Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ξέρουμε για τα χάπια Merck και Pfizer κατά της Covid-19 — Έχουν παρενέργειες;

 Τα δύο νέα αντι­ι­ι­ι­κά χάπια των αμε­ρι­κα­νι­κών φαρ­μα­κευ­τι­κών εται­ρειών Merck και Pfizer, κατά της Covid-19 ανα­μέ­νε­ται να βοη­θή­σουν στη μάχη κατά του κορο­νοϊ­ού, όταν πια κατα­στούν ευρέ­ως διαθέσιμα.

Στο μετα­ξύ, υπό διε­ρεύ­νη­ση βρί­σκε­ται το εύρος της χρή­σης τους σε διά­φο­ρες ομά­δες ασθε­νών. Αρχι­κά, τα χάπια δεί­χνουν πολ­λά υπο­σχό­με­να σε ενή­λι­κες με δια­γνω­σμέ­νη λοί­μω­ξη Covid-19, ενώ εξε­τά­ζε­ται κατά πόσο μπο­ρούν να απο­τρέ­ψουν τη λοί­μω­ξη και στους υγιείς ανθρώ­πους που εκτί­θε­νται στον κορονοϊό.

Ακο­λου­θεί μια σύνο­ψη όσων είναι ήδη γνω­στά, καθώς και μια πρώ­τη σύγκρι­ση των χαπιών, σύμ­φω­να με το πρα­κτο­ρείο Ρόιτερς.

  Ποιο χάπι “δουλεύει” καλύτερα;

Τα στοι­χεία των κλι­νι­κών δοκι­μών που παρου­σί­α­σαν οι δύο εται­ρεί­ες, δεί­χνουν ότι το χάπι της Pfizer έχει μεγα­λύ­τε­ρη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα, αλλά η εται­ρεία δεν έχει δημο­σιο­ποι­ή­σει ακό­μη τα πλή­ρη δεδο­μέ­να. Σύμ­φω­να με την Pfizer, το χάπι της μειώ­νει κατά 89% την πιθα­νό­τη­τα νοση­λεί­ας ή θανά­του των ασθε­νών υψη­λού κιν­δύ­νου με Covid-19, εφό­σον αυτό χορη­γη­θεί μέσα σε τρεις μέρες από την εμφά­νι­ση των πρώ­των συμ­πτω­μά­των, και κατά 85% αν χορη­γη­θεί μέσα σε πέντε μέρες.

Η Merck είχε νωρί­τε­ρα (1η Οκτω­βρί­ου) ανα­κοι­νώ­σει ότι το δικό της χάπι μειώ­νει την πιθα­νό­τη­τα νοση­λεί­ας ή θανά­του κατά 50% στους ασθε­νείς με κίν­δυ­νο βαριάς νόσου, αν το φάρ­μα­κο χορη­γη­θεί μέσα στο πρώ­το πεν­θή­με­ρο από την εκδή­λω­ση των συμ­πτω­μά­των, ενώ δεν έδω­σε εκτί­μη­ση απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τας αν το χάπι της δοθεί πιο νωρίς, μέσα στο πρώ­το τριήμερο.

Το χάπι της Pfizer έχει την εμπο­ρι­κή ονο­μα­σία Paxlovid, ενώ της Merck Lavgevrio, του­λά­χι­στον στη Βρε­τα­νία όπου εγκρί­θη­κε για κυκλοφορία.

  Γιατί είναι σημαντικά αυτά τα δύο χάπια;

Μολο­νό­τι υπάρ­χουν αρκε­τά εμβό­λια δια­θέ­σι­μα παγκο­σμί­ως για την πρό­λη­ψη της Covid-19, είναι ακό­μη περιο­ρι­σμέ­νες οι επι­λο­γές θερα­πεί­ας για όσους έχουν πια αρρω­στή­σει από τον κορο­νο­ϊό. Μέχρι στιγ­μής ασθε­νείς που δεν έχουν ακό­μη εισα­χθεί σε νοσο­κο­μείο, αλλά κιν­δυ­νεύ­ουν με βαριά Covid-19, μπο­ρούν να πάρουν μόνο φάρ­μα­κα αντι­σω­μά­των, τα οποία είναι δαπα­νη­ρά, όχι ευρέ­ως δια­θέ­σι­μα και χορη­γού­νται ενδο­φλέ­βια σε νοσοκομεία.

  Πώς “δουλεύουν” τα νέα χάπια;

Και τα δύο χορη­γού­νται επί πέντε μέρες σε δύο δόσεις: της Pfizer τρία χάπια το πρωί και τρία το βρά­δυ, ενώ της Merck τέσ­σε­ρα το πρωί και τέσ­σε­ρα το βράδυ.

   Το χάπι της Pfizer ανή­κει στην κατη­γο­ρία των ανα­στο­λέ­ων πρω­τε­ά­σης και μπλο­κά­ρει ένα ένζυ­μο που χρειά­ζε­ται ο κορο­νο­ϊ­ός για να πολ­λα­πλα­σια­στεί μέσα στο σώμα του ασθε­νούς. Σύμ­φω­να με την εται­ρεία, ο ιός δεν μπο­ρεί να απο­κτή­σει στα­δια­κά αντί­στα­ση στο νέο φάρ­μα­κο, το οποίο χορη­γεί­ται σε συν­δυα­σμό με ένα άλλο, το ritonavir, ένα παλαιό­τε­ρο αντι-ιικό που ενι­σχύ­ει τη δρά­ση των ανα­στο­λέ­ων πρω­τε­ά­σης (αλλά μπο­ρεί να προ­κα­λέ­σει γαστρε­ντε­ρι­κές παρε­νέρ­γειες και “παρεμ­βο­λές” με άλλα φάρμακα).

         Το χάπι της Merck ενερ­γο­ποιεί έναν βιο­λο­γι­κό μηχα­νι­σμό που έχει ως στό­χο να προ­κα­λέ­σει σφάλ­μα­τα στον γενε­τι­κό κώδι­κα του κορο­νοϊ­ού. Επει­δή επι­φέ­ρει τυχαί­ες γενε­τι­κές μεταλ­λά­ξεις στον ιό, είναι δύσκο­λο και σε αυτή την περί­πτω­ση, σύμ­φω­να με την εται­ρεία, ο ιός να γίνει ανθε­κτι­κός απέ­να­ντι στο φάρμακο.

   Τι γνωρίζουμε για την ασφάλεια των χαπιών;

         Οι δύο εται­ρεί­ες έχουν δώσει έως τώρα περιο­ρι­σμέ­να στοι­χεία, αλλά δήλω­σαν εμπι­στο­σύ­νη για την ασφά­λεια των νέων θερα­πειών. Η Pfizer ανέ­φε­ρε ότι περί­που το 20% των ασθε­νών στις κλι­νι­κές δοκι­μές — ο ένας στους πέντε — είχαν κάποιες παρε­νέρ­γειες, κυρί­ως ήπιες. Σοβα­ρές παρε­νέρ­γειες ανα­φέρ­θη­καν για το 1,7% των ασθε­νών που πήραν το χάπι (ένα­ντι 6,6% όσων πήραν το εικο­νι­κό φάρ­μα­κο ή πλασίμπο!).

 Η Merck ανέ­φε­ρε ότι το 12% των ασθε­νών που πήραν το χάπι είχαν παρε­νέρ­γειες. ‘Αλλα φάρ­μα­κα της ίδιας κατη­γο­ρί­ας με το νέο χάπι έχουν συν­δε­θεί στο παρελ­θόν με ανω­μα­λί­ες γέν­νη­σης σε ζώα. Η Merck δια­βε­βαί­ω­σε ότι παρό­μοιες μελέ­τες του νέου φαρ­μά­κου της για μεγα­λύ­τε­ρο χρο­νι­κό διά­στη­μα και σε μεγα­λύ­τε­ρες δόσεις από αυτές που χρη­σι­μο­ποιού­νται στους ανθρώ­πους, δεί­χνουν πως το χάπι της δεν προ­κα­λεί γεν­νη­τι­κές ανω­μα­λί­ες ούτε καρκίνο.

   Τι γίνεται με την προμήθεια των χαπιών;

         Οι δύο εται­ρεί­ες ανέ­φε­ραν ότι κάνουν προ­σπά­θειες να επε­κτεί­νουν την παγκό­σμια δια­θε­σι­μό­τη­τα των χαπιών τους. Η Pfizer δήλω­σε ότι ανα­μέ­νει να παρά­γει περισ­σό­τε­ρες από 180.000 σει­ρές θερα­πεί­ας έως το τέλος του 2021 και του­λά­χι­στον 50 εκα­τομ­μύ­ρια το 2022. Η Merck ανα­μέ­νει να παρά­γει 10 εκα­τομ­μύ­ρια σει­ρές θερα­πεί­ας έως το τέλος του 2021 και του­λά­χι­στον 20 εκα­τομ­μύ­ρια το 2022.

   Πόσο κοστίζουν;

Στις ΗΠΑ τόσο τα εμβό­λια όσο και οι θερα­πεί­ες Covid-19 παρέ­χο­νται δωρε­άν από την αμε­ρι­κα­νι­κή κυβέρ­νη­ση, ενώ οι άλλες χώρες δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται τις τιμές με τις δύο εται­ρείες. Η Merck έκλει­σε συμ­φω­νία με τις ΗΠΑ για προ­μή­θεια 1,7 εκα­τομ­μυ­ρί­ων σει­ρών θερα­πεί­ας, συνο­λι­κού κόστους 1,2 δισε­κα­τομ­μυ­ρί­ων δολα­ρί­ων ή περί­που 700 δολά­ρια για κάθε σει­ρά (δηλα­δή για κάθε “πακέ­το’ χαπιών για πέντε μέρες). Η Βρε­τα­νία έκλει­σε συμ­φω­νία για 250.000 σει­ρές χαπιών της Pfizer, αλλά σε τιμή που δεν αποκαλύφθηκε.

vivlio mpelogiannis

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο