­θυ­πουρ­γός παρό­λα αυτά συνε­χί­ζει να εφαρ­μό­ζει το πρό­γραμ­μα λιτό­τη­τάς του».

Το Spiegel σχο­λιά­ζει ότι ο κυβερ­νη­τι­κός συνα­σπι­σμός υπό τον Αλέ­ξη Τσί­πρα «εμφα­νί­ζε­ται απο­φα­σι­σμέ­νος να κάνει πρά­ξη όλα τα μέτρα λιτό­τη­τας και τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις. “Τηρού­με όλες τις δεσμεύ­σεις μας” δηλώ­νει με κάθε ευκαι­ρία (σ.σ. ο έλλη­νας πρω­θυ­πουρ­γός). Ελπί­ζει ότι η χώρα του μετά το τέλος του τρέ­χο­ντος προ­γράμ­μα­τος λιτό­τη­τας θα μπο­ρεί και πάλι να δανεί­ζε­ται αυτό­νο­μα κεφά­λαια στις χρηματαγορές».

Το γερ­μα­νι­κό περιο­δι­κό επι­ση­μαί­νει ακό­μη ότι οι δια­δη­λω­τές δια­μαρ­τυ­ρή­θη­καν εκτός των άλλων και κατά του νέου νόμου που οδεύ­ει προς ψήφι­ση στη βου­λή, με τον οποίο πρό­κει­ται να περιο­ρι­στεί το δικαί­ω­μα στην απεργία.

«Αντί­στα­ση κατά των περικοπών»

Η οικο­νο­μι­κή εφη­με­ρί­δα Handelsblatt παρα­τη­ρεί στην ιστο­σε­λί­δα της ότι «στην Ελλά­δα ματαιώ­νο­νται δρο­μο­λό­για τρέ­νων και μετα­δό­σεις ειδή­σε­ων». Η εφη­με­ρί­δα του Ντύ­σελ­ντορφ σχο­λιά­ζει ότι οι κινη­το­ποι­ή­σεις «προ­κά­λε­σαν εν μέρει παρά­λυ­ση στη δημό­σια ζωή. Τρέ­να και λεω­φο­ρεία έμει­ναν ακι­νη­το­ποι­η­μέ­να, στα νοσο­κο­μεία περι­θάλ­πο­νταν μόνον έκτα­κτα περι­στα­τι­κά και δεν μετα­δό­θη­καν ειδή­σεις στην τηλεόραση».

Το δημο­σί­ευ­μα εστιά­ζει ακό­μη στο κεντρι­κό σύν­θη­μα των δια­δη­λώ­σε­ων κατά της κυβέρ­νη­σης, που ήταν όπως ανα­φέ­ρει «φτώ­χεια, φόροι, ανερ­γία… το τερ­μα­τί­σα­τε». Η Handelsblatt υπο­γραμ­μί­ζει ότι «οι έλλη­νες εργα­ζό­με­νοι έχουν απο­λέ­σει τα τελευ­ταία επτά χρό­νια περισ­σό­τε­ρο από το ένα τέταρ­το του εισο­δή­μα­τός τους. Η ανερ­γία μειώ­νε­ται με αργούς ρυθ­μούς. Ανέρ­χε­ται σε ποσο­στό άνω του 20% και είναι η υψη­λό­τε­ρη στην Ευρώ­πη. Περισ­σό­τε­ροι από 18.000 για­τροί έχουν μεταναστεύσει».

Στη γενι­κή απερ­γία ανα­φέ­ρε­ται μετα­ξύ άλλων και η αρι­στε­ρή εφη­με­ρί­δα Neues Deutschland. Το σχε­τι­κό δημο­σί­ευ­μα στην ηλε­κτρο­νι­κή της έκδο­ση χαρα­κτη­ρί­ζει τις κινη­το­ποι­ή­σεις «αντί­στα­ση κατά των περι­κο­πών σε μία από τις φτω­χό­τε­ρες χώρες της Ευρώπης».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο