Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τον χαιρετισμό του Θάνου Μικρούτσικου διάβασε ο Γιώργος Κιμούλης, στη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Σύνταγμα

Στην κεντρι­κή προ­ε­κλο­γι­κή συγκέ­ντρω­ση του ΚΚΕ στο Σύνταγ­μα χαι­ρε­τι­στή­ριο μήνυ­μα απέ­στει­λε ο σπου­δαί­ος μου­σι­κο­συν­θέ­της και υπο­ψή­φιος βου­λευ­τής Επι­κρα­τεί­ας του ΚΚΕ, στην τιμη­τι­κή 12η θέση, Θάνος Μικρού­τσι­κος. Το μήνυ­μα του Θ. Μικρού­τσι­κου διά­βα­σε στη συγκέ­ντρω­ση ο ηθο­ποιός Γιώρ­γος Κιμού­λης, ο οποί­ος ξεκι­νώ­ντας είπε ότι προ­συ­πο­γρά­φει και συμ­φω­νεί με κάθε του λέξη.

Ο χαι­ρε­τι­σμός του Θάνου Μικρού­τσι­κου έχει ως εξής:

«Σύντρο­φοι, συντρόφισσες

Βαδί­ζου­με μαζί στον ίδιο δρό­μο. Θα μου επι­τρέ­ψε­τε λοι­πόν να μιλή­σω για το Κόμ­μα. Κόμ­μα αρχών για 100 χρό­νια. Δεν είναι καθό­λου λίγο. Κόμ­μα που υπε­ρα­σπί­ζε­ται από την αρχή μέχρι σήμε­ρα, ανε­ξαρ­τή­τως των λαθών του, τα συμ­φέ­ρο­ντα της εργα­τι­κής τάξης, των εργα­ζο­μέ­νων και του χει­μα­ζό­με­νου ελλη­νι­κού λαού. Κόμ­μα θυσιών, κόμ­μα που έδω­σε χιλιά­δες αγω­νι­στές σε εξο­ρί­ες, σε εκτε­λε­στι­κά απο­σπά­σμα­τα. Το πιο ιστο­ρι­κό κόμ­μα της Ελλά­δας και το μονα­δι­κό κόμ­μα, όπως απο­δει­κνύ­ε­ται από τα πράγ­μα­τα, που παλεύ­ει για τους πολ­λούς στην Ελλάδα.

Το περι­βάλ­λον σήμε­ρα ‑όχι μόνο στην Ελλά­δα, αλλά παγκο­σμί­ως- είναι ο πιο βάρ­βα­ρος καπι­τα­λι­σμός. 1.000 άτο­μα στον πλα­νή­τη, μετά από 9 χρό­νια της πολύ μεγά­λης κρί­σης, έχουν όσα χρή­μα­τα έχουν 4,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια. Τι άλλο να πεις για την τερα­τώ­δη ανι­σό­τη­τα; Κάποιοι να πεθαί­νουν από την πεί­να, τα παι­διά στην Αφρι­κή να μην έχουν νερό να πιουν και 1.000 άτο­μα να έχουν όσα χρή­μα­τα έχουν 4,5 δισε­κα­τομ­μύ­ρια. Το ΚΚΕ ούτε πρέ­πει ούτε θέλει να συμ­βι­βα­στεί με αυτό το σύστη­μα. Πρέ­πει να δεί­ξει στον κόσμο και το δεί­χνει ότι σ’ αυτό το σύστη­μα δεν μπο­ρεί να αλλά­ξει η ζωή των ανθρώ­πων, το δεί­χνει η ιστο­ρία. Άρα, πρέ­πει να δεί­ξει προς τα πού είναι ο δρό­μος. Ποια κοι­νω­νία πρέ­πει να οικο­δο­μη­θεί στο μέλ­λον για να μπο­ρέ­σει να αυτο­πραγ­μα­τω­θεί ο άνθρω­πος και ταυ­τό­χρο­να να πει στον κόσμο ‑και το λέει- ότι μόνο εάν παλέ­ψου­με μπο­ρεί κάπως να καλυ­τε­ρέ­ψου­με τη θέση μας εδώ και τώρα. Άρα, το ΚΚΕ έχει δύο ουσια­στι­κούς λόγους: Ό ένας να δεί­ξει πού πρέ­πει να πάμε στο μέλ­λον κι ο άλλος τι πρέ­πει να κάνου­με για το παρόν. Γι’ αυτό και δια­φω­νώ καθέ­τως με όσους λένε ότι το ΚΚΕ δεν ενδια­φέ­ρε­ται για το παρόν. Είναι ίσως το μόνο που ενδια­φέ­ρε­ται με το σωστό τρό­πο για το παρόν, για­τί ακρι­βώς λέει ότι μόνο με τον αγώ­να σου ‑και κυρί­ως στους νέους- μπο­ρεί ν’ αλλά­ξεις τα πράγ­μα­τα και τώρα να καλυ­τε­ρέ­ψεις τη ζωή, αλλά πρό­σε­ξε όχι με την ψευ­δαί­σθη­ση ότι μπο­ρεί να την αλλά­ξεις, θα την αλλά­ξεις αν οικο­δο­μή­σου­με μαζί ένα άλλο μέλλον.

Έχουν από­λυ­το δίκιο αυτοί που λένε ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι όμως; Αυτοί που έχουν επι­λέ­ξει αυτό το σύστη­μα. Αυτοί που δεν σκέ­φτο­νται όλους τους άλλους, τους πολ­λούς. Αυτοί που σκέ­φτο­νται μόνο το προ­σω­πι­κό τους συμ­φέ­ρον. Σ’ αυτούς δεν έχω να ανα­φερ­θώ, δεν έχω να πω τίπο­τα. Ανα­φέ­ρο­μαι όμως στους άλλους, που με μερι­κούς απ’ αυτούς κάνα­με κοι­νά όνει­ρα για μια άλλη κοι­νω­νία, για μια κοι­νω­νία όπου τα παι­διά όλου του κόσμου θα γεν­νιού­νται στην ίδια γραμ­μή, θα έχουν την ίδια γραμ­μή εκκί­νη­σης, σε αυτούς λοι­πόν λέω: Αυτό το σύστη­μα θέλου­με στο οποίο η ηγε­τι­κή ομά­δα του ΣΥΡΙΖΑ έχει προ­σχω­ρή­σει ως ο δεύ­τε­ρος πόλος του συστή­μα­τος; Το λένε καθα­ρά κεντρο­α­ρι­στε­ρά — κεντρο­δε­ξιά του καπι­τα­λι­στι­κού συστή­μα­τος. Σε αυτούς, λοι­πόν, απευ­θυ­νό­με­νος λέω: Μην που­λή­σε­τε τα όνει­ρά σας, αγω­νι­στεί­τε μαζί μας ακρι­βώς για να δυσκο­λέ­ψου­με σε αυτή τη φάση αυτούς που, είτε ο ΣΥΡΙΖΑ είτε η ΝΔ, θα μεγα­λώ­σουν την ανι­σό­τη­τα και σε αυτούς που ενώ δίνουν ένα δηλη­τη­ρια­σμέ­νο φαγη­τό για 4 χρό­νια κάθε φορά, στο τέλος μπο­ρεί να του πετά­ξουν κι ένα ξερο­κόμ­μα­το, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ πέτα­ξε στους χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους 1,1 ευρώ την ημέ­ρα, παρα­κα­λώ, δηλα­δή 1 δισ. συνο­λι­κά, έχο­ντας αρπά­ξει το σύστη­μα τα προη­γού­με­να χρό­νια 86 από αυτούς. Άρα μας λέει ότι σε 86 χρό­νια θα ρεφά­ρου­με παι­διά και άρα άλλες 4 γενιές να ζήσουν στην πλή­ρη ανέ­χεια και ανα­ξιο­πρέ­πεια. Σ’ αυτούς απευ­θύ­νο­μαι. Σ’ αυτούς που πονά­νε για αυτό που η ηγε­τι­κή ομά­δα του ΣΥΡΙΖΑ έκα­νε και είναι αρκε­τοί από αυτούς που ψήφι­σαν τον ΣΥΡΙΖΑ και που τώρα είτε θα τον ξανα­ψη­φί­σουν ως κοψο­χέ­ρη­δες, με το λάθος “μην έρθει η δεξιά”, η δεξιά ήταν τόσα χρό­νια στην εξου­σία, οι πολι­τι­κές της ήταν τόσα χρό­νια στην εξου­σία, ας το δού­νε με το χέρι στην καρ­διά και πέρα από αγκυ­λώ­σεις του παρελ­θό­ντος και με τις όποιες δια­φο­ρές τους, ποιος υπε­ρα­σπί­ζε­ται τα συμ­φέ­ρο­ντα του κόσμου; Ποιος λέει ότι μόνο με τον αγώ­να και όχι με το χέρι απλω­μέ­νο θα μπο­ρέ­σεις να καλυ­τε­ρέ­ψεις τη ζωή σου; Αυτό δεν μπο­ρεί ο οποιοσ­δή­πο­τε λογι­κός άνθρω­πος να μην πιστέ­ψει ότι είναι το ΚΚΕ.

ΚΚΕ η δύνα­μή σου την επό­με­νη μέρα. Ένα σωστό σύν­θη­μα, για­τί ακρι­βώς αντα­να­κλά ότι το ΚΚΕ παλεύ­ει και για το τώρα. Τα πράγ­μα­τα αλλά­ζουν, δεν μένουν αμε­τα­κί­νη­τα. Προ­σπα­θεί το σύστη­μα να πεί­σει, με τα τερά­στια μέσα που δια­θέ­τει, με τα ΜΜΕ, με τα πολι­τι­κά του κόμ­μα­τα, με τα πάντα, ότι “τα πράγ­μα­τα παι­διά δεν αλλά­ζουν κι αφού δεν συμ­φω­νεί­τε με τον ΣΥΡΙΖΑ, πηγαί­νε­τε στη ΝΔ”, αυτό λέει το σύστη­μα. Τα πράγ­μα­τα αλλά­ζουν παι­διά και θα αλλά­ξουν μακρο­πρό­θε­σμα ή πρέ­πει να τα κάνου­με να αλλά­ξουν, αλλά τώρα για να παλέ­ψεις από καλύ­τε­ρες θέσεις μονό­δρο­μος είναι το ΚΚΕ. Και σε ό,τι αφο­ρά το μέλ­λον, η Ρόζα Λού­ξε­μπουργκ, μια εκπλη­κτι­κή αγω­νί­στρια, κομ­μου­νί­στρια, που την έπνι­ξαν στο ποτά­μι το 1919, είχε πει “έτσι κι αλλιώς η γη θα γίνει κόκ­κι­νη ή κόκ­κι­νη από ζωή ή κόκ­κι­νη από θάνα­το, θα φρο­ντί­σου­με εμείς για αυτό”. Δύο δρό­μοι φαί­νο­νται: Ή το χάος και η κατα­στρο­φή του πλα­νή­τη, για­τί το ότι ο καπι­τα­λι­σμός είναι και θα βρε­θεί σε από­λυ­το αδιέ­ξο­δο αυτό φαί­νε­ται εκ των πραγ­μά­των, ή η άλλη κοι­νω­νία. Εμείς λοι­πόν απευ­θύ­νου­με σε όσους είναι ουσια­στι­κά αρι­στε­ροί, σε όσους θέλουν, όπως το ΚΚΕ, αλλά και άλλοι πολ­λοί αγω­νι­στές, μια άλλη κοι­νω­νία, μια άλλη κατά­στα­ση κι όχι αυτόν τον βάρ­βα­ρο καπι­τα­λι­σμό, πρέ­πει να παλέ­ψου­με όλοι μαζί για να μην έρθει το χάος στο μέλ­λον και το αδιέ­ξο­δο. Αλλά εκεί­νη η κοι­νω­νία είναι η κοι­νω­νία όπου ο ψαράς θα γρά­φει ποι­ή­μα­τα κι ο ποι­η­τής θα ψαρεύει».

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο