Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβε τον…: Με αφορμή την επίθεση στο Γιάννη Μπουτάρη

Ο δήμαρ­χος Θεσ­σα­λο­νί­κης Γιάν­νης Μπου­τά­ρης είναι ένας πολι­τι­κός της αστι­κής τάξης. Τα συμ­φέ­ρο­ντα της τάξης του εκφρά­ζει και υπε­ρα­σπί­ζε­ται, με τον έναν η με τον άλλο τρό­πο. Κατά την θητεία του ως δήμαρ­χος έχει εφαρ­μό­σει όλο το πλέγ­μα των αντι­λαϊ­κών πολι­τι­κών που είχε στη διά­θε­ση του, λει­τουρ­γώ­ντας ως το «μακρύ χέρι» του κρά­τους και των κυβερ­νή­σε­ων στην τοπι­κή διοίκηση.

Το Μπου­τά­ρη όμως- και τον κάθε «Μπου­τά­ρη» — θα τον αντι­με­τω­πί­σει, με πολι­τι­κούς όρους, το οργα­νω­μέ­νο εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνη­μα, στο πλαί­σιο της ταξι­κής πάλης. Οι χει­ρο­δι­κί­ες και οι τρα­μπου­κι­σμοί ορι­σμέ­νων φασι­στοει­δών, που παρι­στά­νουν τους «πατριώ­τες» και «αγα­να­κτι­σμέ­νους» ντρο­πιά­ζο­ντας τον ποντια­κό ελλη­νι­σμό, είναι πέρα για πέρα απα­ρά­δε­κτοι και καταδικαστέοι. 

Το τσούρ­μο των «ντα­ή­δων» που ξυλο­φόρ­τω­σε το Μπου­τά­ρη είναι γέν­νη­μα-θρέμ­μα του φασι­στι­κού φιδιού, τα αυγά του οποί­ου επω­ά­ζει εδώ και χρό­νια το αστι­κό πολι­τι­κό σύστη­μα. Η ανα­πα­ρα­γω­γή της άθλιας θεω­ρί­ας των «δύο άκρων» και η ανο­χή- για πολι­τι­κούς και ψηφο­θη­ρι­κούς λόγους- απέ­να­ντι στο φαι­νό­με­νο του χρυ­σαυ­γι­τι­σμού δημιουρ­γεί τέτοιες καταστάσεις. 

Ας μην παρι­στά­νουν τους «σοκα­ρι­σμέ­νους» οι πολι­τι­κοί της αστι­κής τάξης για την επί­θε­ση το Γ.Μπουτάρη. Δεν είναι οι ίδιοι που έχουν πολ­λα­πλώς επι­χει­ρή­σει το «ξέπλυ­μα» των εγκλη­μα­τιών ναζί της Χρυ­σής Αυγής (βλ. Καστε­λό­ρι­ζο, δηλώ­σεις Παρα­σκευό­που­λου κλπ); Δεν είναι, μήπως, οι ίδιοι που, όταν κρί­νουν ότι τους συμ­φέ­ρει εκλο­γι­κά, «χαϊ­δεύ­ουν» ακρο­δε­ξιά αυτιά σε εθνι­κι­στι­κά συλ­λα­λη­τή­ρια; Δεν είναι οι ίδιοι που, όταν τους βολεύ­ει, χρη­σι­μο­ποιούν τους φασί­στες ως μαντρό­σκυ­λα απέ­να­ντι στο εργα­τι­κό-λαϊ­κό κίνημα;

Το ίδιο το σάπιο εκμε­ταλ­λευ­τι­κό σύστη­μα τους είναι αυτό που τρέ­φει τον εθνι­κι­σμό, το ρατσι­σμό, τον φασι­σμό. Οφεί­λου­με λοι­πόν να κατα­δι­κά­σου­με κατη­γο­ρη­μα­τι­κά την τρα­μπού­κι­κη επί­θε­ση στο δήμαρ­χο Θεσ­σα­λο­νί­κης. Αλλά και να υπεν­θυ­μί­σου­με την απύθ­με­νη υπο­κρι­σία ενός συστή­μα­τος- του αστι­κού πολι­τι­κού συστή­μα­τος- που απ’ τη μια ποτί­ζει τη ρίζα του φασι­σμού και απ’ την άλλη χύνει κρο­κο­δεί­λια δάκρυα για τον εκφα­σι­σμό μέρους της ελλη­νι­κής κοινωνίας.

Ατέ­χνως

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο