Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ζητούσε η εταιρεία Palantir στην Ελλάδα;

Στην αμφι­λε­γό­με­νη αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία δια­χεί­ρι­σης δεδο­μέ­νων ε την αμε­ρι­κα­νι­κή πολυ­ε­θνι­κή «επε­ξερ­γα­σί­ας δεδο­μέ­νων» Palantir Technologies, της οποί­ας από τους βασι­κούς χρη­μα­το­δό­τες εμφα­νί­ζε­ται η CIA, η οποία δρα­στη­ριο­ποι­ή­θη­κε πέρυ­σι και στην Ελλά­δα, ανα­φέ­ρε­ται ερευ­νη­τι­κό ρεπορ­τάζ του Spiegel.

Σύμ­φω­να με τη Deutsche Welle, ως μια από «τις πιο αμφι­λε­γό­με­νες εται­ρεί­ες στον κόσμο» χαρα­κτη­ρί­ζει ερευ­νη­τι­κό ρεπορ­τάζ στο νέο τεύ­χος του περιο­δι­κού Der Spiegel την αμε­ρι­κα­νι­κή εται­ρεία δια­χεί­ρι­σης δεδο­μέ­νων Palantir, η οποία βάσει εσω­τε­ρι­κών εγγρά­φων που ερεύ­νη­σε το Spiegel προ­σπα­θεί να εισχω­ρή­σει και στην ΕΕ χρη­σι­μο­ποιώ­ντας ως όχη­μα τη δια­χεί­ρι­ση της παν­δη­μί­ας. Το ρεπορ­τάζ ανα­φέ­ρε­ται και στο πέρα­σμα της Palantir από την Ελλά­δα το 2020 και μετα­ξύ άλλων σημειώνει:

«Το λογι­σμι­κό της εται­ρεί­ας θα βοη­θού­σε τους Ευρω­παί­ους να κατα­γρά­φουν την εξά­πλω­ση του ιού και να εντο­πί­ζουν ελλεί­ψεις σε νοσο­κο­μεία (…) Ορι­σμέ­νες χώρες δέχτη­καν με χαρά την προ­σφο­ρά, συμπε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων της Ολλαν­δί­ας και της Ελλά­δας. Ο ελλη­νι­κός πλη­θυ­σμός είναι γηραιό­τε­ρος από τον ευρω­παϊ­κό μέσο όρο και το σύστη­μα υγεί­ας δεν είναι πολύ στι­βα­ρό. Η προ­σφο­ρά της Palantir ήταν χρή­σι­μη για την κυβέρ­νη­ση. Η Αθή­να και η αμε­ρι­κα­νι­κη εται­ρεία συμ­φώ­νη­σαν εν κρυ­πτώ σχε­τι­κά με τους τρό­πους συνερ­γα­σί­ας. Η σύμ­βα­ση δεν υπο­βλή­θη­κε σε δια­γω­νι­σμό και δεν ελέγ­χθη­κε βάσει του νόμου περί προ­στα­σί­ας δεδο­μέ­νων, κάτι που θα ήταν φυσιο­λο­γι­κό για αντί­στοι­χες δια­δι­κα­σί­ες. Οι λεπτο­μέ­ρειες της συμ­φω­νί­ας έγι­ναν γνω­στές μόνο οκτώ μήνες αργό­τε­ρα, έπει­τα από σχε­τι­κή κοι­νο­βου­λευ­τι­κή ερώ­τη­ση. Η Palantir προ­σέ­φε­ρε υπο­τί­θε­ται βοή­θεια προς τους Ευρω­παί­ους με προ­σε­κτι­κά υπο­λο­γι­σμέ­νες κινή­σεις. Ως αντάλ­λαγ­μα για την υπό­σχε­ση περιο­ρι­σμού της παν­δη­μί­ας με τη βοή­θεια λογι­σμι­κού, η εται­ρεία έλα­βε, όπως φαί­νε­ται, εκτε­τα­μέ­νη πρό­σβα­ση σε ευαί­σθη­τα δεδο­μέ­να από την ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση (…) Η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση αρνεί­ται ότι κοι­νο­ποί­η­σε δεδο­μέ­να ασθε­νών στην Palantir. Το λογι­σμι­κό που διέ­θε­σε η εται­ρεία απο­σκο­πού­σε μόνο στο να παρέ­χει στον πρω­θυ­πουρ­γό Κυριά­κο Μητσο­τά­κη μια γενι­κή εικό­να της παν­δη­μί­ας. Στο μετα­ξύ τερ­μα­τί­σθη­κε κάθε συνερ­γα­σία με την εται­ρεία και δια­γρά­φη­καν όλα τα δεδο­μέ­να που είχαν συλ­λε­χθεί. Η Palantir ανα­κοί­νω­σε ότι σε καμία περί­πτω­ση δεν αφαί­ρε­σε δεδο­μέ­να ‑ο σχε­τι­κός έλεγ­χος ενα­πό­κει­ται στον πελά­τη. Ωστό­σο, η Ελλη­νι­κή Αρχή Προ­στα­σί­ας Δεδο­μέ­νων ξεκί­νη­σε έρευ­να. Σε σχε­τι­κή ερώ­τη­ση ούτε η Palantir ούτε η ελλη­νι­κή κυβέρ­νη­ση θέλη­σαν να σχολιάσουν».

Το εκτε­νές ρεπορ­τάζ ρίχνει στη συνέ­χεια φως στο προ­φίλ και τις σκιώ­δεις δρα­στη­ριό­τη­τες της Palantir, μια εται­ρεία που στην αρχι­κή της φάση είχε συγ­χρη­μα­το­δο­τη­θεί και από την CIA, ενώ στο πελα­το­λό­γιό της συγκα­τα­λέ­γο­νται αμε­ρι­κα­νι­κές και άλλες δυτι­κές μυστι­κές υπη­ρε­σί­ες (Deutsche Welle).

Το ιστορικό

Η περί­ερ­γη συμ­φω­νία ήρθε στο φως της δημο­σιό­τη­τας, στα μέσα Δεκέμ­βρη, μετά από σχε­τι­κή έρευ­να της ΜΚΟ «vouliwatch».

Η συμ­φω­νία αφο­ρά τυπι­κά την «επι­σκό­πη­ση της κατά­στα­σης της παν­δη­μί­ας», «έτρε­χε» από τον Απρί­λη και προ­φα­νώς εντασ­σό­ταν στη «σύσφι­ξη» των ελλη­νο­α­με­ρι­κα­νι­κών σχέ­σε­ων, ενώ η ίδια η εται­ρεία «έβγα­λε στη φόρα» την ανα­νέ­ω­ση της με δελ­τίο τύπου που δημο­σιεύ­τη­κε στις 7 Δεκέμ­βρη σε ιστο­σε­λί­δα του εξω­τε­ρι­κού, ενώ από την πλευ­ρά της κυβέρ­νη­σης επι­κρα­τού­σε «νεκρι­κή σιγή».

Σύμ­φω­να με το δημο­σί­ευ­μα η επέ­κτα­ση συμ­φω­νί­ας «έκλει­σε», μετά από τηλε­διά­σκε­ψη που έγι­νε στις 3 Δεκέμ­βρη μετα­ξύ του πρω­θυ­πουρ­γού Κ. Μητσο­τά­κη και του διευ­θύ­νο­ντα συμ­βού­λου της εται­ρί­ας Alex Karp, στην οποία συμ­με­τεί­χαν ο υπουρ­γός Ψηφια­κής Πολι­τι­κής της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ και ένα ακό­μα στέ­λε­χος της εταιρίας.

Η Palantir είναι αμε­ρι­κα­νι­κός μονο­πω­λια­κός κολοσ­σός που ασχο­λεί­ται με την ανά­λυ­ση, επε­ξερ­γα­σία, απο­θή­κευ­ση και «εξό­ρυ­ξη» (data-mining) δεδο­μέ­νων σε όλο τον κόσμο και σύμ­φω­να με δημο­σιεύ­μα­τα και ανα­κοι­νώ­σεις της ίδιας, βοη­θά κυβερ­νή­σεις και τις αρχές κατα­στο­λής να δια­χει­ρί­ζο­νται τερά­στιο όγκο δεδο­μέ­νων, ενώ έχει κατη­γο­ρη­θεί πολ­λές φορές για παρα­βί­α­ση προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, όπως και για την εμπλο­κή της στο σκάν­δα­λο Cambridge Analytica.

Σε ό,τι αφο­ρά την Ελλά­δα η εται­ρία έχει ανα­λά­βει να προ­σφέ­ρει υπη­ρε­σί­ες στην κυβέρ­νη­ση για μια «ολι­στι­κή επι­σκό­πη­ση της κατά­στα­σης της παν­δη­μί­ας στην Ελλά­δα σε πραγ­μα­τι­κό χρό­νο» σύμ­φω­να με τα δημο­σιεύ­μα­τα χωρίς να είναι γνω­στό τι κάνει ακρι­βώς, τι δεδο­μέ­να επε­ξερ­γά­ζε­ται, που και ποιος τις παρέ­χει πρό­σβα­ση και πού κ.ο.κ., ενώ η σχε­τι­κή σύμ­βα­ση δεν αναρ­τή­θη­κε στη «Διαύ­γεια».

Να σημειω­θεί ότι την συμ­φω­νία είχε χαι­ρε­τί­σει στις 25 Νοεμ­βρί­ου και ο Τζέ­φρι Πάιατ, με ανάρ­τη­ση σε μέσο κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης περι­γρά­φο­ντας την χαρά του «για τη συνε­χι­ζό­με­νη συνερ­γα­σία ΗΠΑ-Ελλά­δας στον αγώ­να κατά του Covid-19» λέγο­ντας ότι «Η φαρ­μα­κευ­τι­κή και τεχνο­λο­γι­κή και­νο­το­μία των ΗΠΑ Pfizer, LillyPad, ΑbbottNews, PalantirTech και άλλων θα βοη­θή­σουν στη μεί­ω­ση της πίε­σης στο σύστη­μα υγειο­νο­μι­κής περί­θαλ­ψης στην Ελλά­δα και τελι­κά θα τερ­μα­τί­σουν την παν­δη­μία» (Πηγή: 902.gr).

«Στην επο­χή της Ηούς», του Γιάν­νη Βεντούρα

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο