Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 2.500 φώκιες βρέθηκαν νεκρές σε όχθες της Κασπίας Θάλασσας

Του­λά­χι­στον 2.500 φώκιες ενός απει­λού­με­νου υπό εξα­φά­νι­ση είδους, βρέ­θη­καν νεκρές σε ρωσι­κές παρα­λί­ες σε όχθες της Κασπί­ας Θάλασ­σας, ανα­κοί­νω­σε το τοπι­κό υπουρ­γείο Οικο­λο­γί­ας, το οποίο δεν έχει ακό­μη καθο­ρί­σει τα αίτια του θανά­του των θηλαστικών.

Τα νεκρά θηλα­στι­κά ανα­κα­λύ­φθη­καν σε δεκά­δες χιλιό­με­τρα ακτής στο Ντα­γκε­στάν, ανέ­φε­ρε χθες το βρά­δυ το υπουρ­γείο αυτής της ρωσι­κής Δημο­κρα­τί­ας στον Καύ­κα­σο. Η εργα­στη­ρια­κή πραγ­μα­το­γνω­μο­σύ­νη βρί­σκε­ται σε εξέ­λι­ξη, πρό­σθε­σε το υπουργείο.

Σύμ­φω­να με την επι­κε­φα­λής της ρωσι­κής υπη­ρε­σί­ας παρα­κο­λού­θη­σης της φύσης, Σβε­τλά­να Ραντιο­νό­βα, η «κύρια» αιτία που εξε­τά­ζε­ται αυτή τη στιγ­μή είναι ο θάνα­τος από ασφυ­ξία κατά την έκλυ­ση αερί­ου στον πυθ­μέ­να της Κασπί­ας Θάλασσας.

Σε συνέ­ντευ­ξη που παρα­χώ­ρη­σε στο ρωσι­κό τηλε­ο­πτι­κό δίκτυο Russia-24, η Ραντιο­νό­βα ανέ­φε­ρε ότι είναι ανα­γκαίο να περι­μέ­νουν όλοι μέχρι το τέλος της εβδο­μά­δας για να βγουν τα πρώ­τα απο­τε­λέ­σμα­τα των ανα­λύ­σε­ων και να δια­πι­στω­θεί αν η ρύπαν­ση των υδά­των θα μπο­ρού­σε να δια­δρα­μά­τι­σε κάποιο ρόλο.

Υπεν­θύ­μι­σε ότι ένα παρό­μοιο περι­στα­τι­κό, με σχε­δόν 2.000 φώκιες που βρέ­θη­καν νεκρές, είχε συμ­βεί στα τέλη του 2020 στις παρα­λί­ες του Ντα­γκε­στάν και του Αζερμπαϊτζάν.

Η φώκια της Κασπί­ας, το μόνο είδος φώκιας σε αυτή την περί­κλει­στη θάλασ­σα που έχει ακτές σε πέντε χώρες (Αζερ­μπαϊ­τζάν, Ιράν, Καζακ­στάν, Ρωσία, Τουρ­κμε­νι­στάν), απει­λεί­ται τόσο από τη ρύπαν­ση όσο και από τη λαθροθηρία.

Στις αρχές του 20ού αιώ­να, η Κασπία Θάλασ­σα είχε περισ­σό­τε­ρες από ένα εκα­τομ­μύ­ριο φώκιες, εκ των οποί­ων μόνο 68.000 ενή­λι­κες έχουν απο­μεί­νει σήμε­ρα, δηλα­δή λιγό­τε­ρο από 7%, σύμ­φω­να με τη Διε­θνή Ένω­ση για τη Δια­τή­ρη­ση της Φύσης (IUCN), η οποία θεω­ρεί την φώκια Κασπί­ας ένα «απει­λού­με­νο» από εξα­φά­νι­ση είδος.

Το θηλα­στι­κό ήταν στό­χος κυνη­γών μέχρι πρό­σφα­τα, υπο­φέ­ρει πλέ­ον από τη βιο­μη­χα­νι­κή ρύπαν­ση που το καθι­στά στεί­ρο. Υπο­φέ­ρει επί­σης από την πτώ­ση της στάθ­μης της θάλασ­σας που προ­κα­λεί­ται από την κλι­μα­τι­κή αλλαγή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στά­λιν…», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο