Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Απειλές Ερντογάν κατά των ΜΜΕ που διασπείρουν «επιβλαβές περιεχόμενο» για τις αξίες της χώρας

Ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας Ταγίπ Ερντο­γάν απεί­λη­σε σήμε­ρα τα μέσα ενη­μέ­ρω­σης με αντί­ποι­να, αν δια­σπεί­ρουν περιε­χό­με­νο που βλά­πτει τις κεντρι­κές αξί­ες της χώρας, σε μια κίνη­ση που ενδέ­χε­ται να απο­τε­λεί προ­οι­μιο για περαι­τέ­ρω λογοκρισία.

Σε ανα­κοί­νω­ση που δημο­σιεύ­ε­ται στην Εφη­με­ρί­δα της Κυβέρ­νη­σης, ο Ερντο­γάν υπο­στη­ρί­ζει πως χρειά­ζο­νται μέτρα για να προ­στα­τευ­θεί η «εθνι­κή κουλ­τού­ρα» της Τουρ­κί­ας και να προ­στα­τευ­θούν τα παι­διά της «από την αρνη­τι­κή επιρ­ροή ως απο­τέ­λε­σμα της έκθε­σής τους σε επι­βλα­βές περιε­χό­με­νο σε όλα τα έντυ­πα, προ­φο­ρι­κά και οπτι­κά μέσα ενημέρωσης».

Ο Ερντο­γάν δεν διευ­κρι­νί­ζει ποιο είναι αυτό το περιε­χό­με­νο, όμως ανα­φέ­ρει πως μπο­ρεί να ανα­λη­φθούν νομι­κές ενέρ­γειες ενα­ντί­ον «φανε­ρών ή συγκα­λυμ­μέ­νων δρα­στη­ριο­τή­των μέσω των μέσων ενη­μέ­ρω­σης με στό­χο την υπο­νό­μευ­ση των εθνι­κών και ηθι­κών αξιών μας και τη διά­λυ­ση της οικο­γε­νεια­κής και κοι­νω­νι­κής δομής μας».

Τα τελευ­ταία χρό­νια η Τουρ­κία έχειαυ­ξή­σει τον έλεγ­χο των μέσων ενη­μέ­ρω­σης, ενώ αυτή τη στιγ­μή περί­που το 90% των μεγά­λων μέσων ενη­μέ­ρω­σης πρό­σκει­ται στην κυβέρνηση.

Δυτι­κοί σύμ­μα­χοι και επι­κρι­τές έχουν δηλώ­σει πως ο Ερντο­γάν χρη­σι­μο­ποιεί την απο­τυ­χη­μέ­νη από­πει­ρα πρα­ξι­κο­πή­μα­τος του 2016 για να φιμώ­σει τους δια­φω­νού­ντες και να δια­βρώ­σει τα κοι­νω­νι­κά δικαιώ­μα­τα και την ανεκτικότητα.

Το τουρ­κι­κό ραδιο­τη­λε­ο­πτι­κό συμ­βού­λιο (RTUK) δια­θέ­τει σαρω­τι­κές εξου­σί­ες ελέγ­χου κάθε περιε­χο­μέ­νου ηλε­κτρο­νι­κού μέσου και μπο­ρεί επί­σης να το αφαιρεί.

Έχει επι­βά­λει πρό­στι­μα σε τηλε­ο­πτι­κούς σταθ­μούς για εικό­νες για τις οποί­ες λέει πως παρα­βιά­ζουν τουρ­κι­κές αξί­ες, όπως μου­σι­κά βίντεο, τα οποία χαρα­κτή­ρι­σε «ερω­τι­κά», ανα­φο­ρές στους ΛΟΑΤΚΙ ή περιε­χό­με­να που θεω­ρεί ότι προ­σβάλ­λουν τον πρόεδρο.

Δεκά­δες χιλιά­δες έχουν υπο­στεί διώ­ξεις, όπως η Σεντέφ Καμπάς, μία γνω­στή δημο­σιο­γρά­φος που προ­φυ­λα­κί­στη­κε την περα­σμέ­νη εβδο­μά­δα αφού ανήρ­τη­σε στο λογα­ρια­σμό της στο Twitter μια παροι­μία για το μέγα­ρο του Ερντ­γο­γάν και την επα­νέ­λα­βε σε τηλε­ο­πτι­κό κανά­λι της αντιπολίτευσης.

Με πλη­ρο­φο­ρί­ες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Daily Sabah.

«Τσε Γκε­βά­ρα, πρε­σβευ­τής της Επα­νά­στα­σης», του Νίκου Μόττα

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο