Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι θα τρώμε αν γίνει πόλεμος;

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Η ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΟΛΕΜΟ;

Απο­φά­σι­σε η Σοσιαλ­δη­μο­κρά­τι­κη με ολί­γον από Πρά­σι­νους, Σου­η­δία να προ­μη­θευ­τεί πυραυ­λι­κά συστή­μα­τα Patriots από τους Αμε­ρι­κά­νους. Μέχρι το 2025 θάναι στη­μέ­να. Κάνει κοι­νά γυμνά­σια και απο­στο­λές με το ΝΑΤΟ. Που­λά­ει όπλα μετά από έγκρι­ση του ΝΑΤΟ. Πάει στο Αφγα­νι­στάν προ­σκε­κλη­μέ­νη του ΝΑΤΟ. Ενι­σχύ­ει οικο­νο­μι­κά τα φασι­στοει­δή της Ουκρα­νί­ας αλλά και τις χώρες της Βαλ­τι­κής για αμυ­ντι­κούς σκο­πούς. Όλα αυτά επί Σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κής κυβέρ­νη­σης. Δεν είναι τυχαία και η επι­λο­γή υπουρ­γού άμυ­νας που με παρέμ­βα­ση των Αμε­ρι­κά­νων και του πρω­θυ­πουρ­γού παρέ­μει­νε στην θέση του,πείθοντας και την αντι­πο­λί­τευ­ση να απο­σύ­ρει την μομ­φή, παρό­λο που ενέ­χο­νταν σε σοβα­ρή παρά­βα­ση διαρ­ρο­ής πλη­ρο­φο­ριών στην ΙΒΜ.

Τώρα δια­βά­ζου­με πως οι Ρώσοι με την σει­ρά τους απλώ­νουν στην Βαλ­τι­κή, αντί­στοι­χα οπλι­κά συστή­μα­τα αφού ήδη έχουν προει­δο­ποι­ή­σει τους Σου­η­δούς, εδώ και 2 χρό­νια, να μεί­νουν μακριά από το ΝΑΤΟ. Το θεω­ρούν επι­θε­τι­κή συμπε­ρι­φο­ρά εκ μέρους της Σου­η­δί­ας. Πάλι στην Σου­η­δία μιλούν για την δια­χρο­νι­κή επι­θε­τι­κό­τη­τα των Ρώσων που δεν κάθο­νται με σταυ­ρω­μέ­να χέρια να αφή­σουν την Σου­η­δι­κή αστι­κή τάξη να κάνει το εμπό­ριο της με την Σ.Αραβία για παρά­δειγ­μα, να μπαί­νει στο ΝΑΤΟ και να αγο­ρά­ζει και να που­λά­ει οπλι­κά συστή­μα­τα, με την ησυ­χία της. Αυξά­νε­ται η ανη­συ­χία στον λαό. Χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα έπρε­πε να θυμη­θού­με πού έχει κατα­φύ­για και δεξα­με­νές νερού και τι ακρι­βώς πρέ­πει να έχου­με έτοι­μα στο σπί­τι όταν οι ανα­θε­μα­τι­σμέ­νοι Ρώσοι μας επιτεθούν!

Αυτή η προ­ε­τοι­μα­σία έχει να γίνει από το 1989 αλλά είναι και­ρός να θυμη­θούν οι υπεύ­θυ­νοι, πάλι την περαι­τέ­ρω καλ­λιέρ­γεια της απο­χαύ­νω­σης του Σου­η­δι­κού λαού που δεν ξέρει τι θα πει πόλε­μος αλλά τον έμα­θαν να φοβά­ται τους Ρώσους και στε­νο­χω­ριέ­ται αφού δεν υπάρ­χει κανέ­νας προ­γραμ­μα­τι­σμός, λένε οι υπεύ­θυ­νοι, για δικούς τους φυσι­κά λόγους. Έτσι πιο εύκο­λα θα βάλουν και τυπι­κά την Σου­η­δία στο ΝΑΤΟ για να σωθού­με. Η καλ­λιέρ­γεια στο μυα­λό των ανθρώ­πων του επι­κεί­με­νου πολέ­μου έχει απο­κτή­σει μια συστη­μα­τι­κό­τη­τα. Γνω­ρί­ζουν αυτοί που σέρ­νουν, χωρίς πραγ­μα­τι­κό λόγο την Σου­η­δία στο ΝΑΤΟ, τις συνέ­πειες. Γιαυ­τό επα­να­φέ­ρουν την υπο­χρε­ω­τι­κή στρα­τιω­τι­κή θητεία που τώρα ειναι εθε­λο­ντι­κή και ψάχνουν να δουν που είναι και τι έγι­ναν τα παλιά κατα­φύ­για. Τα περισ­σό­τε­ρα μετά την ανα­τρο­πή στην Σ.Ενωση νοι­κιά­στη­καν και έγι­ναν ταβέρ­νες, γκα­λε­ρί και εμπο­ρι­κά. Ψάχνουν ακό­μη και τις υπό­γειες δεξα­με­νές νερού που είναι κατα­σκευα­σμέ­νες για τον πόλε­μο. Επα­να­ε­νερ­γο­ποιούν και την εθνο­φυ­λα­κή που έχει πολ­λά χρό­νια να ακου­στεί. Όλα αυτα μεθο­δευ­μέ­να ξανα­βά­ζουν στο παι­χνί­δι του μυα­λού τον εξω­τε­ρι­κό κίν­δυ­νο, πάντα εννο­ω­ντας την Ρωσία και την επι­θε­τι­κή της πολι­τι­κη ιδιαί­τε­ρα μετα τα γεγο­νό­τα της Ουκρα­νί­ας και της Κρι­μαί­ας. Τέλος Μαΐ­ου θα στα­λεί σε όλα τα Σου­η­δι­κά σπί­τια μπρο­σού­ρα οδη­γιών με τίτλο «όταν θα ρθει ο πόλε­μος». Μετά από όλα αυτά παρα­θέ­τω την λίστα με τα απα­ραί­τη­τα που περιέ­χο­νται στην λίστα που προ­τεί­νει το υπουρ­γείο Αμυ­νας: Γκα­ζό­λα­μπα με εφε­δρι­κό γκά­ζι. Έξτρα σώμα που λει­τουρ­γεί με υγραέριο.Υπνόσακο, κου­βέρ­τες και ζεστά ρουχα.Σπίρτα.Κεριά.Φακούς με εξτρά μπα­τα­ρί­ες. Πλα­στι­κά δοχεία για νερό. Μικρό φαρ­μα­κείο με τα απα­ραί­τη­τα. Ραδιό­φω­νο με κεραία η με ηλια­κές μπα­τα­ρί­ες. Μπα­τα­ρία αυτο­κι­νή­του φορ­τι­σμέ­νη για φόρ­τι­ση κινη­τού. Υγρά μαντη­λά­κια. Κου­ζι­νά­κι κάμπινγκ. Μακα­ρό­νια, ρύζι, τρα­χα­νά, ξηρούς καρ­πούς και σοκο­λά­τα. Μετρη­τά. Λίστα με τα τηλέ­φω­να συγ­γε­νών, φίλων, του Δήμου, Πυρο­σβε­στι­κής, Εται­ρί­ας ηλε­κτρι­κού και των Νοσο­κο­μεί­ων. Τα παρα­πά­νω ιδιαί­τε­ρα τα τρό­φι­μα πρέ­πει να συντη­ρού­νται και να αντι­κα­θι­στού­νται συχνά μην μας μεί­νουν μου­χλια­σμέ­να μακα­ρό­νια και τρα­χα­νά­δες και τρέ­χου­με στα λαγκάδια.

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο