Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι μέτρα ισχύουν από σήμερα στις περιοχές επιπέδου 3 και 4

Ξεκι­νά σήμε­ρα η εφαρ­μο­γή των νέων μέτρων που ανα­κοί­νω­σε πριν λίγες μέρες, ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσοτάκης.

Συγκε­κρι­μέ­να από σήμε­ρα στις 6 το πρωί, απα­γο­ρεύ­ε­ται η κυκλο­φο­ρία από τις 12μιση μετά τα μεσά­νυ­χτα μέχρι τις 5 το πρωί ενώ είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση μάσκας (μάσκα παντού) σε όλους τους εσω­τε­ρι­κούς και εξω­τε­ρι­κούς χώρους. Τα νέα μέτρα ισχύ­ουν για τις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες που εντάσ­σο­νται σύμ­φω­να με τον Χάρ­τη υγειο­νο­μι­κής ασφά­λειας και προ­στα­σί­ας για την λοί­μω­ξη Covid-19, στο επί­πε­δο 3 (Αυξη­μέ­νης Επι­τή­ρη­σης) και στο επί­πε­δο 4 (Αυξη­μέ­νου Κινδύνου).

Στο επί­πε­δο 4 (Αυξη­μέ­νου Κιν­δύ­νου) εντάσ­σο­νται οι Π.Ε Καστο­ριάς, Κοζά­νης, ενώ ανά­με­σα στις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες που βρί­σκο­νται στο επί­πε­δο 3, (Αυξη­μέ­νης Επι­τή­ρη­σης) είναι η περι­φέ­ρεια της Αττι­κής και της Θεσσαλονίκης.

Παράλ­λη­λα σύμ­φω­να με διευ­κρι­νί­σεις που έδω­σε χθες ο υφυ­πουρ­γός Πολι­τι­κής Προ­στα­σί­ας και Δια­χεί­ρι­σης Κρί­σε­ων, Νίκος Χαρ­δα­λιάς, από την υπο­χρε­ω­τι­κή χρή­ση μάσκας εξαι­ρού­νται όσοι συμ­με­τέ­χουν σε ομα­δι­κή ή ατο­μι­κή άσκη­ση σε εσω­τε­ρι­κό και εξω­τε­ρι­κό χώρο καθώς και οι οδη­γοί αυτο­κι­νή­των είτε μόνοι τους είτε με συγ­γε­νι­κά πρό­σω­πα α’ βαθ­μού επι­βά­τες. Επι­πλέ­ον δεν είναι υπο­χρε­ω­τι­κή η χρή­ση μάσκας κατά τη διάρ­κεια του μαθή­μα­τος φυσι­κής αγω­γής (γυμνα­στι­κή) για τους μαθη­τές στα σχο­λεία. Ακό­μη, όσον αφο­ρά τα κατα­στή­μα­τα εστί­α­σης και υγειο­νο­μι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος οι πολί­τες όταν τα επι­σκέ­πτο­νται θα μπο­ρούν να αφαι­ρούν τη μάσκα τους μόνο όταν καθί­σουν στο τραπέζι.

Όσον αφο­ρά την απα­γό­ρευ­ση της κυκλο­φο­ρί­ας μετά τις 12μιση τα μεσά­νυ­χτα έως τις 5 το πρωί, θα μπο­ρούν να μετα­κι­νού­νται χωρίς περιο­ρι­σμούς μόνο όσοι πολί­τες τηρούν τις παρα­κά­τω προϋποθέσεις:

- Οι δημο­σιο­γρά­φοι και οι άνθρω­ποι των μέσων μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης μετα­κι­νού­νται με την ίδια δια­δι­κα­σία που μετα­κι­νού­νταν κατά την περί­ο­δο του lockdown της πρώ­της φάσης της παν­δη­μί­ας, δηλα­δή με την επί­δει­ξη της δημο­σιο­γρα­φι­κής τους ταυ­τό­τη­τας και την βεβαί­ω­ση του εργο­δό­τη τους η οποία θα πρέ­πει να ανα­νε­ώ­νε­ται κάθε 14 μέρες.

- Οι εργα­ζό­με­νοι του ιδιω­τι­κού τομέα πρέ­πει να φέρουν βεβαί­ω­ση άδειας κυκλο­φο­ρί­ας από τον εργο­δό­τη. Για τη λήψη της βεβαί­ω­σης άδειας κυκλο­φο­ρί­ας εργα­ζο­μέ­νων, που πρέ­πει να πηγαί­νουν ή να απο­χω­ρούν από την εργα­σία τους, υπο­χρε­ω­τι­κά ο εργο­δό­της μπαί­νο­ντας με τους κωδι­κούς του στο πλη­ρο­φο­ρια­κό σύστη­μα ΕΡΓΑΝΗ συμπλη­ρώ­νει το κατάλ­λη­λο έντυ­πο και το απο­στέλ­λει στον εργα­ζό­με­νο ο οποί­ος μπο­ρεί να το επι­δεί­ξει στα ελεγ­κτι­κά όργα­να σε έντυ­πη ή σε ηλε­κτρο­νι­κή μορ­φή. Η γνη­σιό­τη­τα του εγγρά­φου πιστο­ποιεί­ται με τον αριθ­μό πρω­το­κόλ­λου επί αυτού. Το έντυ­πο συμπλη­ρώ­νε­ται πριν την μετα­κί­νη­ση και οφεί­λει ο εργο­δό­της να το παρά­σχει και ο εργα­ζό­με­νος να το επι­δεί­ξει στα όργα­να ελέγχου.

- Σε περι­πτώ­σεις άλλων εργα­ζο­μέ­νων, φυσι­κών προ­σώ­πων, που πρέ­πει να κινη­θούν κατά τις ώρες απα­γό­ρευ­σης, όπως ελεύ­θε­ρων επαγ­γελ­μα­τιών, επι­τη­δευ­μα­τιών, αυτο­α­πα­σχο­λού­με­νων, αυτοί συμπλη­ρώ­νουν το αντί­στοι­χο έντυ­πο που θα βρί­σκε­ται πάλι στο πλη­ρο­φο­ρια­κό σύστη­μα «ΕΡΓΑΝΗ» και το οποίο πρέ­πει να το συμπλη­ρώ­σουν υπο­χρε­ω­τι­κά πριν την μετα­κί­νη­σή τους, μπαί­νο­ντας με τους κωδι­κούς τους από το taxisnet.

- Οι δημό­σιοι υπάλ­λη­λοι για την κατ’ εξαί­ρε­ση μετα­κί­νη­σή τους πρέ­πει να φέρουν υπο­χρε­ω­τι­κά μαζί τους την αστυ­νο­μι­κή τους ταυ­τό­τη­τα ή δια­βα­τή­ριο καθώς και βεβαί­ω­ση κίνη­σης, έντυ­πη ή ηλε­κτρο­νι­κή μορ­φή. Η βεβαί­ω­ση κίνη­σης χορη­γεί­ται μέσω της εφαρ­μο­γής του μητρώ­ου ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού ελλη­νι­κού δημο­σί­ου στην ιστο­σε­λί­δα apografi.gov.gr και κατ’ εξαί­ρε­ση με βεβαί­ω­ση που συντάσ­σε­ται με ευθύ­νη του αρμό­διου προϊ­στά­με­νου προσωπικού.

Επι­πλέ­ον, από σήμε­ρα, οι επι­χει­ρή­σεις λια­νι­κού εμπο­ρί­ου, και παρο­χής υπη­ρε­σιών, στις περι­φε­ρεια­κές ενό­τη­τες που ανή­κουν στο επί­πε­δο 4 , δηλα­δή στην Καστο­ριά και στην Κοζά­νη, θα λει­τουρ­γούν με τους αυστη­ρούς όρους του επι­πέ­δου 3.

Το ίδιο θα ισχύ­ει για τα κομ­μω­τή­ρια, τις υπη­ρε­σί­ες μανι­κιούρ — πεντι­κιούρ και τα ινστι­τού­τα αισθη­τι­κής σε περιο­χές επι­πέ­δου 4, τα οποία θα λει­τουρ­γούν όπως στο επί­πε­δο 3.

Κλει­στά θα παρα­μεί­νουν τα πρα­κτο­ρεία ΟΠΑΠ στις «κόκ­κι­νες» περιοχές.

 

belogiannis ploumpidis banner

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο