Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοποθέτηση Δ. Κουτσούμπα στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για Εξεταστική για την αποκαλούμενη «Λίστα Πέτσα»

«Εμείς, όπως ήδη έχου­με πει, θα ψηφί­σου­με την πρό­τα­ση του ΣΥΡΙΖΑ για τη σύστα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής, χωρίς αυτό να σημαί­νει πως έχου­με αυτα­πά­τες ότι μπο­ρεί να προ­κύ­ψει και κάτι θετι­κό απ’ αυτή. Και δεν έχου­με αυτα­πά­τες, για­τί εκτός όλων των άλλων, θυμό­μα­στε πολύ καλά και την τύχη που είχε η τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ, πριν 1,5 χρό­νο, η οποία αντι­με­τώ­πι­ζε αρκε­τά από τα θέμα­τα που θέτει η πρό­τα­ση για τη σύστα­ση εξε­τα­στι­κής επι­τρο­πής» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημή­τρης Κου­τσού­μπας στην σημε­ρι­νή του ομι­λία στη Βουλή.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι η τρο­πο­λο­γία του ΚΚΕ προ­έ­βλε­πε τη δωρε­άν προ­βο­λή μηνυ­μά­των υπο­χρε­ω­τι­κά σε όλα τα Μέσα (έντυ­πα και ηλε­κτρο­νι­κά), όταν τα μηνύ­μα­τα αυτά σχε­τί­ζο­νται με τη δημό­σια υγεία, την πλή­ρη δια­φά­νεια σε όλες τις άλλες περι­πτώ­σεις, αλλά και την έρευ­να για το πώς ξοδεύ­τη­καν τα χρή­μα­τα του ελλη­νι­κού λαού τα τελευ­ταία του­λά­χι­στον δέκα χρό­νια, στο πλαί­σιο της κρα­τι­κής δια­φή­μι­σης και σημεί­ω­σε ότι αυτή απορ­ρί­φθη­κε δύο φορές και από τη ΝΔ και από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Εγκά­λε­σε την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θέλουν να συντη­ρεί­ται αυτή η κατά­στα­ση, δηλα­δή, «ένα αδια­φα­νή μηχα­νι­σμό σχέ­σε­ων και δια­πλο­κής με τα ΜΜΕ ή με ένα μέρος αυτών. Και όλοι σας έχε­τε ανά­γκη έναν τέτοιου είδους μηχα­νι­σμό χει­ρα­γώ­γη­σης του ελλη­νι­κού λαού. Ένα μηχα­νι­σμό με απο­στο­λή να εξω­ρα­ΐ­ζει την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή σας».

«Βέβαια, δεν θεω­ρού­με ότι ένα τέτοιο ζήτη­μα λύνε­ται με κάποιες νομο­θε­τι­κές ρυθ­μί­σεις ‑αλλά ακό­μη κι αυτές τις αρνεί­στε. Δε λύνε­ται ουσια­στι­κά και στην έκτα­ση που πρέ­πει, για­τί το ζήτη­μα είναι πολύ βαθύ­τε­ρο κι έχει να κάνει με τη σύμ­φυ­ση των κυβερ­νή­σε­ων, του ίδιου του κρά­τους με τα μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, ανά­με­σα τους και τα διά­φο­ρα Μέσα Μαζι­κής Ενη­μέ­ρω­σης», πρόσθεσε.

Είπε ότι το ΚΚΕ συμ­φω­νεί να εξε­τα­στούν τα κρι­τή­ρια με τα οποία δόθη­καν 42 εκατ. ευρώ σε ΜΜΕ — οι γνω­στές λίστες Πέτσα — για τις δια­φη­μι­στι­κές καμπά­νιες για την παν­δη­μία, τονί­ζο­ντας ταυ­τό­χρο­να ότι «τελι­κά η εκά­στο­τε κυβερ­νη­τι­κή πολι­τι­κή, από μόνη της είναι μια «λίστα Πέτσα». Με την έννοια, όχι μόνο της στα­θε­ρής, πολ­λές φορές προ­κλη­τι­κής χρη­μα­το­δό­τη­σης, αλλά και των προ­νο­μί­ων που απο­λαμ­βά­νουν μεγά­λες επι­χει­ρή­σεις ‑ανά­με­σά τους και επι­χει­ρή­σεις των Μέσων Ενημέρωσης».

«Για παρά­δειγ­μα: Ανε­ξάρ­τη­τα από το νόμι­μο ή το παρά­νο­μο του πράγ­μα­τος, ήταν ή δεν ήταν πρό­κλη­ση, εν μέσω παν­δη­μί­ας με τα νοσο­κο­μεία να έχουν γονα­τί­σει λόγω των ελλεί­ψε­ων, με τον κόσμο να στοι­βά­ζε­ται στα μέσα μετα­φο­ράς λόγω υπο­χρη­μα­το­δό­τη­σης και τόσα άλλα, η κυβέρ­νη­ση της ΝΔ να χαρί­ζει στους κανα­λάρ­χες μία ολό­κλη­ρη δόση από αυτή που έπρε­πε να κατα­βάλ­λουν για τις άδειες;», ανέ­φε­ρε μετα­ξύ άλλων.

Χαρα­κτή­ρι­σε προ­κλη­τι­κή την στά­ση του ΣΥΡΙΖΑ «που ανα­κά­λυ­ψε ξαφ­νι­κά πρά­ξεις χει­ρα­γώ­γη­σης της κοι­νής γνώ­μης, λες και πρό­κει­ται για απο­κλει­στι­κό προ­νό­μιο της κυβέρ­νη­σης της ΝΔ» και τόνι­σε ότι «όλες, μα όλες οι αστι­κές κυβερ­νή­σεις στην περί­ο­δο της δια­κυ­βέρ­νη­σής τους επι­δί­δο­νται σ’ αυτή την πρα­κτι­κή, στην προ­σπά­θεια δηλα­δή να εξω­ρα­ΐ­σουν την αντι­λαϊ­κή πολι­τι­κή τους αξιο­ποιώ­ντας διά­φο­ρα κατά και­ρούς μέσα, όπως είναι και οι δημο­σκο­πή­σεις που μάλι­στα ορι­σμέ­νες βγά­ζουν μάτι».

Χαρα­κτή­ρι­σε πρά­ξη χει­ρα­γώ­γη­σης της κοι­νής γνώ­μης την «ενιαία, πανο­μοιό­τυ­πη σχε­δόν, προ­βο­λή ότι όλοι σας ψηφί­ζα­τε τα μνη­μό­νια στο όνο­μα δήθεν της σωτη­ρί­ας του λαού» το γεγο­νός ότι «τις συμ­φω­νί­ες με τις ΗΠΑ και τη Γαλ­λία, όλοι σας τις ονο­μά­σα­τε αμυ­ντι­κές ‑ενώ είναι καρα­μπι­νά­τα επι­θε­τι­κές- αφού μετα­τρέ­πουν τη χώρα μας σε πολε­μι­κό ορμη­τή­ριο» τον ισχυ­ρι­σμό «ο ένας, σε συνέ­χεια του άλλου, στο όνο­μα τού ότι δήθεν θα σώσε­τε τις συντά­ξεις των επό­με­νων γενιών την ίδια ώρα που δια­λύ­α­τε την κοι­νω­νι­κή ασφάλιση».

Πρό­σθε­σε ότι χει­ρα­γώ­γη­ση είναι το να λέει ο πρω­θυ­πουρ­γός πως «η πολι­τι­κή της κυβέρ­νη­σης του, δηλα­δή η πολι­τι­κή που εξα­σφα­λί­ζει κέρ­δη και προ­νό­μια στους λίγους, θυσιά­ζο­ντας τα εργα­τι­κά δικαιώ­μα­τα, είναι προοδευτική».

«Για να μην ανα­φέ­ρω αυτά που δεν λέγο­νται και δεν προ­βάλ­λο­νται, όπως η πρό­σφα­τη είδη­ση του θανά­του ενός εργά­τη την ώρα της δου­λειάς, είδη­ση που απου­σί­α­σε από τα ΜΜΕ είτε παρου­σιά­στη­κε, όπως ήθε­λε η συγκε­κρι­μέ­νη εται­ρεία» ανέ­φε­ρε ο Δ. Κουτσούμπας.

Στη συνέ­χεια της ομι­λί­ας του, ως παρέν­θε­ση, ανα­φέρ­θη­κε σε σημε­ρι­νό δημο­σί­ευ­μα του «Ριζο­σπά­στη», για «εγκρί­σεις προ­σλή­ψε­ων από πολι­τι­κά γρα­φεία» στο λιμά­νι του Πει­ραιά, και κατέ­θε­σε στα πρα­κτι­κά τα σχε­τι­κά δημο­σιεύ­μα­τα προς έλεγ­χο και την ανα­γκαιό­τη­τα απα­ντή­σε­ων εκ μέρους της κυβέρ­νη­σης, καθώς υπάρ­χουν «πολ­λές συνω­νυ­μί­ες» στο ζήτη­μα αυτό.

Ο Δ. Κου­τσού­μπας είπε ότι «η απου­σία προ­βο­λής της δρα­στη­ριό­τη­τας, των θέσε­ων του ΚΚΕ ορι­σμέ­νες φορές φτά­νει στα όρια της λογοκρισίας».

«Είναι του­λά­χι­στον υπο­κρι­σία να υπο­στη­ρί­ζει κανείς πως το δικαί­ω­μα του λαού στην αντι­κει­με­νι­κή ενη­μέ­ρω­ση μπο­ρεί να δια­σφα­λι­στεί όσο τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης βρί­σκο­νται στην ιδιο­κτη­σία μεγά­λων επι­χει­ρη­μα­τι­κών συμ­φε­ρό­ντων» σημεί­ω­σε, τονί­ζο­ντας ότι «το καθε­στώς ιδιο­κτη­σί­ας ‑τα “μεγά­λα πορ­το­φό­λια” που είχε πει και ένας υπουρ­γός του ΣΥΡΙΖΑ- δεν τα ακου­μπά­ει κανείς. Ούτε εκεί­νος που το έλε­γε βέβαια τα ακούμπησε».

«Οπό­τε, αυτά τα περί χει­ρα­γώ­γη­σης της κοι­νής γνώ­μης, λες και προ­ε­τοι­μά­ζε­στε να γρά­ψε­τε έκθε­ση ιδε­ών στις πανελ­λή­νιες ή στο γυμνά­σιο, προ­σέξ­τε πώς τα πετά­τε. Για­τί ράμ­μα­τα υπάρ­χουν για τη γού­να όλων σας. Ολό­κλη­ρη η δήθεν αρι­στε­ρή δια­κυ­βέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν απλά μια πρά­ξη χει­ρα­γώ­γη­σης της κοι­νής γνώ­μης, ήταν κάτι πολύ χει­ρό­τε­ρο. Ήταν μια ακό­μη ελε­ει­νή πρά­ξη χει­ρα­γώ­γη­σης όλων όσοι τα προη­γού­με­να χρό­νια αντι­στά­θη­καν με ειλι­κρί­νεια, βγή­καν στους δρό­μους ενά­ντια στα μνη­μό­νια, ενά­ντια στην ΕΕ και τους περί­φη­μους συμ­μά­χους σας» είπε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέ­λη­ξε στην ομι­λία του:

«Θα ψηφί­σου­με την πρό­τα­ση για την εξε­τα­στι­κή που προ­τεί­νει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά αυτά τα περί «δημό­σιας ενη­μέ­ρω­σης η οποία είναι κοι­νω­νι­κό αγα­θό» και «αντι­κει­με­νι­κό­τη­τας των μέσων μαζι­κής ενη­μέ­ρω­σης ως προ­ϋ­πό­θε­ση της δημο­κρα­τί­ας» που λέτε στην πρό­τα­σή σας, όταν μάλι­στα κου­μά­ντο στην ενη­μέ­ρω­ση κάνουν συγκε­κρι­μέ­να αφε­ντι­κά, μεγά­λα επι­χει­ρη­μα­τι­κά συμ­φέ­ρο­ντα, δεν πεί­θουν ούτε τα μικρά παιδιά.

Αλλά πού θα πάει. Ο λαός θα κατα­λά­βει αργά ή γρή­γο­ρα, ότι «μια του κλέ­φτη, δυο του κλέ­φτη, τρεις και την κακή του μέρα».

Όσο πιο γρή­γο­ρα το κατα­λά­βει, τόσο το καλύ­τε­ρο για τον ίδιο και την πατρίδα».

che guevara 008

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο