Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι προκύπτει από τη (λογοκριμένη) σύμβαση ΕΕ — AstraZeneca που δόθηκε στη δημοσιότητα

Η δημο­σιο­ποί­η­ση τμη­μά­των του συμ­βο­λαί­ου της «AstraZeneca» με την Κομι­σιόν είναι το τελευ­ταίο επει­σό­διο στην άγρια κόντρα της ΕΕ και της βρε­τα­νο­σου­η­δι­κής φαρ­μα­κευ­τι­κής εται­ρεί­ας AstraZeneca η οποία συμ­φώ­νη­σε να δώσει στη δημο­σιό­τη­τα το συμ­βό­λαιο που υπέ­γρα­ψε με την Κομι­σιόν στις 27 Αυγού­στου, «με την παρά­λει­ψη ορι­σμέ­νων τμη­μά­των του».

Δε γίνα­με όμως σοφό­τε­ροι αφού η σύμ­βα­ση δόθη­κε στη δημο­σιό­τη­τα με σβη­σμέ­να όλα τα σημα­ντι­κό­τε­ρα σημεία όπως τις τιμές, το κόστος παρα­σκευ­ής, τη χρη­μα­το­δό­τη­ση καθώς και τις ημε­ρο­μη­νί­ες παρά­δο­σης των εμβολίων.

Και ενώ τα σβη­σμέ­να στοι­χεία είναι περισ­σό­τε­ρα από τα δημο­σιο­ποι­η­μέ­να, η Επι­τρο­πή «χαι­ρε­τί­ζει τη δέσμευ­ση της εται­ρεί­ας για μεγα­λύ­τε­ρη δια­φά­νεια στη συμ­με­το­χή της στην ανά­πτυ­ξη της στρα­τη­γι­κής της ΕΕ για τα εμβό­λια»!

Υπάρ­χουν σημεία που χωρούν διπλής (του­λά­χι­στον) ερμη­νεί­ας, αφού για παρά­δειγ­μα το συμ­βό­λαιο ανα­φέ­ρε­ται πολ­λές φορές σε «βέλ­τι­στες δικαιο­λο­γη­μέ­νες και λογι­κές προ­σπά­θειες» («best reasonable efforts») και όχι σε από­λυ­τη δέσμευση.

Στη δεύ­τε­ρη σελί­δα του συμ­βο­λαί­ου ανα­γρά­φε­ται ότι «η “AstraZeneca” έχει δεσμευ­τεί να κατα­βά­λει τις Καλύ­τε­ρες Λογι­κές Προ­σπά­θειες (Best Reasonable Efforts) για να παρα­σκευά­σει 300 εκα­τομ­μύ­ρια δόσεις του εμβο­λί­ου», ενώ στην 40ή σελί­δα του συμ­βο­λαί­ου υπάρ­χει πίνα­κας με ημε­ρο­μη­νί­ες στις οποί­ες η φαρ­μα­κο­βιο­μη­χα­νία θα παρα­δώ­σει συγκε­κρι­μέ­νες ποσό­τη­τες εμβο­λί­ων. Όμως τόσο οι ημε­ρο­μη­νί­ες, όσο και οι ποσό­τη­τες που θα πρέ­πει να παρα­δο­θούν είναι σβη­σμέ­νες! Επί­σης είναι σβη­σμέ­νες και οι τιμές πώλη­σης των εμβο­λί­ων, όπως επί­σης και το κόστος έρευ­νας και παραγωγής…

pinakas sumvasis astrazenca

Ο πίνα­κας στο συμ­βό­λαιο με τις ημε­ρο­μη­νί­ες και τις ποσό­τη­τες που δεσμεύ­ε­ται να παρα­δώ­σει η «AstraZeneca με κρυμ­μέ­να τα στοιχεία

Σημεί­ω­νε­ται στη σύμ­βα­ση, μετα­ξύ άλλων, ότι στα τέσ­σε­ρα εργο­στά­σια της εται­ρεί­ας εντός Ε.Ε., από όπου οφεί­λει η εται­ρεία οφεί­λει να τρο­φο­δο­τεί την Ευρώ­πη, περι­λαμ­βά­νο­νται και τα δύο βρε­τα­νι­κά εργο­στά­σια. Ανα­λυ­τι­κό­τε­ρα, ανα­φέ­ρε­ται ότι η AstraZeneca μπο­ρεί να παρα­σκευά­ζει το εμβό­λιο και σε εγκα­τα­στά­σεις εκτός Ευρώ­πης, αν χρεια­στεί, προ­κει­μέ­νου να επι­τα­χύ­νει την προ­μή­θεια στην Ευρώ­πη. Ως προ­ϋ­πό­θε­ση ορί­ζε­ται ότι η AstraZeneca θα γνω­στο­ποι­ή­σει στην Επι­τρο­πή εκ των προ­τέ­ρων με γρα­πτή ειδο­ποί­η­ση για τη χρή­ση εγκα­τα­στά­σε­ων παρα­γω­γής εκτός Ε.Ε. «Εάν η AstraZeneca δεν βρί­σκε­ται σε θέση να εκπλη­ρώ­σει τον στό­χο να κατα­σκευά­σει τις αρχι­κές δόσεις της Ευρώ­πης ή / και τις προ­αι­ρε­τι­κές δόσεις βάσει της παρού­σας συμ­φω­νί­ας στην Ε.Ε., η Επι­τρο­πή ή τα συμ­με­τέ­χο­ντα κρά­τη – μέλη μπο­ρούν να παρου­σιά­σουν στην AstraZeneca οργα­νι­σμούς εντός της Ε.Ε. ικα­νούς να παρά­γουν τις δόσεις εμβο­λί­ων, και η AstraZeneca θα πρέ­πει να κάνει τις καλύ­τε­ρες προ­σπά­θειες για να συνά­ψει συμ­βά­σεις προ­κει­μέ­νου να αυξή­σει τη δια­θέ­σι­μη παρα­γω­γι­κή ικα­νό­τη­τα εντός της Ε.Ε.».

Τονί­ζε­ται ότι έχει ευθύ­νη η εται­ρεία να ενη­με­ρώ­νει εγκαί­ρως για οποιεσ­δή­πο­τε καθυ­στε­ρή­σεις. Στη σύμ­βα­ση σημειώ­νε­ται επί­σης ότι η AstraZeneca πρέ­πει να ενη­με­ρώ­σει εγκαί­ρως την Ε.Ε. και τα κρά­τη – μέλη, σε εύλο­γο χρο­νι­κό διά­στη­μα προ­τού ανα­μέ­νει ότι θα είναι δια­θέ­σι­μες οι δόσεις. Η ενη­μέ­ρω­ση αυτή θα πρέ­πει να περι­λαμ­βά­νει εκτί­μη­ση του συνο­λι­κού αριθ­μού δόσε­ων που ανα­μέ­νε­ται να είναι δια­θέ­σι­μες για παρά­δο­ση, καθώς και τις ανα­με­νό­με­νες ημε­ρο­μη­νί­ες κατά τις οποί­ες αυτές οι δόσεις θα είναι δια­θέ­σι­μες για απο­στο­λή στους κόμ­βους δια­νο­μής που ορί­ζο­νται από τα συμ­με­τέ­χο­ντα κρά­τη – μέλη.

«Η ΑstraZeneca θα πρέ­πει να ειδο­ποιεί τα κρά­τη – μέλη του­λά­χι­στον πέντε εργά­σι­μες ημέ­ρες προ­τού οι δόσεις είναι έτοι­μες προς παρά­δο­ση. Σε περί­πτω­ση που κάποιο κρά­τος – μέλος δεν παρά­σχει την απαι­τού­με­νη έγκρι­ση για την παρά­δο­ση στο προ­βλε­πό­με­νο σημείο, τότε καθί­στα­ται αυτό υπεύ­θυ­νο για το σύνο­λο του κόστους απο­θή­κευ­σης των εν λόγω δόσε­ων», τονί­ζε­ται επιπλέον.

Σκέ­ψεις γυναι­κών, της Μαρί­ας Παπαϊωαννίδου

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο