Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι πραγματικά τους ενοχλεί; (Με αφορμή τη συζήτηση «περί ανομίας στα ΑΕΙ»)

Γρά­φει ο Αλέ­κος Χατζη­κώ­στας //

Για μία ακό­μη φορά η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ – με το στα­θε­ρά υπέρ της άρχου­σας τάξης ταξι­κό κρι­τή­ριο της- «ξανα­χτύ­πη­σε» με αιχ­μή τα πανε­πι­στη­μια­κό άσυ­λο. Σε πρω­το­σέ­λι­δο της αφιέ­ρω­μα (Κυρια­κή 17/12) και με τίτλο «Εικό­νες παρακ­μής στα πανε­πι­στή­μια» ανα­φέ­ρει: «…Φτά­νει , δεν πάει άλλο. Είναι η τελε­σι­γρα­φι­κή κραυ­γή αγω­νί­ας και κατά­θε­ση οργής καθη­γη­τών πανε­πι­στη­μί­ων και φοι­τη­τών προς τη συντε­ταγ­μέ­νη πολι­τεία, καθώς οι πρά­ξεις βίας κάθε λογής «ετσι­θε­λι­κές ακτι­βι­στι­κές πρω­το­βου­λί­ες», η ωμή στο­χο­ποί­η­ση προ­σώ­πων με κεκτη­μέ­νη ατι­μω­ρη­σία έχουν μετα­τρέ­ψει τα ΑΕΙ εις το όνο­μα του ασύ­λου και της ελεύ­θε­ρης δια­κί­νη­σης ιδε­ών σε κρά­τος εν κρά­τει εξω­πα­νε­πι­στη­μια­κών τραμπούκων…»

Φυσι­κά την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δεν φαί­νε­ται να την «ενο­χλούν» αλλά ζητή­μα­τα όπως ότι η λαϊ­κή οικο­γέ­νειας «ματώ­νει» για να σπου­δά­σει τα παι­διά της, ότι τα πτυ­χία εδώ και χρό­νια είναι απλά δια­βα­τή­ρια για την ανερ­γία, οι τερά­στιες ελλεί­ψεις σε προ­σω­πι­κό και υλι­κο­τε­χνι­κή υπο­δο­μή, η υπο­χρη­μα­το­δό­τη­ση τους, ότι τα ΑΕΙ λει­τουρ­γούν χρό­νια τώρα με ιδιω­τι­κο­νο­μι­κά κρι­τή­ρια κ.α .Αυτά άλλω­στε είναι η «νομι­μό­τη­τα» της κατά τ’ άλλα δημό­σιας και δωρε­άν εκπαί­δευ­σης της Συνταγ­μα­τι­κής επιταγής…

Πατώ­ντας σε υπαρ­κτά ζητή­μα­τα ακο­λου­θεί την γνω­στή μέθο­δο της δια­στρέ­βλω­σης των αιτιών , αλλά και της υπερ­προ­βο­λή τους ώστε με τη σει­ρά τους να δια­μορ­φώ­σει κατάλ­λη­λο «κλί­μα» για την προ­ώ­θη­ση ακό­μη πιο αντι­δρα­στι­κών μέτρων. Άλλω­στε στις αιτί­ες με έμφα­ση τονί­ζει: «Η έντο­νη πολι­τι­κο­ποί­η­ση, ρίζα του φαι­νό­με­νου». Φυσι­κά και δεν την ενο­χλούν η κυκλο­φο­ρία (μέσα από πολ­λούς τρό­πους) των ιδε­ών και από­ψε­ων της κυρί­αρ­χης τάξης αλλά κάθε προ­σπά­θεια να ακου­στεί κάτι δια­φο­ρε­τι­κό. Δεν τους ενο­χλεί για παρά­δειγ­μα ότι η ΔΑΠ εδώ και χρό­νια κυριαρ­χεί σε μια σει­ρά φοι­τη­τι­κούς συλ­λό­γους με απο­τέ­λε­σμα να τους έχει μετα­τρέ­ψει σε «σφρα­γί­δες» ανί­κα­νους στην πρά­ξη να αντι­με­τω­πί­σουν μέσω της οργα­νω­μέ­νης μαζι­κής παρέμ­βα­σης των ίδιων των φοι­τη­τών τα φαι­νό­με­να «ανο­μί­ας» που καταγγέλλει.

Είναι γνω­στές οι θέσεις της εφη­με­ρί­δας σχε­τι­κά με το «άσυ­λο» αλλά και οι θέσεις που κατά και­ρούς προ­βάλ­λο­νται για «πανε­πι­στη­μια­κή αστυνομία»,η είσο­δος με εδι­κές κάρ­τες μιας και η συνο­λι­κή της αντί­λη­ψη ουσια­στι­κά είναι για ΑΕΙ-επι­χει­ρή­σεις χωρίς την παρου­σία αγω­νι­ζό­με­νων φοι­τη­τών ή φωνών γενι­κό­τε­ρα αντί­στα­σης που να λει­τουρ­γούν αψε­γά­δια­στα και υπέρ των ανα­γκών ανα­πα­ρα­γω­γής του κεφα­λαί­ου σε οικο­νο­μι­κό αλλά και ιδε­ο­λο­γι­κό επίπεδο.

Οι «βολές» αυτές δεν είναι τυχαί­ες, ούτε και απο­τε­λούν απλά δείγ­μα ιδε­ο­λο­γι­κών εμμο­νών και τύφλω­σης. Απο­τε­λούν τα μόνι­μα προ­ε­όρ­τια των όσων βαθύ­τε­ρα επι­διώ­κει το σύστη­μα για το επό­με­νο διά­στη­μα. Υπε­ρα­σπι­ζό­μα­στε το Πανε­πι­στη­μια­κό Άσυ­λο και αντι­στε­κό­μα­στε σε κάθε προ­σπά­θεια απα­ξί­ω­σης και υπο­νό­μευ­σης του θεσμού, παρα­χά­ρα­ξης της έννοιάς του. Την ευθύ­νη για την τήρη­ση του ασύ­λου πρέ­πει να την έχει η Σύγκλη­τος και όχι ολι­γο­με­λείς και ελεγ­χό­με­νες επι­τρο­πές και πάνω απ’ όλους ένα δυνα­τό και συνει­δη­τό κίνη­μα φοι­τη­τών, εργα­ζο­μέ­νων και του αγω­νι­στι­κού τμή­μα­τος των πανεπιστημιακών.

Γενι­κό­τε­ρα, παλεύ­ου­με για τη δημιουρ­γία προ­ϋ­πο­θέ­σε­ων συλ­λο­γι­κού — λαϊ­κού ελέγ­χου της εκπαί­δευ­σης, ώστε η επι­στή­μη να γίνει σύμ­μα­χος του λαού και το σχο­λείο να δια­πλά­θει όχι καλούς υπη­ρέ­τες, αλλά ανθρώ­πους με προ­σω­πι­κό­τη­τα και συνει­δη­τούς ρυθ­μι­στές της ζωής τους.

_________________________________________________________________________________________________

Αλέκος Α. Χατζηκώστας  Δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδας «Η Άλλη Άποψη της Ημαθίας» και του alli-apopsi.gr. Άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες, περιοδικά και site εδώ και δεκαετίες, ενώ έχει συμμετάσχει με εισηγήσεις σε μια σειρά ιστορικά συνέδρια και ημερίδες. Έχει εκδώσει 6 βιβλία και συμμετέχει σε συλλογικούς τόμους.
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο