Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τοποθέτηση Μίκη Θεοδωράκης για την εκχώρηση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο

Την οργι­σμέ­νη αντί­δρα­ση του μεγά­λου μας μου­σι­κο­συν­θέ­τη Μίκη Θεο­δω­ρά­κη προ­κά­λε­σε η εκχώ­ρη­ση μνη­μεί­ων και αρχαιο­λο­γι­κών χώρων στο Υπερταμείο.

Ο Μίκης, με επι­στο­λή του στην εφη­με­ρί­δα «Τα ΝΕΑ» υπεν­θυ­μί­ζει ότι πριν από μερι­κά χρό­νια είχε προει­δο­ποι­ή­σει για «επερ­χό­με­νη εκποί­η­ση του πολι­τι­στι­κού μας πλού­του κατα­λή­γο­ντας ότι κιν­δυ­νεύ­ει να παρα­χω­ρη­θεί ακό­μα και η Ακρόπολη».

Η επι­στο­λή του Μίκη Θεο­δω­ρά­κη έχει ως εξής:

«Αγα­πη­τέ κ. Παπαχρήστο,

Επει­δή σας εκτι­μώ ιδιαί­τε­ρα, αφή­νω κατά μέρος τη συνή­θειά μου να μη μιλώ ποτέ δημο­σί­ως για τον εαυ­τό μου και σας παρα­πέ­μπω στην ομι­λία μου στα Προ­πύ­λαια του Πανε­πι­στη­μί­ου πριν μερι­κά χρό­νια, στην οποία μετα­ξύ άλλων ανα­φέρ­θη­κα στην επερ­χό­με­νη εκποί­η­ση του πολι­τι­στι­κού μας πλού­του κατα­λή­γο­ντας ότι κιν­δυ­νεύ­ει να παρα­χω­ρη­θεί ακό­μα και η Ακρόπολη!

Ήταν μια πρό­βλε­ψη που στη­ρί­χθη­κε στο γεγο­νός ότι η χώρα μας υπο­χρε­ώ­θη­κε να υπο­γρά­ψει την εκχώ­ρη­ση της εθνι­κής μας αυτο­τέ­λειας και του εθνι­κού μας πλού­του, πράγ­μα που δεν συνέ­βη με τις υπό­λοι­πες χώρες που έχουν αντι­με­τω­πί­σει Μνη­μό­νια και έχουν ήδη επα­νέλ­θει στη δημο­σιο­νο­μι­κή κανονικότητα.

Με τα Μνη­μό­νια που υπέ­γρα­ψαν οι προη­γού­με­νες κυβερ­νή­σεις αλλά και η σημε­ρι­νή, έχου­με δεμέ­να τα χέριας μας, αφού εμείς μόνοι μας απε­μπο­λή­σα­με τα κυριαρ­χι­κά μας δικαιώ­μα­τα. Και κυρί­ως το δικαί­ω­μα σε μια ανά­πτυ­ξη που να βασί­ζε­ται στον εθνι­κό μας πλού­το. Υπό­γειο και υπο­θα­λάσ­σιο. Γι’ αυτό άλλω­στε είμα­στε η μονα­δι­κή χώρα στον κόσμο που δεν έχει ανα­κη­ρύ­ξει την ΑΟΖ και που δεν έχει το δικαί­ω­μα να εκμε­ταλ­λευ­τεί τον ορυ­κτό της πλού­το, που ως φαί­νε­ται, είναι πολύ μεγάλος.

Αυτό ακρι­βώς απο­κά­λυ­ψε ο καθη­γη­τής του Πολυ­τε­χνεί­ου Μπά­τσης ύστε­ρα από έρευ­νες σε όλη την Ελλά­δα με το βιβλίο του για την εκβιο­μη­χά­νι­ση της χώρας. Το οποίο περιέρ­γως εξα­φα­νί­στη­κε, ο δε συγ­γρα­φέ­ας του εκτε­λέ­στη­κε μαζί με τον Μπελογιάννη!

Βλέ­πε­τε το μακρύ χέρι των άσπον­δων φίλων μας είναι πολύ μακρύ. Αλλά όταν κάποιος έχει το ελάτ­τω­μα να είναι συν­θέ­της, αυτά που λέει είναι παρα­μύ­θια, που οι «σοφοί» μας τα βαφτί­ζουν «σενά­ρια συνωμοσίας».

Ας μου επι­τρα­πεί εδώ να θυμί­σω ότι όλα τα κατά και­ρούς «παρα­μύ­θια» του συν­θέ­τη έχουν επι­βε­βαιω­θεί πολ­λά χρό­νια πριν οι «αρμό­διοι» τα ανα­κα­λύ­ψουν, που συνή­θως τα ανα­κα­λύ­πτουν όταν είναι πλέ­ον πολύ αργά».

Κύριε Τσί­πρα: «Και μια και μπή­κα­τε στον κόπο…»

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο