Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ισχύει με την απαγόρευση κυκλοφορίας — Όλες οι λεπτομέρειες

Την εφαρ­μο­γή των πρό­σθε­των αυστη­ρών μέτρων με απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας, για τον περιο­ρι­σμό της διά­δο­σης του κορο­νοϊ­ού, που ανα­κοί­νω­σε στο διάγ­γελ­μα του ο Πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, καθώς τον τρό­πο που θα δια­σφα­λί­ζε­ται η υλο­ποί­η­ση τους παρου­σί­α­σε πριν από λίγα λεπτά ο Υφυ­πουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, σε κοι­νή υπουρ­γι­κή συνέ­ντευ­ξη τύπου, που πραγ­μα­το­ποιεί­ται στο Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στο Χαλάνδρι.

Στη συνέ­ντευ­ξη συμ­με­τέ­χουν ο Υπουρ­γός Επι­κρα­τεί­ας και Ψηφια­κής Δια­κυ­βέρ­νη­σης, Κυριά­κος Πιερ­ρα­κά­κης, ο Υφυ­πουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη, Λευ­τέ­ρης Οικο­νό­μου, ο Υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας, Βασί­λης Κοντο­ζα­μά­νης και ο Υφυ­πουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών, Θεό­δω­ρος Λιβάνιος.

Σύμ­φω­να με τις ανα­κοι­νώ­σεις του κ. Χαρ­δα­λιά, όπως ανέ­φε­ρε και ο Πρω­θυ­πουρ­γός στο διάγ­γελ­μα του, απα­γο­ρεύ­ε­ται η άσκο­πη κυκλο­φο­ρία από αύριο, Δευ­τέ­ρα 23- 3- 2020 στις 06.00 το πρωί, στην ελλη­νι­κή Επι­κρά­τεια χωρίς καμία χωρο­τα­ξι­κή εξαίρεση.

Το μέτρο, όπως ανέ­φε­ρε ο κ. Χαρ­δα­λιάς, «περι­λαμ­βά­νει εξαι­ρέ­σεις στους πολί­τες που οφεί­λουν να την εφαρ­μό­ζουν, μια και η απα­γό­ρευ­ση δεν κατα­λαμ­βά­νει όσους υπη­ρε­τούν στα σώμα­τα ασφα­λεί­ας και τις ένο­πλες δυνά­μεις, καθώς και το ιατρι­κό και νοση­λευ­τι­κό προ­σω­πι­κό και το εξου­σιο­δο­τη­μέ­νο προ­σω­πι­κό της Γενι­κής Γραμ­μα­τεί­ας Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας για την εκπλή­ρω­ση των καθη­κό­ντων τους».

Η κυκλο­φο­ρία των πολι­τών θα επι­τρέ­πε­ται μόνο για τους ακό­λου­θους λόγους:

α) Μετά­βα­ση από και προς την εργα­σία για τις εργά­σι­μες ώρες.

β) Μετά­βα­ση σε φαρ­μα­κείο ή επί­σκε­ψη στον για­τρό, εφό­σον αυτό συνι­στά­ται μετά από σχε­τι­κή επικοινωνία.

γ) Μετά­βα­ση σε εν λει­τουρ­γία κατά­στη­μα προ­μη­θειών αγα­θών πρώ­της ανά­γκης, όπου δεν είναι δυνα­τή η απο­στο­λή τους.

δ) Μετά­βα­ση στην τρά­πε­ζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνα­τή η ηλε­κτρο­νι­κή συναλλαγή.

ε) Κίνη­ση για παρο­χή βοή­θειας σε ανθρώ­πους που βρί­σκο­νται σε ανάγκη.

στ) Μετά­βα­ση σε τελε­τή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτι­ση ή ανά­λο­γες τελε­τές) υπό τους όρους που προ­βλέ­πει ο νόμος.

ζ) Σωμα­τι­κή άσκη­ση σε εξω­τε­ρι­κό χώρο ή κίνη­ση με κατοι­κί­διο ζώο, ατο­μι­κά ή ανά δύο άτο­μα, τηρώ­ντας στην τελευ­ταία αυτή περί­πτω­ση την ανα­γκαία από­στα­ση 1,5 μέτρου.

η) Εφά­παξ μετά­βα­ση στον τόπο της μόνι­μης κατοικίας.

ΠΩΣ ΑΣΚΕΙΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΧΟΣ- ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Ο Υφυ­πουρ­γός Προ­στα­σί­ας του Πολί­τη τόνι­σε ότι,:

- Η Ελλη­νι­κή Αστυ­νο­μία είναι επι­φορ­τι­σμέ­νη με τους ελέγ­χους στην κίνη­ση των πολι­τών. Επι­πλέ­ον η Δημο­τι­κή Αστυ­νο­μία, οι Λιμε­νι­κές Αρχές στην περιο­χή ευθύ­νης τους και η Εθνι­κή Αρχή Δια­φά­νειας συμ­με­τέ­χουν όπου χρειά­ζε­ται στο ελεγ­κτι­κό έργο.

- Οι πολί­τες θα πρέ­πει να φέρουν υπο­χρε­ω­τι­κά μαζί τους την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα ή δια­βα­τή­ριο καθώς και βεβαί­ω­ση κίνη­σης. Ενώ για κάθε παρά­βα­ση που εντο­πί­ζε­ται θα επι­βάλ­λε­ται διοι­κη­τι­κό πρό­στι­μο εκα­τόν πενή­ντα (150) ευρώ.

- Για τις ανά­γκες των περιο­ρι­σμέ­νων μετα­κι­νή­σε­ων δημιουρ­γού­νται δυο τύποι εγγρά­φων. Το πρώ­το, η βεβαί­ω­ση τύπου Α, αφο­ρά τις μετα­κι­νή­σεις των εργα­ζό­με­νων. Το έγγρα­φο αυτό συμπλη­ρώ­νε­ται μια φορά και παρέ­χε­ται με προ­σω­πι­κή ευθύ­νη του υπο­γρά­φο­ντος από τον εργο­δό­τη ή τον νόμι­μο εκπρό­σω­πό του σε περί­πτω­ση νομι­κού προ­σώ­που ή, σε περί­πτω­ση ελεύ­θε­ρου επαγ­γελ­μα­τία ή αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νου, από τον ίδιο. Περιέ­χει το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, τον τόπο κατοι­κί­ας και τον τόπο εργα­σί­ας του εργα­ζό­με­νου, καθώς και το ωρά­ριο προ­σέ­λευ­σης και απο­χώ­ρη­σής του. Ο εργα­ζό­με­νος τη φέρει υπο­χρε­ω­τι­κά μαζί του κατά τις μετα­κι­νή­σεις του προς και από την εργα­σία του.

- Για τις άλλες περι­πτώ­σεις (μετά­βα­ση σε σού­περ μάρ­κετ, φαρ­μα­κείο, τρά­πε­ζα κοκ) και για κάθε μεμο­νω­μέ­νη κίνη­ση οι πολί­τες πρέ­πει να συμπλη­ρώ­νουν κάθε φορά τη βεβαί­ω­ση τύπου Β με το ονο­μα­τε­πώ­νυ­μο, τον τόπο κατοι­κί­ας και τον τόπο προ­ο­ρι­σμού του πολί­τη, καθώς και τον συγκε­κρι­μέ­νο λόγο της μετακίνησης.

- Επί­σης από τη Δευ­τέ­ρα 23/3 δεν λει­τουρ­γούν και απα­γο­ρεύ­ε­ται η παρα­μο­νή πολι­τών σε παι­δι­κές χαρές, χώρους εξω­τε­ρι­κής άθλη­σης, οργα­νω­μέ­νες μαρί­νες, πάρ­κα και άλση.

- Η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας δεν επη­ρε­ά­ζει τη λει­τουρ­γία όσων επι­χει­ρή­σε­ων έχουν μεί­νει ανοι­χτές έως σήμε­ρα με σχε­τι­κή από­φα­ση του κρά­τους (π.χ. Σού­περ μάρ­κετ, φούρ­νοι, φαρ­μα­κεία, βεν­ζι­νά­δι­κα κοκ), μιας και συνο­λι­κά η λει­τουρ­γία τόσο των επι­χει­ρή­σε­ων όσο και των δημο­σί­ων υπη­ρε­σιών που έχουν μεί­νει ανοι­κτές συνε­χί­ζε­ται κανο­νι­κά, λαμ­βά­νο­ντας πλέ­ον αυστη­ρά υπό­ψη τις οδη­γί­ες για την κυκλο­φο­ρία των εργα­ζο­μέ­νων από και προς αυτές.

«Πρέ­πει να είναι ξεκά­θα­ρο και το τονί­ζω κατη­γο­ρη­μα­τι­κά ότι το κρά­τος και ο παρα­γω­γι­κός ιστός δεν παρα­λύ­ουν. Συνε­χί­ζουν να λει­τουρ­γούν με το ανα­γκαίο προ­σω­πι­κό και με βάση τις οδη­γί­ες που δίνουν οι διοι­κή­σεις κάθε φορέα, υπό το αυστη­ρό όμως πλαί­σιο κανό­νων που θέτουν οι νέοι περιο­ρι­σμοί στις μετα­κι­νή­σεις μας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

ü Τέλος, τα Μέσα Μαζι­κής Μετα­φο­ράς λει­τουρ­γούν σε περιο­ρι­σμέ­νη συχνό­τη­τα κατά τη διάρ­κεια της ημέ­ρας, δια­σφα­λί­ζο­ντας επαρ­κή κίνη­ση ιδί­ως κατά τις ώρες κίνη­σης των εργα­ζο­μέ­νων. Ιδιω­τι­κής χρή­σε­ως οχή­μα­τα κυκλο­φο­ρούν για όλους τους λόγους-εξαι­ρέ­σεις που προ­βλέ­πο­νται παρα­πά­νω μόνο με τον οδη­γό και έως έναν επιβάτη.

Σε ό,τι αφο­ρά την από­φα­ση της επι­βο­λής απα­γό­ρευ­σης κυκλο­φο­ρία ο κ. Χαρ­δα­λιάς τόνισε:

«Είναι, ίσως, το τελευ­ταίο βήμα μίας οργα­νω­μέ­νης δημο­κρα­τι­κής Πολι­τεί­ας, που, όπως είπε, πρέ­πει να γίνει εγκαί­ρως για να μην γίνει μάταιο. Για­τί ο χρό­νος δεν μετριέ­ται, πλέ­ον, με μέρες, αλλά με ώρες. Και απαι­τού­νται τολ­μη­ρές και γρή­γο­ρες πρω­το­βου­λί­ες. Αυτές τις πρω­το­βου­λί­ες ανα­λαμ­βά­νει η κυβέρ­νη­ση από την πρώ­τη στιγ­μή αυτής της κρί­σης» και κατέληξε:

«Δεν κυκλο­φο­ρού­με χωρίς αιτία. Μένου­με στο σπί­τι. Δεν προ­σβάλ­λου­με με τη στά­ση μας εκεί­νους που μάχο­νται νύχτα-μέρα στα νοσο­κο­μεία για τη δική μας υγεία. Δεν πρέ­πει να επι­τρα­πεί, οι λίγοι ανεύ­θυ­νοι να βλά­ψουν την πλειο­ψη­φία των υπεύ­θυ­νων. Καθώς, λοι­πόν, στη μάχη έρχο­νται δύσκο­λες στιγ­μές, πρέ­πει να κλεί­σει κάθε κερ­κό­πορ­τα στο κακό. Και αυτόν το στό­χο έχει ο περιο­ρι­σμός της κυκλο­φο­ρί­ας από αύριο. Η παρα­μο­νή στο σπί­τι είναι, στον πυρή­να της, ένα εξό­χως δημο­κρα­τι­κό σύν­θη­μα συλ­λο­γι­κής ευθύ­νης. Δεν είναι περιο­ρι­σμός. Αλλά κατά­θε­ση σεβα­σμού στο σύνο­λο. Κι αυτό τον σεβα­σμό οφεί­λου­με να δεί­ξου­με όλοι».

Β. Κοντο­ζα­μά­νης: Το σύστη­μα υγεί­ας θα δοκι­μα­στεί τις επό­με­νες ημέρες

Το σύστη­μα υγεί­ας θα δοκι­μα­στεί τις επό­με­νες ημέ­ρες, ανέ­φε­ρε ο υφυ­πουρ­γός Υγεί­ας Βασί­λης Κοντο­ζα­μά­νης, σε κοι­νή υπουρ­γι­κή συνέ­ντευ­ξη Tύπου, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στο Κέντρο Επι­χει­ρή­σε­ων Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας στο Χαλάν­δρι. Δια­βε­βαί­ω­σε ότι «έχει προ­ε­τοι­μα­στεί και κάθε μέρα που περ­νά­ει προ­ε­τοι­μά­ζε­ται ακό­μα περισ­σό­τε­ρο». Δια­βε­βαί­ω­σε ότι βρί­σκε­ται σε πλή­ρη ετοι­μό­τη­τα, υπάρ­χει επάρ­κεια υλι­κού και εξο­πλι­σμού και κάθε μέρα, όπως είπε, «και­νούρ­για υλι­κά, νέος εξο­πλι­σμός προ­στί­θε­ται στο σύστη­μα υγεί­ας έτσι ώστε να αντι­με­τω­πί­σου­με κάθε ενδεχόμενο».

Για άλλη μια φορά τόνι­σε ότι η ατο­μι­κή ευθύ­νη θα κρί­νει την έκβα­ση της μάχης αυτής. Είναι πολύ σημα­ντι­κό, είπε, οι πολί­τες να συμ­μορ­φω­θούν με τις οδη­γί­ες του υπουρ­γεί­ου Yγεί­ας και του Εθνι­κού Οργα­νι­σμού Δημό­σιας Υγεί­ας (ΕΟΔΥ).

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο