Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τι ψηφίζεις, τι σου βγαίνει; 🚩Η μόνη σταθερή ψήφος στο ΚΚΕ!📌

Το προ­ε­κλο­γι­κό αλι­σβε­ρί­σι έχει απο­γειω­θεί και πίσω του κρύ­βε­ται η εξα­πά­τη­ση του λαού, που θα δει για άλλη μια φορά την ψήφο του να κου­ρε­λιά­ζε­ται μετά τις εκλογές.

Τα κόμ­μα­τα που εκφρά­ζουν τα συμ­φέ­ρο­ντα των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων δίνουν εγγυ­ή­σεις για τη μετε­κλο­γι­κή «στα­θε­ρό­τη­τα», πράγ­μα που σημαί­νει πως από την επο­μέ­νη κιό­λας μέρα, το αντι­λαϊ­κό πρό­γραμ­μα θα συνε­χι­στεί χωρίς καμία δια­φο­ρο­ποί­η­ση.

Γι’ αυτό άλλωστε…

  • Το ΠΑΣΟΚ τρέ­χει να προ­λά­βει και να πει πως θα στη­ρί­ξει μια κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, την ίδια στιγ­μή που άλλα στε­λέ­χη του έχουν αρχί­ζει ήδη να συζη­τούν και το ενδε­χό­με­νο συνερ­γα­σί­ας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως θα βρε­θούν δυνά­μεις να στη­ρί­ξουν μια κυβέρ­νη­ση «προ­ο­δευ­τι­κού μετώ­που», έχο­ντας στο νου του το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο…
  • Η ΝΔ εκβιά­ζει ότι εάν δεν υπάρ­χει αυτο­δυ­να­μία, θα ξανα­γί­νουν εκλο­γές, προ­κει­μέ­νου να «ανοί­ξει» η συζή­τη­ση για συνερ­γα­σί­ες από άλλους πολι­τι­κούς φορείς.
  • Το ΜέΡΑ25 δηλώ­νει την ετοι­μό­τη­τά του να συνερ­γα­στεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ (όλους πλην Χρυ­σής Αυγής) μετά τις εκλογές.

Και βέβαια, όλοι αυτοί ήδη «ζυμώ­νουν» το θέμα της συγκρό­τη­σης του μεγά­λου κυβερ­νη­τι­κού συνα­σπι­σμού. Δεν είναι άλλω­στε τυχαίο ότι τα ερω­τή­μα­τα πλη­θαί­νουν σε εκπρο­σώ­πους των αστι­κών κομ­μά­των γι’ αυτό το ζήτη­μα στα τηλε­ο­πτι­κά πάνελ αλλά και σχε­τι­κή αρθρο­γρα­φία στον αστι­κό Τύπο.

Ξεδι­πλώ­νε­ται δηλα­δή μπρο­στά στο λαό η πλή­ρης αντι­λαϊ­κή διά­τα­ξη των αστι­κών πολι­τι­κών δυνά­με­ων: Δύο πόλοι που διεκ­δι­κούν το ρόλο του κορ­μού της επό­με­νης κυβέρ­νη­σης και της «αξιω­μα­τι­κής αντι­πο­λί­τευ­σης», με δεδο­μέ­νο το κοι­νό τους πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που διεκ­δι­κεί ρόλο στη στή­ρι­ξη ή ανο­χή της νέας κυβέρνησης.

  • Κόμ­μα­τα μιας χρή­σης που δηλώ­νουν την ετοι­μό­τη­τά τους να στη­ρί­ξουν αν αυτό χρειαστεί.
  • Και βεβαί­ως τα πάρε — δώσε ανά­με­σα στη ναζι­στι­κή Χρυ­σή Αυγή και στο ακρο­δε­ξιό μόρ­φω­μα του Βελό­που­λου που διεκ­δι­κεί έναν πιο χρή­σι­μο ρόλο στο αστι­κό πολι­τι­κό σύστημα.
  • Εχου­με και λέμε δηλα­δή: Κόμ­μα­τα που έχουν ψηφί­σει και εφαρ­μό­σει μνη­μό­νια, που πίνουν νερό στο όνο­μα των κερ­δών των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ και τα φασι­στι­κά και ακρο­δε­ξιά συμπλη­ρώ­μα­τά τους…

Απέναντι σε όλη αυτήν τη διάταξη βρίσκεται μόνο το ΚΚΕ.

Ετσι λοι­πόν:

  • Η Φώφη Γεν­νη­μα­τά ενη­μέ­ρω­σε τους ψηφο­φό­ρους της ότι το ΚΙΝΑΛ θα συνερ­γα­στεί μετε­κλο­γι­κά με τη ΝΔ.
  • Με το γνω­στό: «Δεν θα επι­τρέ­ψου­με να μπει η χώρα σε περι­πέ­τειες…».
  • Το σύνη­θες: «Ζητά­με από τον ελλη­νι­κό λαό να μας δώσει δύνα­μη να έχου­με ρυθ­μι­στι­κό ρόλο…».
  • Στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα, η κα Γεν­νη­μα­τά καλεί τους ψηφο­φό­ρους του ΚΙΝΑΛ να ψηφί­σουν ΚΙΝΑΛ για να κάνει συγκυ­βέρ­νη­ση με τη ΝΔ.
  • Την ίδια στιγ­μή, άλλα στε­λέ­χη του ΚΙΝΑΛ αλλη­θω­ρί­ζουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ και δεν απο­κλεί­ουν επί­σης τη δυνα­τό­τη­τα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ προ­έ­κυ­πτε ως πρώ­το κόμ­μα από την κάλ­πη, να τον στηρίξουν.
  • Πολ­λοί άλλω­στε ανα­φέ­ρο­νται στην ανά­γκη συμπό­ρευ­σης των προ­ο­δευ­τι­κών δυνά­με­ων και βρί­σκο­νται σε διά­λο­γο με τα στε­λέ­χη του ΣΥΡΙΖΑ, που τους καλούν στη μεγά­λη «Προ­ο­δευ­τι­κή Συμμαχία»…
  • Τι είναι αυτό που κάνει το ΚΙΝΑΛ με την ίδια ευκο­λία που λέει ότι θα στη­ρί­ξει ΝΔ με την ίδια στε­λέ­χη του να λένε ότι θα μπο­ρού­σαν υπό όρους να στη­ρί­ξουν ΣΥΡΙΖΑ ή να συμ­βά­λουν σε μια κυβέρ­νη­ση εθνι­κής συναίνεσης;
  • Μα το γεγο­νός ότι η από­στα­ση ανά­με­σα και στους τρεις τους είναι πολύ μικρή.

Δια­φο­ρές προ­φα­νώς έχουν, όμως συμ­φω­νούν στα κύρια, στα βασι­κά, κινού­νται πάνω στο ίδιο πεδίο που θέλει:

  • Να στη­ρι­χθεί η ανά­πτυ­ξη με κρι­τή­ριο τα κέρ­δη των επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων και γι’ αυτό συντο­νί­ζο­νται στα μνη­μό­νια που άλλω­στε ψήφι­σαν ή εφάρ­μο­σαν από κοινού.
  • Να στη­ρί­ξει τον ευρω­ΝΑ­ΤΟι­κό προ­σα­να­το­λι­σμό της χώρας.
  • Να εκπαι­δευ­τούν οι εργα­ζό­με­νοι να ζουν με χαμη­λές απαι­τή­σεις και προσ­δο­κί­ες και να συναι­νούν σε αυτούς τους στό­χους.
* * *
  • Ομως, το ζήτη­μα είναι ότι το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ προ­σπά­θη­σε το προη­γού­με­νο διά­στη­μα να πεί­σει ότι απο­τε­λεί έναν τρί­το εναλ­λα­κτι­κό πόλο απέ­να­ντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.
  • Μάλι­στα, δεν δίστα­σαν να ανε­βά­σουν τους αντι­δε­ξιούς τόνους, να φωνά­ζουν «ΟΧΙ στη δεξιά παλι­νόρ­θω­ση» και να δια­βε­βαιώ­νουν ότι δεν θα γίνουν ούτε ουρά ούτε συμπλή­ρω­μα του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ…
  • Τι γίνε­ται όμως με αυτόν τον κόσμο που ξανα­γύ­ρι­σε στο ΠΑΣΟΚ απο­γοη­τευ­μέ­νος από τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολι­τι­κή του, πιστεύ­ο­ντας ότι μπο­ρεί έτσι να ξανα­γί­νει μια νέα αρχή;
  • Κόσμος λαϊ­κός, εργα­τό­κο­σμος, που είχε ή έχει ακό­μα δεσμούς με το εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα και που βεβαί­ως δεν θέλει η ψήφος του να πάει στη ΝΔ;

Αυτός ο κόσμος έχει μια επιλογή: Οχι βεβαίως να βολοδέρνει ανάμεσα στα κόμματα της παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας, δηλαδή ανάμεσα σε ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά, σε διαφορετική κατεύθυνση, να σπάσει το φαύλο κύκλο που τον οδηγεί πάντα σε αντιλαϊκούς δρόμους. Να ψηφίσει το ΚΚΕ, ακόμα και αν το κάνει για πρώτη φορά, ακόμα και αν δεν έχει πειστεί συνολικά για την πολιτική του.

Μπορεί όμως να εκτιμήσει τη σταθερότητά του, που είναι πάνω απ’ όλα σταθερότητα στην υπεράσπιση των εργατικών — λαϊκών συμφερόντων, να εκτιμήσει ότι γνωρίζει πολύ καλά πως η ψήφος του δεν θα αξιοποιηθεί αύριο εναντίον του αλλά θα τη βρει στους αγώνες, στις διεκδικήσεις, στην υπεράσπιση του λαού και γιατί όχι αργότερα και στο δρόμο για την πραγματική φιλολαϊκή και άρα προοδευτική διέξοδο από τη σημερινή κατάσταση.

* * *

Χαμέ­νη όμως ψήφος για το λαό, ιδιαί­τε­ρα για τους νέους, είναι και αυτή που πάει σε κόμ­μα­τα μιας χρή­σης για το κεφά­λαιο και το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα, όπως το ΜέΡΑ25 του Γιά­νη Βαρουφάκη.

  • Αλή­θεια, ξέρει πραγ­μα­τι­κά τι θα ψηφί­σει όποιος ψηφί­σει αυτό το κόμ­μα; Ξέρει τι υπάρ­χει πίσω από το πολι­τι­κό μάρ­κε­τινγκ, το …«μετα­μο­ντέρ­νο» προ­φίλ που πλα­σά­ρε­ται συστη­μα­τι­κά από τα ΜΜΕ;
  • Καταρ­χάς υπάρ­χει παρελ­θόν και του επι­κε­φα­λής, αλλά και στε­λε­χών του. Και το παρελ­θόν αυτό δεν εγγυά­ται τίπο­τα στο λαό:
  • Στε­λέ­χη βγαλ­μέ­να από τα διά­φο­ρα «think tank» (τις «δεξα­με­νές σκέ­ψης») επι­χει­ρη­μα­τι­κών ομί­λων, δια­φό­ρων κέντρων και ινστι­τού­των και ιδρυ­μά­των… τύπου Σόρος.
  • Ανθρω­ποι που έχουν πρω­το­στα­τή­σει ως απο­λο­γη­τές του ιμπε­ρια­λι­σμού (βλέ­πε: Τ. Μίχας).
  • Αλλά και ο ρόλος που έπαι­ξε ο επι­κε­φα­λής του στην εξα­πά­τη­ση του λαού και στη μεθο­δι­κή προ­ε­τοι­μα­σία του 3ου μνη­μο­νί­ου, ως υπουρ­γός της κυβέρ­νη­σης ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύ­τε­ρον, υπάρ­χει το παρόν των σημε­ρι­νών θέσε­ων και τοπο­θε­τή­σε­ών του.

  • Οι ύμνοι στην επι­χει­ρη­μα­τι­κό­τη­τα, η απο­δο­χή της ΕΕ και οι ψευ­δαι­σθή­σεις για τη βελ­τί­ω­σή της, η επα­νά­λη­ψη της κοροϊ­δί­ας του 2015, η απο­δο­χή της θέσης της Ελλά­δας στο ΝΑΤΟ, η υπε­ρά­σπι­ση της ΝΑΤΟι­κής συμ­φω­νί­ας των Πρε­σπών, η δια­θε­σι­μό­τη­τα να παί­ξει ρόλο σε κυβερ­νη­τι­κά σχή­μα­τα στο μέλλον…

Τρί­τον, λοι­πόν, υπάρ­χει ένα αβέ­βαιο μέλ­λον, όπως άλλω­στε έγι­νε και με ανά­λο­γα τέτοια κόμματα.

  • Είτε το κόμ­μα του κ. Βαρου­φά­κη θα απο­κτή­σει ρόλο συγκε­κρι­μέ­νο στο πλαί­σιο της κυβερ­νη­τι­κής εναλ­λα­γής είτε σε μια επό­με­νη φάση θα δια­λυ­θεί όπως συγκρο­τή­θη­κε, για να εξυ­πη­ρε­τή­σει άλλες διερ­γα­σί­ες στο πλαί­σιο του αρνη­τι­κού αντι­λαϊ­κού συσχετισμού.
  • Αβέ­βαιο μεν, σίγου­ρα αρνη­τι­κό για το λαό δε το μέλλον…
* * *

Ας αναρωτηθούν λοιπόν όλοι: Είναι σίγουροι για την ψήφο τους; Είναι σίγουροι πού θα μετρήσει την επόμενη μέρα. Πού θα αξιοποιηθεί. Πώς θα χρησιμοποιηθεί; … Ας προβληματιστούν.

Αν θέλουν να είναι σίγουροι, μια επιλογή υπάρχει: Η ψήφος στο ΚΚΕ. Η ψήφος που έχει μέλλον, αφού είναι στήριγμα στον αγώνα για ένα μέλλον διαφορετικό, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.ισχυρό

[πηγή]
Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο