Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον κοροναϊό

Για όλα όσα πρέ­πει να γνω­ρί­ζου­με για τον νέο κορο­ναϊό 2019-nCoV, τον ιό που ανή­κει σε μια ομά­δα ιών, οι οποί­οι “οφεί­λουν το όνο­μά τους στο σχή­μα τους αφού στο μικρο­σκό­πιο θυμί­ζουν κορώ­να”, μίλη­σε στον ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό του Αθη­ναϊ­κού — Μακε­δο­νι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου Ειδή­σε­ων “Πρα­κτο­ρείο 104,9 FM” ο αντι­πρύ­τα­νης του Εθνι­κού και Καπο­δι­στρια­κού Πανε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών, διευ­θυ­ντής του Εργα­στη­ρί­ου Μικρο­βιο­λο­γί­ας της Ιατρι­κής Σχο­λής, καθη­γη­τής Αθα­νά­σιος Τσακρής.

Ο κ. Τσα­κρής εξή­γη­σε πως αυτή τη στιγ­μή είναι σε εξέ­λι­ξη, σε παγκό­σμιο επί­πε­δο, μια προ­σπά­θεια για να γίνει χαρ­το­γρά­φη­ση των χαρα­κτη­ρι­στι­κών που έχει ο ιός, “το πόσο γρή­γο­ρα εξα­πλώ­νε­ται, τι ικα­νό­τη­τα έχει να σκο­τώ­νει τον ξενι­στή που προ­σβάλ­λει, ακό­μη και το ποιος είναι ο χρό­νος επώ­α­σης”, ενώ σε ό,τι αφο­ρά την Ελλά­δα σημεί­ω­σε ‑μετα­ξύ άλλων- ότι στη χώρα μας, “η προ­σπά­θεια γίνε­ται στο να υπάρ­ξει πολύ έγκαι­ρη ανί­χνευ­ση οποιου­δή­πο­τε εισα­γό­με­νου περιστατικού”.

Ακο­λου­θεί το πλή­ρες κεί­με­νο της συνέ­ντευ­ξης του κ. Τσα­κρή στον Σωτή­ρη Κυρια­κί­δη για το “Πρα­κτο­ρείο FM”:

Ερ.: Σε ποιο σημείο βρί­σκο­νται οι προ­σπά­θειες της επι­στη­μο­νι­κής κοινότητας;

Απ.: Στη φάση που είμα­στε, παρό­τι η ανί­χνευ­ση του ιού έγι­νε πολύ γρή­γο­ρα, ακό­μη είναι σε εξέ­λι­ξη προ­σπά­θεια για να γίνει χαρ­το­γρά­φη­ση των χαρα­κτη­ρι­στι­κών που έχει ο ιός. Το πόσο γρή­γο­ρα εξα­πλώ­νε­ται, τι ικα­νό­τη­τα έχει να σκο­τώ­νει τον ξενι­στή που προ­σβάλ­λει, ακό­μη και το ποιος είναι ο χρό­νος επώ­α­σης, ποια είναι τα γενι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά και από εκεί και πέρα να βρε­θούν διά­φο­ροι τρό­ποι, είτε είναι αυτό είναι εμβό­λιο, είτε θερα­πεία, ώστε, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα ελέγ­χου λοι­μώ­ξε­ων, να μπο­ρέ­σου­με να περιο­ρί­σου­με ή του­λά­χι­στον να επι­βρα­δύ­νου­με την εξά­πλω­σή του ώστε να προ­λά­βουν τα συστή­μα­τα υγεί­ας να αντα­πο­κρι­θούν στις απαι­τή­σεις αυτής της νέα πρό­κλη­σης δημό­σιας υγείας.

Ερ.: Ποιο είναι το “κλει­δί” για την επι­βρά­δυν­ση της εξάπλωσης;

Απ.: Σε αυτή το φάση και στην Κίνα το “κλει­δί” είναι — και με τα μέτρα που είναι σε εξέ­λι­ξη και στην Κίνα- να επι­βρα­δυν­θεί η εξά­πλω­ση του ιού. Με τα δεδο­μέ­να που υπάρ­χουν μέχρι τώρα ο ιός αυτός μπο­ρεί να μετα­δί­δε­ται και από ασθε­νείς που έχουν ήπια κλι­νι­κή εικό­να. Είναι ένα 20% των περι­πτώ­σε­ων που εκδη­λώ­νουν την κλα­σι­κή κλι­νι­κή εικό­να, αυτή της ιογε­νούς πνευ­μο­νί­ας, μια βαριά κλι­νι­κή εικό­να που χρειά­ζε­ται νοση­λεία στο νοσο­κο­μείο ή/και σε Μονά­δα Εντα­τι­κής Θερα­πεί­ας (ΜΕΘ), αλλά ένα αρκε­τά μεγά­λο ποσο­στό των ασθε­νών μπο­ρεί να έχει ήπια κλι­νι­κή εικό­να, τα άτο­μα δηλα­δή μπο­ρεί να κυκλο­φο­ρούν και να μετα­δί­δουν εύκο­λα τον ιό στην κοι­νό­τη­τά (τους), κάτι που είναι ένα πρό­βλη­μα που σχε­τί­ζε­ται με τη μετα­δο­τι­κό­τη­τα και τον τρό­πο με τον οποίο εξα­πλώ­νε­ται ο ιός.

Ερ.: Ο ιός μετα­δί­δε­ται μόνο όταν έναν άτο­μο έχει εκδη­λώ­σει συμπτώματα;

Απ.: Θα πρέ­πει επί­σης να πού­με ότι από τα δεδο­μέ­να που υπάρ­χουν μέχρι τώρα φαί­νε­ται πως ο ιός μπο­ρεί να μετα­δί­δε­ται ακό­μη και στον χρό­νο επώ­α­σης, δηλα­δή πριν ακό­μη ο ασθε­νής εκδη­λώ­σει τα συμ­πτώ­μα­τα της λοί­μω­ξης από τον νέο κοροναϊό.

Ερ.: Ποιοι είναι οι μέχρι στιγ­μής γνω­στοί τρό­ποι μετάδοσης;

Απ.: Υπάρ­χουν δεδο­μέ­να (σ.ς. που δεί­χνουν) ότι ο ιός μπο­ρεί να μετα­δο­θεί πέρα από την ανα­πνευ­στι­κή οδό και από τη γαστρε­ντε­ρι­κή οδό καθώς έχει ανι­χνευ­θεί — επει­δή σε ορι­σμέ­νες περι­πτώ­σεις προ­κα­λεί διάρ­ροια- και σε κόπρα­να, κάτι που δεί­χνει τον ποι­κί­λο τρό­πο μετά­δο­σης που μπο­ρεί να έχει ο συγκε­κρι­μέ­νος ιός. Όλα τα παρα­πά­νω περι­πλέ­κουν την κατά­στα­ση και γι’ αυτό γίνο­νται πολύ σημα­ντι­κές προ­σπά­θειες δημό­σιας υγεί­ας, ιδιαί­τε­ρα στην Κίνα αλλά και σε άλλες χώρες όπως είναι π.χ οι ΗΠΑ, η Αυστρα­λία αλλά και στην Ευρώ­πη και στη χώρα μας.

Ερ.: Είναι πράγ­μα­τι ο πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κός τρό­πος περιο­ρι­σμού των περι­στα­τι­κών ο έλεγ­χος στις πύλες εισό­δου σε μια περιοχή/χώρα;

Απ.: Η προ­σπά­θεια γίνε­ται στο να υπάρ­ξει πολύ έγκαι­ρη ανί­χνευ­ση οποιου­δή­πο­τε εισα­γό­με­νου περι­στα­τι­κού ώστε να μπο­ρέ­σουν να ληφθούν πολύ γρή­γο­ρα τα μέτρα ελέγ­χου λοι­μώ­ξε­ων και να περιο­ρι­στεί η οποια­δή­πο­τε στη συνέ­χεια εγχώ­ρια μετά­δο­ση αλλά και οποια­δή­πο­τε εστία μικρο­ε­πι­δη­μί­ας είτε μιλά­με για την Ευρώ­πη, είτε μιλά­με για τη χώρα μας.

Ερ.: Ποιο είναι το ρεα­λι­στι­κό σενά­ριο για την Ελλάδα;

Απ.: Στην Ευρώ­πη, όπως βλέ­που­με, ήδη σχε­δόν καθη­με­ρι­νά κατα­γρά­φο­νται περι­στα­τι­κά ‑εισα­γό­με­να τα περισ­σό­τε­ρα βέβαια, είναι πολύ λίγες οι περι­πτώ­σεις εγχώ­ρια. Η Ελλά­δα μπο­ρεί να έχει μεν λιγό­τε­ρη επι­κοι­νω­νία, λιγό­τε­ρους ταξι­διώ­τες από την Κίνα ή από τις περιο­χές στην οποία εξε­λίσ­σε­ται η κατά­στα­ση σε σχέ­ση με άλλες περιο­χές της Ευρώ­πης, αλλά εννο­εί­ται πως είναι ο κίν­δυ­νος υπαρ­κτός και γι’ αυτό τον λόγο λαμ­βά­νο­νται μέτρα.

Ερ.: Εξυ­πη­ρε­τεί και γενι­κό­τε­ρα την επι­στη­μο­νι­κή κοι­νό­τη­τα ένας άμε­σος έλεγχος;

Απ.: Για τον παρα­πά­νω λόγο χρειά­ζε­ται πολύ καλή ενη­μέ­ρω­ση στις πύλες εισό­δου και στα αερο­δρό­μια. Ώστε ταξι­διώ­τες που έρχο­νται από τις περιο­χές όπου εξε­λίσ­σε­ται η επι­δη­μία να είναι ενή­με­ροι, προ­κει­μέ­νου με το οποιο­δή­πο­τε σύμ­πτω­μα είναι συμ­βα­τό με τη λοί­μω­ξη από τον νέο ιό, άμε­σα να ενη­με­ρώ­νουν τις υγειο­νο­μι­κές αρχές για να μπο­ρεί να γίνει πολύ έγκαι­ρα ο κατάλ­λη­λος εργα­στη­ρια­κός έλεγ­χος, που πιθα­νόν θα δώσει τη διά­γνω­ση από τον νέο ιό. Αυτό, ώστε να ληφθούν πολύ έγκαι­ρα τα μέτρα ελέγ­χου λοι­μώ­ξε­ων, να ιχνη­λα­τη­θεί η ύπαρ­ξη πιθα­νών δευ­τε­ρο­γε­νών περι­στα­τι­κών και να έτσι να ληφθούν όλα τα μέτρα ώστε να περιο­ρι­στεί οποια­δή­πο­τε πιθα­νό­τη­τα περαι­τέ­ρω εξά­πλω­σης στη χώρα μας.

Ερ.: Υπάρ­χει ανά­γκη να λάβουν επι­πλέ­ον μέτρα προ­φύ­λα­ξης οι ευά­λω­τες ομάδες;

Απ.: Και ο νέος ιός προ­κα­λεί σοβα­ρό­τε­ρες λοι­μώ­ξεις σε άτο­μα μεγα­λύ­τε­ρης ηλι­κί­ας, χωρίς αυτό να είναι από­λυ­το, όπως επί­σης και σε άτο­μα που έχουν άλλα προ­βλή­μα­τα υγεί­ας ‑όπως έχουν δεί­ξει μέχρι τώρα τα επι­δη­μιο­λο­γι­κά χαρα­κτη­ρι­στι­κά στοι­χεία, κυρί­ως από την Κίνα όπου έχου­με και τα περισ­σό­τε­ρα περι­στα­τι­κά. Στη φάση που βρι­σκό­μα­στε για τη χώρα μας, δεδο­μέ­νου ότι ακό­μη δεν υπάρ­χει κάποιο περι­στα­τι­κό, θα πρέ­πει να λαμ­βά­νου­με τα γενι­κά μέτρα ανα­πνευ­στι­κής υγιει­νής και δημό­σιας υγεί­ας όπως λαμ­βά­νου­με και για τις υπό­λοι­πες ανα­πνευ­στι­κές λοι­μώ­ξεις, όπως για παρά­δειγ­μα για τη γρίπη.

Ερ.: Τι σημαί­νει αυτό στην πρά­ξη και στην καθη­με­ρι­νή μας δραστηριότητα;

Απ.: Να θυμί­σου­με ότι ο τρό­πος μετά­δο­σης είναι περί­που ο ίδιος, πολ­λά από τα συμ­πτώ­μα­τα είναι κοι­νά με τη γρί­πη, υπάρ­χουν πολ­λά κοι­νά σημεία λοι­πόν μετα­ξύ γρί­πης και νέου ιού. Από εκεί και πέρα τα ίδια μέτρα πρό­λη­ψης ισχύ­ουν κι εδώ, όπως και για τη γρί­πη. Βέβαια εδώ δεν υπάρ­χει εμβό­λιο, δεν υπάρ­χει ειδι­κή ανο­σία για τον πλη­θυ­σμό. Όλα αυτά μας κάνουν πιο επι­φυ­λα­κτι­κούς και δεν ξέρου­με ακρι­βώς τη δυνα­μι­κή που έχει αυτός ο ιός σε αντί­θε­ση με τη γρί­πη ή άλλες ανα­πνευ­στι­κές λοιμώξεις.

Ερ.: Να ταξι­δέ­ψει κανείς ή εφό­σον αυτό είναι εφι­κτό να ακυ­ρώ­σει μια προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νη μετά­βα­ση εκτός της χώρας; Πώς να δια­χει­ρι­στού­με την διε­θνή κινη­τι­κό­τη­τά μας ως πολίτες;

Απ.: Τα μέτρα προ­φύ­λα­ξης θα πρέ­πει να είναι ακό­μη πιο εντα­τι­κά για όσους σκο­πεύ­ουν να ταξι­δέ­ψουν σε περιο­χές όπου εξε­λίσ­σε­ται η επι­δη­μία ‑υπάρ­χει σύστα­ση να απο­φεύ­γο­νται ταξί­δια σε όλες τις περιο­χές αυτές- αλλά αν είναι από­λυ­τα ανα­γκαίο, θα πρέ­πει εκεί σχο­λα­στι­κά να λαμ­βά­νο­νται όλα αυτά τα μέτρα ανα­πνευ­στι­κής υγιει­νής και προ­φύ­λα­ξης από τις ανα­πνευ­στι­κές λοιμώξεις.

Πηγή: ΑΠΕ

Τέλος, παγε­τός θα σημειω­θεί την Πέμ­πτη στα ηπει­ρω­τι­κά κυρί­ως τις πρω­ι­νές και βρα­δι­νές ώρες.

βρείτε μας στο FaceBookβρείτε μας στο twitter

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο