Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι μπορώ να κάνω τώρα που έχω ολοκληρώσει τον εμβολιασμό μου για τον κορονοϊό;

Στις συνη­θέ­στε­ρες ερω­τή­σεις, που έχουν προ­κύ­ψει στις Ηνω­μέ­νες Πολι­τεί­ες Αμε­ρι­κής, όπου η πλειο­ψη­φία του πλη­θυ­σμού έχει πλέ­ον εμβο­λια­στεί κατά της covid-19, απα­ντούν οι ιατροί της Θερα­πευ­τι­κής Κλι­νι­κής της Ιατρι­κής Σχο­λής του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, Θεο­δώ­ρα Ψαλ­το­πού­λου, Πάνος Μαλαν­δρά­κης, Γιάν­νης Ντά­να­σης, και Θάνος Δημό­που­λος (πρύ­τα­νης ΕΚΠΑ). Τονί­ζουν ότι όσοι έχουν ολο­κλη­ρώ­σει τον εμβο­λια­σμό τους ένα­ντι του ιού SARS-CoV‑2, έχουν λιγό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να μολυν­θούν από τον ιό, να εμφα­νί­σουν τη σοβα­ρή μορ­φή της λοί­μω­ξης, και να μετα­δώ­σουν τον ιό σε άλλους. Αυτό σημαί­νει ότι στα­δια­κά τα άτο­μα αυτά μπο­ρούν να ξανα­ξε­κι­νή­σουν να κάνουν όσα απέ­φευ­γαν, για να κρα­τή­σουν τον εαυ­τό τους και τους άλλους ασφαλείς.

* Πως ορίζεται ο πλήρης εμβολιασμός;

Η μέγι­στη προ­στα­σία του εμβο­λί­ου είναι δύο εβδο­μά­δες μετά τη δεύ­τε­ρη δόση ενός εμβο­λί­ου δύο δόσε­ων (Pfizer, Moderna) και δύο εβδο­μά­δες μετά τη δόση ενός εμβο­λί­ου Johnson & Johnson. Αυτά τα δεδο­μέ­να ισχύ­ουν για τους υγιείς, καθώς κάποιος με μειω­μέ­νο ανο­σο­ποι­η­τι­κό λόγω κάποιας νόσου ή φαρ­μα­κευ­τι­κής αγω­γής, πρέ­πει πρώ­τα να συμ­βου­λευ­τεί το θερά­πο­ντα ιατρό του.

* Πρέπει να φοράω μάσκα στους εξωτερικούς χώρους;

Όταν κάποιος έχει ολο­κλη­ρώ­σει τον εμβο­λια­σμό του, τότε από τους ειδι­κούς θεω­ρεί­ται ασφα­λές να περ­πα­τά­ει, ή να αθλεί­ται σε εξω­τε­ρι­κό χώρο, να βρί­σκε­ται σε μικρές μαζώ­ξεις με εμβο­λια­σμέ­να ή μη άτο­μα, και να γευ­μα­τί­σει σε ένα εξω­τε­ρι­κό χώρο χωρίς μάσκα. Ωστό­σο, καλό θα ήταν να συνε­χί­σει να φορά­ει μάσκα, ακό­μη και μετά την ολο­κλή­ρω­ση του εμβο­λια­σμού, σε εκδη­λώ­σεις με πολύ συγ­χρω­τι­σμό όπως οι συναυλίες.

* Τι ισχύει για τους εσωτερικούς χώρους;

Σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους δυνη­τι­κά θα μπο­ρού­σε να παρα­λει­φθεί η χρή­ση της μάσκας σε συνα­θροί­σεις με πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­να άτο­μα, ή αν οι μη εμβο­λια­σμέ­νοι είναι από μία μόνο οικο­γέ­νεια σε ομά­δες λίγων ατό­μων. Άτο­μα με υψη­λό κίν­δυ­νο να νοσή­σουν σοβα­ρά με λοί­μω­ξη COVID-19 λόγω μεγά­λης ηλι­κί­ας ή σοβα­ρών συνο­ση­ρο­τή­των, καλό θα ήταν να φορά­νε μάσκα πάντα, όταν συνα­να­στρέ­φο­νται άτο­μα που δεν είναι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­να. Επί­σης, η χρή­ση της μάσκας συνί­στα­ται στις ακό­λου­θες περιπτώσεις:

- Εσω­τε­ρι­κοί δημό­σιο χώροι, όπως αερο­δρό­μια, πολυ­κα­τα­στή­μα­τα, νοσο­κο­μεία, σουπερμάρκετ
- Συνα­θροί­σεις σε εσω­τε­ρι­κούς χώρους με μη εμβο­λια­σμέ­να άτο­μα από δια­φο­ρε­τι­κές οικογένειες
- Μέσα μαζι­κής μετα­φο­ράς, όπως λεω­φο­ρεία, τρέ­να, και αεροπλάνα.

* Είναι ασφαλές να ταξιδέψω;

Θεω­ρη­τι­κά οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι, είναι ασφα­λές να ταξι­δέ­ψουν εντός των συνό­ρων της χώρας, χωρίς να κάνουν τεστ ή να μπουν σε καρα­ντί­να επι­στρέ­φο­ντας. Παρό­λα αυτά, είναι σημα­ντι­κό στα ταξί­δια να τηρού­νται μέτρα προ­φύ­λα­ξης, όπως η τήρη­ση απο­στά­σε­ων, η χρή­ση μάσκας, και η σωστή και συχνή υγιει­νή των χεριών. Όσον αφο­ρά το ταξί­δι στο εξω­τε­ρι­κό, ανά­λο­γα με τον προ­ο­ρι­σμό, το άτο­μο πρέ­πει να ελέγ­ξει αν απαι­τεί­ται πιστο­ποι­η­τι­κό εμβο­λια­σμού ή καρα­ντί­να στην επι­στρο­φή — αν παρα­δείγ­μα­τος χάρη θέλει κανείς να ταξι­δέ­ψει στις ΗΠΑ, πρέ­πει να προ­σκο­μί­σει αρνη­τι­κό τεστ εντός τριών ημερών.

* Τι κάνω αν έρθω σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο θετικό κρούσμα;

Οι πλή­ρως εμβο­λια­σμέ­νοι έχουν πολύ λιγό­τε­ρες πιθα­νό­τη­τες να κολ­λή­σουν τον ιό, ωστό­σο οι ειδι­κοί συνι­στούν παρα­κο­λού­θη­ση συμ­πτω­μά­των, όπως πυρε­τό ή φρί­κια, βήχα, δύσπνοια, κόπω­ση, κεφα­λαλ­γία, απώ­λεια γεύ­σης ή όσφρη­σης, πονό­λαι­μο, ρινι­κή συμ­φό­ρη­ση ή καταρ­ροή, ναυ­τία ή διάρ­ροια. Ειδι­κά αν κάποιος εκτε­θεί σε θετι­κό κρού­σμα και μένει μαζί με πολ­λά άτο­μα, ιδα­νι­κά θα έπρε­πε να κάνει τεστ και να απο­μο­νω­θεί για 14 ημέ­ρες ακό­μη και χωρίς συμπτώματα.

Ακο­λου­θή­στε το Ατέ­χνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπε­λο­γιάν­νης Ν. Πλου­μπί­δης – Στο σπί­τι των ηρώων

 

 

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο