Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Τουρκία: Αυξάνεται η ψαλίδα μεταξύ πλουσίων και φτωχών

Αύξη­ση των ανι­σο­τή­των με βάση τα εισο­δη­μα­τι­κά κρι­τή­ρια δια­πι­στώ­νει σε έρευ­να της η κρα­τι­κή στα­τι­στι­κή υπη­ρε­σία της Τουρ­κί­ας TurkStat. 

Σύμ­φω­να με τα απο­τε­λέ­σμα­τα έρευ­νας που διε­ξή­χθη για το έτος 2018, η καπι­τα­λι­στι­κή “ανά­πτυ­ξη” στη γει­το­νι­κή χώρα συνε­χί­ζει να αυξά­νει τις κοι­νω­νι­κές και εισο­δη­μα­τι­κές ανι­σό­τη­τες. Είναι χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι το πλου­σιό­τε­ρο 5% των τούρ­κων έχει 25% μεγα­λύ­τε­ρο εισό­δη­μα σε σχέ­ση με τα φτω­χό­τε­ρα κοι­νω­νι­κά στρώματα. 

Όπως ανα­φέ­ρει η ίδια έρευ­να, το 20% των περισ­σό­τε­ρο εύπο­ρων τούρ­κων είδε τα εισο­δή­μα­τα του να αυξά­νο­νται μέσα στο 2018, την ίδια στιγ­μή που τα λαϊ­κά στρώ­μα­τα βιώ­νουν αυξη­μέ­νη φτώ­χεια και ανεργία. 

Είναι επί­σης χαρα­κτη­ρι­στι­κό ότι, σύμ­φω­να με την TurkStat, μέσα σε διάρ­κεια ενός έτους ο αριθ­μός των ανέρ­γων στη γει­το­νι­κή χώρα αυξή­θη­κε κατά σχε­δόν 1 εκα­τομ­μύ­ριο (938.000 ανθρώπους). 

Σύμ­φω­να με τα επί­ση­μα στοι­χεία το ποσο­στό ανερ­γί­ας στην Τουρ­κία ανέρ­χoνταν τον περα­σμέ­νο Ιού­νη στο 13%. Ανε­ξάρ­τη­τες ωστό­σο μετρή­σεις ανε­βά­ζουν το ποσο­στό σε του­λά­χι­στον 17%.

Την ίδια στιγ­μή που η εργα­τι­κή τάξη και πλα­τιές λαϊ­κές μάζες στη γει­το­νι­κή χώρα βυθί­ζο­νται στην ανερ­γία και την φτώ­χεια, μεγά­λοι επι­χει­ρη­μα­τι­κοί κολοσ­σοί κάνουν κυριο­λε­κτι­κά χρυ­σές μπίζ­νες, αυξά­νο­ντας ραγδαία την κερ­δο­φο­ρία τους.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο