Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ισχύει από σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω — Ανατροπή για Αχαΐα, Κοζάνη, Θεσσαλονίκη

Ελεύ­θε­ρες θα είναι οι δια­δη­μο­τι­κές μετα­κι­νή­σεις στις ΠΕ Θεσ­σα­λο­νί­κης, Κοζά­νης και Αχα­ΐ­ας, για τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, καθώς στην από­φα­ση της Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας που δημο­σιεύ­θη­κε πριν λίγο ανα­φέ­ρε­ται μόνο η ανα­στο­λή της επα­να­λει­τουρ­γί­ας του λια­νε­μπο­ρί­ου στις περιο­χές αυτές.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι οι δια­δη­μο­τι­κές μετα­κι­νή­σεις ξεκι­νούν από σήμε­ρα πιλο­τι­κά δίνο­ντας ουσια­στι­κά τη δυνα­τό­τη­τα για άσκη­ση (SMS 6) εκτός του δήμου κατοι­κί­ας με τη χρή­ση οχή­μα­τος, σε υπαί­θριο χώρο έως 3 άτο­μα ή μία οικογένεια.

Τι ισχύει από σήμερα σε όλη τη χώρα λόγω της πανδημίας

Επι­τρέ­πο­νται από σήμε­ρα, και μόνο για τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, οι μετα­κι­νή­σεις για άσκη­ση με τη χρή­ση οχή­μα­τος σε υπαί­θριο χώρο μέχρι 3 άτο­μα ή μια οικο­γέ­νεια. Οι δια­δη­μο­τι­κές μετα­κι­νή­σεις ανοί­γουν από σήμε­ρα πιλο­τι­κά δίνο­ντας ουσια­στι­κά τη δυνα­τό­τη­τα για άσκη­ση εκτός του δήμου κατοι­κί­ας μας με τη χρή­ση του κωδι­κού 6. Υπο­χρε­ω­τι­κή θα είναι η χρή­ση μάσκας, ενώ όπως τονί­στη­κε κατά τη διάρ­κεια των ανα­κοι­νώ­σε­ων θα πρέ­πει να απο­φευ­χθούν εικό­νες συνω­στι­σμού, διό­τι κάτι τέτοιο μπο­ρεί να οδη­γή­σει στην άρση αυτής της δυνατότητας.

Η εισή­γη­ση των ειδι­κών έγκει­ται στα επι­δη­μιο­λο­γι­κά δεδο­μέ­να των τριών περιο­χών. Σύμ­φω­να με αυτά, όπως ενη­μέ­ρω­σε η καθη­γή­τρια Παι­δια­τρι­κής Λοι­μω­ξιο­λο­γί­ας και μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων Βάνα Παπα­ευαγ­γέ­λου, τα νέα κρού­σμα­τα στη Θεσ­σα­λο­νί­κη αυξή­θη­καν κατά 28% την εβδο­μά­δα που πέρα­σε, ενώ υπο­λο­γί­ζε­ται ότι η πόλη της Θεσ­σα­λο­νί­κης έχει περισ­σό­τε­ρα από 2.000 ενερ­γά κρού­σμα­τα.

Εξάλ­λου, για την πορεία ελά­φρυν­σης των μέτρων ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων Νίκος Χαρ­δα­λιάς είχε προει­δο­ποι­ή­σει: «Χρη­σι­μο­ποιού­με με φει­δώ, με μέτρο, με σύνε­ση τη δυνα­τό­τη­τα δια­δη­μο­τι­κής μετα­κί­νη­σης τα Σαβ­βα­το­κύ­ρια­κα, έτσι ώστε να μην χρεια­στεί να ανα­γκα­στού­με να προ­χω­ρή­σου­με σε άρση του μέτρου λόγω νέων συγ­χρω­τι­σμών, λόγω νέων συνω­στι­σμών», ενώ χθες, στην ενη­μέ­ρω­ση για την πορεία της παν­δη­μί­ας ο κ. Χαρ­δα­λιάς εξή­γη­σε ότι η από­φα­ση για τις δια­δη­μο­τι­κές μετα­κι­νή­σεις εντός της περι­φε­ρεια­κής ενό­τη­τας λήφθη­κε έτσι ώστε οι πολί­τες να μην συνω­στί­ζο­νται για ατο­μι­κή άσκη­ση στους λίγους ανοι­χτούς χώρους μιας περιο­χής. «Δεν μιλά­με για άνοιγ­μα, αλλά για ανα­προ­σαρ­μο­γή δρα­στη­ριο­τή­των», ανέ­φε­ρε χαρακτηριστικά.

Άνοιγμα Λιανεμπορίου τη Δευτέρα

Στο νέο μείγ­μα μέτρων περι­λαμ­βά­νε­ται και το άνοιγ­μα του λια­νε­μπο­ρί­ου από την προ­σε­χή Δευ­τέ­ρα με τη μέθο­δο της εξ απο­στά­σε­ως παραγ­γε­λί­ας των προ­ϊ­ό­ντων και παρα­λα­βής τους εκτός κατα­στή­μα­τος (click away) ή με ραντε­βού για την επί­σκε­ψη στο κατά­στη­μα (click in shop).

Συγκε­κρι­μέ­να, θα ανοί­ξουν ξανά τα εμπο­ρι­κά κατα­στή­μα­τα –πλην των εμπο­ρι­κών κέντρων– με τη μέθο­δο του click away και του click in shop, και τα οποία θα μπο­ρούν να επι­σκέ­πτο­νται οι πολί­τες στέλ­νο­ντας sms στο 13032 άπαξ με χρο­νι­κό περιο­ρι­σμό τριών ωρών.

Στο κάθε κατά­στη­μα θα επι­τρέ­πε­ται η παρου­σία ενός πελά­τη ανά 25 τ.μ. με μέγι­στο όριο τους 20 πελάτες. 

Γιατί «πάγωσε» το άνοιγμα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Τους λόγους για τους οποί­ους η επι­τρο­πή ειση­γή­θη­κε να μην ανοί­ξει το λια­νε­μπό­ριο σε Θεσ­σα­λο­νί­κη, Αχα­ΐα, και Κοζά­νη εξή­γη­σαν ο πρό­ε­δρος του Πανελ­λή­νιου Ιατρι­κού Συλ­λό­γου και μέλος της επι­τρο­πής των επι­στη­μό­νων Αθα­νά­σιος Εξα­δά­κτυ­λος καθώς και ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών κ. Στέ­λιος Πέτσας.

«Η επι­δη­μιο­λο­γι­κή κατά­στα­ση δεν επέ­τρε­πε το άνοιγ­μα σε αυτές τις περιο­χές» είπε ο κ. Εξα­δά­κτυ­λος. «Τις τελευ­ταί­ες ημέ­ρες υπήρ­χε εκεί εκθε­τι­κή άνο­δος, πολύ επι­κίν­δυ­νη», εξή­γη­σε ο κ. Εξα­δά­κτυ­λος μιλώ­ντας στον ΣΚΑΙ.

Ο ίδιος γνω­στο­ποί­η­σε ότι στην από­φα­ση αυτή συμ­φώ­νη­σαν όλα τα μέλη της επι­τρο­πής και παραδέχτηκε:

«Το ΕΣΥ στην κατά­στα­ση που βρί­σκε­ται σε αυτές την περιο­χές δεν θα επέ­τρε­πε την παρα­μι­κρή αύξη­ση της πίε­σης. Βλέ­πα­με μια εκθε­τι­κή αύξη­ση που δεν είχα­με δικαί­ω­μα να αγνοήσουμε».

Ο κ. Εξα­δά­κτυ­λος συνέ­στη­σε ιδιαί­τε­ρη προ­σο­χή και στις περιο­χές όπου θα υπάρ­ξει άνοιγ­μα του λιανεμπορίου.

«Εκεί που θα ανοί­ξουν θα πρέ­πει να είναι όλοι τρο­μα­κτι­κά προ­σε­κτι­κοί. Οσοι ανοί­ξουν τα μαγα­ζιά θα πρέ­πει να κάνουν ένα ράπιντ τεστ του­λά­χι­στον και να μη δημιουρ­γη­θούν σκη­νές συνω­στι­σμού για να μπο­ρέ­σου­με να προ­χω­ρή­σου­με ομα­λά», κατέληξε.

Την αυξη­τι­κή τάση αλλά και κάποια τοπι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά στα κρού­σμα­τα στις τρεις περιο­χές, επι­κα­λέ­στη­κε ως αιτία που οδή­γη­σε στο «μπλό­κο» του ανοίγ­μα­τος του λια­νε­μπο­ρί­ου και ο ανα­πλη­ρω­τής υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Στέ­λιος Πέτσας. 

«Στις υπό­λοι­πες περιο­χές, αντι­θέ­τως, παρα­τη­ρή­θη­κε στα­θε­ρο­ποι­η­τι­κή τάση στο επι­δη­μιο­λο­γι­κό φορ­τίο», υπο­στή­ρι­ξε ο υπουργός.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο» από σήμερα

Νέες περιο­χές εντάσ­σο­νται από σήμε­ρα στο επί­πε­δο πολύ αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου (βαθύ κόκ­κι­νο) μετά από σχε­τι­κή από­φα­ση της Επι­τρο­πής. Οι περιο­χές αυτές είναι:

- η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Κιλκίς

- o δήμος Σερρών

- ο δήμος Κόνι­τσας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ιωαννίνων

- ο δήμος Σκύ­ρου της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ευβοίας

- ο δήμος Αστυ­πά­λαιας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καλύμνου

- ο δήμος Ρόδου της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ρόδου

Στο επί­πε­δο πολύ αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου (βαθύ κόκ­κι­νο) εντάσ­σο­νται επί­σης και η Λέρος αλλά και η δημο­τι­κή κοι­νό­τη­τα Γαλα­τι­νής της δημο­τι­κής ενό­τη­τας Ασκί­ου του δήμου Βοΐ­ου της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Κοζά­νης, μετά τη λήξη του ειδι­κού καθε­στώ­τος πρό­σθε­των περιο­ρι­στι­κών μέτρων και κήρυ­ξης έκτα­κτης ανά­γκης πολι­τι­κής προστασίας.

Παράλ­λη­λα από σήμε­ρα τίθε­νται σε ειδι­κό καθε­στώς πρό­σθε­των περιο­ρι­στι­κών μέτρων και σε έκτα­κτη ανά­γκη πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας, λόγω αυξη­μέ­νου επι­δη­μιο­λο­γι­κού φορ­τί­ου, η Τοπι­κή Κοι­νό­τη­τα Διστρά­του του δήμου Κόνι­τσας και ο καταυ­λι­σμός Ρομά της Τοπι­κής Κοι­νό­τη­τας Περά­μα­τος του δήμου Ιωαν­νι­τών, καθώς και η Δημο­τι­κή Κοι­νό­τη­τα Λέκ­κα του δήμου Δυτι­κής Σάμου.

Στις περιο­χές αυτές ισχύ­ουν τα εξής μέτρα:

- Προ­σω­ρι­νή επι­βο­λή περιο­ρι­σμού κατ’ οίκον των κατοί­κων και απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας καθ’ όλο το 24ωρο, εξαι­ρου­μέ­νης της κίνη­σης για λόγους υγεί­ας (sms κωδι­κός 1) ή για λόγους τρο­φο­δο­σί­ας (sms κωδι­κός 2 — και με εξαί­ρε­ση το διά­στη­μα μετα­ξύ 18:00 και 06:00 της επό­με­νης) ή για λόγους εργα­σί­ας, (για τις υπη­ρε­σί­ες που μένουν ανοι­κτές και με τη σχε­τι­κή βεβαίωση).

- Η μετα­κί­νη­ση των κατοί­κων εκτός των γεω­γρα­φι­κών ορί­ων επι­τρέ­πε­ται για λόγους υγεί­ας και μόνο.

Επί­σης, θα ισχύ­ουν τα εξής μέτρα:

- Ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας κατα­στη­μά­των λια­νε­μπο­ρί­ου και υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος, με εξαί­ρε­ση κατα­στή­μα­τα τρο­φί­μων, φαρ­μα­κεί­ων και πρα­τη­ρί­ων υγρών καυ­σί­μων. Από την ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας εξαι­ρού­νται οι υπη­ρε­σί­ες δια­νο­μής προ­ϊ­ό­ντων (delivery) έως τις 23:00 .

- Ανα­στο­λή συναθροίσεων/δημόσιων ή κοι­νω­νι­κών εκδη­λώ­σε­ων ανε­ξαρ­τή­τως χώρου ιδιω­τι­κού ή δημό­σιου, εσω­τε­ρι­κού ή εξωτερικού.

- Ανα­στο­λή λει­τουρ­γί­ας λαϊ­κών αγορών.

- Ανα­στο­λή θρη­σκευ­τι­κών τελε­τών, με εξαί­ρε­ση κηδεί­ες με την παρου­σία έως 9 ατό­μων α’ βαθ­μού συγ­γέ­νειας (sms κωδι­κός 5) και τέλε­ση λει­τουρ­γιών, λατρευ­τι­κών συνά­ξε­ων, ιερο­πρα­ξιών, μυστη­ρί­ων και κάθε είδους θρη­σκευ­τι­κών τελε­τών, απο­κλει­στι­κά και μόνο από τους θρη­σκευ­τι­κούς λει­τουρ­γούς και το ανα­γκαίο βοη­θη­τι­κό προ­σω­πι­κό χωρίς την παρου­σία άλλων φυσι­κών προσώπων.

Ακό­μη, στο «βαθύ κόκ­κι­νο» παρα­μέ­νουν οι εξής περιο­χές: η Περι­φέ­ρεια Αττι­κής, οι Περι­φε­ρεια­κές Ενό­τη­τες Αιτω­λο­α­καρ­να­νί­ας, Αχα­ΐ­ας, Βοιω­τί­ας, Εύβοιας, Φθιώ­τι­δας, Ευρυ­τα­νί­ας, Αργο­λί­δας, Αρκα­δί­ας, Κοριν­θί­ας, Θεσ­σα­λο­νί­κης, Χαλ­κι­δι­κής, Πέλ­λας, Κοζά­νης, Λέσβου, Ζακύν­θου, Μυκό­νου καθώς και ο δήμος Καλυ­μνί­ων της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καλύ­μνου της Περι­φέ­ρειας Νοτί­ου Αιγαί­ου, ο δήμος Χίου της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Χίου της Περι­φέ­ρειας Βορεί­ου Αιγαί­ου, ο δήμος Ανω­γεί­ων της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ρεθύ­μνου και ο Δήμος Χανί­ων της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Χανί­ων της Περι­φέ­ρειας Κρή­της, ο δήμος Ιωαν­νι­τών της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ιωαν­νί­νων της Περι­φέ­ρειας Ηπεί­ρου, ο δήμος Κατε­ρί­νης της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Πιε­ρί­ας, ο δήμος Αμφί­πο­λης της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Σερ­ρών και ο δήμος Βέροιας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ημα­θί­ας της Περι­φέ­ρειας Κεντρι­κής Μακε­δο­νί­ας, ο δήμος Σκιά­θου της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Σπο­ρά­δων, ο δήμος Καρ­δί­τσας της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καρ­δί­τσας της Περι­φέ­ρειας Θεσ­σα­λί­ας, οι δήμοι Καστο­ριάς και Ορε­στί­δος της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Καστο­ριάς και ο δήμος Γρε­βε­νών της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Γρε­βε­νών της Περι­φέ­ρειας Δυτι­κής Μακεδονίας.

Παράλ­λη­λα, βγαί­νουν» από το επί­πε­δο πολύ αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου (βαθύ κόκ­κι­νο) και εντάσ­σο­νται στο επί­πε­δο αυξη­μέ­νου κιν­δύ­νου (κόκ­κι­νο), μετά από σχε­τι­κή από­φα­ση της Επι­τρο­πής των Λοι­μω­ξιο­λό­γων, οι εξής περιοχές:

- η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Θεσπρω­τί­ας, η Περι­φε­ρεια­κή Ενό­τη­τα Ηρα­κλεί­ου και ο δήμος Μετσό­βου της Περι­φε­ρεια­κής Ενό­τη­τας Ιωαννίνων.

Το έρη­μο κλου­βί, Κεί­με­νο Βαγ­γε­λιώ Καρα­κα­τσά­νη – Ζωγρα­φιές Εύα Μελά

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο