Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον εφτά νεκροί στο ναυάγιο των Αντικυθήρων

Ολο­κλη­ρώ­θη­κε ο απε­γκλω­βι­σμός 90 ατόμων(52 άνδρες 11 γυναί­κες και 27 παι­διά) από τη βρα­χο­νη­σί­δα Πρα­σο­νή­σι, βόρεια των Αντι­κυ­θή­ρων, μετά την προ­σά­ρα­ξη ιστιο­φό­ρου σκά­φους με μετα­νά­στες, στο οποίο επέ­βαι­νε αδιευ­κρί­νι­στος μέχρι στιγ­μής αριθ­μός επι­βαι­νό­ντων. Από την προ­σά­ρα­ξη του ιστιο­φό­ρου έχα­σαν τη ζωή τους 7 άτο­μα (πέντε γυναί­κες και 2 άνδρες)οι σοροί των οποί­ων περι­συ­νε­λέ­γη­σαν από τη θαλάσ­σια περιο­χή από πλω­τό σκά­φος του λιμενικού.

Οι δια­σω­θέ­ντες επι­βι­βά­στη­καν με ασφά­λεια σε πλοίο ανοι­χτής θαλάσ­σης του λιμε­νι­κού, ενώ στη θαλάσ­σια περιο­χή οι έρευ­νες για τον εντο­πι­σμό τυχόν αγνο­ου­μέ­νων συνε­χί­ζο­νται, με τη συδρο­μή και κλι­μα­κί­ου της Μονά­δας Υπο­βρυ­χί­ων Απο­στο­λών του Λιμενικού.

Σύμ­φω­να με τις πρώ­τες πλη­ρο­φο­ρί­ες, οι μετα­νά­στες κάλε­σαν χθες σε βοή­θεια μέσω του ευρω­παϊ­κού αριθ­μού κλή­σης 112, ανα­φέ­ρο­ντας ότι στο σκά­φος επι­βαί­νουν περί­που 100 άτο­μα αντι­με­τω­πί­ζει πρόβλημα.

Το ιστιο­φό­ρο που μετέ­φε­ρε τους μετα­νά­στες, φέρε­ται να είχε ανα­χω­ρή­σει από τα παρά­λια της Τουρ­κί­ας με προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία.

Μέχρι στιγ­μής δεν έχει γίνει γνω­στό που θα μετα­φερ­θούν για να φιλο­ξε­νη­θούν προ­σω­ρι­νά οι διασωθέντες.

Η νέα τρα­γω­δία σημειώ­θη­κε μια ημέ­ρα μετά το ναυά­γιο νότια της Φολέ­γαν­δρου, όπου έχα­σαν τη ζωή τους του­λά­χι­στον τρεις πρό­σφυ­γες, ενώ υπάρ­χει απροσ­διό­ρι­στος αριθ­μός αγνο­ού­με­νων.

Η υλο­ποί­η­ση «με ευλά­βεια» της επαί­σχυ­ντης συμ­φω­νί­ας ΕΕ – Τουρ­κί­ας από την κυβέρ­νη­ση της ΝΔ, την οποία συν­δια­μόρ­φω­σε και υπέ­γρα­ψε η προη­γού­με­νη κυβέρ­νη­ση του ΣΥΡΙΖΑ, σε συν­δυα­σμό με το σφρά­γι­σμα των συνό­ρων στον Έβρο, σπρώ­χνουν τους πρό­σφυ­γες και μετα­νά­στες σε όλο και πιο ριψο­κίν­δυ­νες διαδρομές.

Πάνω από 100 πλοία ταξίδεψαν από Τουρκία προς Ιταλία το 2021

Σημειώ­νε­ται πως πάνω από 100 είναι τα πλοία με μετα­νά­στες που από την αρχή του έτους έχουν ταξι­δέ­ψει από την Τουρ­κία στην Ιτα­λία, δια­σχί­ζο­ντας το Αιγαίο και τη θαλάσ­σια περιο­χή νότια της Κρή­της. Οι μετα­νά­στες που έχουν κατα­φέ­ρει να ταξι­δέ­ψουν απευ­θεί­ας από την Τουρ­κία στην Ιτα­λία με πλω­τά μέσα ξεπερ­νούν από τις αρχές του έτους τους 7.000.

Στις αρχές Σεπτεμ­βρί­ου το Λ.Σ. είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει επι­χεί­ρη­ση για τη διά­σω­ση 80 μετα­να­στών που επέ­βαι­ναν σε ιστιο­πλοϊ­κό σκά­φος, με προ­ο­ρι­σμό την Ιταλία.

Με τα μάτια των παι­διών (Βέρα Κλών­τζα-Για­κλο­βά – Φρά­νιο Κραλ)

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο