Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι σημαίνει πρακτικά η απόφαση για τα στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή

Υψη­λή κρί­νε­ται πλέ­ον η πιθα­νό­τη­τα να οδη­γη­θούν στη φυλα­κή τα κατα­δι­κα­σθέ­ντα πολι­τι­κά στε­λέ­χη της Χρυ­σής Αυγής, καθώς η από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου δεν κάνει λόγο απλώς για εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση, αλλά τα καθι­στά υπεύ­θυ­να για τη διεύ­θυν­ση της εγκλη­μα­τι­κής αυτής οργάνωσης. 

Η ποι­νή για το συγκε­κρι­μέ­νο αδί­κη­μα, στο οποίο υπέ­πε­σαν ο Νίκος Μιχα­λο­λιά­κος και ακό­μη έξι στε­λέ­χη της Χρυ­σής Αυγής (Νίκος Παπ­πάς, Ηλί­ας Κασι­διά­ρης, Ιωάν­νης Λαγός, Γιώρ­γος Γερ­με­νής, Ηλί­ας Πανα­γιώ­τα­ρος και Αρτέ­μης Ματ­θαιό­που­λος), προ­βλέ­πει από 5 έως και 15 χρό­νια κάθειρξης.

Προ­κει­μέ­νου να ξεκα­θα­ρί­σει το τοπίο σε σχέ­ση με την επι­βο­λή των ποι­νών, θα πρέ­πει να μεσο­λα­βή­σουν κάποια λίγα 24ωρα, ώστε να ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία με τους συνη­γό­ρους των κατη­γο­ρου­μέ­νων, με την αγό­ρευ­ση του εισαγ­γε­λέα και με την από­συρ­ση και πλή­ρη από­φα­ση του δικαστηρίου.

«Κλει­δί» για τη φυλά­κι­ση – ή την απε­λευ­θέ­ρω­ση με όρους – των κατα­δι­κα­σθέ­ντων θα απο­τε­λέ­σουν τυχόν ανα­στο­λές στην εκτέ­λε­ση των ποινών.

Αν ανα­γνω­ρι­στούν ελα­φρυ­ντι­κά, τότε το πλαί­σιο ποι­νής αρχί­ζει από τα 2 έτη και φτά­νει τα 8 έτη.

Από τη στιγ­μή που οι δικα­στές απο­φά­σι­σαν ενο­χή για το αδί­κη­μα της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης η όλη δια­δι­κα­σία όσον αφο­ρά τις ποι­νές ανα­μέ­νε­ται να διαρ­κέ­σει ημέ­ρες καθώς θα πρέ­πει να λάβουν το λόγο οι συνή­γο­ροι των κατη­γο­ρου­μέ­νων για να ζητή­σουν ελα­φρυ­ντι­κά, να αγο­ρεύ­σει η εισαγ­γε­λέ­ας και το δικα­στή­ριο να απο­συρ­θεί για να απο­φα­σί­σει αν θα τα χορηγήσει.

Ακο­λού­θως, θα πρέ­πει να υπάρ­ξει από­φα­ση του δικα­στη­ρί­ου για τις ποι­νές που θα επι­βλη­θούν (αν υπάρ­ξει ενο­χή πάντα), αλλά και για το αν θα υπάρ­χουν ανα­στο­λές στην εκτέ­λε­ση τους. «Μάχη» θα δοθεί και για το αν θα υπάρ­ξουν ανα­στο­λές στην εκτέ­λε­ση των ποι­νών, καθώς από αυτό εξαρ­τά­ται αν οι κατα­δι­κα­σθέ­ντες θα οδη­γη­θούν στη φυλα­κή ή θα αφε­θούν ελεύ­θε­ροι με όρους.

Ο χρό­νος προσ­διο­ρι­σμού των τελι­κών ποι­ι­νών προσ­διο­ρί­ζε­ται για την παρα­σκευή ή τη Δευ­τέ­ρα. Θα ακο­λου­θή­σει έκδο­ση ενταλ­μά­των και σύλ­λη­ψη των καταδικασθέντων.

Ποιοι κρίθηκαν ένοχοι

Συγκε­κρι­μέ­να ένο­χοι για διεύ­θυν­ση εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης κρί­θη­καν οι Νίκος Μιχα­λο­λιά­κος, Ηλί­ας Κασι­διά­ρης, Γιάν­νης Λαγός, Γιώρ­γος Γερ­με­νής, Ηλί­ας Πανα­γιώ­τα­ρος, Νίκος Παπάς και Αρτέ­μης Ματθαιόπουλος.

Παράλ­λη­λα ένο­χοι για έντα­ξη σε εγκλη­μα­τι­κή οργά­νω­ση κρί­θη­καν οι κατηγορούμενοι:

Άγγος
Αποστόλου
Καζαντζόγλου
Καλαρίτης
Μιχαλάρος
Μπαρέκας
Παπαβασιλείου
Παπαδόπουλος
Πόπορη
Ρουπακιάς
Σκιατούνης
Σκάλκος
Στεργιόπουλος
Στράτος
Τσακανίκας
Τσόρβας
Τσαλίκης
Χατζηδάκης
Χρυσαφίτης
Ζαρούλια
Μίχος
Μπούκουρας

Πρέ­πει να έχου­με υπό­ψη ότι η μετα­χεί­ρι­ση από εδώ και πέρα των μελών της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης Χρυ­σή Αυγή καθο­ρί­ζε­ται από την τελευ­ταία τρο­πο­ποί­η­ση του ποι­νι­κού κώδι­κα που υλο­ποί­η­σε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν απο­χω­ρή­σει από την κυβέρ­νη­ση. Αυτή η τρο­πο­ποί­η­ση ρίχνει τους εγκλη­μα­τί­ες χρυ­σαυ­γί­τες στα μαλα­κά ακό­μη και αν τους επι­βλη­θούν οι μέγι­στες ποινές

Και αυτή η παρά­με­τρος ήταν κάτι το οποίο είχε επι­ση­μαν­θεί αλλά δεν ελή­φθη υπό­ψη από την κυβέρ­νη­ση ΣΥΡΙΖΑ

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο