Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης

Πρε­μιέ­ρα χτες της διά­θε­σης του πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης, η οποία θα διαρ­κέ­σει έως τις 30 Απρι­λί­ου 2020 σε τσου­χτε­ρή τιμή­λό­γω των φόρων. Η μέση τιμή διά­θε­σης με την οποία εγκαι­νιά­στη­κε η φετι­νή περί­ο­δος για το πετρέ­λαιο θέρ­μαν­σης δια­μορ­φώ­θη­κε σε περί­που 1,02 με 1,05 ευρώ ανά λίτρο, ένα­ντι 1,14 ευρώ / λίτρο που είχε δια­μορ­φω­θεί στις 15 Οκτω­βρί­ου 2018.

Σε μια προ­σπά­θεια να προ­στα­τεύ­σει τους κατα­να­λω­τές από φαι­νό­με­να εξα­πά­τη­σης, η Γενι­κή Γραμ­μα­τεία Εμπο­ρί­ου και Προ­στα­σί­ας του Κατα­να­λω­τή εξέ­δω­σε ενη­με­ρω­τι­κό φυλ­λά­διο με χρή­σι­μες οδη­γί­ες για την αγο­ρά και την παρα­λα­βή του πετρε­λαί­ου θέρ­μαν­σης. Η ΓΓΕΠΚ συστή­νει τα εξής:

• Να συγκρί­νου­με, έπει­τα από έρευ­να ή ενη­μέ­ρω­ση, τις ανα­γρα­φό­με­νες στα πρα­τή­ρια της περιο­χής μας τιμές. Ανα­λυ­τι­κά οι ανά πρα­τή­ριο τιμές είναι αναρ­τη­μέ­νες στον δια­δι­κτυα­κό τόπο www.fuelprices.gr. Να ξέρου­με να υπο­λο­γί­ζου­με ακρι­βώς πόσα λίτρα πετρε­λαί­ου αντι­στοι­χούν σε κάθε εκα­το­στό ύψους της δεξα­με­νής. Για να ξέρου­με πόσα λίτρα αντι­στοι­χούν σε κάθε εκα­το­στό ύψους της δεξα­με­νής πολ­λα­πλα­σιά­ζου­με το μήκος της επί το πλά­τος επί το ύψος της.

• Να χρη­σι­μο­ποιού­με το δικό μας μέτρο και να μην εμπι­στευό­μα­στε μόνο τον μετρη­τή του βυτιο­φό­ρου ή τον εξω­τε­ρι­κό σωλή­να ένδει­ξης της στάθ­μης της δεξα­με­νής. Να μετρού­με παρου­σία του βυτιο­φο­ρέα το ύψος του πετρε­λαί­ου που έχει η δεξα­με­νή μας πριν αρχί­σει η παρά­δο­ση και μόλις αυτή τελειώ­σει. Η μέτρη­ση γίνε­ται εύκο­λα με μια ευθύ­γραμ­μη βέρ­γα και ένα μέτρο: Βάζου­με κάθε­τα στη δεξα­με­νή τη βέρ­γα. Βγά­ζου­με τη βέρ­γα και μετρού­με το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγ­μέ­νη. Αυτό είναι το ύψος του πετρε­λαί­ου μέσα στη δεξα­με­νή. Να μετρού­με την ανύ­ψω­ση της στάθ­μης του πετρε­λαί­ου μέσα στη δεξα­με­νή αφού κατα­στα­λά­ξει ο αφρός (πρέ­πει να παρέλ­θουν 5–6 λεπτά). Απαι­τού­με από τον μετα­φο­ρέα να γρά­ψει το ύψος που μετρή­σα­με πριν και μετά την παρά­δο­ση στην από­δει­ξη παραλαβής.

• Να κοι­τά­ζου­με το χρώ­μα του πετρε­λαί­ου να είναι ζωη­ρό κόκ­κι­νο και όχι θολό, καθώς απο­τε­λεί ένδει­ξη της ποιό­τη­τάς του.

• Να δεχό­μα­στε να πλη­ρώ­σου­με μόνο αν η από­δει­ξη παρα­λα­βής — πλη­ρω­μής έχει συμπλη­ρω­μέ­να όλα τα απαι­τού­με­να από τον νόμο στοι­χεία. Σε κάθε άλλη περί­πτω­ση, αν κάτι μας προ­βλη­μα­τί­ζει, σημειώ­νου­με τις λέξεις «με κάθε επιφύλαξη».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο