Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι δουλειά έχει ελληνικό ιπτάμενο ραντάρ σε αμερικανοΝΑΤΟική αποστολή στην Μαύρη Θάλασσα;

Σε απο­στο­λή των Αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κών στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα — όπου κλι­μα­κώ­νε­ται ένας νέος γύρος ιμπε­ρια­λι­στι­κών εντά­σε­ων — μετεί­χε ιπτά­με­νο ραντάρ της ελλη­νι­κής Πολε­μι­κής Αερο­πο­ρί­ας (ΑΣΕΠΕ),  επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι μέρα με τη μέρα βαθαί­νει η εμπλο­κή της χώρας σε ολο­έ­να και πιο επι­κίν­δυ­νους σχε­δια­σμούς και ιμπε­ρια­λι­στι­κές αντι­πα­ρα­θέ­σεις για τον έλεγ­χο ζωνών επιρ­ρο­ής και διαύ­λων, για την «ανα­βάθ­μι­ση» της αστι­κής τάξης και τα συμ­φέ­ρο­ντά της.

Θυμί­ζου­με ότι το προη­γού­με­νο διά­στη­μα 15 αμε­ρι­κα­νι­κά μαχη­τι­κά τύπου «F‑15» μετα­στάθ­μευ­σαν στην αερο­πο­ρι­κή βάση Λάρι­σας, μετέ­χο­ντας στην επι­χεί­ρη­ση «Castle Forge». Στο πλαί­σιό της εκτε­λέ­στη­καν ποι­κι­λία συνεκ­παι­δεύ­σε­ων σε συνερ­γα­σία και με τους τρεις κλά­δους των Ενό­πλων Δυνά­με­ων, καθώς και με τη Διοί­κη­ση Ειδι­κού Πολέ­μου του ΓΕΕΘΑ, αλλά και απο­στο­λές των αμε­ρι­κα­νι­κών μαχη­τι­κών μέχρι και τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα και τη συνο­ριο­γραμ­μή με τη Ρωσία. Αλλω­στε, με τη Λάρι­σα να αξιο­ποιεί­ται από τους Αμε­ρι­κα­νούς ως κόμ­βος δια­σπο­ράς δυνά­με­ων — σε εφαρ­μο­γή και όσων προ­βλέ­πο­νται από τη νέα Συμ­φω­νία για τις βάσεις στην Ελλά­δα — «F‑15» έφυ­γαν σε απο­στο­λές ταχεί­ας ανά­πτυ­ξης προς την αερο­πο­ρι­κή βάση Borcea στη Ρου­μα­νία και τη βάση Graf Ignatievo στη Βουλ­γα­ρία, πήγαν σε κοι­νές ασκή­σεις με την Πολε­μι­κή Αερο­πο­ρία της Ρου­μα­νί­ας και της Βουλ­γα­ρί­ας και συνό­δευ­σαν πρώ­τα το αμε­ρι­κα­νι­κό αντι­τορ­πι­λι­κό «USS Porter» και κατό­πιν την ίδια τη ναυαρ­χί­δα του αμε­ρι­κα­νι­κού 6ου Στό­λου, «USS Mount Whitney», στην είσο­δό τους στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, κινή­σεις που προ­κά­λε­σαν τις σφο­δρές αντι­δρά­σεις της Μόσχας.

Σύμ­φω­να, ωστό­σο, με τη Διοί­κη­ση Αερο­πο­ρι­κών Δυνά­με­ων του ΝΑΤΟ (AIRCOM) σε αυτήν την απο­στο­λή, και στην ανά­πτυ­ξη του πλοί­ου στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, υπό το βλέμ­μα των ρωσι­κών Ενό­πλων Δυνά­με­ων, με ό,τι αυτό συνε­πά­γε­ται, βασι­κό ρόλο έπαι­ξαν και ιπτά­με­να ραντάρ («Airborne Εarly Warning» — AEW) από Ελλά­δα και Τουρ­κία, ένα EMB-145 και ένα E‑7T αντί­στοι­χα, σε άλλη μια αμε­ρι­κα­νο­ΝΑ­ΤΟι­κή επι­χεί­ρη­ση όπου οι Ενο­πλες Δυνά­μεις των δύο χωρών κλή­θη­καν να συνερ­γα­στούν στε­νά στη Νοτιο­α­να­το­λι­κή πτέ­ρυ­γα του ΝΑΤΟ.

Οπως ανα­φέ­ρε­ται, άλλω­στε, από την AIRCOM, «οι συμ­μα­χι­κές πλατ­φόρ­μες AEW δια­σφα­λί­ζουν ότι οι δυνά­μεις του ΝΑΤΟ δια­τη­ρούν την επί­γνω­ση της κρί­σι­μης κατά­στα­σης σε όλους τους τομείς, επι­τρέ­πο­ντας στα πλη­ρώ­μα­τα και τους διοι­κη­τές να αντι­δρούν απο­τε­λε­σμα­τι­κά σε τυχόν πιθα­νές απει­λές». Αλλω­στε, και αρμό­διες πηγές στην Ελλά­δα επι­βε­βαιώ­νουν ότι τέτοια αερο­σκά­φη θεω­ρού­νται «Μέσα Υψη­λής Αξί­ας» («High Value Assets») στο οπλο­στά­σιο μιας χώρας, εξ ου και πάντα σε απο­στο­λές τους τυγ­χά­νουν συνο­δεί­ας και προ­στα­σί­ας μαχητικών.

Ειδι­κά για την εν λόγω απο­στο­λή, από την ΑΙRCOΜ τονί­ζε­ται ότι τα 2 ιπτά­με­να ραντάρ «επι­τη­ρού­σαν την περιο­χή καθώς το “USS Mount Whitney” ξεκί­νη­σε τη διέ­λευ­σή του προς βορ­ρά στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα», παρέ­χο­ντας «βελ­τιω­μέ­νη επί­γνω­ση της κατά­στα­σης σε όλες τις αερο­πο­ρι­κές και θαλάσ­σιες μονά­δες», σε μία περιο­χή, τη Μαύ­ρη Θάλασ­σα, η οποία «είναι μια κρί­σι­μη πλω­τή οδός για το θαλάσ­σιο εμπό­ριο και τη στα­θε­ρό­τη­τα για όλη την Ευρώ­πη. Αερο­σκά­φη και πλοία του ΝΑΤΟ επι­χει­ρούν τακτι­κά στη Μαύ­ρη Θάλασ­σα για να συνερ­γα­στούν με συμ­μα­χι­κά έθνη, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Βουλ­γα­ρί­ας, της Ρου­μα­νί­ας και της Τουρ­κί­ας μαζί με εταί­ρους όπως η Ουκρα­νία και η Γεωρ­γία», κατα­λή­γει η AIRCOM, με αυτήν τη …συνερ­γα­σία να απλώ­νε­ται βέβαια και σε ό,τι αφο­ρά τις χερ­σαί­ες δυνά­μεις, άλλο ένα πεδίο όπου η Ελλά­δα καλεί­ται να παί­ξει ρόλο κόμ­βου διασποράς.

Το επόμενο άλμα μέσω Αλεξανδρούπολης

Εξάλ­λου, στις 18 — 20 Νοέμ­βρη ανα­μέ­νε­ται να ξεκι­νή­σει να μπαί­νει στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη η μεγα­λύ­τε­ρη αμε­ρι­κα­νι­κή δύνα­μη που έχει διεκ­πε­ραιω­θεί μέσω της πόλης και του Εβρου συνο­λι­κά, με πάνω από 120 ελι­κό­πτε­ρα και 1.000 στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα. Αλλω­στε, τοπι­κοί παρά­γο­ντες, δίνο­ντας ένα μέτρο σύγκρι­σης, σημειώ­νουν το γεγο­νός ότι τα περισ­σό­τε­ρα ελι­κό­πτε­ρα που διεκ­πε­ραιώ­θη­καν τις προη­γού­με­νες φορές μέσω Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και Εβρου ήταν «μόλις» 45, τα δε στρα­τιω­τι­κά οχή­μα­τα δεν ξεπέ­ρα­σαν τις «μερι­κές εκα­το­ντά­δες».

Σε κάθε περί­πτω­ση, αυτή η μετα­κί­νη­ση αφο­ρά εναλ­λα­γή δυνά­με­ων, καθώς μέσα και προ­σω­πι­κό που είχαν ανα­πτυ­χθεί στην Ανα­το­λι­κή Ευρώ­πη στο πλαί­σιο της «Atlantic Resolve 2021» (επι­χεί­ρη­ση που από το 2014 και τα γεγο­νό­τα στην Κρι­μαία φέρ­νει έκτο­τε κάθε χρό­νο πρό­σθε­τες αμε­ρι­κα­νι­κές δυνά­μεις στην Ευρώ­πη) θα ανα­δι­πλω­θούν στην Ελλά­δα για να επι­στρέ­ψουν στην πατρί­δα τους, ενώ σε ό,τι οι Αμε­ρι­κα­νοί ονο­μά­ζουν «ευρω­παϊ­κό θέα­τρο επι­χει­ρή­σε­ων» θα ανα­πτυ­χθούν φρέ­σκες δυνά­μεις τους στο πλαί­σιο της «Atlantic Resolve 2022».

Ετσι, αφί­ξεις ελι­κο­πτέ­ρων από την Ανατ. Ευρώ­πη θα έχου­με στο αερο­δρό­μιο «Δημό­κρι­τος» από τις 18 έως τις 20/11, ώστε να απο­συ­ναρ­μο­λο­γη­θούν κατό­πιν στον λιμέ­να της Αλε­ξαν­δρού­πο­λης και να φορ­τω­θούν σε πλοίο που υπο­λο­γί­ζε­ται να ρίξει εκεί άγκυ­ρα μετα­ξύ 28/11 και 1/12. Το πλοίο θα ξεφορ­τώ­σει, εξάλ­λου, νέα άρμα­τα και ελι­κό­πτε­ρα, που μέσω σιδη­ρο­δρο­μι­κού και οδι­κού δικτύ­ου θα φύγουν για Βουλ­γα­ρία και Ρουμανία.

Ενό­ψει αυτής της διεκ­πε­ραί­ω­σης στις 19 — 20/11 ανα­μέ­νο­νται στην Αλε­ξαν­δρού­πο­λη ο στρα­τη­γός — διοι­κη­τής της 21 Theater Sustainment Command, James Smith, και η στρα­τη­γός — διοι­κη­τής της Military Surface Deployment and Distribution Command, Heidi Hoyle, οι οποί­οι θα επι­βλέ­ψουν τις τελευ­ταί­ες ετοι­μα­σί­ες. Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι θα παρα­μεί­νουν στην πρω­τεύ­ου­σα του Εβρου για δύο μέρες.

Στις 2 ή 3/12 ανα­μέ­νε­ται να μετα­βεί για πανη­γυ­ρι­κή εκδή­λω­ση («ημέ­ρα δια­κε­κρι­μέ­νων επι­σκε­πτών»), με ομι­λί­ες κ.λπ., στο λιμά­νι και ο Αμε­ρι­κα­νός πρέ­σβης στην Αθή­να, Τζ. Πάιατ, μαζί με την πρό­ξε­νο των ΗΠΑ στη Θεσ­σα­λο­νί­κη, Εlizabeth Lee. Λέγε­ται, επί­σης, πως μαζί τους θα είναι και ο υπουρ­γός Αμυ­νας, Ν. Πανα­γιω­τό­που­λος, ενώ δεν απο­κλεί­ε­ται και η παρου­σία εκεί του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ριζο­σπά­στης.

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο