Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουλάχιστον 62 άνθρωποι, ανάμεσά τους και 10 παιδιά, επέβαιναν στο αεροσκάφος που συνετρίβη στην Ινδονησία

Ένα αερο­σκά­φος της εται­ρεί­ας χαμη­λού κόστους Sriwijaya Air έχα­σε την επα­φή με τον πύρ­γο ελέγ­χου λίγα λεπτά μετά την απο­γεί­ω­σή του από την Τζα­κάρ­τα και τα σωστι­κά συνερ­γεία έχουν εντο­πί­σει συντρίμ­μια που ενδε­χο­μέ­νως να προ­έρ­χο­νται από αυτό, στη θάλασ­σα, στα ανοι­χτά της πρω­τεύ­ου­σας της Ινδονησίας.

Το Boeing 737–500 απο­γειώ­θη­κε στις 14.30, τοπι­κή ώρα, από το αερο­δρό­μιο Σου­κάρ­νο-Χάτα με προ­ο­ρι­σμό το Ποντιά­νακ, στην επαρ­χία του Δυτι­κού Καλι­μα­ντάν, στο νησί Βόρ­νεο. Ένα στέ­λε­χος της υπη­ρε­σί­ας πολι­τι­κής προ­στα­σί­ας Basarnas είπε ότι μετέ­φε­ρε 56 επι­βά­τες, μετα­ξύ των οποί­ων και 10 παι­διά. Σύμ­φω­να με τα τοπι­κά μέσα ενη­μέ­ρω­σης, στο αερο­πλά­νο επέ­βαι­ναν και έξι μέλη πληρώματος.

Η αξιό­πι­στη υπη­ρε­σία κατα­γρα­φής πτή­σε­ων Flightradar 24 ανέ­φε­ρε στο Twitter ότι η πτή­ση SJ182 έκα­νε βου­τιά 10.000 ποδών μέσα σε λιγό­τε­ρο από ένα λεπτό, περί­που 4 λεπτά μετά την απο­γεί­ω­σή της.

Ο Άγκους Χαριό­νο, ένας εκπρό­σω­πος της υπη­ρε­σί­ας δια­σώ­σε­ων, είπε στο πρα­κτο­ρείο Reuters ότι έχουν βρε­θεί συντρίμ­μια στη θάλασ­σα, στα βόρεια της Τζα­κάρ­τα, όμως ακό­μη δεν έχει επι­βε­βαιω­θεί επι­σή­μως ότι προ­έρ­χο­νται από το αεροπλάνο.

Ο Σου­ρα­τσμάν, ένας κυβερ­νη­τι­κός αξιω­μα­τού­χος, είπε στο τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι Kompas TV ότι ψαρά­δες βρή­καν κάτι που μοιά­ζει με συντρίμ­μια. Άλλα κανά­λια έδει­ξαν και εικό­νες από τα αντι­κεί­με­να στη θάλασ­σα. «Βρή­κα­με μερι­κά καλώ­δια, ένα τζιν παντε­λό­νι και μεταλ­λι­κά κομ­μά­τια στο νερό», ανέ­φε­ρε άλλος αξιω­μα­τού­χος, των υπη­ρε­σιών ασφα­λεί­ας, στον ιστό­το­πο CNNIndonesia.com.

Η εται­ρεία Sriwijaya Air προς το παρόν δεν έχει εκδώ­σει κάποια ανα­κοί­νω­ση. Μια εκπρό­σω­πος της Boeing είπε ότι η κατα­σκευά­στρια εται­ρεία είναι ενή­με­ρη και παρα­κο­λου­θεί την κατά­στα­ση. «Εργα­ζό­μα­στε για να συλ­λέ­ξου­με περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρί­ες», πρόσθεσε.

Το αερο­πλά­νο ήταν ηλι­κί­ας 27 ετών. Τη στιγ­μή της απο­γεί­ω­σής του έβρε­χε στο αερο­δρό­μιο Σουκάρνο-Χάτα.

Συγ­γε­νείς των επι­βα­τών έχουν συγκε­ντρω­θεί στο αερο­δρό­μιο και περι­μέ­νουν, κλαί­γο­ντας, να μάθουν νέα για την τύχη των δικών τους ανθρώπων.

Στα τέλη του 2018 ένα Boeing 737 MAX της ινδο­νη­σια­κής εται­ρεία Lion Air συνε­τρί­βη στα ανοι­χτά της Τζα­κάρ­τας με απο­τέ­λε­σμα να σκο­τω­θούν 189 άνθρω­ποι. Το αερο­πλά­νο που χάθη­κε σήμε­ρα είναι κατά πολύ παλαιό­τε­ρο μοντέλο.

Η εται­ρεία Sriwijaya Air ιδρύ­θη­κε το 2003, εκτε­λεί κυρί­ως πτή­σεις εσω­τε­ρι­κού στην Ινδο­νη­σία και μέχρι τώρα δεν είχε κανέ­να θανα­τη­φό­ρο δυστύ­χη­μα στο ενερ­γη­τι­κό της. Μόνο το 2008 ένας αγρό­της σκο­τώ­θη­κε όταν ένα Boeing 737–200 ξέφυ­γε από τον διά­δρο­μο προ­σγεί­ω­σης επει­δή αντι­με­τώ­πι­σε πρό­βλη­μα με το υδραυ­λι­κό σύστη­μά του.

«Ο Χικ­μέτ στην Ελλά­δα», του Ηρα­κλή Κακαβάνη

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο