Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι σημαίνει καπιταλισμός: Απολύει 11.000 εργαζόμενους η μητρική εταιρεία των Facebook και Instagram

Ο πολυ­ε­κα­τομ­μυ­ριού­χος μεγα­λο­μέ­το­χος του Facebook, Μαρκ Ζού­κερ­μπεργκ ανα­κοί­νω­σε χθες Τετάρ­τη στους εργα­ζό­με­νους του ιστό­το­που κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης ότι η Meta, η μητρι­κή εται­ρεία του κολοσ­σού αυτού του τομέα, θα απο­λύ­σει 11.000 υπαλ­λή­λους της, ή περί­που το 13% του εργα­τι­κού δυνα­μι­κού της.

Οι απο­λύ­σεις αυτές αφο­ρούν όλους ανε­ξαι­ρέ­τως τους τομείς της επι­χεί­ρη­σης: τους ιστό­το­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης Facebook και Instagram, την πλατ­φόρ­μα ανταλ­λα­γής μηνυ­μά­των WhatsApp, καθώς και τη διεύ­θυν­σή της που ανα­πτύσ­σει το λεγό­με­νο metaverse, το «εικο­νι­κό σύμπαν» που παρου­σιά­ζε­ται ως το μέλ­λον του διαδικτύου.

Στην επι­στο­λή του, ο Ζού­κερ­μπεργκ ανα­φέ­ρει επί­σης ότι οι προ­σλή­ψεις νέων εργα­ζο­μέ­νων θα παγώ­σουν ως το τέλος του Μαρ­τί­ου του 2023.

Ο όμι­λος, ο οποί­ος απα­σχο­λού­σε κάπου 87.000 εργα­ζό­με­νους σε παγκό­σμια κλί­μα­κα την 30ή Σεπτεμ­βρί­ου, παρου­σί­α­σε απο­γοη­τευ­τι­κά απο­τε­λέ­σμα­τα χρή­σης το τρί­το τρί­μη­νο, θεα­μα­τι­κή μεί­ω­ση του τζί­ρου και των κερ­δών του.

Πάντως η Γουόλ Στριτ φάνη­κε να πανη­γυ­ρί­ζει την εξέ­λι­ξη, με τη μετο­χή του ομί­λου να κλεί­νει με άνο­δο πάνω από 5% χθες.

Οι απο­λύ­σεις αυτές εγγρά­φο­νται στο ευρύ­τε­ρο κύμα παρό­μοιων απο­φά­σε­ων επι­χει­ρή­σε­ων του τομέα της τεχνο­λο­γί­ας, στις ΗΠΑ και διεθνώς.

Στα τέλη Αυγού­στου, η πλατ­φόρ­μα Snapchat απέ­λυ­σε περί το 20% των εργα­ζο­μέ­νων της, πάνω από 1.200. Την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα, η Stripe (πλη­ρω­μές μέσω δια­δι­κτύ­ου) και η Lyft (κρα­τή­σεις για μετα­φο­ρά με αυτο­κί­νη­το με οδη­γό) ανα­κοί­νω­σαν πως θα προ­χω­ρή­σουν σε απο­λύ­σεις ευρεί­ας κλί­μα­κας, ενώ ο κολοσ­σός των λια­νι­κών απο­λύ­σε­ων Amazon πάγω­σε τις προσλήψεις.

Η εται­ρεία Twitter, που μόλις εξα­γο­ρά­στη­κε από τον Ίλον Μασκ, απο­λύ­ει περί­που τους μισούς από τους 7.500 εργα­ζο­μέ­νους της.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο