Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοπικές εκλογές στην Τουρκία εν μέσω ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Τοπι­κές εκλο­γές για την ανά­δει­ξη 1.350 δημάρ­χων, 1.251 επαρ­χια­κών συμ­βού­λων και 20.500 δημο­τι­κών συμ­βού­λων γίνο­νται στην Τουρ­κία σήμε­ρα, Κυρια­κή 31 Μάρ­τη, με φόντο σημα­ντι­κές ενδο­α­στι­κές αντι­θέ­σεις που βαθαί­νουν στη χώρα.

Στις κάλ­πες προ­σέρ­χο­νται 56.911.967 ψηφο­φό­ροι και συνο­λι­κά στή­θη­καν 194.390 κάλ­πες. Ο υπουρ­γός Εσω­τε­ρι­κών Σου­λεϊ­μάν Σοϊ­λού, δήλω­σε ότι θα ψηφί­σουν και 53.099 Σύροι που έχουν πάρει τουρ­κι­κή υπη­κο­ό­τη­τα. Στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη που έχει τους περισ­σό­τε­ρους ψηφο­φό­ρους, καλού­νται να προ­σέλ­θουν στις κάλ­πες 10.560.963 ψηφοφόροι.

Οι κάλ­πες θα ανοί­ξουν μία ώρα νωρί­τε­ρα στην ανα­το­λι­κή Τουρ­κία. Από τις 7 το πρωί θα ξεκι­νή­σει η ψηφο­φο­ρία σε αυτές τις πόλεις και θα ολο­κλη­ρω­θεί στις 16.00, ενώ στις υπό­λοι­πες πόλεις οι ψηφο­φό­ροι καλού­νται να προ­σέλ­θουν από τις 8 το πρωί έως τις 17.00 το από­γευ­μα που θα κλεί­σουν οι κάλ­πες. Πρέ­πει να σημειω­θεί ότι με την αλλα­γή της ώρας στην θερι­νή, στην Ελλά­δα δεν θα υπάρ­χει πλέ­ον δια­φο­ρά ώρας με την Τουρκία.

Εκλογές εν μέσω ενδοαστικής αντιπαράθεσης

Σε ένα πλαί­σιο σοβα­ρών γεω­πο­λι­τι­κών ανα­δια­τά­ξε­ων, η τουρ­κι­κή πλου­το­κρα­τία προ­σπα­θεί να υπε­ρα­σπι­στεί τα συμ­φέ­ρο­ντα και τον ρόλο της, γι’ αυτό και επα­να­δια­πραγ­μα­τεύ­ε­ται πολύ­χρο­νες συμ­μα­χί­ες της (όπως αυτή με τις ΗΠΑ), ανα­πτύσ­σο­ντας όλο και στε­νό­τε­ρες σχέ­σεις με ιμπε­ρια­λι­στι­κά κέντρα όπως η Ρωσία.

Οι εκλο­γές αυτές γίνο­νται ενώ εκδη­λώ­νο­νται όλο και περισ­σό­τε­ρο οι δια­φω­νί­ες για τις προ­τε­ραιό­τη­τες του τουρ­κι­κού κεφα­λαί­ου, ειδι­κά στην εξω­τε­ρι­κή αλλά και τη δημο­σιο­νο­μι­κή πολι­τι­κή. Δεν είναι τυχαία η συγκρό­τη­ση νέων πολι­τι­κών δυνά­με­ων, όπως το κεντρο­δε­ξιό «Yeni Parti» («Νέο Κόμ­μα»), που αυτο­συ­στη­νό­με­νο στην ιστο­σε­λί­δα του ανέ­φε­ρε: «Είμα­στε μια ομά­δα ανθρώ­πων με υψη­λή αίσθη­ση ευθύ­νης, που θεω­ρεί ότι την τελευ­ταία 16ετία η κυβέρ­νη­ση του ΑΚΡ έγρα­ψε ιστο­ρία με τις επι­τυ­χί­ες και τις απο­τυ­χί­ες της, αλλά τώρα έχει κου­ρα­στεί, και άλλα νεό­τε­ρα εκλέ­ξι­μα και αδιά­φθο­ρα στε­λέ­χη θα πρέ­πει να ανα­λά­βουν την υπό­θε­ση των εθνι­κών μας συμφερόντων».

Επί­σης, πρό­σφα­τα δημιουρ­γή­θη­κε και το DSP (Δημο­κρα­τι­κό Αρι­στε­ρό Κόμ­μα), με δυνά­μεις που απο­χώ­ρη­σαν από το σοσιαλ­δη­μο­κρα­τι­κό CHP, δια­φω­νώ­ντας με την ηγε­σία του Κ. Κιλιν­τσά­ρο­γλου. Ακό­μα, χαρα­κτη­ρι­στι­κές είναι και οι δημο­σκο­πή­σεις που εμφα­νί­ζουν τους υπο­ψή­φιους του (κυβερ­νώ­ντος ισλα­μο­συ­ντη­ρη­τι­κού) ΑΚΡ να δίνουν μάχη στή­θος με στή­θος με τους αντι­πά­λους τους. Όπως συμ­βαί­νει στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη (προ­πύρ­γιο του ΑΚΡ και του Ερντο­γάν προ­σω­πι­κά για σχε­δόν μια 20ετία), όπου οι υπο­ψή­φιοι των ΑΚΡ και CHP εμφα­νί­ζο­νταν στις τελευ­ταί­ες έρευ­νες με 48,4% και 49,2%, 48,3% και 49,3%, 49,3% και 48,6%, αντίστοιχα.

Από τη μεριά του, το ΚΚ Τουρ­κί­ας (ΤΚΡ) έδω­σε την εκλο­γι­κή μάχη με ζητού­με­νο την ανά­δει­ξη και υπε­ρά­σπι­ση των εργα­τι­κών — λαϊ­κών ανα­γκών, όπως και τη συγκέ­ντρω­ση δυνά­με­ων για τη γενι­κό­τε­ρη ενί­σχυ­ση της λαϊ­κής οργά­νω­σης και πάλης.

Σε κεντρι­κή ανα­κοί­νω­ση για τις τοπι­κές εκλο­γές, η ΚΕ του ΤΚΡ τόνι­σε από την αρχή ότι η ίδια η συμ­με­το­χή του στις εκλο­γές σημα­το­δο­τεί την ήττα όσων προ­σπά­θη­σαν να το απο­κλεί­σουν ακό­μα μια φορά και τονί­ζει ότι από τη μεριά του θα αξιο­ποι­ή­σει την εκλο­γι­κή μάχη «ώστε να απο­τρα­πεί η στρο­φή του λαού σε ψεύ­τι­κες λύσεις και να χρη­σι­μο­ποι­η­θεί η δύνα­μή του για τη σοσια­λι­στι­κή προ­ο­πτι­κή που απο­τε­λεί τη μόνη εναλ­λα­κτι­κή (στη σημε­ρι­νή κατά­στα­ση)», αλλά και ώστε «να δυνα­μώ­σει η δύνα­μη του οργα­νω­μέ­νου λαού». Ανα­φέ­ρο­ντας ότι «η αλλα­γή του (καπι­τα­λι­στι­κού) συστή­μα­τος είναι ζήτη­μα που αφο­ρά το σήμε­ρα όχι το αύριο», το ΤΚΡ ανα­δει­κνύ­ει ότι ζητού­με­νο και των τοπι­κών εκλο­γών είναι η πάλη ενά­ντια στην πολι­τι­κή που τσα­κί­ζει τα εργα­τι­κά — λαϊ­κά δικαιώ­μα­τα. Όπως εξη­γεί «οι τοπι­κές κυβερ­νή­σεις έχουν μετα­τρα­πεί σε θεσμούς που μετα­φέ­ρουν (και άλλους) πόρους στους καπι­τα­λι­στές και δημιουρ­γούν νέες διε­ξό­δους για τους μεγα­λοει­σο­δη­μα­τί­ες, αντί να υπη­ρε­τούν το δημό­σιο όφε­λος». Ανά­με­σα σε άλλα, κατα­λή­γει λέγο­ντας ότι «τέλειω­σε ο και­ρός της ενα­πό­θε­σης ελπί­δας στα κόμ­μα­τα της πλου­το­κρα­τί­ας» και ότι «αν το χρή­μα έχει το βασι­λιά του, ο εργα­ζό­με­νος λαός έχει το Κομ­μου­νι­στι­κό του Κόμμα».

Προ­ε­κλο­γι­κές συγκε­ντρώ­σεις οργα­νώ­θη­καν σε όλα τα μεγά­λα αστι­κά κέντρα της χώρας, με τη συμ­με­το­χή χιλιά­δων εργα­τό­κο­σμου αλλά και νέων, γυναι­κών, άλλων τμη­μά­των λαϊ­κών στρω­μά­των. Ξεχώ­ρι­σε η μεγά­λη συγκέ­ντρω­ση που έγι­νε στην πλα­τεία Καρ­τάλ, στην Κων­στα­ντι­νού­πο­λη, στις 10/3, με τη συμ­με­το­χή λαϊ­κών — εργα­τι­κών οικο­γε­νειών από πολ­λές περιο­χές της χώρας.

Μήνυμα από το ΚΚΕ

Σε μήνυ­μά του προς το ΚΚ Τουρ­κί­ας, μπρο­στά στις εκλο­γές, το Τμή­μα Διε­θνών Σχέ­σε­ων της ΚΕ του ΚΚΕ ανα­φέ­ρει ανά­με­σα σε άλλα:

«Οι κομ­μου­νι­στές σε Τουρ­κία και Ελλά­δα δίνου­με αυτές τις μέρες παράλ­λη­λα, αλλά από κοι­νού, μια εκλο­γι­κή μάχη, ώστε ο οργα­νω­μέ­νος λαός, η εργα­τι­κή τάξη που αγω­νί­ζε­ται, να δίνουν από αύριο από καλύ­τε­ρες θέσεις τον αγώ­να ενά­ντια στις επι­ζή­μιες αντι­λαϊ­κές πολι­τι­κές της αστι­κής εξου­σί­ας, για να πολ­λα­πλα­σια­στούν οι εργα­τι­κές — λαϊ­κές δυνά­μεις και τα κέντρα αντί­στα­σης, που αμφι­σβη­τούν, αντι­πα­λεύ­ουν, παρε­μπο­δί­ζουν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή. Για να ανοί­ξει ο δρό­μος, ώστε οι εργα­ζό­με­νοι να κάνουν πραγ­μα­τι­κά κου­μά­ντο στην οικο­νο­μία και την κοινωνία.

Το ΚΚΕ χαι­ρε­τί­ζει το ΚΚ Τουρ­κί­ας και τη σημα­ντι­κή του συνει­σφο­ρά στο εργα­τι­κό — λαϊ­κό κίνη­μα της Τουρ­κί­ας, στο Διε­θνές Κομ­μου­νι­στι­κό Κίνη­μα. Καλού­με την εργα­τι­κή τάξη και τα άλλα λαϊ­κά στρώ­μα­τα της Τουρ­κί­ας να στη­ρί­ξουν απο­φα­σι­στι­κά στις εκλο­γές της 31ης Μάρ­τη το ΚΚ Τουρκίας».

Πηγή: 902.gr

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο