Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοιχογραφίες και καλλιτεχνικές δραστηριότητες συνέβαλαν στην οικοδόμηση μίας κοινότητας στην Αβάνα

Η μετα­τρο­πή ερει­πω­μέ­νων εσω­τε­ρι­κών τοί­χων σε έργα τέχνης βοή­θη­σε στην οικο­δό­μη­ση μιας κοι­νό­τη­τας στο Λου­γιά­νο, μια από τις παλαιό­τε­ρες γει­το­νιές στην πρω­τεύ­ου­σα της Κού­βας, Αβά­να. Το βρα­βευ­μέ­νο έργο με την ονο­μα­σία Muraleando (Δημιουρ­γία Τοι­χο­γρα­φιών) έφε­ρε κοντά τους κατοί­κους, δημιούρ­γη­σε μια αίσθη­ση υπε­ρη­φά­νειας στο περι­βάλ­λον τους και ενί­σχυ­σε την εκτί­μη­ση για την τέχνη μετα­ξύ των νέων.

Το έργο ξεκί­νη­σε το 2001 με επι­κε­φα­λής τον 54χρονο Μανου­έλ Ντί­ας, ο οποί­ος έχει ζήσει ολό­κλη­ρη τη ζωή του στη περιο­χή, μαζί με άλλους τρεις καλλιτέχνες.

«Αυτή είναι η γει­το­νιά όπου γεν­νή­θη­κα, μεγά­λω­σα, έπαι­ξα, σπού­δα­σα, παντρεύ­τη­κα και γεν­νή­θη­καν τα παι­διά μου. Ανέ­κα­θεν είχα την ανά­γκη να δώσω πίσω αυτά που μου πρό­σφε­ρε», λέει ο Ντίας.

cuba2

Το έργο Muraleando, το οποίο απέ­σπα­σε το Εθνι­κό Βρα­βείο Πολι­τι­στι­κής Κλη­ρο­νο­μιάς το 2014, ξεκί­νη­σε με τέσ­σε­ρις «τρε­λούς» καλ­λι­τέ­χνες που έφτια­χναν τοι­χο­γρα­φί­ες σε δημό­σιους χώρους και στη συνέ­χεια με τη δημιουρ­γία ενός ατε­λιέ ζωγρα­φι­κής σε κοντι­νό σχο­λείο. Το έργο εξε­λί­χθη­κε σε μεγά­λο βαθ­μό τον Νοέμ­βριο του 2010, αφό­του ανα­κα­λύ­φθη­κε μία γιγα­ντιαία δεξα­με­νή νερού που διο­χέ­τευε νερό σε ατμο­μη­χα­νές, σε ένα εγκα­τα­λε­λειμ­μέ­νο οικό­πε­δο. Ξαφ­νι­κά το Muraleando απέ­κτη­σε στέ­γη. Σήμε­ρα η δεξα­με­νή λει­τουρ­γεί ως γκα­λε­ρί και πολι­τι­στι­κό κέντρο με εργα­στή­ρια χει­ρο­τε­χνί­ας, αίθου­σες για μαθή­μα­τα μου­σι­κής, ρεσι­τάλ και προ­βο­λές. Επί­σης φιλο­ξε­νεί δύο δημο­φι­λή λαϊ­κά συγκρο­τή­μα­τα καθώς και μία ροκ μπά­ντα, που έχουν δημιουρ­γή­σει οι κάτοι­κοι της γει­το­νιάς. Μέρος των εσό­δων από την πώλη­ση των έργων τέχνης δόθη­κε σε κοι­νο­τι­κό ταμείο που χρη­μα­το­δο­τεί την κατα­σκευή χώρων, την αγο­ρά μου­σι­κών οργά­νων, μικρο­ε­πί­πλων και υλι­κών για τα ελεύ­θε­ρα εργα­στή­ρια των παι­διών. Κάθε Σάβ­βα­το, ο χώρος γεμί­ζει με παι­διά που παρα­κο­λου­θούν τα εργα­στή­ρια, καθώς και πολ­λούς ηλι­κιω­μέ­νους που συμ­με­τέ­χουν σε μαθή­μα­τα χειροτεχνίας.

cuba3

Ήδη εμφα­νί­σθη­καν οι πρώ­τοι καρ­ποί: ο 10χρονος Άντο­νι Γουί­λιαμς κέρ­δι­σε πρό­σφα­τα την τρί­τη θέση σε εθνι­κό δια­γω­νι­σμό που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε από την τηλε­ο­πτι­κή εκπο­μπή — La Colmena TV- της Κούβας.

Πέρα από τις πολύ­χρω­μες τοι­χο­γρα­φί­ες και τα εργα­στή­ρια του Σαβ­βά­του, το Muraleando μετέ­τρε­ψε την κοι­νό­τη­τα καθώς ήταν αφορ­μή και για τον καθα­ρι­σμό των τοπι­κών χωμα­τε­ρών. Σήμε­ρα το Muraleando προ­σελ­κύ­ει του­ρί­στες που επι­θυ­μούν να δουν πώς η τέχνη βοή­θη­σε στο να μετα­τρα­πεί ριζι­κά μία γειτονιά.

cuba4

Ένα ζευ­γά­ρι από την Αργε­ντι­νή, η Νίνα Περό­νε και ο Χόρ­χε Μπά­ντουι που εργά­ζο­νται ως κλό­ουν στο τσίρ­κο, τους τελευ­ταί­ους εννέα μήνες περιο­δεύ­ει στη Λατι­νι­κή Αμε­ρι­κή. Όταν επι­σκέ­φθη­καν την Αβά­να και είδαν το Muraleando εντυ­πω­σιά­στη­καν από τις δρά­σεις του. Όπως λένε, δεν έχουν δει κάτι παρό­μοιο σε καμία από τις χώρες στις οποί­ες έχουν ταξιδέψει.

cuba5

cuba6

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο