Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 200 οι νεκροί στη Σρι Λάνκα από κύμα διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων

Επτά άνθρω­ποι συνε­λή­φθη­σαν και τρεις αστυ­νο­μι­κοί σκο­τώ­θη­καν στη διάρ­κεια εφό­δου που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε σήμε­ρα σε σπί­τι στο Κολό­μπο, καθώς ο αριθ­μός των νεκρών από τις βομ­βι­στι­κές επι­θέ­σεις σε εκκλη­σί­ες και ξενο­δο­χεία στη Σρι Λάν­κα ξεπέ­ρα­σε τους 200, ανέ­φε­ραν η αστυ­νο­μία και τοπι­κά ΜΜΕ.

«Συνο­λι­κά έχου­με πλη­ρο­φο­ρί­ες για 207 νεκρούς από όλα τα νοσο­κο­μεία. Σύμ­φω­να με τις πλη­ρο­φο­ρί­ες που έχου­με μέχρι αυτή τη στιγ­μή, 450 άνθρω­ποι έχουν δια­κο­μι­στεί στα νοσο­κο­μεία», δήλω­σε ο εκπρό­σω­πος της αστυ­νο­μί­ας, Ρού­ουαν Γκου­να­σε­κέ­ρα, στους δημο­σιο­γρά­φους στο Κολόμπο.

Προς το παρόν δεν υπάρ­χουν περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες για την έφο­δο στο σπί­τι στην πρω­τεύ­ου­σα της Σρι Λάνκα.

Οι οκτώ εκρή­ξεις, ορι­σμέ­νες από τις οποί­ες , σύμ­φω­να με αξιω­μα­τού­χους, ήταν επι­θέ­σεις βομ­βι­στών αυτο­κτο­νί­ας, οδή­γη­σαν σε άμε­ση λήψη αυστη­ρών μέτρων, με την κυβέρ­νη­ση να ανα­κοι­νώ­νει απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας και να μπλο­κά­ρει την πρό­σβα­ση σε σημα­ντι­κούς ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης και υπη­ρε­σί­ες μηνυ­μά­των, περι­λαμ­βα­νο­μέ­νων των Facebook και WhatsApp, προ­κει­μέ­νου να απο­τρα­πεί η μετά­δο­ση «ανα­κρι­βών και εσφαλ­μέ­νων πλη­ρο­φο­ριών» σε σχέ­ση με τις επι­θέ­σεις, όπως ανέφερε.

Ένας καμι­κά­ζι σκό­τω­σε τρεις αστυ­νο­μι­κούς στη Σρι Λάν­κα πυρο­δο­τώ­ντας τα εκρη­κτι­κά με τα οποία ήταν ζωσμέ­νος σε ένα κτί­ριο στην Ορου­γκο­ντα­ουά­τα, ένα βόρειο προ­ά­στιο της πρω­τεύ­ου­σας Κολό­μπο, ανα­κοί­νω­σε η αστυνομία.

Η έκρη­ξη ήταν η όγδοη που σημειώ­θη­κε σήμε­ρα στο νησί αυτό της Νότιας Ασί­ας. Εκκλη­σί­ες που γιόρ­τα­ζαν το Πάσχα και πολυ­τε­λή ξενο­δο­χεία επλή­γη­σαν στο Κολό­μπο και σε άλλες δύο πόλεις της χώρας. Ο προ­σω­ρι­νός απο­λο­γι­σμός είναι του­λά­χι­στον 160 νεκροί.

Στο μετα­ξύ, το υπουρ­γείο Άμυ­νας επέ­βα­λε απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας 12 ωρών, από τις 18:00 τοπι­κή ώρα (15:30 ώρα Ελλάδας).

Η απα­γό­ρευ­ση κυκλο­φο­ρί­ας θα ισχύ­σει έως τις 06:00 τοπι­κή ώρα της Δευ­τέ­ρας (03:30 ώρα Ελλάδας).

Η κυβέρ­νη­ση ανα­κοί­νω­σε επί­σης ότι απα­γό­ρευ­σε την πρό­σβα­ση σε βασι­κούς ιστο­τό­πους κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης καθώς και σε υπη­ρε­σί­ες μηνυμάτων.

Μία ακό­μα έκρη­ξη νωρί­τε­ρα σημειώ­θη­κε σε ξενο­δο­χείο της πρω­τεύ­ου­σας της Σρι Λάν­κα, προ­κα­λώ­ντας δύο θανά­τους, ανα­κοί­νω­σε η αστυ­νο­μία του Κολόμπο.

Η έκρη­ξη σημειώ­θη­κε σε ένα ξενο­δο­χείο στην Ντεϊ­ουά­λα, ένα νότιο προ­ά­στιο του Κολό­μπο, δήλω­σε ο Ρού­ουαν Γκου­να­σε­κέ­ρα, εκπρό­σω­πος της αστυνομίας.

Μέχρι στιγ­μής δεν έχει υπάρ­ξει ανά­λη­ψη ευθύ­νης για τις επι­θέ­σεις, σε μία χώρα που σπα­ρασ­σό­ταν για δεκα­ε­τί­ες από εμφύ­λιες δια­μά­χες, όταν κατά τη διάρ­κεια του πολέ­μου για την ανε­ξαρ­τη­σία των Ταμίλ οι βοβ­μι­στι­κές επι­θέ­σεις βρί­σκο­νταν στην ημε­ρή­σια διάταξη.

Στη Σρι Λάν­κα, επί 21 εκατ. κατοί­κων, οι χρι­στια­νοί ανέρ­χο­νται σε 1,2 εκατ., που αντι­στοι­χούν στο 7% του πλη­θυ­σμού. Το 70% της χώρας ασπά­ζε­ται τον Βου­δι­σμό, το 12% τον Ινδου­ϊ­σμό και το 10% είναι Μουσουλμάνοι.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο