Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι κοινό έχουν Μπαρτσελόνα και Εθνικός Αστέρας; — Αύριο στην Καισαριανή

Δελτίο Τύπου

Ο σύλ­λο­γος βετε­ρά­νων ποδο­σφαι­ρι­στών του Εθνι­κού Αστέ­ρα Και­σα­ρια­νής, τιμώ­ντας τα 92 χρό­νια από την ίδρυ­ση του συλ­λό­γου και τα 120 χρό­νια από την ίδρυ­ση της Μπαρ­τσε­λό­να, διορ­γα­νώ­νει την Πέμ­πτη 5 Δεκεμ­βρί­ου 2019 (19.00) εκδή­λω­ση στο δημαρ­χείο Και­σα­ρια­νής με θέμα:

«BARCELONA – ΦΏΚΑΙΑ – ΕΜΠΟΡΙΟΝ – ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ: 2.500 χρό­νια ταξί­δια πολι­τι­σμού και φιλίας».

Κοι­νός παρα­νο­μα­στής της Μπαρ­τσε­λό­να και του Εθνι­κού Αστέ­ρα είναι οι ίδιες οι ομά­δες και οι πόλεις έχουν μεγά­λη αντι­φα­σι­στι­κή δράση.

Oι Φαλαγ­γί­τες, του πρα­ξι­κο­πη­μα­τία Φραν­κο και στη συνέ­χεια δικτά­το­ρα της Ισπα­νί­ας, δολο­φό­νη­σαν το 1936 τον πρό­ε­δρο της Μπαρ­τσε­λό­να Γιό­ζεπ Σου­νιόλ, έναν αρι­στε­ρό δια­νο­ού­με­νο που είχε εκλε­γεί βου­λευ­τής στην τοπι­κή Βου­λή της Καταλονίας.

Ποδο­σφαι­ρι­στές και παρά­γο­ντες του Εθνι­κού Αστέ­ρα κατά την περί­ο­δο της Γερ­μα­νι­κής κατο­χής είχαν αντι­στα­σια­κή δρά­ση και στην συνέ­χεια κατά τα Δεκεμ­βρια­νά του ’44 έχα­σαν την ζωή τους τέσ­σε­ρις ποδο­σφαι­ρι­στές και ένας παράγοντας.

Τιμώ­με­νο πρό­σω­πο και βασι­κός ομι­λη­τής είναι ο Ακα­δη­μαϊ­κός, καθη­γη­τής ελλη­νι­κής φιλο­λο­γί­ας και πρό­ε­δρος του Ισπα­νο­ελ­λη­νι­κού Μορ­φω­τι­κού Συν­δέ­σμου κ. Eusebi Ayensa Prat,ο οποί­ος είναι ένθερ­μος οπα­δός της Μπαρ­τσε­λό­να και φίλα­θλος του καλού ποδοσφαίρου.

Ο κ. Eusebi Ayensa Prat γεν­νή­θη­κε το 1967 στην πόλη Φιγέ­ρες της Κατα­λο­νί­ας. Είναι πτυ­χιού­χος της κλα­σι­κής φιλο­λο­γί­ας του Πανε­πι­στη­μί­ου της Βαρ­κε­λώ­νης (1989) και διδά­κτωρ ρωμα­νι­κής φιλο­λο­γί­ας του ίδιου Πανε­πι­στη­μί­ου (1996). Από το 2006, είναι πρω­το­βάθ­μιος ερευ­νη­τής του κατα­λα­νι­κού Ινστι­τού­του Βυζα­ντι­νών και Νεο­ελ­λη­νι­κών Σπου­δών, της Βασι­λι­κής Ακα­δη­μί­ας Καλών Γραμ­μά­των της Βαρ­κε­λώ­νης και υπεύ­θυ­νος προ­γράμ­μα­τος με τίτλο: «Ιστο­ρι­κές και λογο­τε­χνι­κές κατα­λα­νο-ελλη­νι­κές σχέ­σεις 14ος – 20ός αι.». Το 2016, εκλέ­χθη­κε πρό­ε­δρος του   σπα­νο­ελ­λη­νι­κού Μορ­φω­τι­κoύ Συν­δέ­σμου (Associaciόn Cultural Hispano-Helenica) που εδρεύ­ει στη Μαδρί­τη. Για περισ­σό­τε­ρο από μία εικο­σα­ε­τία διδά­σκει αρχαία και νέα ελλη­νι­κά σε εκπαι­δευ­τι­κά ιδρύ­μα­τα της Κατα­λο­νί­ας και των Βαλε­α­ρί­δων Νήσων και από το 2014 διευ­θύ­νει το Εκπαι­δευ­τι­κό Τμή­μα του Μου­σεί­ου της πόλης Εμπό­ριον (Museu d’Arqueologia de Catalunya, Empuries), που ίδρυ­σαν τον 7ο π. Χ. αιώ­να οι Φωκα­είς άποι­κοι στην ακτή της Κατα­λο­νί­ας. Το Μου­σείο ανή­κει στην αρμο­διό­τη­τα του υπουρ­γεί­ου Πολι­τι­σμού και Παι­δεί­ας της αυτόνομης
κατα­λα­νι­κής κυβέρ­νη­σης και το πρό­γραμ­μα που απευ­θύ­νε­ται σε φοι­τη­τές που διδά­σκο­νται αρχαία και νέα ελλη­νι­κά, τιτλο­φο­ρεί­ται: «Ο λόγος στον αέρα. Ιστο­ρι­κά και λογο­τε­χνι­κά οδοι­πο­ρι­κά στο Εμπό­ριο» (La paraula en el vent: Itineraris historico literaris a Empuries).

Θα τρα­γου­δή­σουν η Νένα Βενε­τσιά­νου και ο Γιάν­νης Κούτρας.

Ο Γιώρ­γος Γουρ­ζου­λί­δης στο πιάνο.

Ποι­ή­μα­τα θα απαγ­γεί­λουν η τρα­γου­δί­στρια Νένα Βενε­τσιά­νου και η ποι­ή­τρια Βάσω Κοσμίδου

Συντο­νί­ζει ο Νίκος Μάλ­λια­ρης, βετε­ρά­νος ποδο­σφαι­ρι­στής του Εθνι­κού Αστέρα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο